Kako sistem vratiti na novi disk
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako sistem vratiti na novi disk

23.06.2012 | 21:41
Stavio sam danas novi ssd disk a prije toga sam s time mašinom napravio restore na vanjskom disku.Sad kako da vratim da mi taj ssd disk bude glavni i da se s njaga pokreće sistem.Taj ssd disk sam formatirao na mac ekstenziju i čak sam na njemu napravio backup.Kod sljedećeg botanja sam isključio vanjski disk misleći da će se sistem dići s backup na ssd,ali neće.....samo se pojavi nekakav upitnik iznad mape i tako stalno stoji.
23.06.2012 | 22:04
Sad s carbon copy cloner kopiram s vanjskog diska...šta kad bude gotovo da isključim komp i ištekam vanjski usb i sistem će se dići s ssd??
23.06.2012 | 22:24
Iz tvojeg opisa nisam uspio shvatiti što si TOČNO napravil? Time mashine backup NIJE bootabilan. S njega ne možeš dići sistem. Dakle, ako si zamijenio disk, onda na SSD PRVO moraš instalirati sistem (10.6, 10.7 koji već) i TEK ONDA s migration assistom povući sve s Time mashine backupa i tad ti bude sve šljakalo.

Ako koristiš Carbon Copy Cloner, onda je workflow ovakav.
1: spoji novi disk na komp (SSD u neko FX kućište ili slično)
2. Digni CCC i odaberi source (macintosh HD, ako ga nisi preimenoval) i destination (tvoj novi disk u vanjskom kućištu)
3. Pusti ga da odradi sve (onaj ti pajcek cijelo vrijeme sugerira da doniraš neku pinku za program koji ti štedi muku)
4. Kad je CCC odradil svoje, zamijeni diskove u kompu. iz njega izvadi stari i metni SSD u komp
5. Uključi komp i on bi ga moral odmah skužiti i dići sistem s njega
23.06.2012 | 23:05
Je tako sam i napravio i radi,mislio sam da su podaci s time mashine botabilni.Sad sam se shebao što sam prije toga napravio backup na vanjski disk od jedne tere i sve mi je pobrisano i ostao je samo mac backup.Koji je najbolji program na macu da probam vratiti te podatke.!!! Da i malo sam razočaran s OS X da se ne može dići iz backupa
23.06.2012 | 23:59
Kako je đuro napisao, najbolje je klonirati sistem na SSD i onda ga ubaciti u komp a HDD ostaviti vani. Sa kloniranjem ti netreba backup, naravno , ako je SSd dovoljno velik da sve prebaciš na njega. Malo si nejasno napisao što si napravio, i što hoćeš vratiti. Ako imaš samo OS a backup si izbrisao, bojim se da nema pomoći. OS X se može bootati sa vanjskog diska za razliku od Windoza (koliko znam) pa je nejasno i što si očekivao.
24.06.2012 | 00:09
Ovo je baš trivijalna procedura, prvi put sve ove godine da čujem da je neki korisnik uspio tu nešto krivo shvatiti.

1) Napravi se Time Machine Backup na drugi disk,
2) Izvadi se disk i ugradi SSD,
3) S Time Machinea se napravi Recovery na novougrađeni disk.
4) Bootaš i uživaš.

Zdrava logika govori da ne može Backup biti bootabilan jer se ne radi o zrcaljenju diska, već o inkrementalnom backupu koji čuva po stotine verzija nekih fileova i nudi povrat svakog zasebno po satima/danima. Ono što je dodatni luksuz je što je na Time Machine disku bootabilan servisni dio za povrat na drugi disk tako da čovjek ne mora prvo instalirati na novi disk sistem i Recovery Partition na kojem su inače alati za Time Machine Recovery.
24.06.2012 | 00:21
evo ja sam prije nepuna 2 tjedna stavljao SSD. CCC je napravio recovery partition i identičnu 1:1 kopiju na SSD koji je bio spojen preko USBa na maca. Izvađen je disk od 1 TB i onda je ugrađen SSD. Sve je radilo bez problema. Mac nije ni skužio razliku niti je prijavio ikakav problem.

Nakon toga sam samo reindexirao disk i to je bilo to. Radin zasebno CCC backup 1 tjedno i TM backup incremente svaki sat vremena. Nikakvih problema.
24.06.2012 | 09:27
Problem je taj što nemam dvd za instalaciju,imam air i mini i na oba je došao sistem s njima.Kako apple izbacuje optiku sve će manje korisnika imati OS na nekom mediju,pa bi bilo dobro napisati neki tut na tu temu jel će u budućnosti sve više ljudi prelaziti na ssd.Mini je nov pa sam se moźda zeznuo što nisam išao na novu instalaciju liona preko Interneta....kad se dizao sistem stisnuo sam options i tamo mi je bila ponuđena i ta opcija koju nisam odabrao,nego sam odabrao povrat s time mashine.Imam relativno brzi net pa ne bi to trajalo u nedogled.Još jedna stvar me zanima,zašto time mashine kad odabere neki disk za backup mora sve s tog diska pobrisati i tamo raditi backup.Glupo je dati disk od tere samo za to,jel se taj disk kasnije niti ne vidi nigdje u moj computer,niti u finderu.@rusty napravio sam kao i ti,a reci mi šta ti znači ovo " nakon toga samo sam još indeksirao disk"? @dpasarić ona tvoja opcija nije bila moguća jel u wizardu mi time mashine nije našla novi ssd? ssd se je vidio u my computer ali i ne u time mashine.Kako je novi disk možda ga je trebalo formatirati ili nešto sl. Mada je pisalo u disk untility da je to disk s mac ekstenzijom.
24.06.2012 | 11:33
Time machine backup napravljen Lionom 10.7.2 i novijem pravi recovery particiju na backup disku, tako da je restore moguće pokrenuti i sa time machine backup diska dok je u kompjuteru novi, prazni(bez sistema) nebutabilni disk. Samo option pri pokretanju i izbor recovery-a s vanjskog diska(pretpostavljam da je backup napravljen na vanjski).
  • Sank
  • Moderator
  • 221
24.06.2012 | 19:12
Zamjena HDD na iMacu (došao sa SL DVD) zbog krepavanja istog:

1) Napravio backup s Time Machine na vansjki disk.
2) Zamjenio HDD
3) Pokrenuo iMac sa DVD
4) Formatirao novi HDD sa Disk Utilitijem
5) Vratio kompletan backup sa vanjskog diska sa Time Machine
6) Restartao iMac i on se bootao sa novog diska

Zamjena HDD sa SSD na novom MacBook Pro koji je došao sa Lionom bez bootabilnog medija:

1) Sa besplatnim CCC (Carbon Copy Clonerom) napravio presliku HDD na vanjski disk
2) Zamjenio HDD sa SSD
3) Pokrenuo MacBook Pro sa vanjskog diska te sa CCC napravio presilku na ugrađeni SSD
4) Restartao MacBook Pro i odabrao da se boota sa SSD i to je to

Slično bi bilo i sa TM, ali prvo treba sa cmd+R podignut utilities i formatirati ugrađeni disk, pa se tek onda može napraviti povrat backupa sa TM i svakako Mac mora biti spojen na internet jer prvo mora na čistom disku napraviti recovery particiju i sa neta povući njezin sadržaj.
24.06.2012 | 21:05
@Sank - ovo zadnje nije potrebno, baš sam napisao:

"Ono što je dodatni luksuz je što je na Time Machine disku bootabilan servisni dio za povrat na drugi disk tako da čovjek ne mora prvo instalirati na novi disk sistem i Recovery Partition na kojem su inače alati za Time Machine Recovery."

Dakle, može se bootati u TM disk za Recovery. I mene je to iznenadilo, ali upravo sam nedavno to skužio u jednoj fotografskoj radnji. Moguće da je to nova fora od Liona, to nisam siguran.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
24.06.2012 | 21:24
Davore, to je zanimljivo i korisno, no nisam znao za tu mogućnost pa sam samo naveo kako sam to ja napravio. Sad znam za drugi puta i hvala ti što si spomenuo tu mogućnost.

No, kad sam ja to radio na iMacu sa TM onda sam još imao Snow lepoard pa sam prema uputstvima koristio sistemski DVD, a Liona na MacBook Prou sam pak riješio sa CCC.
24.06.2012 | 22:35
Recovery particija na TM backup disku je novost Liona.
25.06.2012 | 01:55
cariblanco kaže:
@rusty napravio sam kao i ti,a reci mi šta ti znači ovo " nakon toga samo sam još indeksirao disk"?

primjetio sam da neke aplikacije nisu više bile dostupne preko spotlighta (jer tako pokrećem sve) pa sam samo pustio spotlightu da reindexira cijeli disk (cca 15min). Nakon toga više nije bilo problema.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 9 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, Riba, songoku, Anonimci (447)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.25 Seconds

Provided by iJoomla SEO