macbook menubar blinka nonstop
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

macbook menubar blinka nonstop

13.08.2012 | 19:12
instaliran tiger os v10.4. gornji meni sa ikonama nonstop blinka svake 1-2 sekunde. sa tog menija koji blinka se ne moze nista pokrenuti.
sa donjeg docka sa ikonama aplikacije se mogu pokrenuti ali onda prozori blinkaju zajedno sa gornjim menijem i prozor se zatvori nakon par sekundi.
ne može se ući u ništa.

probao nakon restarta pokrenuti originalni instalacijski cd (sa c tipkom) ali cd se samo vrti i ništa, sistem se opet normalno boota i nakon restarta se ikona instalacijskog cd-a vidi na desktopu ali se ne može pokrenuti.
probao ući u safe mode ali isto ne ide samo se vrati na desktop nakon restarta i gornji meni stalno blinka.

ne znam više što napraviti sve mi blinka pred očima..
može li se kako obrisati disk sa nekim utilitijem preko usb sticka pa onda instalirati sa cd-a?
13.08.2012 | 19:14
Pokušaj najprije napraviti drugi admin user account i ulogirati se u njega. Ako sve radi, obriši stari i vozi dalje.
13.08.2012 | 19:23
ne znam kako, laptop sam dobio od osobe koja se vrlo malo razumije u popravke a ja sam dosada najviše radio na pc-u.
inače ne mogu otvoriti ništa iz gornjeg menija, iz docka pokrenem recimo settings ali ništa ne mogu aktivirati mišem ili tipkovnicom i taj prozor nestane za par sekundi. samo se pojavi neka error poruka za slanje reporta i to je sve.
mislio sam ako se može disk pobrisati sa usb sticka pa ponovo instalirati s cd-a (dva su cd-a za instalaciju).
13.08.2012 | 19:35
To se može, naravno. Ako ti ništa od svega toga na stroju nije bitno, možda je to i najjednostavnije. Ali nikakav USB stick. Bootaj s CD-a (ubaci CD, ugasi stroj, upali stroj i drži tipku OPTION ili ALT, ovisi kako je označena, pa kad ti se pojave sličice, uklikaj sličicu CD-a) i odaberi clean install.
13.08.2012 | 20:17
napravio sam tako i pojavi se veliki lokot i ispod njega prozor za lozinku.
utipkam lozinku koju mi je dala i nista..
sad nije dostupna zvat cu je kasnije da provjerim lozinku.
da li možda postoje dvije lozinke? user i administrator?
13.08.2012 | 20:29
Firmware password? Da li si siguran da ti nije prodan ukradeni Mac?
13.08.2012 | 20:54
evo uspio uć i izabrao archive/install i sad čekam da završi.
ukraden pa meni prodan? a što zabrijavate
13.08.2012 | 21:42
Firmware password se stavlja obično u kombinaciji sa softverom protiv krađe. Ako ti prethodni vlasnik nije dao firmware password prilikom prodaje, odnosno ako ga ne zna ili nešto mulja, gotovo je sigurno da je stroj ukraden.

A kako si sad uspio ući? Dobio si password?
13.08.2012 | 22:00
dobio lozinku i sad instalira drugi dvd.
instalacija kaže da će prethodne sistemske podatke spremiti u neku mapu pa me zanima da li se to može obrisati?
13.08.2012 | 22:40
Ako ti ništa od toga ne treba, onda može.
14.08.2012 | 00:34
hvala na odgovorima.
nakon instalacije pokrenem sustav a blinkanje sad duplo brže
pokušao sam još sa repair permisions, repair disc ali bez uspjeha.
i sad sam pokrenuo brisanje (zero out data) dojadilo mi se više natezati.
što je na njemu bilo podataka bilo je..
14.08.2012 | 00:58
Zero out data je nepotrebno. Trebao si samo napraviti clean install. Ako nakon toga i dalje blinka, onda je hardverski problem.
14.08.2012 | 01:38
@smayoo gdje se vidi taj Firmware password,ili ga ti sam trebaš staviti?
14.08.2012 | 11:10
Firmware password staviš sam, pomoću Firmware Password Utility s instalacijskog DVD-a. Za novije strojeve (10.7 i 10.8) ni ne znam da li uopće još to podržavaju.
14.08.2012 | 13:31
smayoo kaže:
Za novije strojeve (10.7 i 10.8) ni ne znam da li uopće još to podržavaju.

Podržavaju, prilikom boota se treba držati cmd+R i onda iz Utilities menia odabrati Firmware password i slijediti upute.
Ali s obzirom da nisam stručnjak za sigurnost mene zanima koja je bolja opcija sigurnosti diska, Firmware password ili FileVault zaštita?
Jer obe rade na principu zaštite cijelog diska zar ne?
Ili sam ja nešto krivo shvatio.
14.08.2012 | 13:49
Krivo si shvatio. Firmware password samo onemogućava boot, ali i dalje ti netko može izvaditi disk i doći do podataka što nije slučaj kod File Vaulta.
14.08.2012 | 14:14
Firmware password služi zaštiti samog računala (da ne može samo tako netko pregaziti postojeći OS, zamijeniti HDD i sl.), a FileVault služi zaštiti podataka na disku. Iako FV nije baš neka jaka zaštita, jer se bazira na simetričnoj enkripciji. Tko je zaista zabrinut za sigurnost svojih podataka, koristit će TrueCrypt ili neko komercijalno rješenje bazirano na asimetričnoj enkripciji.
14.08.2012 | 18:46
@smayoo- znam da si majstor za enkripciju i znam da si pisao članak o tome prije par mjeseci, ali molio bih te da ukratko, pod FAQ, napišeš što je bitno za običnog korisnika (kakav sam ja) i za naprednog (kakav ću možda postati ukoliko poživim). Hvala!
14.08.2012 | 19:55
Kraće od onog što je u članku, a da ostane suvislo - ne može. Ako ti je ono predugo čitati, onda ti enkripcija ne treba ili je ne zaslužuješ.

Članak sam pisao baš za obične korisnike, ne za napredne.

www.jabucnjak.hr/clanci/softver/asimetri...li-bas-i-ne-jos.html
14.08.2012 | 22:15
Da, vjerojatno ne zaslužujem.
14.08.2012 | 22:21
Ispričavam se ako te to vrijeđa, ali za znanje treba uložiti minimum vremena i volje. Ne može se to "na uho uliti u glavu".
  • Sank
  • Moderator
  • 221
14.08.2012 | 22:38
Čitao sam u jednoj knjizi o mozgu da su znansvenici s crvima dokazali da se znanje može prenjeti i preko hrane. Prvo su jedne crve naučili kako izbjeći elektrošokove, a onda su ih secirali i dali pojesti drugim crvima koji nisu bili dresirani. Nakon konzumacije i oni su znali isto. Naravno, za ljudsku primjenu to bi ipak bilo predrastično
14.08.2012 | 22:48
Dakle, zato što sam na ovom forumu, vjerojatno nisam crv.
Zato što neke stvari ne mogu pohvatati "ala smayoo", ne znaći da sam crv.
Samo sam pitao može li članak biti jednostavniji. Ništa više. Ako ne može,
a smayoo kaže da je to osnova, prihvačam.
14.08.2012 | 23:46
Zapravo nisi to pitao. Pitao si da li mogu (citiram) "ukratko, pod FAQ, napisati što je bitno za običnog korisnika". A ja sam ti na to odgovorio da kraće od onog u članku (a da ostane suvislo) - ne može.

Da li može biti jednostavnije napisano? Da, može, ali onda će biti još dulje. Jer što jednostavniji jezik koristiš, više riječi trebaš da objasniš nešto što samo po sebi nije jednostavno. Ako nešto od onog u članku nije dovoljno jednostavno, rado ću pojasniti (predlažem da otvoriš posebnu temu na forumu za to, citiraj dijelove koji ti nisu jasni, pitaj što te zanima pa ćemo tamo nastaviti). Ali to nisi (ranije) bio tražio.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 9 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (458)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.32 Seconds

Provided by iJoomla SEO