21.04.2012 | 13:15
Jučer mi se dogodilo nešto čudno, što vjerojatno nekom s manje sistemskog iskustva može izazvati napad panike i pribjegavanje drastičnim mjerama koje znače gubitak podataka ili sate posla oko reinstaliranja i sl. pa sam se odlučio napisati kratak osvrt, možda nekom pomogne, ako mu se dogodi ista stvar.
Dakle, nešto sam prtljao s nekim vanjskim diskom, ejectao sam ga, ali ga nisam ištekao iz USB, napravio sam logout i sleep. Onda sam ištekao disk, a kad sam kasnije ponovno probudio Mac, nestao je (!!?) moj account iz logon menija (ostao je samo onaj od supruge). Mog jednostavno više nije bilo. A moj je administratorski, ovaj moje supruge je običan korisnički.
Logon na njen account je radio normalno, i najprije sam išao provjeriti da li je moj korisnički folder još uvijek tamo - bio je. U System Preferences, pod User Accounts, mog korisničkog accounta više nije bilo. Iz Terminala sudo nije radio (tj. radio je, ali moja - administratorska - lozinka više nije radila).
Surfanjem po netu našao sam da se ovi problemi znaju dogoditi. Neki su pisali da je to 10.6.5 bug otklonjen u 10.6.7, ali našao sam postova gdje se to ljudima događalo na 10.5.x i na 10.7.x. Neki su pisali da ima veze s ištekavanjem vanjskog diska, a nekima se to događalo u sasvim drugim situacijama. Nekima su nestali svi korisnički accounti (umjesto svih postojećih, stajao bi samo neki "others" u koji se nije moglo prijaviti), a nekima, kao meni, samo administratorski...
Uglavnom, problem je lako i brzo rješiv. Iz nekog razloga izbrisan je .plist file koji čuva temeljne podatke o određenom korisniku pa sistem više ne zna za tog korisnika. Rekreiranjem tog .plista sve se vraća u normalu (jer sam korisnički folder je potpuno netaknut). Jedini je problem da za ovo treba imati sudo pristup, ili biti prijavljen kao root.
Kako mi je sudo bio onemogućen, ostaje root pristup terminalu, a to je najjednostavnije postići bootanjem s instalacijskog DVD-a (Recovery particije na 10.7) pa s Utilities izbornika aktivirati Terminal.
Sam .plist ima rezervnu kopiju pohranjenu u komprimiranoj XAR arhivi pa je dovoljno iz terminala ponovno raspakirati rezervni .plist uz arhive:
cd /volumes/imevašesistemskeparticije/var/db
xar -xf dslocal-backup.xar imekorisničkogimenakojeobnavljamo.plist
VAŽNO! Kao i uvijek, kad se terminalom prtlja koristeći root account, treba biti ekstra oprezan i znati što se radi jer jedno krivo slovo ili razmak na krivom mjestu mogu napraviti totalni rusvaj po disku!