02.03.2012 | 02:09
smayoo kaže:
Mislim da je pravi problem u tome što on gnjavi krivog čovjeka. Jer i ti si relativno neiskusan na Macu pa ne možeš ni njemu dati pravi savjet ni rješenje, nego sve neke čudne workarounde.
(Iako, čini mi se da si ti samo naizgled nezadovoljan time što te on gnjavi. Zapravo ti je to što te stalno zove - svojevrsni ego-boost, zar ne?
)
Nope
Svatko ima svoj ego, i svatko voli neki boost. Meni osobno nije boost ako me netko tko otvoreno prizna da se ne razumije, niti ga nesto zanima pita osnovna pitanja. Imam i ja svojih boostova, ali ovo nije jedan od tih trenutaka. I slazem se po pitanju neiskustva, ali ono najzalosnije, ja sam mu jedini kojeg moze pitati. A imaj na umu da nisam znao za fn+backspace do prije par minuta kad sam isti info procitao u jednom tvom postu
Daj malo pojasni - zašto bi mu trebalo chmodanje i terminal drkanje po permissionima?
Bez kupnje nekog 3rd party rjesenja, kako ce ovaj covjek koristiti svoj externi hdd koji ima vec godinama? Ja sam googlao, naisao na par aplikacija koje se placaju, ali i na rjesenje preko terminala. Dakle, jedino rjesenje za koje ja znam, a da ne placas za ovakvu sitnicu - terminal.
A ovo ipak spada u osnovno koristenje kompa. Primjera radi, ako externi hdd formatiran na macu pristekam na win7, radi bez ikakvih podesenja. Obrnuto ne ide.
Lijepo. NTFS je Windows filesystem. Mac ga ne podržava ad hoc. Postoje rješenja, najjednostavnije je da preformatira na HFS ili da kupi 3rd party podršku za NTFS. Postoje jeftinija rješenja za one koji kopaju po terminalu, ali to nije jedino rješenje pa da je svatko na njega prisiljen.
Evo, to sam ti gore vec napisao
Ovo je samo jedna od sitnica. Sta ocekivati kasnije? Placati za sve trckarije? Znam da je NTFS particija, ali formatiranje preko 400gb podataka ne dolazi u obzir. Kao ni piratski software ili placanje za ovakve gluparije. Da ponovim, meni na win7 ultimate u firmi HFS particiju ucitava bez ikakvih 3rd party aplikacija ili pak diranja command prompta. Plug n play. Istu stvar ocekujem i od MacOS-a, ali nazalost, nije moguce.
Vjerojatno misliš na to da veličinu računa drugačije (1 GB = 1000 MB = 1000000 kB = 1000000000 od Windowsa (1 GB = 1024 MB = 1048576 kB = 1073741824 .
Ili misliš na to da za folder prikazuje zbroj veličina svake pojedine datoteke u folderu, a ne ukupno alociran prostor (npr. datoteka od 1 B na disku ne zauzima 1 B, nego zauzima cijeli cluster, koji može biti velik 1, 4, 16, 32, 64... k?
U svakom slučaju, nije da "zna pogriješiti", nego ti krivo tumačiš dobiveni podatak.
A što to još "na dalje" zna pogriješiti?
To drugacije je po mom znanju pogresno. Ukoliko ja grijesim, pogresno su me ucili od osnovne skole, preko srednje pa sve do fakulteta. Ukratko, ne pkazuje tocnu vrijednost. 1mb = 1024kb a ne 1000kb.
Na ovo drugo uopce nisam mislio, win okruzenje prikazuje posebno velicine svake datoteke, a posebno ukupno alociran prostor, tako da tu nisam nista krivo racunao.
Za dalje nisam nista spominjao. Bez svih ovih gluparija koje sam naveo, jos mi je ogroman minus sporost i tromost findera. I ovo nije samo moj dozivljaj istoga. A neimanje cut opcije je ogroman minus, bez obzira sto tebi nije. Path Finder je fenomenalan po svim pitanjima, "obicni" Finder je katastrofalan. Da ponovim jos jednom - meni. Dakle cisto moje subjektivno misljenje. No subjektivno nije da pogresno racuna velicinu, to je cinjenica.
Za "non hidden" fajlove nemam primjera, vec sam isfrustriran samim Finderom googlao za alternative, i citao negativnosti istoga. Taj nedostatak sam procitao na vise linkova, ukoliko je potrebno, potrazim ponovno te linkove pa ih nabacim ovdje.
To uopće ne sporim. Koristi što ti paše. Ali ako se tvoja odluka temelji na pogrešnoj percepciji objektivnih činjenica, vrijedi (radi drugih čitatelja ovog threada) utvrditi i potvrditi stvarno stanje stvari.
Manjak cut opcije, pogresno racunanje velicine fajlova - objektivnost i stvari koje su definitivno na mjestu, tako da nisam ja taj koji ima pogresnu percepciju "objektivnih" misljenja
Tromost i sporost, ovo vec ulazi u sferu subjektivnog, ali ako se ne varam, to nisam ranije ni spominjao, ako slucajno i jesam, vec sam stavio da je sve ovo samo moje subjektivno stajaliste.
Inace, imam u stanu laptop, jedan stari komp (pentium dual core, 4gb rama, itd...), nov i poprilicno jak komp + iMac 27 mid 2010.
Na svakom PC racunalu win exloprer radi i djeluje dosta brze od Findera. Cak i na relativno losoj PC konfiguraciji koja se nikako ne moze mjeriti sa iMac-om. Meni osobno prakticniji dosta, ali ok, to je subjektivno. Ima i exloprer svojih mana, ali sa svim manama, miljama je ispred findera. S druge strane imamo pathfinder, koje je meni osobno fenomenalan. Nije pretjerano brz, ali krcat silnim mogucnostima i debelo ispred defaultnog Findera.
Evo jedan od linkova koje sam procitao i sa kojim se uglavnom slazem:
www.squidoo.com/osxfinderreplacement