Hobbit
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Hobbit

15.12.2012 | 23:50
CineStar multipleksi, zahvaljujući svojoj posljednoj tehnologiji, na predstavama s označenim uglom prikazuju HOBIT: NEOČEKIVANO PUTOVANJE 3D u revolucionarnih 48 sličica u sekundi ili tzv. HIGH FRAME RATE.

Pogledah danas u Cinestaru u Rijeci. U svjetlu nedavnih diskusija na temu brzine veće od 24 slike u sekundi i neke hiper kvalitete koju to nudi, sada mogu posve uvjereno potvrditi da je to teški marketinški BS. Ne osjećam se jako prevarenim što sam platio 2 skupe ulaznice jer sam iskoristio nagradne bodove od Amexa koji mi ionako stoje i ne znam što ću s njima. Inače bi se osjećao kao popriličan magarac.

Ne samo da nema ništa revolucionarno u tih 48 sličica, nego je posve irelevantno za doživljaj filma uopće. Nakon naše diskusije ovdje i istraživanja po internetu na tu temu, baš sam pazio i pratio detalje da bi uočio tu razliku u odnosu na 24. Razlika je uočljiva, jedva, kad baš pazim da je primjetim, i to na zapravo posve nebitnim detaljima u kadru. Moj je konačni zaključak da netko kome je to bitno zapravo uopće ne treba bacati novac na kino ulaznicu jer ga film ionako ne zanima.

Što se samog filma tiče, za razliku od LOTR trilogije, ovaj ima tek labave veze s knjigom. Ali jasno mi je zašto. Većina kino-publike nije nikad čitala ni LOTR, ni Hobita, a nakon LOTR su očekivanja visoka. Ljudi idu u kino vidjeti još jednu epsku sagu o vječnoj borbi dobra i zla. A, da se Jackson držao predloška, vidjeli bi samo običnu dječju bajku. Jako dobru, ali ipak samo dječju bajku. Umjesto epske sage. Ovako - eto još jednog blockbustera... Zapravo, još 2. Jer je u 3h filma došao tek do cca prve trećine originalne fabule. Tako će moći 2x naplatiti ulaznice. Prodao se za pare...
16.12.2012 | 00:07
Ja nisam ni LOTR gledao a ni hobbita ne namjeravam. Ne volim te vrste filmova. Ruzni za gledati.
16.12.2012 | 00:37
gledao sam tu HFR verziju, i sad ne znam dali je radi tog visokog broja slicica u sekundi ili nekog drugog razloga, ali meni se bas i rezultat ne svidja. u scenama gdje nema brzih kretanja, slika je stvarno dobra, kristalna (recimo detalji na licima kada su ovi snimani u krupnom planu) ali u tim trenutcima broj slicica ne igra nikakvu ulogu. problem nastaje kad neko trci, kad se sibaju, i kod bilo kakvog brzeg pokreta. meni su se takve scene cinile kao ubrzane. uglavnom cudno. volio bi pogledati i verziju od 24fps radi usporedbe.

uglavnom na pitanje dali se vidi razlika, mislim da se vidi, jer kad bi me neko stvaio u dvoranu bez da znam koju verziju gledam, brzo bi pogodio.
dali visi fps bolji? cini mi se da nije, barem ne u ovom slucaju.
meni su se snimke ponekad ucinile previse realne. mozda je kontradiktorno da je realnije losije, ali daje ti neki filing ko da gledas reality i oduzima mi onaj neki "dream" filing. jedino ne znam dali je to radi viaoke rezolucije ili viseg fps-a.

film... ok. vizualno predivan. prica je sama po sebi puno tanja (ne samo obimom) od gospodara, tako da mu ne moze parirati, ali sve u svemu lijepo iskustvo.
  • RnR
  • Korisnik
  • 1
16.12.2012 | 01:04
Meni je film odličan. Inače sam fanatik JRR Tolkiena. Sve sam čitao više puta i gledao razno razne stvari:laugh:
Hobbit je malo drugačiji od LOTR-a , pogotovo ovaj prvi dio knige koji je adaptiran u prvom filmu.LOTR je više mračniji! Film prati knjigu itekako. Razlika ima naravno ali su svedene na minimum. (Galadrielina telepatija, Azog...
Muzika,gluma,sam izgled filma....sve odlično.
Drago mi je da će bit tri filma ići će se detaljno znači a ne samo površno. Prvi film je stigao do 101 str. Algoritmovog izdanja iz 2005g

Jackson je prvo planirao dva filma snimati, međutim nasnimao je dosta kvalitetnog materijala i onda nije htjeo izbacivat stvari tako da je odlučio dosnimit još malo i napravit tri filma.
Sve 5 osim za vremensko razdoblje prikazivanja filma, valja čekat još 2 godine da se kompletira, da se išlo na prikazivanje svakih 8 mjeseci npr. bilo bi super.
16.12.2012 | 01:11
Pogledao sam ga večeras i slažem se sa Smayoom, totalni bullshit, nigdje nisam primjetio razliku.

No, lako za HFR, baš me briga jer barem ne smeta, mene nervira ono smeće od 3D-a. Poučen iskustvom, želio sam gledati normalnu 2D verziju, ali mogao se dobiti samo prvi i drugi red jer se 2D verzija prikazuje samo u jednoj dvorani, a 3D verzija u tri dvorane.

I tako sam na silu gledao 3D koji je, kao i na svim 3D filmova do sada, totalno jadan. Sve skupa liči na dječje kazalište u kojem je scena složena od tri razdvojena niza kulisa. To ne služi ničemu, samo čini scenu manje uvjerljivom. Takva 3D tehnologija, osim što muti sliku i ispire boje, funkcionira dobro samo s malim objektima koji ne prilaze rubu ekrana.

Što se tiče samog filma, meni je dobar i lijepo sam se zabavio, ali sam razočaran time što su radi novca knjigu rastegli na tri filma, a to nema opravdanja, pogotovo u kontekstu LOTR koji je tri debele knjige, a Hobit jedna tanja.
16.12.2012 | 02:25
RnR kaže:
Razlika ima naravno ali su svedene na minimum. (Galadrielina telepatija, Azog...

Da svedene na minimum.... Uzmi ti knjigu još jednom pa pročitaj. Očito je davno da si je čitao...

Azog je praktički preuzeo ulogu inkarnacije zla. Posvećen mu je prostor i vrijeme od cca 15% trajanja filma. A radi se o liku koji se u knjizi spominje jednom jedinom uzgrednom rečenicom... Radgast se isto tako spominje jednom jedinom rečenicom u knjizi. Nema u Hobbitu ni nekromanta, ni razrušenog dvorca, ni morgulske oštrice ni Angmarskog kralja-vješca, ni Sarumana, a bogami ni Galadriel (pogotovo ne u Rivendellu)... Napada orkova (i općenito orkova kao neke relevantne snage) prije dolaska u Rivendell isto nema. Bilbov susret s Gollumom je drugačije zapakiran, al' ajde. Iako ne kužim zašto su skratili dio sa zagonetkama? Aha, da, bilo bi predugo vrijeme bez akcije i klaonice pa bi publici moglo postati dosadno. Borovi, vatra i varzi - nikakve veze s orcima, nikakve junačke bitke, ni Bilba koji spašava Thorinu život... Klasično holivudsko mesarenje po literarnom predlošku.
16.12.2012 | 08:33
Pa vi pravi fanovi LOTRa i Hobbita.
16.12.2012 | 08:44
24fps vs. 48fps je isto kao i 192kbps vs. 320kbps. Netko vidi/čuje, a netko ne vidi/čuje razliku. Svaki vid rasprave koja se temelji na subjektivnim ocjenama ne može biti objektivna. Kolji je interkonekcijski kabel bolj? Ili, je li bolji objektiv od Nikkora ili Canona?
Film nisam pogledao, a spremam se, tako da ne mogu komentirati. Ako su oni onu tanku knjigu razdjelili na tri djela, onda nek ih stvarno torrent1 kažnjavaju.
16.12.2012 | 08:51
Gledao sam ga veceras, ali za razliku od dpasaric, meni je 3D zapravo i najbolji "dio" filma! Knjige nisam čitao, pa ne mogu uspoređivati, ali definitivno se nije približio LOTR trilogiji. Da, smayo ima pravo - Očekivanja su bila prevelika, a opravdana su možda 60%. Meni se činilo da je cijeli film (radnja) nekako razvučena, i u nekoliko navrata mi je bilo pomalo dosadno.
Zvuk i 3D tehnologija me u kinu fascinira, i ipak preporučam da ga odu pogledati oni koji nisu. btw. jučer u Zagrebu, u Areni IMAX sam ga gledao. rano sam kupio karte, pa sam mogao izabrati mjesta u sredini sredine. Doživljaj je uistinu kao da se nalaziš u radnji.

Za one koji nisu gledali, dalje nemojte čitati!!!
(PS. Drago mi je što redatelj nije pribjegao smrti jednog od junaka kako bi dobio na drami. Film bi tada možda i bio dramatičniji, ali otišao sam u kino očekivajući pustolovni film, i takav i je - uz možda ipak malo previše "krvoločnih" scena!
16.12.2012 | 09:44
Pa najbolje još da je i ubio nekog od glavnih likova. To bi tek bio masakr knjige na kvadrat!

Inače, 3D nisam spominjao, ali slažem se s Davorom. To je potpuno bezveze. Prodaju nam polunedorađeni poluproizvod pod neku tešku foru, a stvarno sve skupa izgleda kao kulise na dječjem igrokazu. Da se moglo birati HFR bez 3D, išao bi gledati bez, a i HFR samo radi ove naše diskusije, da jednom to vidim svojim očima tako da mi nitko ne može reći da imam pogrešan stav jer nikad nisam probao.

Žabac - slažem se - svatko vidi ili čuje ono u što sam sebe uvjeri da vidi ili čuje. U tom smislu - blago meni - imam puno jeftinije uvjerenje.
16.12.2012 | 10:52
Dobro, nije baš tako. Ja očito čujem razliku kod MP#-ca. Imam doma neko LG sa 100Hz osvježavanja ekrana i zna se desiti da se vide duhovi, dupla slika ili kako več. Da je bolje, ne bi škodilo.
I meni je 3D drek. Još kod crtića i nekako, ali kod filma nikako. Ja obično imam izbora (ZG) i izaberem 2D. Taman za razliku uzmem kokice. LOL
  • mileni
  • Posjetitelj
16.12.2012 | 12:18
Nisam jos pogledao hobbita, no dotakao bih se 3D-a. Samo sam jedan film pogledao u 3D-u + jednu nogometnu utakmicu. Avatar kad je tek dosao, i pogledao sam ga iskljucivo radi 3D-a. Ostao sam razocaran. Losa slika + jedan sam od onih koji radi 3D-a imaju glavobolje. Nakon cca 10min gledanja Avatara glava me lagano pocela boljeti i pogorsavalo se tokom filma sve vise.

Nakon toga jedna utakmica SP-a u 3D-u i ista prica. Ukratko, od tada izbjegavam 3D. No nekima odgovara, pa neka ekipa uziva. Hobita pogledam iducih par dana, zavisi kad cu ulovit vremena.
16.12.2012 | 12:54
Ja također zazirem od 3D-a i Davor je odlično opisao efekt kako ga i ja doživljavam. Međutim, 3D efeku u IMAXu je osjetno bolji ili se meni tako čini. čto ne znači da mi je vrijedan tih para ili da i dalje ne bih rađe gledao 2D verziju. LOTR i Hobbit mi nije napet jer sam na jednom od LOTR dijelova dva puta zadrijemao.
16.12.2012 | 15:32
Samo da se osvrnem na komentare za 3D
Cinestar u VŽ i IMAX u ZG je razlika nebo i zemlja. Nažalost, i ja sam ostao razočaran 3D projekcijom u Varaždinu (zadnje gledao Prometeja), no 3D u IMAX dvorani je nešto neusporedivo bolje. Meni je odlično, no ne mora tako biti svima.
16.12.2012 | 16:26
ma 3D je fora, da sad ne useremo bas sve oko toga, ali ga vise vidim kao atrakciju u gardalandu a ne kao neki standard u filmskoj industriji. ne treba osudjivati pokusaje da se napravi nesto novo, jer zasto ne otici naprijed ako se moze, a ocito se nesto moze napraviti po tom pitanju. ali za sada nije stvar koja je ugodna za gledati 180 minuta.
za neki simulator u zabavnom parku koji te provrti 10 minuta, dusu dalo.
16.12.2012 | 17:23
Vjerojatno bi 3D efekt bio bitno bolji da sjetiš u prvih par redova, cca po sredini, pa da ti platno izlazi izvan vidnog polja. Ovako izgleda ko loša igrica, kad ti "3D" điđe lete pred očima i onda naprasno nestanu kad dođu do ruba platna.

No slažem se - kao lunapark atrakcija u malom prostoru s ogromnim (pa još konkavnim) platnom - bilo bi puno veća fora. Ali na ovom namlate više novca.
16.12.2012 | 17:47
Mislim da nije tu kino toliko presudno, problem je u samoj tehnologiji koje ne nudi linearni 3D na sceni, od prvog do zadnjeg plana, već jedan umjetno izveden "layering" koji će uvijek i u svakom kinu izgledati umjetno i naknadno dodano. To je i normalno jer sama slika je i dalje 2D i od toga je nemoguće pobjeći dok se ne izvedu nekakve holografske projekcije ili nešto slično, a to bi opet bilo moguće isključivo na računalno generiranom sadržaju.

Ja sam namjerno išao gledati isti film 2D i 3D (Avatar) i daleko mi je ugodnije i ljepše bilo na normalnoj 2D projekciji. Mislio sam da će možda Hobit biti nešto bolji, ali nažalost ništa od toga, jednostavno to nije moguće i da daju sve od sebe, to će uvijek biti umjetno izbačeni slojevi kulisa i često namjerno izmišljeni efekti koji pašu baš toj tehnologiji.
16.12.2012 | 20:42
Ja uredno biram 2D projekcije, dakako ako mogu jer ponekad mi termini ne pašu pa baš moram pogledat u 3Du. Boje su mi bolje, efekti su mi ionako preumjetni i ne padam na njih. A kako nosim naočale, još jedne stavit na glavu nikad ne ispadne praktično Inače, tu u Splitu mi je 3D u Cineplexxa bolji no u Cinestara. Cvike su čistije a i sami 3D je bolji, no svejedno ga ne volim...
17.12.2013 | 12:39
Evo prigode da oživimo temu... Ovo ste, vjerujem, u međuvremenu već vidjeli :
17.12.2013 | 13:02
17.12.2013 | 19:12
Hehehe odlican Sad mi se ne da ic u kino radi vas
  • Mobius1
  • Posjetitelj
17.12.2013 | 19:48
Iz respekta prema Tolkienu nema šanse da pogledam ostala dva dijela...prvi dio mi je bio dovoljan, Bože škarta...
17.12.2013 | 19:57
Meni Hobbit odlican. Sto ljudi, sto cudi.
17.12.2013 | 20:08
Film je čisti A/V spektakl. Fabula je totalno razvodnjena. I tek vrlo labavo se drži istoimene knjige. Netko tko ne očekuje vjerodostojnu ekranizaciju kakva je bila LOTR trilogija vjerojatno i može biti jako zadovoljan.
Ja ću voditi sina jer on želi gledati, opet na mukte bodove od AmExa, tako da se osjećam manje glupo.
18.12.2013 | 09:09
Problem danasnjeg film makinga...radnja zamijenjena akcijom a dramaturgija dosadom.
Natrpano nepotrebnim efektima, suvisnim frameovima i dimenzijama.

Opet, ne znam kolko je posteno kenjat po necemu kad dolazimo iz zemlje koja NIKAD nije napravila niti nesto slicno filmu, a pogotovo nesto gledljivo.
18.12.2013 | 09:47
S ovom drugom konstatacijom se nikako ne slažem.
18.12.2013 | 11:00
smayoo kaže:
S ovom drugom konstatacijom se nikako ne slažem.

Ok...navedi jedan.
18.12.2013 | 11:36
Meni je "Izbavitelj" odlican, ali vjerojatno bi se svi dali nabrojati na prste jedne ruke.
18.12.2013 | 11:43
Ma da su napravili samo Kuma 1 i 2, Apokalipsu danas, Lovca na jelene, bilo bi i vise nego dovoljno. To je isto kao da kazes da iz UK nije izasao nijedan dobar band
18.12.2013 | 12:19
kole kaže:

Opet, ne znam kolko je posteno kenjat po necemu kad dolazimo iz zemlje koja NIKAD nije napravila niti nesto slicno filmu, a pogotovo nesto gledljivo.

sa takvim stavom ne bi trebali diskutirati o fotoaparatima, pametnim telefonima, kompovima, svemirskim misijama... pravdi!
uglavnom spektar tema za razgovor bi se prilicno suzio!
to sto je neko iz italije na znaci da ima vece pravo od mene da raspravlja o filmu jer je eto sunarodnjak fellinija i de sicae.

nisam se nagledao hrvatskih filmova istini na volju, ali bas sam svjeze pogledao jos jednom glembajeve od vrdoljaka, i na mene taj film ostavi veci utisak nego hobbit. valjda imam pravo to reci!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 0 minuta
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.23 Seconds

Provided by iJoomla SEO