OWC SSD i Lion
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

OWC SSD i Lion

30.06.2012 | 02:06
Pozdrav,

Nadam se da necu duziti i da ce te me uspjeti razumjeti. Naime, dolaskom ML (koji bi trebao doci kroz koji tjedan) narucio sam si SSD iz OWC. 120GB 6G koji sam ugradio u MBP 8.1. Po uputama na njihovim stranicama sam ga instalirao. Sve je proslo ok. Formatirao sam ga instalirao OSX Lion 10.7.3 dode nakon sto ga skinete s recovery diska. Nakon toga sam pricekao spotlight da indexira pa sam updejtao ostatak na 10.7.4. To je sve proslo kak spada ali tu nastupa problem, naime disk je i dalje solidno brz, ali jednostavo toliko "henga" da to nije normalno. Posto sam radio fresh install, ocekivao sam puno brze brzine pokretanja safarija (4 bouncea sa SSDom), iTunes 6 bounceva. sidk utility 8 bounca. Kada pisem tekst, pojavljuju mi se beach ballovi, prebacivanje iz taba u tab traje 2-3 sekunde...

Posto mi je to bilo cudno, skinem s app storea speed test, kad ono, ne mogu ga pokrenuti jer program nema dopustenje da cita i pise po disku? To mi je bilo cudno ali ajde...

Ono sto sam pokusao je: Permissions, SMC reset, PRAM reset, OSX reinstall, SSD format, ostavio laptop upaljen par sati da se OS smiri (znam da je glupo ali sam mislio da moze pomoci). Nista od navedenih stvari nije pomoglo

Sta mislite zasto se to dogada? I koji su sljedeci koraci?

Moje videnje je da izvadim SSD i stavim u PC toranj i tamo ga lijepo formatiram pa ga opet ubacim u MBP i instaliram OSX ispocetka.

Ako imate koju pametnu ili kakvu god samo javite pa cu probati, nemre skoditi

LP
30.06.2012 | 02:44
Na koji format si ga stavio u startu?
30.06.2012 | 09:46
A jesi li ukljućio TRIM Enabler?
TRIM Enabler
30.06.2012 | 10:52
petros kaže:
Na koji format si ga stavio u startu?

Klasika, Mac OS extended journaled

Renzo kaže:
A jesi li ukljućio TRIM Enabler?
TRIM Enabler

Pa veli da se za moj disk ne smije stavljati TRIM. on to kakti sam radi i to bi ga dodatno usporilo?! Iskreno nemma pojma dal da stavim ili ne...

btw: ovo su brzine koje dobivam ... Zar ne bi trebalo to biti oko 400MB/s
DiskSpeedTest-8b8afd34d946cd206a414a3a1038ce8f.png
30.06.2012 | 11:27
Provjeri u System Profileru pod Serial-ATA koliki je Negotiated Link Speed na disku.
30.06.2012 | 11:40
Imam slican takav disk vec godinu dana. Imao sam problema sa spomenutim speed linkom na starijim SATA2 kontrolerima (Mac Mini Late 2009) gdje se je spojio brzinom 1.5Gbps sto je SATA1 standard.

Na MacPro3.1 i OSX Snow Leopard stvari izgledaju ovako:

Intel ICH10 AHCI:

Vendor: Intel
Product: ICH10 AHCI
Link Speed: 3 Gigabit
Negotiated Link Speed: 3 Gigabit
Description: AHCI Version 1.20 Supported

OWC Mercury EXTREME Pro 6G SSD:

Capacity: 120.03 GB (120,034,123,776 bytes)
Model: OWC Mercury EXTREME Pro 6G SSD
Revision: 319ABBF0
Serial Number:
Native Command Queuing: Yes
Queue Depth: 32
Removable Media: Yes
Detachable Drive: No
BSD Name: disk1
Medium Type: Solid State
TRIM Support: Yes
Bay Name: Upper
Partition Map Type: GPT (GUID Partition Table)
S.M.A.R.T. status: Verified
Volumes:
Capacity: 209.7 MB (209,715,200 bytes)
Writable: Yes
BSD Name: disk1s1
SSD:
Capacity: 119.69 GB (119,689,121,792 bytes)
Available: 85.33 GB (85,329,137,664 bytes)
File System: Journaled HFS+
BSD Name: disk1s2
Mount Point: /

Disk speed test:
DiskSpeedTest-030171c5f8b27f277884e0c8fc83a1fe.png
30.06.2012 | 11:50
Evo detaljnijeg info-a. Ukljucio sam trim support preko nekog programa, i sad zbilja nema beach ballova ali mi nije jasno zasto u OWC spominju da ne treba 3rd party trim. Nisam jos probao, ali izvadit cu SSD i formatirati ga u windowsima pa opet instalirati OSX u laptopu. Pain in the ass ali mozda je u necem drugom problem...

Intel 6 Series Chipset:

Vendor: Intel
Product: 6 Series Chipset
Link Speed: 6 Gigabit
Negotiated Link Speed: 6 Gigabit
Description: AHCI Version 1.30 Supported

OWC Mercury Electra 6G SSD:

Capacity: 120.03 GB (120,034,123,776 bytes)
Model: OWC Mercury Electra 6G SSD
Revision: 502ABBF0
Serial Number: EX6G12012E22K8944
Native Command Queuing: Yes
Queue Depth: 32
Removable Media: No
Detachable Drive: No
BSD Name: disk0
Medium Type: Solid State
TRIM Support: Yes
Partition Map Type: GPT (GUID Partition Table)
S.M.A.R.T. status: Verified
Volumes:
disk0s1:
Capacity: 209.7 MB (209,715,200 bytes)
BSD Name: disk0s1
Content: EFI
Macintosh SSD:
Capacity: 119.17 GB (119,174,365,184 bytes)
Available: 102.65 GB (102,649,143,296 bytes)
File System: Journaled HFS+
BSD Name: disk0s2
Mount Point: /
Content: Apple_HFS
Recovery HD:
Capacity: 650 MB (650,002,432 bytes)
BSD Name: disk0s3
Content: Apple_Boot
30.06.2012 | 12:09
TRIM ne bi trebao raditi razliku, a svi noviji diskovi to super rade na nivou svojeg kontrolera.

Jesi guglao imaju li drugi takav problem? Da nije fakat do neke nekompatibilnosti kontrolera?
30.06.2012 | 12:18
Koliko sam vidio jedini imam taj problem :/ Ako TRIM nema veze onda je SSD malfunctioning i vratit cu ga da ga zamjene. Samo sta je to mjesec bez SSDa jos koji put moram instalirati OSX i zezat se s tim... Nemam uopce ideju zasto ne bi radio kako spada...

Update #1: Upravo sam updejtao na 10.7.4. i TRIM se maknuo pa cu vidjeti da li ce se opet pojaviti pad performasni.

Update #2: Malo su mi sumnjivi ovi crveni kvadratici. Prije se nisu toliko cesto pojavljivali...
Screen_Shot_2012_06_30_at_12.png
30.06.2012 | 16:01
evo ja sam OWC SSD stavio prije nema ni mjesec dana. OS je 10.7.4 i nema TRIM support, tj opcija pokazuje NO, što nije ništa čudno jer za puno 3rd party SSDa je tako.

OWC s druge strane ne preporuča postavljanje TRIM 3rd party alata (na njihovom situ postoje članci i testovi od strane nezavisnih firmi) i to iz razloga što SandForce chipset sam radi kontrolu GCa na disku i nema problema da će performanse pasti čak ni ako je disk pun 99%. Resetiranje "obrisanog prostora" dakle odrađuje sam kontroler unutar SSD.

Ja sam poslušao savjet i nisam stavljao nikakav 3rd party alat za TRIM i za sada nema nikakvih problema. Kada brišem velike količine podataka (30GB+) i nakon što ispraznim trash sve se uredno evidentira u byte i nema problema sa kalkulacijom prostora (zauzetog ili slobodnog).

Jasno vidjeti ću kako se ponaša u nastavku svog rada ali za sada nemam nikakvog prigovora na rad ovog SSDa.

Također ću napomenuti da nisam radio install od nule već sam preko CCCa prebacio sve na SSD i napravio zamjenu 1 za 1 disk. Problema u radu nema niti na jednom polju.

jedini 3rd party koji sam stavio je HDDFanControl za kontrolu ventilatora (i to radi super i bez problema korištenjem SMART senzora).

Žao mi je kada ljudi imaju ovakve probleme, ali beacball nisam odavno vidio a pogotovo nakon ovog nedavnog zahvata.
30.06.2012 | 16:29
@ Zmijutin
Rekli su mi ljudi koji su na Mac-ovima duže od mene da omogućavanje TRIM-a putem nekog programa
može biti problematično, umjesto toga preporučili su mi metodu sa ovog linka

digitaldj.net/2011/07/21/trim-enabler-for-lion/

Ja sam tako i napravio na mojem Corsair Force 3 SSD-u i nemam nikakvih problema-
Isto tako onaj Blackmagic speed test je ponekad potpuno nepouzdan, pogotovo na nekim vrstama
SSD-ova.
Preporučam AJA system test.
  • mileni
  • Posjetitelj
30.06.2012 | 18:03
Hmm... Kod mene je brizna writea ipak malo manja, dok je read na ocekivanoj. Moze li se to ikako sredit?

01.07.2012 | 14:55
Hvala svima na pomoci

Mislim da je ipak problem u samom SSDu. Naime, normalno boota, ali onda se jedva krece. Jedva radi nekaj. Nakon sto sam prisilno ugasio MBP vise se nije zelio bootati i vise se ne vidi u OSX ili na Windows 7. Tako da ga sutra saljem nazad na zamjenu. Vjerojatno cu nadoplatiti za Extreme 6G model istog. Nadam se da ce stic do Mountain Liona i da nece biti dodatnih problema.
01.07.2012 | 15:29
Instalirao sam OS X na stari HDD a ssd sam obrisao i pokusao testirati kad ono... 2MB/s. Tako da ga sutra definitivno pakiram i saljem nazad. Jednostavno ne mogu vjerovati da sam toliki pehista.
01.07.2012 | 16:12
Neznam dali su danasnji SSD-i jos uvijek osjetljivi na partiton align. Mogao bi probati prema ovom ... forums.macrumors.com/showthread.php?t=952904

Prije godinu dana ja sam svoj 6G Extreme ipak align-uo.
Mozes pokusati napraviti secure erase, sto je ustvari inicijalizacija diska, odnosno vracas stanje diska kao da uopce nije koristen. Tvornicki prazan. To je malo zezancija jer treba pod linuxom to odraditi.
01.07.2012 | 16:55
Na zalost nemam tu mogucnost da sad stavljam linux? Preko nekog programa mozda?

Screen_Shot_2012_07_01_at_3.png
01.07.2012 | 21:11
Mozes probati sa bilo kojom Live distribucijom bez instalacije.
Vidi wiki.archlinux.org/index.php/SSD_Memory_Cell_Clearing
01.07.2012 | 21:16
@ jmirakul, pa to imaš i na Macu. Erase zeroing je brisanje do nule i nemora se petljati po linuxu. I ja sam to koristio, samo duže traje nego obično brisanje.
01.07.2012 | 21:45
Nije to zeroing. To izvrsenje posebne ATA komande direktno u kontroleru diska.
01.07.2012 | 21:49
Je, to je već van moje sfere ! Sad gledam na Lionu i tu su nešto mijenjali, brzo-sporo.
02.07.2012 | 10:15
Probat cu onda staviti nekaj. Javim kasnije kaj sam rijesio!
02.07.2012 | 11:01
Definitivno nesto ne valja s diskom.

Veliko hvala svima na pomoci!
13.07.2012 | 19:04
Moze brzo pitanje prije nego dode sljedeci SSD. Kako pripremiti SSD za uporabu? Jel treba raditi nekaj specijalno ili ga samo ubavim i internet recovery?

THNX!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

m@xym, Riba, songoku, Anonimci (406)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.35 Seconds

Provided by iJoomla SEO