15.12.2012 | 23:50
CineStar multipleksi, zahvaljujući svojoj posljednoj tehnologiji, na predstavama s označenim uglom prikazuju HOBIT: NEOČEKIVANO PUTOVANJE 3D u revolucionarnih 48 sličica u sekundi ili tzv. HIGH FRAME RATE.
Pogledah danas u Cinestaru u Rijeci. U svjetlu nedavnih diskusija na temu brzine veće od 24 slike u sekundi i neke hiper kvalitete koju to nudi, sada mogu posve uvjereno potvrditi da je to teški marketinški BS. Ne osjećam se jako prevarenim što sam platio 2 skupe ulaznice jer sam iskoristio nagradne bodove od Amexa koji mi ionako stoje i ne znam što ću s njima. Inače bi se osjećao kao popriličan magarac.
Ne samo da nema ništa revolucionarno u tih 48 sličica, nego je posve irelevantno za doživljaj filma uopće. Nakon naše diskusije ovdje i istraživanja po internetu na tu temu, baš sam pazio i pratio detalje da bi uočio tu razliku u odnosu na 24. Razlika je uočljiva, jedva, kad baš pazim da je primjetim, i to na zapravo posve nebitnim detaljima u kadru. Moj je konačni zaključak da netko kome je to bitno zapravo uopće ne treba bacati novac na kino ulaznicu jer ga film ionako ne zanima.
Što se samog filma tiče, za razliku od LOTR trilogije, ovaj ima tek labave veze s knjigom. Ali jasno mi je zašto. Većina kino-publike nije nikad čitala ni LOTR, ni Hobita, a nakon LOTR su očekivanja visoka. Ljudi idu u kino vidjeti još jednu epsku sagu o vječnoj borbi dobra i zla. A, da se Jackson držao predloška, vidjeli bi samo običnu dječju bajku. Jako dobru, ali ipak samo dječju bajku. Umjesto epske sage. Ovako - eto još jednog blockbustera... Zapravo, još 2. Jer je u 3h filma došao tek do cca prve trećine originalne fabule. Tako će moći 2x naplatiti ulaznice. Prodao se za pare...