Android
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Android

05.04.2013 | 22:09
Evo, bez posebnog razloga, samo radi rasprave, neka moja zapažanja o Androidu.

Pred dva mjeseca sam konačno prešao sa pouzdanog Nokia poluglupog telefona na svoj prvi "smartphone". Kako sam odlazio na neizvjestan put, htio sam nešto na čemu se komotnije može čitati email i povremeno browsati.

iPhone je odmah ispao iz konkurencije jer mi nije na kraj pameti nositi sa sobom nesto sto vrijedi vise od 1000-1500 kuna. Konačno sam se odlučio na par mjeseci staru Sony Xperia U za 1000 kn. Radi se o srednjoj nižoj klasi te serije, a sviđaju mi se nešto kompaktnije dimenzije od uobičajenih i izmjenjiva baterija.

Uglavnom, Android se meni pokazao sasvim dobar. Sve radi kako sam i očekivao, uglavnom glatko i brzo (osim chromea, built-in browser je puno življi a radi jednako dobro), i sve što mi treba je tu. Čak i Sonyjeva desktop aplikacija za syncanje radi dobro. Sve u svemu 0 problema, za tu cijenu sasvim zadovoljan nakon kojekakvih priča kojih sam se naslušao o Androidu. Moguće da je stvar u tome da sam netipičan Android korisnik, tj. ne zanima me nikakvo čačkanje po telefonu pa zato sve i radi dobro.
05.04.2013 | 22:51
Već sam nekoliko puta ranije zaključio da se ne mogu upuštati u rasprave o Androidu jer si nisam nikad dao truda da ga bolje upoznam. Vjerujem da može biti jednako upotrebljiv kao i iOS, pod pretpostavkom da je hardware dovoljno jak, ali ja ga odbijam koristiti jednostavno zato što ne vjerujem Googleu. To jest - bez zadrške vjerujem u zle namjere koje Google ima.
05.04.2013 | 23:05
Andoid je skroz ok sistem,sto smayoo kaze kada upare HW i SW to ce biti dobro.Neke stvari su puno bolje uradjene nego na iOS-u dok sa druge strane pada na glupostima.Evo ja cijeli dan pokusavam da nadjem nacin kako da uradim Root na jednom HTC Desire HD ali na OS X-u i nema nacina

Necu na Win da bi mogao uraditi glupost od 2 minute posla.
05.04.2013 | 23:35
@smayoo S druge strane Android nije zatvoren sustav pa Google ne bi smio moći kriomice ništa skriti unutra. Čak je dovoljno pristojan da te piša želiš li kontakt spremiti lokalno ili na gmail.

@saint, taman sam načulio uši da vidim na kakvim to glupostima pada, kad ono "radjenje roota". Ja pojma nemam sto je to ni zasto bi to radio. Zato sam i spomenuo da mi je vjerojatno dobar jer ne cackam po njemu.
06.04.2013 | 00:16
Generalni problemi na androidu su vezani za brzinu i ne podrzavanje novog OS-a na starim aparatima bez obzira sto su HW dovoljno snazni.
06.04.2013 | 00:39
Pa evo, Xperia U ne podržava zadnju verziju zbog premalo memorije, ali što to meni uopće znači? Naravno postoje načini da se to zaobiđe, ali čemu? Sve što mi treba radi, i nitko me ne tjera da upgradeam.
  • mileni
  • Posjetitelj
06.04.2013 | 02:29
Riba kaže:
@smayoo S druge strane Android nije zatvoren sustav pa Google ne bi smio moći kriomice ništa skriti unutra. Čak je dovoljno pristojan da te piša želiš li kontakt spremiti lokalno ili na gmail.

@saint, taman sam načulio uši da vidim na kakvim to glupostima pada, kad ono "radjenje roota". Ja pojma nemam sto je to ni zasto bi to radio. Zato sam i spomenuo da mi je vjerojatno dobar jer ne cackam po njemu.

Vjerujem da tebi radi sve odlicno. No nekom 'iznadprosjecnom' smartphone korisniku to nikako ne moze biti slucaj. Posebino ako se koristi neka srednja niza klasa androida.

Android ima ogromnih problema sa memory managmentom i cachiranjem aplikacija opcenito. I tu nastaju svi moguci i nemoguci problemi. Pokrenes 5-6-7-8 aplikacija, pa onda jos jednu...ii... sve se srusi. Da ovo nije bezvezna prica koja se drzi iz nikakva razloga govorim iz prve ruke.

Svaki dan na testiranju vlastite aplikacije koristim SGSII, Note, Note2, SGS3, Desire, DesireHD, HOX, HOS i od nedavno Xperiu Z. Svi manje vise imaju iste probleme. Lag se nakon ucestalog koristenja i instaliranja svega i svacega posebice osjeti.

No da li to znaci da je android los? Nikako.
To su mane Androida. No mane iOS-a su u bolesnoj zatvorenosti, cinjenici da cak ne mozes ni defaultni browser promjeniti. No da je stabilniji i fluidniji iOS od androida - je. Dosta. No sve to na ustrub svim lijepim funkcijama koje android ima. I onda neka svatko bira po svom ukusu i svojim potrebama.

No da je Android ono sto je bio prije par godina - nije. Nece se nista rusiti iz cista mira. Sve ima svoje razloge.

Ja bi i dan danas koristio Android da nema jailbreaka. Bez JB-a iPhone mi je prakticki beskoristan.
A sto se tice roota na androidu... Radio sam isti iz samo jednog razloga. Instaliranje aplikacija na SD karticu koje nije po defaultu bilo podrzano.
06.04.2013 | 10:45
mileni kaže:
Android ima ogromnih problema sa memory managmentom i cachiranjem aplikacija opcenito. I tu nastaju svi moguci i nemoguci problemi. Pokrenes 5-6-7-8 aplikacija, pa onda jos jednu...ii... sve se srusi. Da ovo nije bezvezna prica koja se drzi iz nikakva razloga govorim iz prve ruke.

Nedavno bila rasprava i netko se osvrtao kako je najveća mana iPhone-a to što nema multitasking, a gle ga sada. Android ima ali je za drek.
  • mileni
  • Posjetitelj
06.04.2013 | 11:50
Ne bih se bas slozio da je za drek. Npr. na jednom Note2 je fantastican. Posebice ako ga usporedjujes sa iOS 'multitaskingom' ( namjerno pod navodnike).

Vidjet cemo kroz godinu-dvije sta ce Ive napraviti, jer trenutacna situacija sa iOS nije bas blistava.
06.04.2013 | 13:38
Bolje nikakav, nego šepavi.
06.04.2013 | 13:43
Jesi li nekada koristio android,ali bas koristio par mjeseci.
  • mileni
  • Posjetitelj
06.04.2013 | 14:08
Mislis na Zapca?
Sumnjam, on zna da to jednostavno ne valja
06.04.2013 | 14:21
Neki dan je frend uzeo HTC One V. Sve je oke na prvu ali; krenem ubaciti Google Now aplikaciju, skužim da zapravo ide kroz Golgle Search app ali da se na njegovom, 2500 kn plus potrošnja, pametnom telefonu isti ne može pokrenuti jer "nije podržan" jer vrti malo stariji OS od najnovijeg???( imam nekoliko iOS uređaja koje vrte najnoviji OS, osim prvog iPada iz 2010 koji je na OS5 i svi vrte najnovije inačice važnijih aplikacija)

Dalje malo pronjuškam i vidim da ima dosta takvih situacija, al ajde ne treba njemu Now. HTC Sense mu je "previše" pa mu ubacim Nova launcher koji je jako sličan izvornom OSu i fakat izgleda odlično, vrti se brže od Sensa ali za 5 minuta poje.. mrežne postavke i moraš resetirati telef. ili odeš u postavke a jao si ga onom ko krene kopat po postavkama! Smatram se prilično iskusnim korisnikom ali ti mi izbornici ne uljevaju povjerenje, iako je vjerojatno da me iOS razmazio.

Uglavnom. U jednoj se večeri taj HTC resetirao više puta nego iPhone u godinu dana, aplikacije su ponekad smiješne, ima ih hrpa i teško se snaći, internet i pregledavanje su solidni iako ne i odlični, ugrađeno je dosta smeća što me podsjeća na PCje, GOOGLE/privatnost/kopanjepomojimstvarima... Samo su neke od zamjerki na nešto što bi trebalo biti dostupno, brzo, učinkovito, otvoreno... Jednom riječju obmana.
Moje je mišljenje da nije riječ o jeftinoj nego o vrlo skupoj platformi gdje na početku daš manje a u konačnici se namučiš, lovu zaradiš Googlu koji ima i više nego dosta.

(samo da napomenem da mi ovo nije prvi android ali je prvi od ovih novijih i da sam bio pozitivan i fakat sam očekivao više)
06.04.2013 | 14:47
Android uopce nije los. Ali da bi radio kako napredni korisnici ocekuju, to se mora i platiti kupovinom premium uredjaja

Tako da u oba svijeta dodje na isto, plati pa se rugaj.

Ako pogledas kakav hardware imaju ti Andoridi od par stotina kuna, pa dobro to i radi. Zar se iPhone 3G ne vuce ko prebijena macka danas?

iOS je u opasnoj stagnaciji. Tko god prati IT scenu, vidi da se to provlaci po svim medijima kao i renomiranim IT casopisima. iOS dobrano gazi vrijeme :/

Kolega narucio ovo (preorder):

www.htc.com/us/smartphones/htc-one/?PS=1...unQod1DUADQ#overview

Cekamo da dodje, pa javim dojmove iz prve ruke.

Ako kombinacija iOS 7 + iPhone 5S bude 95% postojeceg stanja, bez ikakvih invoacija, ja se necu libiti da gledam u drugom smjeru, jer je moj iPhone 4G vec zreo za mirovinu
06.04.2013 | 20:02
Idem uskoro ponovo na Filipine,pa mislim da bih mogao tamo sačekati Galaxy S 4,ako bude povoljno,možda ga i uzmem.Sve najave koje sam čitao su ok,hardware je isto sam vrh...vidjet ćemo kako to izgleda uživo,pa tko zna.
  • User
  • Posjetitelj
06.04.2013 | 20:32
Imao sam Xperiu X10 Mini Pro i iako mi je bila skroz OK, na njoj ipak nisam mogao iskusit Android u punom sjaju.

Prije par mjeseci sam uzeo Galaxy S2 kojeg između ostalog koristim i za razvoj i mogu reć da sam oduševljen njime. iPhone nikada nisam imao i moje iOS iskustvo se uglavnom temelji na iPadu i tuđim iPhoneima.

Slažem se s ostalima da za pravo Android iskustvo treba imat i dobar hardver.

Ne mislim da je bolji od iOS-a, ali ne mislim ni da je iOS bolji od njega. Ima neke čudne odluke po pitanju UI dizajna, ali po mnogima i prednjači nad glavnim konkurentom.

Ista stvar vrijedi po pitanju razvoja - Xcode je super IDE i Objective-C mi je super jezik. Izrada layouta je na iOS-u puno jednostavnija, ali isto tako mi je dinamičko dodavanje kontrola u layout bilo puno jednostavnije napravit na Androidu nego na iOS-u. Btw i Java mi je drag jezik, pa opet tu nemam neke preferencije.

Općenito mislim da je mobilno tržište puno zdravije od desktop tržišta jer mi se čini da su sve tri najveće struje (iOS/Android/WinPhone) u biti vrlo kvalitetne. I nadolazeći igrači kao BlackBerry i Ubuntu bi trebali imat kvalitetna rješenja pa se sve svodi na ukus korisnika i ekosustav.
  • mileni
  • Posjetitelj
06.04.2013 | 20:56
Java je odlican jezik. Mocan i citljiv. Obj-C nikako ne mogu progutati, odvratan je. Naravno, sve te sitnice su stvarno subjektivne, pa tako i moje misljenje o ta dva jezika.

No Xcode i Eclipse se ne mogu usporedjivati. Eclipse je zivi uzas. Bio i ostao. I to mi je jedna velika zamjerka googleu. Zasto se nisu potrudili izbaciti vlastiti IDE koji radi kako spada, vec su isli preraditi open source rjesenje zvano Eclipse?

Pa i sami Java programeri pljuju po Eclipseu, unatoc njegovoj popularnosti.

Sto se tice samog IDE rjesenja, tu nitko ne moze dodati vode MS-u i njegovom Visual Studiu. Iako u istom radim sve manje i manje (promjena tehnologija), do dan danas nisam vidio ni radio u necem boljem od toga. Inace preferiram obicne txt editore radi brzine i preglednosti, ne volim nakrcana sucelja koja obicno dolaze uz IDE, no VS je vrh vrhova. Bio i ostao. Skupa sa C# (dosta slican Javi).

I to mi je jedina zamjerka Appleu. Treba se vec jednom prebaciti na bilo koji moderniji i laksi jezik za developere. Obj-c to sasvim sigurno nije.
06.04.2013 | 21:30
User kaže:
Slažem se s ostalima da za pravo Android iskustvo treba imat i dobar hardver.

Mnogi bi rekli da Xperia U nije dobar hardver, ali eto moj point je bio da je za normalnog korisnika (pretpostavljam da moj način korištenja spada u normalno, možda sam u krivu) i taj low end model radi izvrsno. Moguće da sam ja skromnih prohtjeva, ali sve što je bitno radi dobro, nikad mi nije ni palo na pamet pokrenuti 20 aplikacija na njemu. I ja sam se svakakvih horror priča naslušao, ali evo u mojem slučaju nisu bile točne.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
06.04.2013 | 22:10
Ja sam probao Android i na jednom Huaweiju i na Galaxyu. Na Huaweiju je radio dobro, a na Galaxyu odlično. Naravno da ih nisam imao dovoljno dugo da bi ih upoznao kako spada, ali da sam prije par godina otišao u tom smjeru vjerojatno bih se i danas družio s Androidom, ali nisam.

S Apple proizvodima se pak družim već nekoliko godina i premda uvijek tu ima nekih sitnica koje nedostaju ili su mogle biti bolje izvedene, ti uređaji (iPhone, iPad i Mac) daleko nadmašuju moje potrebe svojim mogućnostima.

Smiješno mi je kad pročitam da je jedan iPhone 4 zastario. Sve dok neki uređaj zadovoljava naše STVARNE potrebe, a ne one nametnute od strane kompanija, nije ga potrebno mijenjati. Još mi je bolje kad se netko prijeti da će prijeći na drugu platformu jer mu ova sadašnja zastarjela. Ja mislim da takav korisnik zapravo i nije nikada iskoristio mogućnosti sadašnje platforme.

Da pojasnim mojim primjerom. Ja se nikada ne bih odrekao iPhonea, iPada i/ili Maca samo zato jer je neka druga kompanija napravila hardwerski jači uređaj i na njega stavila neki super-duper Android, Windows 8 Mobile, B10, Mobilinx ili što god već, a zašto?

Pa prije svega uložio sam određenu količinu para u te uređaje, pa onda i u aplikacije koji me dobro služe i nude čak i više nego što mi treba. Pored toga način interakcije tih uređaja i sinkronizacija preko iClouda tako dobro radi i jednostavna je za korištenje da sam se na nju vrlo brzo navikao. Ne tvrdim da takvo nešto ne nude druge platforme, nego je jednostavno stvar u navici, te uloženom novcu i vremenu i ne želim se sada svega toga odreći da bih se ponovo učio i privikavao nekoj drugoj platformi pa makar ona bila i bolja za nekog drugog.

Dakle, mene uopće ne smeta da se izgled i način korištenja iOSa već dugo nije promjenio, jer ovakav kakav jest sasvim dobro služi svojoj svrsi. Onaj tko stalno želi nešto mijenjati u izgledu i načinu korištenja svog mobitela, zapravo ga i ne treba za ništa drugo nego da se s njime zabavlja i pokazuje pred drugima. To je samo stvar, alat, pomagalo i ništa više.

Da zaključim, najbolja je ona platforma koja me dobro služi za onu svrhu za koju je i namjenjena, za STVARNE potrebe, a ne one nametnute ili izmišljene. Tako da je rasprava oko toga koja je bolja, iOS, Android ili nešto treće bezpredmetna i tek zabava za one takmičarskog duha s uvijek prisutnim pitanjem "čiji je veći"
06.04.2013 | 23:34
Kod iPhonea kod mene smeta što nema opcije za manje zahtjevne i siromašne. Kako rekoh, meni ne dolazi u obzir plaćati više od 1000-1500 kuna za telefon. Mogu se jedino nadati nekakvom iPhoneu Mini, ali me nije ni brijega jer ima Android modela koji zadovoljavaju i cijenom i mogućnostima.
07.04.2013 | 01:02
Neko je vec spomenuo da su sve tri platforme dobre(iOS,WP,Android) za svakakoga po nesto.Ja volim iPhone,izgled,fluidnost,brzina,podrska....jos milion stvari ide u korist Apple dzidza. Opet kazem android nije uopste toliko los cak sta vise neke stvati su puno bolje nego na iOS-u i dobro je da postoji opcija izbora.Ja sad imam neki HTC desire HD(dosta star telefon) ali mislim da ni malo ne kaska za iPhone 4 a u nekim stvarima ide i uz rame sa 4S.
  • mileni
  • Posjetitelj
07.04.2013 | 02:11
E vidis, za HTC DHD se nikako ne bih slozio. To je naime moj zadnji Android telefon. Imao sam prvo 'obicni' Desire, top Android mob u svoje vrijeme. I za ono vrijeme cudo od mobitela. Osim problema sa baterijom. Imam ga i dan danas, nisam htio prodati. Promjenio bateriju i mob je cudo. Od izrade pa na dalje.

Samim time ne shvacam kako se HTC tako srozao u jako kratkom roku.
Kupio sam DHD. Nakon 3 mjeseca crkla maticna. Iz cista mira. Odnio na servis pa natezanja od par tjedana da bi mi uopce uvazili garanciju. Tek pomocu sluzbe za zastitu potrosaca rijesio stvar. Onda nakon popravka crkne baterija... I tu je vec vrag odnio salu, no na srecu, dobio sam zamjenu, dakle nov DHD!

Obradovao sam se, no ne zadugo. Nakon par mjeseci baterija nije mogla ni 5-6h aktivnog koristenja izdrzati. Citao online da je to cest problem kod tog mobitela. Tu sam odustao i iz inata nabavio iP4s kojeg i dan danas koristim kao primarni mob.

Od HTC-a trenutacno svaki dan koristim HOX. Fantastican uredjaj. Osim baterije. Koja je i dalje zivi uzas.
Navodno je novi HTC One sredio sve te probleme sa baterijom. Iskreno se nadam da jesu, jer HTC stvarno volim. No izgubili su se i lagano propadaju. Na zalost
07.04.2013 | 05:55
Sank kaže:

Smiješno mi je kad pročitam da je jedan iPhone 4 zastario. Sve dok neki uređaj zadovoljava naše STVARNE potrebe, a ne one nametnute od strane kompanija, nije ga potrebno mijenjati. Još mi je bolje kad se netko prijeti da će prijeći na drugu platformu jer mu ova sadašnja zastarjela. Ja mislim da takav korisnik zapravo i nije nikada iskoristio mogućnosti sadašnje platforme.

Ja sam napisao da osjecam da mi je iPhone 4G zreo za mirovinu (ponekad steka home tipka, baterija ne drzi kao prije, stari 30pin konektor, itd.), pa se osjecam malo prozvanim da napisem par rijeci.

Naime, ja sam se vec u nekoliko navrata divio tvom "vise/brze/bolje" nagonu za kupovinom najnovijih iUredjaja (trci u Italiju po nekoliko iPada, posljednje generacije razumije se, predbiljezbe na najnovije iPhone i sl). I to je sasvim OK, jer si tako u mogucnosti

Zasto onda, znajuci kako se u stvari ponasas u real life, pises kako je smijesno zamijeniti gotovo 3 godine star mobitel, a ti dvije generacije zamijenio nakon tog uredjaja? Nije li to malo licemjerno?

Cime ti opravdavas svoju potrebu za najnovijim uredjajima, ako stari tako savrseno rade?

Ti si odusevljen vremesnim iOS, eto vidis ja nisam. Izabrao sam najmanje zlo, ali ima JAKO puno prostora za poboljsanje (organiziranje apps je skroz lose rijeseno, multitasking kojeg nema, nedostaje multi account support, zelim bolji home screen, zelim maknuti Apple apps koje mi ne trebaju, etc).

Ne mozes biti slijepo lojalan jednoj platformi i pricati da je sve to idealno, bez da si isprobao sta se nudi sa druge strane. Cisto da imas sa cime usporediti. Sreca pa imamo mogucnost izbora

Ako izdaju novi iOS sa 200+ novih features, normalno je da cekujem nove cool stvari. Meni nije novost podrska za Kinu ili Siri na Japanskom (koja btw bez ikakve potrebe ne radi iPhone 4G)

Ako se Apple proslavio kao invativna firma koja prodaje svoje stvari po bezobrazno visokim cijenama (pravdajuci se da veliki dio toga ide na razvoj novih stvari), pa zasto se onda korisnik koji sve to placa ne smije osjecati razocaranim ako osjeti stagnaciju?

Jedino im AppStore ne stagnira. Tu su najvise inovativni

Treba realno gledati na stvari, nismo sekta jbte :/
07.04.2013 | 09:30
Nisi mi jasan!?!?
Primjedbe: "organiziranje apps je skroz lose rijeseno, multitasking kojeg nema, nedostaje multi account support, zelim bolji home screen, zelim maknuti Apple apps koje mi ne trebaju, etc" su primjedbe za onoga koji traži dlaku u jajetu. Imam osjećaj kako ti svo slobodno vrijeme provodiš gledajući u mobitel i prčajući po njemu.
1. organiziranje apps-a - nije jasno što bi ti organizirao i kako
2. multitasking - zar da implementiraju kao na Androidu i da se ruši ko padavičar
3. multi account suport - pa zar djeliš telefon s još trojicom?
4. bolji home screen - što? 3D, šareni, animirani??
5. maknuti Apple apps - zašto, što ti smetaju? Smetaju ti na ekranu. Android ima drugačiju filozofiju prečica koje se postavljaju na ekran (ja sam to rješio da ih poguram u jedan folder).

I još nešto, zašto bi 30 pinski konektor bio zastario? Ni na novom ti neće baterija držati kao prvi dan nakon 3 godine.

Za kupiti novi iUređaj ne treba opravdanje, jer ono ni ne postoji. Ode se i kupi se. To je cilj marketinga da kupiš što više i postaneš ovisan.
07.04.2013 | 10:21
@zabac
Jesi li nekada koristio android,ali bas koristio par mjeseci.

Za ove nove modele predpostavljam da nisi,jer tako pricas.
  • mileni
  • Posjetitelj
07.04.2013 | 11:12
Nije on koristio Android, no zanimljivo kako se uvijek prvi javlja kad netko kritizira Apple, jer nikako, ali ama bas nikako nije u redu kritizirati Apple.

Zabac, evo par stvari da ti ja iz svoje perspektive odgovorim.

1) Folderi. No ne tupavo ograniceni kao sada, vec da mogu u jedan folder staviti koliko god aplikacija zelim.
2) Android se ne rusi radi aplikacija. Provjeri Note2 i njegov multitasking. iPhone je igracka za taj smartphone. Steta sto je prevelik, inace bi mi sigurno zamjenio iPhone
4) Widgeti? Ah da, tebi to ne treba. Sve dok Apple to napokon ne uvede. Onda ce ti valjda biti super.
5) Smetaju. Jer ih recimo ja osobno ne trebam. Barem neke. I sta ce mi onda? Guras to u foldere? Super. Ajde uguraj Newsstand u folder. Javi kako je proslo.
07.04.2013 | 11:59
....na starim Androidima odavno vec radi i AirPlay podrska(mada za sada samo za pregled multimedie,ne i igranje igrica)....a na Iphone,moras najmanje da imas 3gs...o GPS,Bluetoothu,necu ni da pricam....svakom kome sta prija.....
za Android,ako neko voli da se igra sa Launcherima..svaka preporuka za'TSF Shell'
07.04.2013 | 13:29
Najsmjesnije od svega je sto je 90% nedostataka iOS-a otklonila JB zajednica, u vidu raznih tweaks/apps.

Da Apple ima sluha samo da implementira najpopularnije od njih, 50% manje ljudi bi radilo JB (ja prvi)

@Zabac:

Pobijedio si prijatelju. Nije meni zelja raspravljati se sa nekim oko stvari koje ce prije ili kasnije biti implementirane A takvi kao ti ce onda govoriti da su to cool features
  • Sank
  • Moderator
  • 221
07.04.2013 | 13:50
drlovric kaže:
Sank kaže:

Ja sam napisao da osjecam da mi je iPhone 4G zreo za mirovinu (ponekad steka home tipka, baterija ne drzi kao prije, stari 30pin konektor, itd.), pa se osjecam malo prozvanim da napisem par rijeci.

Osjetio si se prozvanim, pa dalje nisi čitao moj post s razumijevanjem.

Naime, ja sam se vec u nekoliko navrata divio tvom "vise/brze/bolje" nagonu za kupovinom najnovijih iUredjaja (trci u Italiju po nekoliko iPada, posljednje generacije razumije se, predbiljezbe na najnovije iPhone i sl). I to je sasvim OK, jer si tako u mogucnosti

Zasto onda, znajuci kako se u stvari ponasas u real life, pises kako je smijesno zamijeniti gotovo 3 godine star mobitel, a ti dvije generacije zamijenio nakon tog uredjaja? Nije li to malo licemjerno?

Cime ti opravdavas svoju potrebu za najnovijim uredjajima, ako stari tako savrseno rade?

Istina je ovo o trčanju za najnovijim iĐiđama, no neću javno o razlozima mog trčanja. Na to ti mogu odgovoriti na PM ako te baš jako zanima. Naime, vrlo je osobne prirode i ne bih o tome javno.

Ti si odusevljen vremesnim iOS, eto vidis ja nisam. Izabrao sam najmanje zlo, ali ima JAKO puno prostora za poboljsanje (organiziranje apps je skroz lose rijeseno, multitasking kojeg nema, nedostaje multi account support, zelim bolji home screen, zelim maknuti Apple apps koje mi ne trebaju, etc).

Pišeš li ti o računalu ili pametnom telefonu? Pišeš li o svojim STVARNIM potrebama ili onim nametnutim od strane kompanija koje se cijelo vrijeme natječu "čiji je veći"?

Ne mozes biti slijepo lojalan jednoj platformi i pricati da je sve to idealno, bez da si isprobao sta se nudi sa druge strane. Cisto da imas sa cime usporediti. Sreca pa imamo mogucnost izbora

Vidiš da nisi čitao moj prethodni post s razumijevanjem ili sam pak ja pisao na kineskom? Mora da je do mene, valjda. Ne radi se tu o slijepoj lojalnosti, a ni da je sve idealno, već o tome da sam ponuđenim zadovoljan, da sam uložio do sada već poprilično novca i vremena da bih dobio ono što želim i sad kad to imam ja nemam potrebe tražiti nešto drugo. Ušao sam u taj korisnički doživljaj dovoljno duboko da sam ga prilagodio svojim potrebama. S Appleom to čak i nije tako teško, zapravo je prilično jednostavno i sad bih se trebao svega toga odreći samo zato jer Apple još nije izmjenio filozofiju, dodao neku novu glupost itd.

Pa ja sam zapravo sretan da ne čačkaju previše, jer kad se na nešto navikneš i to ti služi i zadovoljava tvoje STVARNE potrebe onda je najgore kad ti to oduzmu i ponude nešto što moraš opet prilagođavati i navikavati se. Nisu ovo više oni stari mobiteli koje kad ti otpadne tipka baciš u smeće i uzmeš neki drugi od drugog proizvođača čije tipke traju duže. Ovdje se više ne radi samo o hardweru i softweru, ovdje se radi o cjelokupnom ekosustavu i međusobnoj povezanosti. Ti očito nisi ni zagrebao površinski u taj ekosustav pa zato i možeš sebi priuštiti da se prijetiš promjenom platforme. To i objašnjava tvoje prigovore koji se odnose na uglavnom površinske prirode najčešće hardwerske ili softwerske prirode, a zato jer to Android ili tamo neki Mobilinix ima.

Ako izdaju novi iOS sa 200+ novih features, normalno je da cekujem nove cool stvari. Meni nije novost podrska za Kinu ili Siri na Japanskom (koja btw bez ikakve potrebe ne radi iPhone 4G)

Na ovo stvarno nemam komentara. Ja sam zadovoljan SADA ovim što imam i ne očekujem ništa osim da mi to ne oduzmu. Sve što u budućnosti nadodaju produbit će moju povezanost s ekosustavom ako bude nešto što mi se svidi pa mi stvori novu potrebu, ali neće me otjerati ako mi se ne svidi jer ću, nadam se, i dalje imati ono što mi ZAISTA treba.

Ako se Apple proslavio kao invativna firma koja prodaje svoje stvari po bezobrazno visokim cijenama (pravdajuci se da veliki dio toga ide na razvoj novih stvari), pa zasto se onda korisnik koji sve to placa ne smije osjecati razocaranim ako osjeti stagnaciju?

Jedino im AppStore ne stagnira. Tu su najvise inovativni

Kakve ti pizdarije možeš pisati i ostati živ. Stalno se na kraju izvlačite na to kako je Apple skup i zato mora biti savršen. Pa tko te uopće tjera da trošiš svoj teško zarađeni novac na njihove skupe igračke? Kupi jeftini Android i budi sretan da si ga platio malo kad na njemu nađeš neku falingu, a naći ćeš ju sigurno. Ne zaboravi da kod Applea ne kupuješ samo hardware i software, već cijeli ekosustav i kad to shvatiš onda ti više neće biti bezobrazno skup, osim naravno ako ti zapravo taj ekosustav nije potreban pa se razočaraš.

Apple je napravio ekosustav, a ne samo hardware i software i iPhone nije samo iPhone već je djelić tog ekosustava koji zapravo jako dobro funkcionira. Nije savršen, ali fukcionira i zaista služi baš onome za što je i napravljen, barem meni.

Treba realno gledati na stvari, nismo sekta jbte :/

Ne možeš ti realno gledati na stvari kad ti je očito iPhone samo igračka, a ekosustav si samo malo zagrebao ako si uopće. Očito da ti ne treba takvo nešto, pa zato i tražiš još uvijek i isprobavaš razne platforme i njihove mogućnosti. Ja se iskreno nadam da ćeš jednog dana naći platformu koja će zadovoljiti tvoje STVARNE potrebe i da ćeš ući u njezin ekosustav jer ćeš tek tada valjda shvatiti na pravi način o čemu ja to ovdje pišem. I da se razumijemo, koja god to platforma bila ja ću biti jednako sretan za tebe. I obećajem da te neću tada nazvati "sektašem" jer si zadovoljan svojom platformom i njezinim ekosustavom, pa joj tu i tamo oprostiš koji propust ili se pomiriš s njim jer si našao zaobilazno rješenje. Ljudi imaju tu potrebu da kad se nečim oduševe i razvesele to podijele s drugim članovima zajednice, za mene nema u tome ništa lošeg osim možda nepotrebnog napora da uvjere i druge da je to super ne shvaćajući da drugi imaju drugačije potrebe i da ih oduševljavaju neke sasvim druge stvari.

Kao što sam već napisao, Android sam probao i stvarno je ok i da sam prije par godina umjesto iPhonea kupio neki Android, vjerojatno bih danas bio u tom Googleovom ekosustavu, ali nisam, kupio sam iPhone 3g, pa iMaca i s Lionom, a onda i Mountain Lionom i iOS5 krenuo i prigrlio taj ekosustav. Nije savršen, puno toga još nedostaje da bi doživljaj bio potpun, ali za nedostatak iTunes trgovine kao i neke druge propuste pronašao sam zaobilazne puteve koji su i dalje Appleovski jednostavni, puno jednostavniji nego na Windowsima ili nekoj drugoj platformi i to je to.

Naravno, u budućnosti, ako Apple toliko unazadi svoj ekosustav i ne bude više išlo dalje, a netko drugi napravi barem ovo što sada imam s Appleom, onda ću vjerojatno napraviti taj korak ka novoj promjeni. Bit će teže nego kada sam prelazio sa Windowsa na Mac OS X, ali učinit ću to. Ne radi se tu o ljubavi, uostalom, već o zadovoljstvu i zadovoljenju STVARNIH potreba
07.04.2013 | 14:27
drlovric kaže:
Najsmjesnije od svega je sto je 90% nedostataka iOS-a otklonila JB zajednica, u vidu raznih tweaks/apps.

Da Apple ima sluha samo da implementira najpopularnije od njih, 50% manje ljudi bi radilo JB (ja prvi)

@Zabac:

Pobijedio si prijatelju. Nije meni zelja raspravljati se sa nekim oko stvari koje ce prije ili kasnije biti implementirane A takvi kao ti ce onda govoriti da su to cool features

Da ne c/p sve što je Sank napisao, a trebao bi, jer je to odgovor na tvoje jadikovke i pljuckanje po iPhoneu i cijeloj filozofiji oko njega.
Tu se uvijek i isključivo radi o ponudi i potražnji, a konkurencija postoji. Pa koga vraga si uopće kupovao iPhone, kad Android bazirani telefoni nude daleko više i puno se lakše krekiraju i onda se dobivaju sve blagodati tamne strane. LOL
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 14 sati, 42 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, friga, Riba, Anonimci (766)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO