Empty trash
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Empty trash

30.12.2011 | 20:33
Prelaskom na Lion primijetio sam nešto čudno, naime kad neki file odvućem u Trash odmah se javlja sljedeća poruka:
"Are you sure you want to delete xy.jpg
This item will be deleted immediately. You can’t undo this action."

Na Snow Leopardu je sve najprije išlo u koš, a naknadno je koš trebalo isprazniti sa Empty trashom.
Može li se to negdje podesiti?
30.12.2011 | 20:35
Vjerojatno ce nesto od ovoga pomoci:

www.jabucnjak.hr/forum/softver/62222-cud...onasanje-trasha.html
30.12.2011 | 22:34
Probao sam sa komandom sudo rm -rf ~/.Trash, no nije urodilo plodom.
Je li moguće da je problem u tome što sam i disk promijenio, koristio sam Carbon Copy za kloniranje prijašnjeg diska?
30.12.2011 | 22:51
Jesi probao Repair permissions?
31.12.2011 | 00:36
jesam, 0 bodova.
31.12.2011 | 01:06
S čega to, dakle, brišeš? S primarnog diska, ili s nekog vanjskog ili sekundarnog?
31.12.2011 | 01:42
znači kupio sam disk od 500 gb, uštekao ga, carbon copyem sam napravio clone, izvadio stari disc i taj novi od 500 gb stavio u MBP.
Sve radim s tog novog disca.
31.12.2011 | 13:38
OK. Otvori terminal, utipkaj

cd ~

pa lupi enter

pa utipkaj

ls -al

pa lupi enter

pa onda copy & paste sve što ti je ovaj ispisao ovamo (vodi računa da će se dio odskrolati izvan vidljivog dijela pa preskrolaj malo prema gore dok ne nađeš to što si tipkao i onda sve ispod toga copy-paste ovamo.
31.12.2011 | 17:04
Hvala ti Smayoo, ovo je copy paste

cdRaymond-Krosls-Computer:~ ray$ cd~
-bash: cd~: command not found
Raymond-Krosls-Computer:~ ray$ cd ~
Raymond-Krosls-Computer:~ ray$ ls -al
total 1928
drwx---rwx+ 37 ray ray 1258 Dec 28 19:42 .
drwxr-xr-x 6 root admin 204 Dec 29 01:24 ..
-rw-r--r-- 1 ray ray 5 Jul 22 2007 .CFUserTextEncoding
-rw-------@ 1 ray ray 24580 Dec 31 12:59 .DS_Store
drwxr-xr-x 3 ray ray 102 Nov 3 2007 .Real Ball II
-rw------- 1 ray ray 0 Jan 3 2010 .Xauthority
drwxr-x--x 3 ray ray 102 Jul 17 2007 .adobe
-rw------- 1 ray ray 1412 Dec 30 21:31 .bash_history
drwxr-xr-x 4 ray ray 136 Dec 4 11:16 .config
drwx------ 13 ray ray 442 Dec 31 00:31 .dropbox
drwxr-xr-x 22 ray ray 748 Mar 5 2009 .dvdcss
drwxr-xr-x 56 ray ray 1904 Jan 3 2010 .fontconfig
-rw-r--r-- 1 ray ray 856231 Jul 5 2009 .fonts.cache-1
-rw-r--r-- 1 ray ray 68 Nov 3 2007 .games
-rw-r--r--@ 1 ray ray 24 Jan 2 2010 .ibbasement
drwxr-xr-x 3 ray ray 102 Jul 4 2009 .local
-rw-r--r-- 1 ray ray 647 Jul 4 2009 .mime.types
drwxr-xr-x 3 ray ray 102 Jul 16 2007 .mplayer
drwxr-xr-x 3 ray ray 102 Jul 16 2009 .parallels
drwxr-xr-x 25 root ray 850 Dec 31 09:36 .shsh
drwxr-xr-x 3 ray ray 102 May 7 2009 .smb
drwxr-xr-x 2 ray ray 68 Dec 10 2010 .wapi
drwxr-xr-x 4 ray ray 136 Aug 29 2010 Applications
drwxr-xrwx+ 11 ray ray 374 Dec 30 23:19 Desktop
drwxr-xr-x+ 34 ray ray 1156 Dec 31 00:47 Documents
drwx---rwx@ 16 ray ray 544 Dec 30 23:02 Downloads
drwx------@ 9 ray ray 306 Dec 30 21:28 Dropbox
-rw-r--r-- 1 ray ray 25301 Dec 13 2010 Duplicate_Annihilator_debug.log
-rw-r--r-- 1 ray ray 1 Dec 13 2010 Duplicate_Annihilator_progress.log
-rw-r--r-- 1 ray ray 17687 Dec 13 2010 Duplicate_Annihilator_progress_magic_1.log
-rw-r--r-- 1 ray ray 17699 Dec 13 2010 Duplicate_Annihilator_progress_magic_2.log
drwx------@ 54 ray ray 1836 Dec 30 18:46 Library
drwxr-xr-x+ 8 ray ray 272 Dec 30 22:37 Music
drwxr-xr-x+ 7 ray ray 238 Dec 30 11:53 Pictures
drwxr-xr-x+ 4 ray ray 136 Dec 29 01:33 Public
drwxr-xr-x+ 5 ray ray 170 Dec 8 23:03 movies
-rw-r--r-- 1 root ray 192 Jun 23 2011 umbrella0.log
Raymond-Krosls-Computer:~ ray$
31.12.2011 | 18:26
Trash direktorij ti se nije automatski kreirao pri posljednjem pokušaju brisanja. Otvori terminal, utipkaj

cd ~

pa lupi enter

pa utipkaj

mkdir .Trash

(dakle mkdir razmak točka bez razmaka Trash) pa lupi enter

Pa onda pokušaj nešto obrisati i vidi da li je sad kako treba?
31.12.2011 | 20:03
Upisao sam i dobio sljedeću poruku.
Pokušat ću log out.

Last login: Sat Dec 31 17:02:51 on console
Raymond-Krosls-Computer:~ ray$ mkdir .Trash
mkdir: .Trash: Operation not permitted
01.01.2012 | 02:50
Da, to nešto nije OK. Jako nije OK.

Ovaj redak:

drwx---rwx+ 37 ray ray 1258 Dec 28 19:42 .

tj. onaj plusić u njemu znači da ti home direktorij ima dodatne permissione postavljene iz OS X-a. To baš nije normalno. Možda je posljedica tog carbon copy kloniranja, a možda i nečeg drugog.

Također, home direktorij obično ima dozvole rwxr-xrwx, a tvoj ima rwx---rwx. To ne bi smjelo imati veze, osim u jednom slučaju. Vidim po terminal promptu da ti je username ray, isto tako ti je bilo i prije. Ali ne vidim koja ti je grupa. Obično je ta grupa "staff". Tebi vidim da svim fajlama stoji grupa "ray" (isto kao username).

Pretpostavljam da se ne sjećaš kako je bilo prije?

Probaj

cd ~

pa enter, pa

chmod 0777 .

(chmod razmak 0777 razmak točka)

pa enter, pa nakon toga ponovno

mkdir .Trash

(mkdir razmak točka bez razmaka Trash)
01.01.2012 | 04:03
Smayoo prvo sve najbolje u 2012!

copy paste:

Last login: Sat Dec 31 17:02:51 on console
Last login: Sat Dec 31 18:59:00 on ttys000
Raymond-Krosls-Computer:~ ray$ chmod 07777 .
chmod: Unable to change file mode on .: Operation not permitted
01.01.2012 | 07:22
Sve najbolje i od mene. Dakle - too many notes! Imaš jednu sedmicu previše, a izraz je iz filma Amadeus. Ovo kad ti veli not permitted, probaj sudo varijantu.

port.hr/amadeus/pls/fi/films.film_page?i...170&i_topic_id=1
01.01.2012 | 11:32
Ni u kojem slučaju mu ne bi smjela trebati sudo varijanta za kreiranje foldera u vlastitom home folderu. Čak i da tako kreira .trash, vjerojatno ga opet ne bi mogao koristiti.

Ali, da, rkrosl, probaj

sudo chmod 0777 .

umjesto ovog prije. Dakle:

cd ~
sudo chmod 0777 .
mkdir .Trash

Nakon tog sudo... će te tražiti password. Utipkaš password (neće se ništa vidjeti na ekranu - ni zvjezdice, ni ništa) i lupiš enter
01.01.2012 | 14:11
Napravio sam, mislim da nije urodilo plodom.

Last login: Sun Jan 1 13:07:19 on ttys000
Raymond-Krosls-Computer:~ ray$ sudo chmod 0777 .
chmod: Unable to change file mode on .: Operation not permitted
01.01.2012 | 19:12
To nešto jako debelo nije u redu. Jesi probao repair diska? Moraš bootati s nečeg drugog pa onda repair ovog diska.
01.01.2012 | 21:39
odfurat ću ga u servis pa nek vide..
Mislim da to ne bi trebalo biti više od sat-dva rada.

ipak hvala na pomoći!
01.01.2012 | 21:44
Sumnjam da je to posao za servis. Tu se sigurno ne radi o hardverskom problemu, nego o softverskom.

Da nisi nekad nešto jednom tko zna kad prije brljao s promjenom korisničkog imena i foldera?
01.01.2012 | 21:59
ma jesam, ali do migracije na novi disk nisam primjećivao nikakve anomalije s Trashom. Da, kad sam rekao servis mislio sam kod nekog softveraša u štajaznam istyleu ili negdje drugdje....
Laptop je btw stvarno živnuo prelaskom na novi disk + Lion, jedino me strah da žena ili kći ne odvuku "slučajno" nešto u trash i naprave nepopravljivu štetu, (prvenstveno mislim na 25+ tisuća slika), ma da imam stari disk na kojem je još uvijek sve sačuvano..
02.01.2012 | 09:18
jbg, to je, dakle, to. Ne znam zašto nisi imao problema ranije, ali je sasvim očekivano da ih imaš sad.

Nikoji serviser ne može to popraviti, a da si siguran da problem neće ponovno isplivati kasnije.

Jedini način da se problem trajno riješi je clean install. Same podatke iz user foldera bi najbolje bilo prekopirati na fat32 disk pa odande na novoinstalirani hfs+. Na taj se način pobriše kupus od vlasništva i dozvola koji si napravio.
02.01.2012 | 17:51
rkrosl kaže:
ma jesam, ali do migracije na novi disk nisam primjećivao nikakve anomalije s Trashom. Da, kad sam rekao servis mislio sam kod nekog softveraša u štajaznam istyleu ili negdje drugdje....
Laptop je btw stvarno živnuo prelaskom na novi disk + Lion, jedino me strah da žena ili kći ne odvuku "slučajno" nešto u trash i naprave nepopravljivu štetu, (prvenstveno mislim na 25+ tisuća slika), ma da imam stari disk na kojem je još uvijek sve sačuvano..

Lijepo ti pokreni reinstalaciju Liona, i reci mu da stariji sistem Arhivira. Pa si samo prebaci ono što ti treba od fileova, a zatim izbriši taj arhivirani sistem.
Brzo ide, a imati ćeš sve glanc i garant novo i kako treba.
02.01.2012 | 18:01
Hvala ti Vanjuska. Pokušat ću.
Lp,
Ray
02.01.2012 | 22:59
Neće to raditi, jer će iz arhive opet povući fajle i foldere sa zabrljanim access control listama i vlasništvima. Zato sam i rekao da treba sve kopirati na FAT32 disk jer FAT 32 format nema podatke o vlasništvu i dozvolama pa se onda, kod kopiranja sa FAT32 natrag na Mac disk generiraju friški podaci o vlasništvu i dozvolama, onako kako treba.
02.01.2012 | 23:07
FAT32 mu moze raditi probleme oko nekih znakova u fileovima koje HFS podrzava, a i nece moci presnimiti fileove vece od 4 GB.
02.01.2012 | 23:10
Znam. Jbg. Fajle >4GB su HD filmovi. Pretpostavljam da takvih nema baš puno na osnovnom hardu. Pa onda njima, ako baš treba, može kasnije ručno poštelati vlasništvo i dozvole. Znakovi - isto jbg. Shit happens.
03.01.2012 | 00:20
Nemam takvih fajlova većih od 4 gb, imam samo jako puno slika. To se sve valjda još povlači od iBooka G4, tu sam, ak se ne varam prvi put nešto prčkao po userima i adminima, očito je tu prvi put došlo do greške prilikom prve migracije te je sve kulminiralo s Lionom.

Odnijet ću ga u iStyle i zamolit dečke da naprave sve po uputama Smaye. , ili ako netko ima nekog pouzdanog softweraša koji bi to mogao napraviti u Zagrebu (i okolici) neka javi.

lp,

ray
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 7 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, Gjuroo, IgorD, m@xym, Riba, Anonimci (745)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.40 Seconds

Provided by iJoomla SEO