Problem sa bootom, OSX, particijama itd
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem sa bootom, OSX, particijama itd

16.02.2012 | 21:45
Pomagajte ljudi, veliki problem imam

Nešto sam petljao sa bootcampom i instalirao windows, i slučajno čačkao u windowsu tamo u disk manage opcijama, i od tad ne mogu nikako bootati mac os, ne vidi se nikako ni mac ni recovery hd kada držim alt pri bootanju. Samo windows. [snip] snow leopard [snip] pokrenem njega, par sekundi bude apple logo, onda se pojavi "prohibitory sign" i nista dalje ne ide nigdje. Ima li neko ideju sta da radim? Pokrenuo sam u windowsu macdrive i formatiorao cijeli disk za mac, sada kad ga restartujem blinka upitnik, a kada držim ALT, nema nijednog mogućeg diska za boot, a snow leopard dvd i dalje nakon nekoliko sekundi izbaci prohibitory.

Nijednu particiju niti HD ne vidi, samo Windows i njega samo mogu bootati.

[dio izbrisao moderator]
16.02.2012 | 22:09
Dobro došao na Jabučnjak, oujea. Za početak ti skrećem pažnju da na Jabučnjaku ne podržavamo piratske sadržaje ni kanale. Molim te da više ne tražiš ovdje savjete na tu temu.

Što se tvog problema tiče, pretpostavljam da se radi o novom Macu, koji je došao s OS 10.7 (Lion). Je li tako? Ako je tako, ti Macovi neće ni raditi s OS 10.6 (Snow Leopardom).

To što si zabrljao pod windowsima - pregazio si MBR, tj. particijsku tablicu. Windowsi bez 3rd party podrške ne prepoznaju HFS/HFS+ particije pa je Disk Management zaključio da je to ništa i pregazio ti definicije particija.

Već si tu napravio faul svjetskih razmjera koji se rješava samo uz dosta znanja (kojeg očito nemaš) i posebne alate. Tako da, ako te to može utješiti, ionako nije bilo pomoći.

A to što si radio poslije - samo je bilo besmisleno masakriranje. Kao da pregaziš neku životinju na cesti pa je poslije pokušavaš oživjeti motornom pilom.

Vjeorjatno ima neki postupak kako da ostvariš svoje pravo na Lion instalaciju kupljenu s Macom pa onda dobiješ neku šifru za download, ili DVD, ili jebiga neznam... Sad će uletit Đipi ili Davor pa će ti objasniti kako je to Steve sve savršeno smislio.

Za početak trebaš nekog drugog tko ima noviji Mac i Mac App Store pa onda preko njega pomoću nekog svog ključa, koda, licence (provjeri papire koje si dobio s Macom) skineš svoj legalni primjerak Liona. Onda ima postupak kako da ga staviš na stick ili na DVD. I onda instaliraš OS od nule (pri tom bootcamp particiju ostavi kako je, radit će ti sve OK).

I onda više *NE* čačkaj po alatima koje ne znaš koristiti, a pogotovo ne iz windowsa.

I - još jedna stvar - ubuduće pitaj *PRIJE* nego se upustiš u destruktivne akcije.
16.02.2012 | 22:13
Ovo mi je prvi apple računar kojeg imam, dobio sam ga prije 2 dana, i nije novi model, nego A1226 (iz 2007 ili 2008 godine, ne znam tačno, sa sivom tastaturom).

Znači nemoguće je popraviti bez originalnog instalacijskog DVD-a?
16.02.2012 | 22:26
Kako je stariji Mac u pitanju, reinstaliraj Mac OS X s orignalnog DVD-a ako ga imaš. Ako nemaš, posudi bilo koji OS X, ali retail verziju, dakle onu koja ne dolazi u samo računalo jer takve rade svuda. Jedna od opcija je i nabaviti USB instalaciju Liona. Da je novi Mac u pitaju, možeš i bez toga, treba ti samo internet veza i Mac bi povukao cijeli OS X preko neta.

Kada imaš uredan OS X gore, onda s Boot Campom napraviš Windows instalaciju tako da se sačuvaju Mac particije. No, ako ti Windowsi ne trebaju za igre ili neki heavy grafički program, razmotri neki od emulatora, za početak možda bude sasvim dovoljan i VirtualBox koji je besplatan.
16.02.2012 | 22:36
Znači moguće je sa dobrim, retail diskom formatirati cijeli disk sa HFS file system i staviti mac? Ma samo da ukinem ovaj Win i neću više ni petljati sa njim, oduzelo mi je ovo 5 godina života Pretpostavljam kad ubacim disk u dvd rom, držim alt pri startupu i pokrenem dvd, instalacija bi trebala uspješno završiti bez obzira što trenutno ne vidim niti jednu mac particiju?
16.02.2012 | 23:13
Trenutno sada imaš funkcionalnu Windows particiju. Ako ti windowsi trebaju, ostavi je. I *ne trebaš* raditi novu kasnije (Davor nije pažljivo čitao).

Ako imaš ispravan retail DVD od 10.6, instalacija bi morala raditi bez obzira što nemaš Mac OS particija na disku. Ubaciš, rebootaš, držiš C, ili držiš ALT pa odabereš DVD.

Tvoj se model, inače, zove MacBookPro 3,1 (ili MBP Mid/Late 2007). Osim bilo kojeg 10.6 radit će i bilo koji 10.5, a i 10.4.9 ili noviji.
16.02.2012 | 23:21
OK, hvala puno na odgovoru! Prvim odgovorom si me bio bas prepao, ali ok sam sad Pokusat cu se sutra snaci za taj DVD, posto vidim da je tesko bez Maca natjerati usb stick da bude bootabilan.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 7 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, Gjuroo, IgorD, m@xym, Riba, Anonimci (742)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.76 Seconds

Provided by iJoomla SEO