MBA spori wake
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MBA spori wake

19.05.2012 | 15:03
Pozdrav ekipa!

Pretražio sam forum i naišao na par sličnih situacija, ali nijedna solucija nije mi pomogla.

Kupio sam Air 1.7 i5 13" i primjetio sam da kada zaklopim ekran te nakon nekog vremena ga otvorim, Air se upali, ali ostane zamrznut tako oko 10sek. Nakon toga radi normalno.

Nebi me to toliko smetalo da prije toga nisam ima Mac Alu unibody koji bi odmah bio spreman za uporabu nakon otvaranja ekrana. S obzirom da Air ima SSD, očekivao bi da takve stvari kod njega mogu samo bolje raditi. Oba vrte Lion.

Googlanjem sam primjetio da dosta ekipe ima sličan problem, ali nitko nema soluciju (ili solucija ne radi).

Jel još netko primjetio sličan problem?

Hvala!
19.05.2012 | 20:11
Ja imam isti MB-air (sa 4 Gb rama i 256 G SSD) i nemam tih problema. Nakon otklapanja je komp spreman za rad u nekih sekundu-dvije.....Koji sistem imaš? Koliko aplikacija imaš pootvarano?
19.05.2012 | 20:40
Kad kažeš "ostane zamrznut" - da li se pojavi slika, ali sve je zaleđeno, ili se pojavi slika i imaš "beach ball" pa ništa ne možeš, ili se niti slika ne pojavi?
20.05.2012 | 22:06
Pojavi se slika i sve je zamrznuto. Miš ne mogu pomaknuti, wifi izgleda spojen, ali kad se odmrzne onda se joina na mrežu. Nemam puno aplikacija otvoreno. Chrome, itunes, utorrent.

Sistem je Lion 10.7.4
20.05.2012 | 22:17
qtorrent na MBA?
20.05.2012 | 23:00
Ne kuzim pitanje? Nesto je cudno u koristenju utorrenta na macu?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
21.05.2012 | 00:35
Da li ti se to isto događa i kad uTorrent nije pokrenut? Pitam jer se meni iMac smrzavao sa zadnjom verzijom pa sam morao staviti jednu stariju i sad je ok. Doduše ja još imam 10.7.3
21.05.2012 | 00:40
Da, događa se neovisno o otvorenim aplikacijama.
21.05.2012 | 09:11
@bkavas
Zato što bilo koja torrent aplikacija polako, ali sigurno ubija disk, a ti u MBA imaš SSD koji je zalemljen na MBO i kad rikne zamjena je upitna investicija,... ako već nemreš bez torrenta, a nemaš drugo računalo daj si barem nabavi bilo kakav eksterni HDD i torrente prebaci na njega,...
Istina da ovo nije odgovor na tvoje pitanje, ali će ti barem SSD u MBA duže ostati živ,... s druge strane možda i je jer pitanje je koliko ti je do sad zapisivanja/čitanja podataka odradio SSD,...
21.05.2012 | 09:21
Samo mali ispravak: ako se radi o aktualnom zrakiću, u njega SSD NIJE zalemljen i može se najnormalnije kupiti i zamijeniti za par minuta. O cijeni ćemo drugom prilikom da ne kvarimo raspoloženje.......

Uostalom, baci oko... eshop.macsales.com/shop/SSD/OWC/Aura_Pro_Express
21.05.2012 | 10:03
@Bertone,šta ke to stvarno istina što se tiče torrenta ili neke aplikacije koja koristi disk na isti način? Mislio sam da samo klasični diskovi imaju s tim problema,jel je potrebno glavi da puno šeće po disku i bilo je poženjo defragmatirati disk da se ta pojava ublaži. Ako znaš molim te da mi odgovoriš na koji način SSD disk prisupa podacima....btw air ima flasu a ne SSD.
21.05.2012 | 10:36
Sank kaže:
Pitam jer se meni iMac smrzavao sa zadnjom verzijom pa sam morao staviti jednu stariju i sad je ok.

Isprobaj Transmission, koristim ga već dvije godine i nikad nisam imao problema.
21.05.2012 | 13:58
@Djuro genijalac
to nisam znao, no kako nemam MBA (a i neću još dugo) i ne brinem previše o tome

@cariblanco
SSD imam od nedavno ugrađen u laptop na kojem vrtim Linux i za sad nemam nikakvih problema tako da ne mogu iz osobnog iskustva reći koliko torrenti ubijaju SSD (a ni neću moći jer na lapu nemam torrente ), ali proućivši malo gradivo po internetu prije kupnje SSD-a, svaki SSD (svaki memorijski čip) ima određeni broj zapisivanja i čitanja podataka iz čega dolazim do zaključka (možda krivo) da torrenti mogu pojedine memorijske čipove opterećivati (trošiti) višestruko više od drugih aplikacija,...
što se tiče klasičnih diskova dosad mi je krepao samo jedan 15-ak godina stari Maxtor od 80 Gb, a što se tiče klasičnih HDD-ova i torrenta (dok me držalo to ludilo) složio sam si jedan PC s dva 640 Gb WD Black i taj stroj (nakon pa skoro dvije godine rada 7/24/365) i dan danas najnormalnije radi,...
21.05.2012 | 16:44
Meni se isti gore spomenuti 13" MBA nešto sporije diže iz sleepa nego recimo MacBook iz 2007. ali ne baš 10 sekundi. Slika se pojavi odmah kad ga otklopim, točno koliko treba da dignem ekran do uspravnog položaja, ali dok miš i tipkovnica ne živnu treba još par sekundi.

MacBook je spreman za rad čim se slika pojavi.

Malo me to živciralo u početku, ali sad si nekako mislim da cijela tehnologija mora ići dva koraka naprijed pa jedan nazad. Vjerojatno to baš nije tehnički ispravan razlog, ali u nedostatku boljeg...
21.05.2012 | 17:53
Ako se logiraš na drugi korisnički račun, dali se opet tako ponaša?
21.05.2012 | 18:55
@IgorD
Možda sam pretjerao sa 10sek, ali da, treba neko vrijeme dok se odblokira. Mozda nebi to ni zamjetio da Macbook iz 2008 je istog trena bio spreman. Valjda to tako treba biti. Nije mi to od krucijalne važnosti, niti mi kvari rad.

@Bertone
MBA sam kupio pred 2 mjeseca pa predpostavljam da je najnoviji. Sumnjam da mi disk odlazi jer nema staža za to, a i nisam ja neki downloader da skidam ogromne kolicine podataka. utorrent je 90% vremena upaljen bez da ista skida.

Mislim da ću ovo pripisati kao "Fact of life" i nastaviti dalje
21.05.2012 | 20:29
Nemoj to prihvaćati kao fact of life, jer to nije. Kod mene se to ne ponaša tak, ni približno. Meni je taj μtorrent sumnjiv. Vjerujem da on brlja po mreži i da ti je zato komp sleđen tih par sekundi. Ajd ti probaj quitat taj program pa onda usporedi.....
21.05.2012 | 20:37
@bkavas
Čitao sam negdje da nemaju svi MBA iste SSD.ove,... odnosno da nemaju sbvi istu brzinu čitanja/zapisivanja podataka pa možda i u tome ima nešto,...
Kod torrenta ti je kavaka u tome da nešto i dijeliš s drugima, a ne samo uzimaš prema tome SSD radi i kad ništa ne skidaš jer daješ nekome drugome (barem bi trebao),... kod mene je trenutno ratio 8,85 pa pomnoži to s xy Tb koje sam skinuo,... narade se tu diskovi, podosta
21.05.2012 | 21:40
Ako je sve zaleđeno, miš ne mrda, itd, to sigurno, ali *SIGURNO* nema nikakve veze s diskom.
21.05.2012 | 23:18
I moje je mišljenje da nema veze sa diskom. Kada kažem da ne skidam ništa, mislio sam reći da i ne uploadam ništa.

Probao sam sada quitati utorrent, zaklopiti laptop, pustiti ga nekih deset minuta i opet otvoriti. Ista stvar. Koliko sam googlao, nisam jedini koji je to primjetio.

Kao što rekoh, ne smeta mi to toliko, koliko mi je bilo čudno da 4 godine stariji laptop to radi znatno brže.
22.05.2012 | 00:25
Ja sam na svom otišao u Startup Disk i moram priznat da Macintosh HD nije bio selektiran iako osim tog diska i nema ništa drugo.

Selektirao sam disk, restartao i čini mi se da se ništa nije promijenilo. I dalje treba oko sekundu da miš/trackpad počne reagirati.
22.05.2012 | 02:17
A možda neki Lavovi samo čvršće spavaju
22.05.2012 | 22:35
Je, baš sam ove nedjelje vodio klince u ZOO. Piše da lav spava u prosjeku 20h dnevno.
22.05.2012 | 23:07
Torenti nemaju nikakve veze s opterećenjem diska, rad sa glazbom i videom je znatno zahtjevniji, upisivanje podataka koji se skidaju ide isto kao i pri klasičnom downloadu, dok je seed čitanje podataka s diska što ne ulazi u cikluse zapisivanja po istom.
23.05.2012 | 00:03
@smet
pa zar se kod čitanja podataka ne provodi struja kroz memorijske čipove?,... odnosno po tome bi SSD trajao vječno ako bi se na njega stavio samo OS i aplikacije?
23.05.2012 | 00:10
Broj zapisivanja je kod solid state diska ono što mu limitira životni vijek.
23.05.2012 | 00:28
Slažem se smayoo,... no ponavljam da svaka memorija trpi i zbog prolaska struje kroz nju,... da nije tako raznorazni poslužitelji bi bili puni SSD-ova (bez obzira na još uvijek relativno visoku cijenu po Gb), ali nisu,... jednostavno o trajnosti samo kod čitanja podataka nitko ne govori, a čim se o nečem ništa ne piše i ne kaže ili je totalno nebitno ili nekaj baš i nije sve super,... sjećam se početaka korištenja CD/DVD-a, u početku se malo pričalo i pitalo koliko to traje, proizvođači su tvrdili 50-60 i više godina i svi o tome zašutjeli nakon nekog vremena, a svi doma imamo CD/DVD star par godina koji više nije čitljiv,...
23.05.2012 | 07:39
Broj zapizivanja limitira zivotni vijek. Broj citanja je nebitan i malo utjece na zivotni vijek.
23.05.2012 | 08:33
Ok,... probati ću se sjetiti ovoga za 10-ak godina pa ćemo vidjeti što je rekla praksa
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.36 Seconds

Provided by iJoomla SEO