07.04.2013 | 13:50
drlovric kaže:
Sank kaže:
Smiješno mi je kad pročitam da je jedan iPhone 4 zastario. Sve dok neki uređaj zadovoljava naše STVARNE potrebe, a ne one nametnute od strane kompanija, nije ga potrebno mijenjati. Još mi je bolje kad se netko prijeti da će prijeći na drugu platformu jer mu ova sadašnja zastarjela. Ja mislim da takav korisnik zapravo i nije nikada iskoristio mogućnosti sadašnje platforme.
Ja sam napisao da osjecam da mi je iPhone 4G zreo za mirovinu (ponekad steka home tipka, baterija ne drzi kao prije, stari 30pin konektor, itd.), pa se osjecam malo prozvanim da napisem par rijeci.
Osjetio si se prozvanim, pa dalje nisi čitao moj post s razumijevanjem.
Naime, ja sam se vec u nekoliko navrata divio tvom "vise/brze/bolje" nagonu za kupovinom najnovijih iUredjaja (trci u Italiju po nekoliko iPada, posljednje generacije razumije se, predbiljezbe na najnovije iPhone i sl). I to je sasvim OK, jer si tako u mogucnosti
Zasto onda, znajuci kako se u stvari ponasas u real life, pises kako je smijesno zamijeniti gotovo 3 godine star mobitel, a ti dvije generacije zamijenio nakon tog uredjaja? Nije li to malo licemjerno?
Cime ti opravdavas svoju potrebu za najnovijim uredjajima, ako stari tako savrseno rade?
Istina je ovo o trčanju za najnovijim iĐiđama, no neću javno o razlozima mog trčanja. Na to ti mogu odgovoriti na PM ako te baš jako zanima. Naime, vrlo je osobne prirode i ne bih o tome javno.
Ti si odusevljen vremesnim iOS, eto vidis ja nisam. Izabrao sam najmanje zlo, ali ima JAKO puno prostora za poboljsanje (organiziranje apps je skroz lose rijeseno, multitasking kojeg nema, nedostaje multi account support, zelim bolji home screen, zelim maknuti Apple apps koje mi ne trebaju, etc).
Pišeš li ti o računalu ili pametnom telefonu? Pišeš li o svojim STVARNIM potrebama ili onim nametnutim od strane kompanija koje se cijelo vrijeme natječu "čiji je veći"?
Ne mozes biti slijepo lojalan jednoj platformi i pricati da je sve to idealno, bez da si isprobao sta se nudi sa druge strane. Cisto da imas sa cime usporediti. Sreca pa imamo mogucnost izbora
Vidiš da nisi čitao moj prethodni post s razumijevanjem ili sam pak ja pisao na kineskom? Mora da je do mene, valjda. Ne radi se tu o slijepoj lojalnosti, a ni da je sve idealno, već o tome da sam ponuđenim zadovoljan, da sam uložio do sada već poprilično novca i vremena da bih dobio ono što želim i sad kad to imam ja nemam potrebe tražiti nešto drugo. Ušao sam u taj korisnički doživljaj dovoljno duboko da sam ga prilagodio svojim potrebama. S Appleom to čak i nije tako teško, zapravo je prilično jednostavno i sad bih se trebao svega toga odreći samo zato jer Apple još nije izmjenio filozofiju, dodao neku novu glupost itd.
Pa ja sam zapravo sretan da ne čačkaju previše, jer kad se na nešto navikneš i to ti služi i zadovoljava tvoje STVARNE potrebe onda je najgore kad ti to oduzmu i ponude nešto što moraš opet prilagođavati i navikavati se. Nisu ovo više oni stari mobiteli koje kad ti otpadne tipka baciš u smeće i uzmeš neki drugi od drugog proizvođača čije tipke traju duže. Ovdje se više ne radi samo o hardweru i softweru, ovdje se radi o cjelokupnom ekosustavu i međusobnoj povezanosti. Ti očito nisi ni zagrebao površinski u taj ekosustav pa zato i možeš sebi priuštiti da se prijetiš promjenom platforme. To i objašnjava tvoje prigovore koji se odnose na uglavnom površinske prirode najčešće hardwerske ili softwerske prirode, a zato jer to Android ili tamo neki Mobilinix ima.
Ako izdaju novi iOS sa 200+ novih features, normalno je da cekujem nove cool stvari. Meni nije novost podrska za Kinu ili Siri na Japanskom (koja btw bez ikakve potrebe ne radi iPhone 4G)
Na ovo stvarno nemam komentara. Ja sam zadovoljan SADA ovim što imam i ne očekujem ništa osim da mi to ne oduzmu. Sve što u budućnosti nadodaju produbit će moju povezanost s ekosustavom ako bude nešto što mi se svidi pa mi stvori novu potrebu, ali neće me otjerati ako mi se ne svidi jer ću, nadam se, i dalje imati ono što mi ZAISTA treba.
Ako se Apple proslavio kao invativna firma koja prodaje svoje stvari po bezobrazno visokim cijenama (pravdajuci se da veliki dio toga ide na razvoj novih stvari), pa zasto se onda korisnik koji sve to placa ne smije osjecati razocaranim ako osjeti stagnaciju?
Jedino im AppStore ne stagnira. Tu su najvise inovativni
Kakve ti pizdarije možeš pisati i ostati živ. Stalno se na kraju izvlačite na to kako je Apple skup i zato mora biti savršen. Pa tko te uopće tjera da trošiš svoj teško zarađeni novac na njihove skupe igračke? Kupi jeftini Android i budi sretan da si ga platio malo kad na njemu nađeš neku falingu, a naći ćeš ju sigurno. Ne zaboravi da kod Applea ne kupuješ samo hardware i software, već cijeli ekosustav i kad to shvatiš onda ti više neće biti bezobrazno skup, osim naravno ako ti zapravo taj ekosustav nije potreban pa se razočaraš.
Apple je napravio ekosustav, a ne samo hardware i software i iPhone nije samo iPhone već je djelić tog ekosustava koji zapravo jako dobro funkcionira. Nije savršen, ali fukcionira i zaista služi baš onome za što je i napravljen, barem meni.
Treba realno gledati na stvari, nismo sekta jbte :/
Ne možeš ti realno gledati na stvari kad ti je očito iPhone samo igračka, a ekosustav si samo malo zagrebao ako si uopće. Očito da ti ne treba takvo nešto, pa zato i tražiš još uvijek i isprobavaš razne platforme i njihove mogućnosti. Ja se iskreno nadam da ćeš jednog dana naći platformu koja će zadovoljiti tvoje STVARNE potrebe i da ćeš ući u njezin ekosustav jer ćeš tek tada valjda shvatiti na pravi način o čemu ja to ovdje pišem. I da se razumijemo, koja god to platforma bila ja ću biti jednako sretan za tebe. I obećajem da te neću tada nazvati "sektašem" jer si zadovoljan svojom platformom i njezinim ekosustavom, pa joj tu i tamo oprostiš koji propust ili se pomiriš s njim jer si našao zaobilazno rješenje. Ljudi imaju tu potrebu da kad se nečim oduševe i razvesele to podijele s drugim članovima zajednice, za mene nema u tome ništa lošeg osim možda nepotrebnog napora da uvjere i druge da je to super ne shvaćajući da drugi imaju drugačije potrebe i da ih oduševljavaju neke sasvim druge stvari.
Kao što sam već napisao, Android sam probao i stvarno je ok i da sam prije par godina umjesto iPhonea kupio neki Android, vjerojatno bih danas bio u tom Googleovom ekosustavu, ali nisam, kupio sam iPhone 3g, pa iMaca i s Lionom, a onda i Mountain Lionom i iOS5 krenuo i prigrlio taj ekosustav. Nije savršen, puno toga još nedostaje da bi doživljaj bio potpun, ali za nedostatak iTunes trgovine kao i neke druge propuste pronašao sam zaobilazne puteve koji su i dalje Appleovski jednostavni, puno jednostavniji nego na Windowsima ili nekoj drugoj platformi i to je to.
Naravno, u budućnosti, ako Apple toliko unazadi svoj ekosustav i ne bude više išlo dalje, a netko drugi napravi barem ovo što sada imam s Appleom, onda ću vjerojatno napraviti taj korak ka novoj promjeni. Bit će teže nego kada sam prelazio sa Windowsa na Mac OS X, ali učinit ću to. Ne radi se tu o ljubavi, uostalom, već o zadovoljstvu i zadovoljenju STVARNIH potreba