Problem:ne uspjevam upaliti komp("dignuti" sistem)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem:ne uspjevam upaliti komp("dignuti" sistem)

21.11.2011 | 03:20
Pozdrav svima,
nova sam ovdje pa ne znam pišem li u pravoj rubrici. U nadi da moje pismo neće završiti u smeću, odmah prelazim na bitno.
Kad upalim komp (imac, 10.5.8, 3.06 Ghz, 4GB) sve je normalno, čujem startni zvuk, dolazim do polja sa lozinkom, nakon što ju upišem pojavljuje se onaj prokleti svemir i ništa drugo. Nemam prikaz desktopa niti dock-a samo strelica od miša sa kojom ništa ne mogu. Što god stisnem, ne reagira. Pokušala sam sa instalacijskim dvdom- ništa. Kopala sam po netu i našla niz mogućih rješenja i sve sam probala - sa držanjem tipke D, shift, cmd+alt za vrijeme paljenja (svaki put sa drugom), došla sam i do onog crnog ekrana i upisivala fcsk -fy i ostalo (kaže da je sve okej sa diskom). Na kraju se uvijek nađem na slici svemira i ne mogu dalje. Radila sam i hardver test i kaže da je sve okej.
Također, probala sam spojit eksterni hard i iako nije pokazao da ga je prepoznao dok je bio spojen, nakon što sam ga isključila pojavila se poruka "Device has been removed". Dakle, ipak ga nekako vidi.
Komp je star jedno 4 godine, dosad je uvijek radio ko zmaj, iako sam ga znala malo iscrpljivati sa dugim montažama i velikim projektima. Malo mi crkava pržilica, ali kolko sam skužila to je njihov čest problem. Do prije mjesec dana sve je bilo super a onda je počeo biti sporiji i taman kad sam namjeravala napraviti system update, on se razbolio.
Eto, svi simptomi koje sam uspjela uhvatiti. Trebam savijet, ako je uopće moguće iščitati nešto iz ove moje kaotične dijagnoze.
Da li mogu još kako sama pročačkati ili moram na servis?

Puno hvala unaprijed, eva
21.11.2011 | 07:30
kraljevi kaže:
... Do prije mjesec dana sve je bilo super a onda je počeo biti sporiji i taman kad sam namjeravala napraviti system update, on se razbolio....

Ovo mi najviše smrdi na krepavajući HDD.
Ako imaš backup sustava na vanjskom disku probaj s njega dignuti sustav.
  • aco
  • Korisnik
  • 7
21.11.2011 | 08:19
Dali imaš OS na tom externom disku, ili si na njemu imao Time Machine?
Prilikom startanja drži tipku Alt pa će se sistem dići sa externog diska ako ga ima.
Za dizanje sistema sa Sistemskog DVD-a drži tipku C.
Ovo može biti problem sa diskom te će ga najvjerovatnije trebati mjenjati.
21.11.2011 | 09:16
Ja ipak mislim da nije crkavajući disk, ali teško je biti 100% siguran. Pretpostavljam da s tog vanjskog ne možeš bootati?

Kažeš da si probala bootati install DVD i nije se desilo "ništa". Daj malo preciznije. Što si očekivala da se dogodi, a što se zaista dogodilo?

Kakav system update si planirala napraviti kad je 10.5.8 zadnji Leopard? Mislila si prijeći na 10.6.x?

Ja pretpostavljam da je problem u nekoj aplikaciji koja ti se naselila u Login items i blokira Finder od normalnog dizanja.

Jesi li probala držati shift prilikom bootanja (sve dok ti se ne pojavi upit za password i nakon što ga uneseš, dok se ne pojavi nešto, ako se ne pojavi)? Shift bi trebao biti za safe boot (da ne pokreće login items).

Jesi li probala, kad se pojavi svemir nakon utipkavanja lozinke, pričekati još 10-15 sekundi pa držati option-shift-command-esc (treba držati pritisnuto najmanje tri sekunde)? To je force quit (odnosno relaunch, u slučaju Findera) i trebao bi ti ubiti ono što se (ako se) zablesavilo pri podizanju.

Da li si se slučajno, prije nego što ti je to crklo, igrala s nekim Finder replacement appovima (aplikacijama koje preuzimaju funkciju glavne aplikacije umjesto Findera)?

Imaš li slučajno drugi korisnički account na tom stroju osim ovog koji ne radi? Jesi li probala s tim drugim?
21.11.2011 | 23:35
Hvala svima na javljanju. Kada kažem da se nije dogodilo ništa mislim na ništa novo, konkretno na to da se uvijek vraćam na taj isti prazan "desktop" tj svemir bez docka i bez pristupa finderu. Očekivala sam da će ga uspjeti "dignuti" sa diska ili da ću u konačnici doći barem do disk utiliy-ja i pokušati repair-ati disk.
Čini mi se da sam isprobala većinu stvari koje predlažete, pokušala sam ga bootati sa sistemskog diska uz pritisak tipke c, pokušala sam prvo sa safe boot-om, pokušala sam i sa cmd+s, i uvijek se događa isto, tj ništa. Nisam se igrala sa sa Finder replacement-ima, niti imam drugi korisnički account.
Ne mogu ga bootati sa eksternog jer nemam OS na njemu, no imala sam time machine ali ne svo vrijeme.

Nisam pokušala option-shift-cmd-esc što predlažeš smayoo, niti spojiti ga fire wire-om na drugi komp i preko njega doći do disc utility-ja.

Još jednom hvala na prijedlozima, pokušaću večeras još tih par stvari. Zanima me sljedeće ako znate, ukoliko moram na servis, koliko me može doći popravak cca? U slučaju crknutog harda ili čega drugog? tek tolko da znam po prilici da me ne preveslaju.
22.11.2011 | 00:25
Mislim da nije stvar za servis.

I dalje ne kužim što se dogodilo kad si stavila install DVD. Bootala si s njega. Da li se pojavio menu bar? Da li si pokrenula Disk utility? Da li si pokrenula Repair Disk? Da li je javio da je sve OK? I nakon toga kad bootaš s harda, opet samo "svemir"?

Ako ti se ni kod bootanja DVDa nije pojavio menu bar ni install OS X prozor, meni to onda djeluje kao da komp misli da ima spojen još jedan eksterni monitor i da mu je on primarni display, a ovaj ugrađeni od iMaca da je sekundarni. Da li si koristila eksterni monitor? Imaš li mogućnosti spojiti kakav eksterni monitor?
22.11.2011 | 23:34
Ne, onda dok sam pokušavala sa install dvdom nije se pojaviljivao menu bar, baš se ništa nije događalo kada bi stavila install dvd, nisam uspjela bootati sa njega. On bi kao "radio" nešto, tje čuo bi se zvuk nekog procesiranja (baš zato sam više puta istu stvar pokušavala) ali na kraju se ništa nebi dogodilo.
No danas sam pokušala sa kraticom option-shift-cmd-esc i nakon toga ponovo sa install dvd-om uzi otvorio mi ga je, ne kužim.
Ušla u disc utility, napravila verify i opet kaže da je sve oke. Tada sam ga išla instalirati (archive and install jer nemam cjeloviti back up), radio je i nakon što je završio vrijeme instalacije (nakon što se "crta" napunila, nakon jedno 45min) i tražio restart da završi proces NIJE ga uspio restartat niti završiti instaliranje uz popis nekih errora unutar Log prozora (?) Nisam sigurna dali sam jasna.
Uglavnom, sad ću probati prebaciti podatke na novi hard koji sam u međuvremenu nabavila i pobrisati sve i ponovo instalirati, čini mi se da bi to moglo pomoći, u svakom slučaju sam bliže rješenju nego proteklih tjedana.
No i dalje mi nije jasno što uzrokuje to njegovo čudno ponašanje... Nisam spajala eksterni monitor, samo sam ga ranije znala spajati sa projektorom.

PUNO hvala na pomoći,
javim ishod operacije!
23.11.2011 | 00:16
Meni ipak smrdi kako disk odlazi u vjećita lovišta.
23.11.2011 | 00:19
Ne zanm što se dogodilo, ali proradio je upravo! Pokušala sam preko disc utilitya spremit podatke na ext. hard (disc images.. po preporuci frenda) i nije htio napraviti, onda opet nisam znala šta ću pa sam resetirala password, restartala ga i dignuo se desktop sa svim aplikacijama i folderima.
U čemu je mogo bit problem? Što da napravim sad da spriječim novi godišnji odmor mog prijeko potrebnog prijatelja?
23.11.2011 | 00:28
Za početak napravi backup, a zatim provjeri hard disk sa disk utilityjem.
23.11.2011 | 00:40
backup je upravo u tijeku a u disk utilityju kaže sve ok sa hardom, kao i za vrijeme ovog "kvara"
23.11.2011 | 01:02
Po opisanom čini se kao da je reset passworda sredio stvar. Rekao bih da je uzrok opisan ovdje:
support.apple.com/kb/ht1452
Konkretno: Mac OS X v10.5 or later: While started from the Leopard Install DVD, a user's home directory permissions can be reset using the "Reset Password" utility.
Vrlo vjerojatno se radilo o tome.
23.11.2011 | 13:14
Prije će biti da ima neki problem s login deamonom kojeg je zaobišla kad je resetirala password pa ovaj nije ušao u provjeru passworda gdje se prije zaglupirao. Možda je password file oštećen ili tako nešto.

Nije vjerojatno da je riječ o nesipravnom disku sve dok se ne počne na očigled usporavati i dok se ne počne događati "beach ball" koji traje po 20-30 sekundi bez ikakvog razloga i uvijek na drugom mjestu.
24.11.2011 | 23:49
Ovo sa passwordom zvuči logično, ali imala sam i tih bespotrebnih "smrzavanja" i dugih čekanja na otvaranje aplikacije prije nego je skroz zakazao. Nisam mogla zatvorit itunes, niti ga force quitat i takve slične gluposti.
25.11.2011 | 00:46
Onda krepava disk. Mijenjaj bez odlaganja.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, jura22, m@xym, Riba, Anonimci (560)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.25 Seconds

Provided by iJoomla SEO