upute na hrvatskome - obaveza ili....
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

upute na hrvatskome - obaveza ili....

24.03.2013 | 14:03
jucer kupih 2TB TC u istyle i nema uputa na hrvatskome jeziku. oke, ne trebaju mi ali dali su zakonski obavezni tako nesto isporuciti uz svi znamo proizvod na kojemu se sasvim fino zaradjuje.
ako jesu, imam najbolju namjeru ih nagaziti
24.03.2013 | 17:02
Mislim da su obavezni to napraviti,možda ne cijeli manual ali bar neki osnovni sažetak.
24.03.2013 | 18:25
Korisničke upute na hrvatskom jeziku obaveza su uvoznika, isto kao i jamstvo. Nagazi ih, dapače! Ali ne trgovca koji ti je prodao opremu, nego uvoznika, dakle Apcom.
25.03.2013 | 23:19
Zakon o zaštiti potrošača, članak 13:

(1) Trgovac mora prigodom prodaje proizvoda potrošaču predati, ili ako je riječ o proizvodima u rasutom stanju predočiti, propisane isprave koje je proizvođač priredio radi lakše i sigurnije uporabe proizvoda (jamstvo, tehničku uputu, uputu za sklapanje, uputu za uporabu, popis ovlaštenih servisa, upozorenje o mogućoj opasnosti pri uporabi, izjavu o sukladnosti proizvoda i sl.).
(2) Isprave iz stavka 1. ovoga članka moraju biti napisane jasno, vidljivo i čitljivo na hrvatskom jeziku i latiničnim pismom.
(3) Prijevod propisanih isprava koje je proizvođač pripremio radi lakše i sigurnije uporabe proizvoda, iz stavka 1. mora biti istovjetan izvorniku.

Prema zakonu, ovo je obveza trgovca, a ne uvoznika. Ne možeš ništa Apcomu.
26.03.2013 | 01:29
trgovac ih mora predati, ali ne pise i napisati. prilicno sam siguran da je to obaveza uvoznika, sto je i logicno. prvo on je taj koji tu robu uvozi u hrvatsku, drugo, logicnije je prevesti jednom pa onda to slati trgovcima nego da svaki trgovac prevadja zasebno...

moje iskustvo je do sada bilo takvo.
26.03.2013 | 07:37
A kaj Apcom nije trgovac?
Naravno da je samo što glavni ili generalni uvoznik ljepše zvuči
26.03.2013 | 10:29
kinsif kaže:
trgovac ih mora predati, ali ne pise i napisati. prilicno sam siguran da je to obaveza uvoznika, sto je i logicno. prvo on je taj koji tu robu uvozi u hrvatsku, drugo, logicnije je prevesti jednom pa onda to slati trgovcima nego da svaki trgovac prevadja zasebno...

moje iskustvo je do sada bilo takvo.

Logičnije je, ali nije zakonska obveza. Život u HR me naučio da pravo, pravda i zdrav razum nikako ne idu zajedno.
Onaj tko ti proda robu ti je dužan dati i popratnu dokumentaciju na našem jeziku. Odakle trgovcu ta dokumentacija, nije važno. Može to sam prevesti/napisati, a može mu uvoznik to dati. Trgovci to znaju i njihova je obveza to osigurati. A najbolji način je da natjeraju uvoznika da to napravi.
I trgovci u maloprodaji kupuju robu od uvoznika i trebali bi dobiti dokumentaciju na našem jeziku. Zašto pristaju na kupovinu ako ne dobiju ono što moraju?
26.03.2013 | 15:30
Ispričavam se, propis na koji sam ja mislio kad sam napisao da je uvoznik dužan dati upute je Pravilnik o građevnim proizvodima. Taj se, dakle, ne odnosi na konzumnu elektroniku
26.03.2013 | 20:21
kada ti uvoznik kao malom trgovcu prodaje robu bez uputa na hr (ako su upute potrebne jasno), u prekrsaju je!
ako te inspekcija ulovi da si prodao na malo nesto bez prevedenih uputa, nahebali ste i ti i uvoznik.
nesto kao i deklaracija. uvoznik je mora osigurati a trgovac ic za time dali je istaknuta na proizvodu.
tako mi je receno prilikom jedne kontrole barem. ne znam po slovu zakona, trebao bi sada malo guglati, ali uvoznici sa kojima ja radim se previse trude oko tih prijevoda, a sumnjam da se radi o dobroj volji.
27.03.2013 | 04:29
Za iPhone 3G sam dobio na HR jeziku, kupljen od T-Mobile prije nekoliko godina. Oni su mozda direktno bili uvoznik, pa su i osigurali upute.

Slazem se da je lijepo dobiti upute za uredjaj na svom jeziku, ali ja stvarno ne znam o kakvim uputama pricamo?

Ona mala knjizica sto pise "Hello"?

Uz moju Retinu dosla dva glossy papira obicna, presavijena u kvadratni oblik. I krpica za brisanje ekrana. To je sve...

I uopce mi ne fali neka knjiga printana, koju ionako 90% ljudi baci ili drzi negdje dok se ne zagubi...

Trebamo malo i na okolis misliti
27.03.2013 | 08:37
Uz TC koju sam kupio dolazi knjizica formata kutije za CD sa 44 stranice. Na engleskome naravno i zove se "setup guide".
Nije da meni upute trebaju ali jednostavno ako su zakonski obavezne inatiti cu se, iz jednostavnoga razloga da zakon mora biti jednak za sve.
27.03.2013 | 10:39
Nije stvar u tome trebaju li nam upute ili ne. Stvar je u tome da ih po zakonu moramo dobiti na našem jeziku. Za neke proizvode ljudima stvarno trebaju upute.

I nije nužno da ih dobijemo isprintane. Što se tiče zakona, dovoljno je da negdje na kutiji stoji link na kojem se upute mogu naći u pdf-u pa ako ih netko želi, neka ih isprinta.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 14 sati, 10 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Gjuroo, Riba, Anonimci (826)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.06 Seconds

Provided by iJoomla SEO