08.04.2012 | 00:39
Prekjučer mi se laptop otklopio u torbi dok sam vozio za Zagreb i krčkao se u zatvorenoj torbi 2,5h. Rezultat - napuhana baterija (koja btw i dalje radi OK, samo je napuhana - je li to normalno?) i, tek drugi dan, nakon još par sati rada - totalni rusvaj s diskom.
Stroj je jednostavno crkao prilikom snimanja hibernacijskog RAM imagea i poslije toga se više nije mogao bootati. Boot u verbose modeu pokazao je da je problem što ima oštećen index i ne može ga popraviti. Isto mi je rekao i Disk Utility nakon bootanja s install DVD-a. Štoviše, Mac OS X particija se uopće nije dala mountati.
Novi HDD sam kupio odmah (iako čak i nisam siguran da je stvarno nešto hardverski crklo, ali jednostavno ne mogu riskirati za parsto kuna), ali restore from Time Machine backup mi nije bio opcija jer nažalost zadnjih tjedan dana nisam imao prilike napraviti backup (teren, gužva, ovo, ono), a promjene u tom periodu su bile *kardinalne* pa bi nakon tog restorea imao još puno ručnog rada. Zato sam to ostavio kao zadnju opciju.
Elem, doma sam spojio MBP u target modeu na Minija i nakon nekoliko pokušaja (spoji-odpoji) i duljeg čekanja svaki put, mountao je oštećenu particiju uz upozorenje da repair nije uspio i da je partcija mountana "with limited availability". Pomoću Findera sam prekopirao file-by-file sve bitne dokumente koje nemam na TM backupu. Čačkajući po disku skužio sam da ima foldera u kojima nisu sve fajle dostupne, međutim, ništa bitno (Opera cache, Frameworks folder unutar ~/Library foldera i sl.
Novi hard sam spojio preko univerzalnog USB adaptera također na Minija i formirao particije iste veličine kao na starom disku.
Uglavnom, jedino što sam bio siguran je da mi sector-copy cijele particije (dd IF=/dev/disk1s3 OF=/dev/disk2s2 bs=32k iz terminala) neće valjati, jer bi kopirao i rusvaj skupa s fajlama.
Nisam bio siguran u ishod, ali na kraju sam odlučio pokušati s Carbon Copy Clonerom. Direktno, bez ikakvih pokušaja popravljanja i sl. CCC mi je pri kraju kopiranja prijavio grešku kad je naletio na jedan oštećeni index record iz Opera Cache. Ne znam točno koliko je još bilo ostalo do kraja, jer nisam taj čas gledao u monitor, ali moralo je biti negdje na zadnjih par giga.
Stvar je naizgled prošla, uredno bootam stari sistem s novog diska, sve se doima kako je i bilo, osim što sam Dropboxu morao ponovno upisati username i password. Sve se čini normalno, ali uznemiruje me to što sam prije imao nekih 7 GB (od 200) slobodnih, a sad imam cca 41.
Ključno pitanje je - bez čega sam to ostao? Pretpostavljam da od 34 GB razlike 8 otpada na hibernacijski RAM image? Za ovo ostalo - moram skužiti što je...
U nedostatku bolje ideje, idem uspoređivati dva diska (stari i novi) Omni Disk Sweeperom da vidim gdje je razlika, iako nisam siguran da ću uspjeti s oštećenim diskom.
Svaka ideja je dobro došla!