Lion - problemi oko (re)startanja sustava!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Lion - problemi oko (re)startanja sustava!

03.12.2011 | 21:43
Pozdrav,
jučer sam instalirao Lion na Mini 2010 i jednostavno se zablokirao kad se trebao restartati.
Pustio sam ga neko vrijeme (par sati) da stoji i nakon toga sam ga restartao na dugme i tu su počeli probemi.
Jednostavno se ne želi pokrenuti iz prve, moram ga svaki put ručno restartati i onda kada se uspije podignuti radi bez problema. Također, kad se budi iz sleep mode-a opet nastaju problemi, nekad se probudi a nekad ne!
Ne znam sta je najpametnije napraviti?! Novu instalaciju?!
Hvala.
03.12.2011 | 22:36
Očigledno imaš problem na disku, prvo provjeri da je disk 100% bez grešaka.
05.12.2011 | 11:04
Lion je proradio, Disk repair je pomogao, ali nije bilo nikakvih problema s diskom.
  • campo
  • Posjetitelj
05.12.2011 | 11:41
Ja sam imao sličan problem sa Lionom i sredio sa repair ali iskreno to mi se prvi put desilo na bilo kojem Mac 0S,..
  • Sank
  • Moderator
  • 221
05.12.2011 | 11:59
Onaj hardwareski test baš i nije nešto pouzdan kad su tvrdi diskovi u pitanju. Premda je bilo očito da mi krepava tvrdi disk na iMacu taj test je i dalje javljao da je sve ok.

No vjerojatno kod tebe nije hardwareski problem, već je bio problem samo u datotečnom sustavu na disku koji je srećom Disk repair popravio. Ipak ako se ponovi i beach ball se počne prečesto pojavljivati onda na žalost moguće je i da disk odlazi u vječna lovišta, baš kako se meni dogodilo. Nadam se da ipak neće.
05.12.2011 | 12:03
To mi se počelo u zadnje vrijeme sve češće događat. Loptica se sve više pojavljuje i duže vrti! Disk je star oko godinu dana.Lion.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
05.12.2011 | 12:18
Preporučam instalaciju iStat widgeta i provjeru temperature sustava. Mislim da je meni tvrdi disk na iMacu otišao zbog pregrijavanja. Grijao se čak do 69'C, a WD operating temp. je do maksimalno 60'C, a iz nekog razloga elektronika regulacije vrtnje ventilatora nije dizala brzinu, pa sam to na kraju morao riješiti sa besplatnom aplikacijom smcFanControl
05.12.2011 | 12:19
jzelko kaže:
To mi se počelo u zadnje vrijeme sve češće događat. Loptica se sve više pojavljuje i duže vrti! Disk je star oko godinu dana.Lion.

Moj disk nema ni godinu dana... neće valjda riknut...
Btw čini mi se da se Lion na istoj mašini dosta sporije boota nego SL....
05.12.2011 | 12:27
@ Sank, to sve imam i temperatura mi je čisto OK.
Screen_Shot_2011_12_05_at_11.png

međutim čitam po forumima da je sa mojim iMacom serije 7.1 problem jer je prijelazni. 8.1 je već OK dok moj ima nešto od starije serije a nešto od novije. Lion mu teže probavljiv od SL i dosta njih se vraća na njega zbog toga.
Izgleda da me čeka spuštanje sistema za jednu stepenicu. Za Lava ću morat nabaviti noviji komp, izgleda.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
05.12.2011 | 13:06
@jzelko

da shvaćam sad u čemu bi mogao biti problem. Moj iMac je serije 11.3 i sasvim se lijepo slaže sa Lionom, a valjda je ova moja serija imala taj čudan problem sa hlađenjem. Nisam nikad tražio po internetu da li je to stvarno tako, ali činjenica je da je čudno da je disk na 65'C, a ventilator i dalje vrti na nekih 900-1000rpm kao i kad je još dosta hladan? Zapravo dok sam nisam podigao broj okretaja nikad nisam vidio ventilator tvrdog diska da je vrtio brže od tih max. 1000rpm.

Doduše to sam počeo pratiti tek nakon zamjene diska, ali ne vjerujem da je problem sa temperaturnim senzorom novog diska kad lijepo pokazije njegovu temeraturu, a i ova moja serija još se mogao zamijeniti disk istog proizvođača bez problema jer nije bio flashan sa Apple firmwareom.
05.12.2011 | 14:24
Izgleda da je problem prebaciti Mailove i accounte. Sve drugo će izgleda ići ok ili na guranje, ali mi Mail neće.Bitan mi je Inbox. Dva su Imap i imaju arhivu pa nisu problem za povući sa neta, dok pop, T com i Vip ne kužim kako prebaciti.
Prvo, Lion nije kompatibilan sa Mailom sa SL, a ne nalazim modus za skinut Inbox sadržaj i preselit ga.
Nešto sam guglao, ali ništa od toga. Ima nešto i preko Terminala ali baš mi uputstvo nije najjasnije pa se ne usudim čačkat, da ne napravim još veći rusvaj.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
05.12.2011 | 15:15
Nisam osobno to još probao, ali prema ovom linku:

discussions.apple.com/thread/3329499?start=0&tstart=0

Trebalo bi uspjeti ako prvo sa Lion Maila eksportiraš mail, a zatim napraviš import na SL Mailu.

Dakle prvo: Mailbox -> Export MailBox, a zatim: File -> Import MailBoxes...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, drlovric, jura22, m@xym, Riba, Anonimci (566)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.24 Seconds

Provided by iJoomla SEO