Lion na SSD i prebacivanje podataka
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Lion na SSD i prebacivanje podataka

29.12.2011 | 11:28
Pozdrav,
danas mi je stigao 120GB Intel 320 Series 2.5" SATA Solid-State i spremam se napraviti upgrade stroja. E sad, čitao sam da je ekipa stavljala SSD + stari hard i vadila DVD. To se spremam i ja napraviti. Na SSD ide čisti Lion i biti će samo sistem gore, dok na drugom disku namjeravam imati samo podatke. Interesira me može li se i koji je najjednostavniji način nakon instalacije 10.7 Liona, vratiti podatke sa 10.6.8 sistema? Pod podacima podrazumijevam Aplikacije te Preference fajlove i sve što mi treba a da ponovo ne tražim serijske brojeve i aktivacije. Također da mi ostanu i postavke u aplikacijama kao takve.
Ostali podaci, ostaju na starom disku.

Znam da je Davor o tome pisao u jednom članku, no nisam našao ovu kombinaciju koja meni treba...

lp
29.12.2011 | 12:19
Možeš izravno sa Migration assistantom ili iz Time Machine backupa.
29.12.2011 | 23:15
Neće li mu onda ukrcati user folder na SSD disk umjesto na sekundarni, klasični HDD?
29.12.2011 | 23:19
Pa user folder bi i trebao biti na SSD-u...
29.12.2011 | 23:21
Ako sam dobro shvatio, na kraju želiš Lion na SSD-u, ali da ti user podaci ostanu sa starog Snowa koji sada koristiš?

Digni Snow na Lion prije SSD-a, sve uštimaj da si zadovoljan, detaljno pobriši svo smeće i napravi kopiju s Carobon Copy Clonerom na SSD. Kada ti sve provjereno radi, onda uključi Time Machine na SSD-u i negdje ga redovno backupiraj.
29.12.2011 | 23:38
Riba kaže:
Pa user folder bi i trebao biti na SSD-u...

Zašto? Pa u user folder se masa stvari piše i briše (od browser cachea na dalje). Nije li trenutna mana SSD-a da je još uvijek loš sa zapisivanjem i da mu skraćuješ životni vijek velikim brojem pisanja?

Po mojoj bi logici cijeli /users direktorij trebao biti iseljen na mehanički HDD, zar ne?
29.12.2011 | 23:44
dpasaric kaže:
Ako sam dobro shvatio, na kraju želiš Lion na SSD-u, ali da ti user podaci ostanu sa starog Snowa koji sada koristiš?

Digni Snow na Lion prije SSD-a, sve uštimaj da si zadovoljan, detaljno pobriši svo smeće i napravi kopiju s Carobon Copy Clonerom na SSD. Kada ti sve provjereno radi, onda uključi Time Machine na SSD-u i negdje ga redovno backupiraj.

Moze pitanje: Zašto se na posluži jednostavno disk utilityem? Carbon copy ne radi baš 100% cloning diska (recimo 99.9%).
29.12.2011 | 23:53
@mruzic - Meni je na kraju najmanje problema bilo s CCC. Ne kažem da i nešto drugo ne bi odradilo posao.

@smayoo - ma nema smisla štedjeti na broju zapisa na SSD, ako ga se uzima radi brzine, onda to treba koristiti do maksimuma, pa kada krepa - krepa. Jamstvo je ionako 3 godine. Upravo se u user folder najviše nešto piše-briše i razlika je drastična kada se to prebaci na SSD.
30.12.2011 | 10:13
I ja imam najbolja iskustva sa CCC. probao sam bio još neke alate, no nikada nisam uspio sve napraviti da radi kako spada, osim CCCom.
@dpasaric, mislim da ću napraviti ovako kako si zadnje kazao, jedino što moram pobacati neke stvari iz user foldera koji tamo ne pripadaju (tipa folderi za posao i neki privatni a nemaju veze sa sistemom).
Hvala Vam svima na informacijama. Kad krenem u rastavljanje i ugradnju diskova u stroj, pošaljem iscrpan izvještaj (kao i onaj s monitorom )
04.01.2012 | 09:08
Polako se bliži i taj dan velike operacije. Više-manje, obrisao sam sve što sam smatrao da treba, prebacio iTunse Librarye na externe diskove, sada još sređujem vmware disk (moram ga za shrinkati) i to bi bilo to.
Ono o čemu intenzivno razmišljam, to je da li uopće staviti 10.7.2 ili ostati na 10.6.8.? Kakva su sada vaša iskustva kada je došlo do 10.7.2? Radi li sve dobro? Pregrijavju li se kompovi još? SSD samo čeka trenutak ugradnje, no za Snow sam još malo li-la. Hoću li dobiti štogod u samome radu?
Ono što koristim od aplikacija je Office ili iWorks, PS, cijeli Adobe paket, nešto malo sam se počeo igrati sa Adobe Premiere...
... a hardverski stroj je ovakav:
Model Name: MacBook Pro
Model Identifier: MacBookPro6,1
Processor Name: Intel Core i5
Processor Speed: 2,53 GHz
Number Of Processors: 1
Total Number Of Cores: 2
L2 Cache (per core): 256 KB
L3 Cache: 3 MB
Memory: 8 GB
Processor Interconnect Speed: 4.8 GT/s
Boot ROM Version: MBP61.0057.B0C
SMC Version (system): 1.57f17

Svako iskustvo mi je dobro došlo...

lp
04.01.2012 | 10:42
Nakon nekoga vremena korištenja Liona stvar uglavnom radi bez problema ali ostalo je par stvari koje me nerviraju. Buđenje iz sleepa sada radi samo klikom na miša, a ne i pomicanjem istog, a posebno me nervira versioning i nedostatak Save as... opcija u programima koji su već prilagođeni Lionu. Istina je da su ovo subjektivni problemi, možda nekoga iste stvari ne muče. Mislim da nećeš puno (ili ništa) izgubiti ostankom na Snow Leopardu, barem još neko vrijeme. Doduše mislim da Lion ima nekakvu podršku za SSD ugrađenu, Davor je o tome pisao u recenziji ako se ne varam.
04.01.2012 | 11:08
Riba kaže:
Nakon nekoga vremena korištenja Liona stvar uglavnom radi bez problema ali ostalo je par stvari koje me nerviraju. Buđenje iz sleepa sada radi samo klikom na miša, a ne i pomicanjem istog, a posebno me nervira versioning i nedostatak Save as... opcija u programima koji su već prilagođeni Lionu. Istina je da su ovo subjektivni problemi, možda nekoga iste stvari ne muče. Mislim da nećeš puno (ili ništa) izgubiti ostankom na Snow Leopardu, barem još neko vrijeme. Doduše mislim da Lion ima nekakvu podršku za SSD ugrađenu, Davor je o tome pisao u recenziji ako se ne varam.

Ako misliš na ovaj članak, to sam pročitao, no ostaje pitanje Trim supporta pod 10.6.8. Kako se to sada tu ponaša? Nisam još čitao po netu no ako ima netko iskustva... Znači koja je procedura ugraditi SSD u MBP, i što mu uopće znači "Trim Support..."
04.01.2012 | 11:56
www.jabucnjak.hr/forum/hardver/54944-ssd-za-macbook.html

na ovom mijestu ti je sve o Trim-u i SSD- ovima. Na Lionu Trim radi savršeno, imam ga uključenog na dva Mac-a preko TRIM SUPPORT ENABLER-a, to je u ostalom i jedina mogućnost kako ga aktivirati ako nemaš Apple-ov SSD u Mac-u.
Do Liona nije ni bilo moguće aktivirati Trim, pa se to premostavalo raznim trikovima. To sad nije potrebno, jer Trim radi savršeno. Moji SSD-ovi su od kad imam Lion i ukljućen Trim sve bolji i bolji.
Ako se SSD ne Trim-uje postaje sve sporiji i sporiji, na početku to i ne primjetiš ali što više pišeš i brišeš po njemu to je sporiji i sporiji. Trim u biti nako brisanja nečega to mijesto priprma za ponovno pisanje i to je to.
04.01.2012 | 12:07
Procedura ugradnje SSD-a:

1. sa CopyCatX ili CarbonCopy Booateble CD-om clonirati postojeći HDD na SSD.
2. Odšarafiti mijesto gdje se nalazi HDD.
3. Izvaditi HDD i staviti SSD.
i to je to.

Znam da je malo opširno objašnjeno ali i o tome sam već pisao.
04.01.2012 | 12:48
tino1 kaže:
www.jabucnjak.hr/forum/hardver/54944-ssd-za-macbook.html

na ovom mijestu ti je sve o Trim-u i SSD- ovima. Na Lionu Trim radi savršeno, imam ga uključenog na dva Mac-a preko TRIM SUPPORT ENABLER-a, to je u ostalom i jedina mogućnost kako ga aktivirati ako nemaš Apple-ov SSD u Mac-u.
Do Liona nije ni bilo moguće aktivirati Trim, pa se to premostavalo raznim trikovima. To sad nije potrebno, jer Trim radi savršeno. Moji SSD-ovi su od kad imam Lion i ukljućen Trim sve bolji i bolji.
Ako se SSD ne Trim-uje postaje sve sporiji i sporiji, na početku to i ne primjetiš ali što više pišeš i brišeš po njemu to je sporiji i sporiji. Trim u biti nako brisanja nečega to mijesto priprma za ponovno pisanje i to je to.

tino1, pročitao sam post od početka pa sve do kraja. moram priznati da sam sada malo bolje upućen u problematiku stvari. Nadam se da se puno toga promijenilo u zadnjih godinu dana od kada je pisano u tom forumu.
Meni je neki dan stigao Crucial M4 SSD od 128GB, zajedno sa kitom za izmjenu DVDa i kućištem za SSD. Zašto sam pitao da li prijeći na 10.7 ili ostati na 10.6.8, jer sam u podsvijesti čuo i čitao nešto oko Trima i sada sam s ovim tvojim objašnjenjima bliže saznanju.
Ono što me mući je to, da kad pređem na Liona (30.-$), moram napraviti upgrade još nekih aplikacija (VMWare Fusiona 43.-$) i to je ono što znam. Znači već sada sam u "plusu" sa 73.-$ a što mi u ovo času baš i nije sretna stvar. No što je, tu je... Za ostalo ćemo još vidjeti...

BTW, tino1, gdje je cijeli članak kojeg si kazao da ćeš napisati i detaljno opisati sve zamke, greške početnika kod ugradnje SSDa???

--copy--
SSD za MacBook prije 1 Godina, 1 Mjesec
tino1 je napisao:
Volio bi sva moja iskustva sa opremanjem MacBook Pro i MacBook-a na SSD napisati u jedan članak sa svim greškama koje sam kao neznalica napravijo.
Ako postoji interes?

--end--
04.01.2012 | 13:03
Nisam imao vremena, ali moram ga napisati.

OSX prije Liona (neznam koji je to broj bio) je isto tako dobar za Trim kao i Lion, to znači da nije nužno preći na Lion da bi ti Trim radio.
04.01.2012 | 13:11
tino1 kaže:
Nisam imao vremena, ali moram ga napisati.

OSX prije Liona (neznam koji je to broj bio) je isto tako dobar za Trim kao i Lion, to znači da nije nužno preći na Lion da bi ti Trim radio.

Eto to mi je za sada jakooo korisna informacija. Zadnja verzija je 10.6.8 i to je meni gore. Sve je "up to date" i nadam se da će raditi...
Tnx
04.01.2012 | 14:02
Radit će ti bezprijekorno, samo pogledaj u jabuci pod Serial-ATA dali ima TRIM-Support, ako ima instaliraj odavde www.groths.org/?p=308 TRIM-Support Enabler pokreni ga i klikni na "Patch" i stvar riješena. Kad prepeglaš Liona moraš postupak ponoviti.
Hvala što si stavio bod u karmu.
04.01.2012 | 15:23
TRIM nije obavezan za SSD-ove sa SandForce kontrolerom koji TRIM rade samostalno, cak stovise u slucajevima ugradnje tih SSD-ova se cak i preporuca ostaviti TRIM u OS-u ugasenim. Pa si to provjerite
04.01.2012 | 15:43
A da li je bitno da je Application folder isto na SSDu ili on može biti na HDu??? Naime, sad sam skužio da imam App folder od 32gb
04.01.2012 | 15:46
Moze biti bilo gdje. Naravno, postoje izuzeci za neke aplikacije, ali u pravilu nema veze. Inace, radije si na drugi disk prebaci iTunes, iPhoto library i slicno
04.01.2012 | 15:51
^SuperUnknown^ kaže:
Moze biti bilo gdje. Naravno, postoje izuzeci za neke aplikacije, ali u pravilu nema veze. Inace, radije si na drugi disk prebaci iTunes, iPhoto library i slicno

Trenutni mi je problem što mi User folder zajedno s App folderom čini cca 119GB. Muči me jedino to što još ne mogu obrisati neke emailove iz Postboxa 3 i sada mi još samo email zauzima cca 32GB koje ne mogu riješiti...
04.01.2012 | 16:01
Mozda se moze i njegov library dislocirati na drugi disk. To bi ti, uz vec spomenuti iPhoto i iTunes bilo pozeljnije micati od Applications foldera. Eventualno Movies, Downloads koje mozes nadomjestiti aliasom
04.01.2012 | 16:11
^SuperUnknown^ kaže:
Mozda se moze i njegov library dislocirati na drugi disk. To bi ti, uz vec spomenuti iPhoto i iTunes bilo pozeljnije micati od Applications foldera. Eventualno Movies, Downloads koje mozes nadomjestiti aliasom

Dao si mi izvrsnu ideju. Hvala ti. Zapravo sam već i radio na taj način i uspio prebaciti iTunse i iPhoto Library i sve pet. Sad sam isto napravio i za PB i funkcionira. Maknuo sam ga iz User folder/Library/App Support... direktno van na HD (zaprobu) i samo me je tražio "profil" na početku i to je to. )

Sad sam spreman za popodnevnu akciju raskapanja
04.01.2012 | 16:14
No frx, ja sam svojevremeno migrirao sistem sa 80-ak % popunjenog 250 GB diska na 120 GB SSD pa sam svasta carobirao
04.01.2012 | 16:19
^SuperUnknown^ kaže:
No frx, ja sam svojevremeno migrirao sistem sa 80-ak % popunjenog 250 GB diska na 120 GB SSD pa sam svasta carobirao

A daj mi kaži još samo, što treba točno migrirati na SSD da sve radi kako treba???
04.01.2012 | 18:08
TRIM nije obavezan za SSD-ove sa SandForce kontrolerom koji TRIM rade samostalno, cak stovise u slucajevima ugradnje tih SSD-ova se cak i preporuca ostaviti TRIM u OS-u ugasenim. Pa si to provjerite

Ali čovjek ima SSD sa Marvell cotrolerom i zato bi mu ja preporučijo TRIM.
Ali ja imam Kingston SSD sa SandForce i otkad sam uljućijo TRIM SSD je brži. To da SandForce cotrolerima ne treba TRIM je još ne provjereno u praksi. Ako imaš neko logično objašnjenje bio bi ti zahvalan, jer sad sam i sam nesiguran?
04.01.2012 | 18:39
tino1 kaže:
Ali čovjek ima SSD sa Marvell cotrolerom i zato bi mu ja preporučijo TRIM.

Govorio sam opcenito, cisto kao napomenu Sandforce korisnicima

Ali ja imam Kingston SSD sa SandForce i otkad sam uljućijo TRIM SSD je brži. To da SandForce cotrolerima ne treba TRIM je još ne provjereno u praksi. Ako imaš neko logično objašnjenje bio bi ti zahvalan, jer sad sam i sam nesiguran?

Pa niti to da im treba TRIM nije provjereno u praksi Na vise mjesta na netu sam naletio na tu informaciju i konkretno kad sam kupovao sebi SSD (od OWC-a) pitao sam na njihovom supportu i decidirano su mi potvrdili da nasilno omogucavanje TRIM-a u OS X-u za njihove Sandforce SSD-ove nije potrebno. Konkretno:

blog.macsales.com/11051-to-trim-or-not-t...m-owc-has-the-answer
04.01.2012 | 19:00
TRIM poruke se obrađuju u SandForce Controlerima, ali ne vode nužno i automatski do brisanja blockova. Kad su sve ćelije popunjene, ponovno pisanje traje duže, zato šta se određeni blokovi prvo moraju isprazniti pa onda biti spremni za ponovno ispisivanje. Prednost takvog postupka je, da manje intervala brisanja produživa životnu dob Flash-Chip-ova tj. SSD traje duže. Zato jer se Blokovi tek onda brišu kad su potrebni za ispisivanje novih podataka.
SandForce koristi TRIM ne samo za podizanje brzine ispisivanja, nego i za produživanje trajanja Flash ćelija.
Controler pamti koje blokove (512 Bytes) je TRIM commanda označila za brisanje i tek kad je od njih dovoljno u jednon Erase Block (2 ili 4 MB kod današnjih SanForce Discova) onda se te ćelije stvarno i brišu. Controler koji je malo bolji čak kod ponovnog ispisivanja pazi ako nema dovoljno nuliranih ćelija da gleda gdje je TRIM najviše blokova označio.
Facit TRIM i kod SandForce Controlera.

I ja bi ako kod novog OSX-a moj SSD ne aktivira TRIM automatski, govorijo da moji Controleri to ne trebaju nego da je moj Garbage Collection u potpunosti dovoljan. Zašto kod Penđera ne pričaju da im ne terba TRIM sa istim Garbage Collection-om u Controlerima.
04.01.2012 | 19:24
Meni je u potpunosti jasno cemu sluzi TRIM Ja samo prenosim sto je meni rekao proizvodjac, odnosno re-brander koji svoje proizvode ipak detaljno testira i sto im pise na webu, te sto pise na masi ostalih siteova/foruma. Osim toga, opalio sam sad benchmark sa Xbenchom i rezultati su podjednaki onima kad je disk bio nov (8. mjesec 2011.), cak je u nekim stvarima megabajt do dva brzi, no to naravno ne mora nista znaciti. Sto se mene tice, TRIM ostaje ugasen.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Gjuroo, m@xym, Riba, Anonimci (829)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.45 Seconds

Provided by iJoomla SEO