Storno računa
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Storno računa

17.04.2013 | 13:06
Interesira me da li se storno računa izdaje se cjelokupnu fakturu pa se posebno izdaje nova faktura za robu koja nije stornirana, ili se izdaje storno faktura samo za stornirane stavke. Pošto to radim u Filemakeru interesira me da li radim dvije odvojene tablice Računi i Storno ili su storno računi dio tablice računa. Interesira me radi označavanja/numeracije računa, da li ih mogu odvojiti i posebno numerirati ili storno računi samo dobivaju slijedeći redni broj nakon izdanog računa.
17.04.2013 | 14:26
Vjerujem da ti za dio tih odgovora treba neki iskusan knjigovođa. Meni bi, onako po logici, stornoi išli u posebnu seriju (posebna numeracija), a onda možeš napraviti i u posebnu tablicu pa imaš relaciju između računa i storna. U tom slučaju možeš imati parcijalni storno, čak i više njih po istom računu, samo ne možeš imati na jednom stornu stavke s više računa.

Alternativa jednostavnija za izvedbu, a složenija za uporabu je da isključivo imaš storno 1:1. Dakle, stornira se isključivo kompletan izdani račun. Onda ti ni ne treba posebna tablica za storna, jer storno ima isti broj kao i račun, a u tablici računa samo imaš boolean polje "storno".
17.04.2013 | 17:34
Za račune koji su vezani za fiskalne blagajne ili za račun od nekog d.o.o.? Ako je d.o.o., čini mi se kako se stornira cijeli račun, a izda novi, osim ako je već u "proceduri". Trebalo bi Ministarstvo financija upitati i/ili kako smayoo kaže, iskusnog knjigovođu (doduše, takvi lisci sigurno imaju nekoliko načina rješavanja takvih stvari).
17.04.2013 | 18:02
Da probaš sa izdavanjem normalnog računa, ali sa negativnim količinama?
To je jeda od načina. Dosta često se primjenjuje.
17.04.2013 | 19:13
Ako se radi o fiskaliziranim računima (plaćeni gotovinom, karticom ili čekom), treba napraviti novi račun isti kao "krivi" samo sa količinama u minus. Nakon toga novi račun samo sa ispravnim količinama/cijenama ovisno što je bilo krivo u startu.

Ako se radi o ne fiskaliziranim računima (plaćanje "virmanom" na transakcijski račun) onda se može odvojiti numeracija storno računa (ili knjižnih odobrenja kako ih knjigovođe vole zvati). U praksi je jednostavnije prilikom slijedeće isporuke robe (ili usluga) u tom novom računu upisati pogrešne/vračene/krivo fakturirane stavke iz prethodne isporuke sa količinom u minus. Jedino je u tom slučaju bitno da ukupni iznos računa ne ide u minus jer bi moglo dovest do zabune prilikom plaćanja računa.
17.04.2013 | 19:28
Radi se o nefiskaliziranim računima pa me i muči ova opcija "knjižnih odobrenja". Što se tiče storna to je i do sada radilo bespijekorno sa negativnim vrijednostima. Za sada sam pripremio izradu tri tipa računa, "Račun R-1", "Storno R-1" i " Odobrenje R-1". Račun i Storno su mi jasni, ali za odobrenje nisam siguran kako to treba izgledati.
17.04.2013 | 19:50
Razlika je u tome da odobrenje može biti i samo financijsko, znači ne vezano za neku određenu količinu robe. Na primjer odobrenje za godišnji bonus na ostvareni promet (pozivom na ugovor) ili odobrenje za krivo fakturirane troškove dostave i slično.

Ako smijem pitati, ti to radiš za sebe ili za klijenta?

Edit: Kod storno računa treba dobiti i pisanu izjavu o ispravku predporeza (PDV) od onoga kome se storno šalje. Kod odobrenja koje nije vezano za određeni račun nego je samo financijsko nema ispravka predporeza i ispisuje se bez minusa (iznos je pozitivan broj ali se knjiži u minus).
17.04.2013 | 23:06
ping kaže:
Radi se o nefiskaliziranim računima pa me i muči ova opcija "knjižnih odobrenja". Što se tiče storna to je i do sada radilo bespijekorno sa negativnim vrijednostima. Za sada sam pripremio izradu tri tipa računa, "Račun R-1", "Storno R-1" i " Odobrenje R-1". Račun i Storno su mi jasni, ali za odobrenje nisam siguran kako to treba izgledati.

Ja sam imao neke slucajeve kada je trebalo izdati odobrenje, a to je npr. situacija: kupac uplati 100 % avansa po ponudi, i tek onda se ide u izradu specificnog i unikatnog sanka. Sank se isporuči nakon cca 30 dana, ali prilikom transporta ili ugradnje dođe do manjih oštećenja. Pošto je to unikatna roba, kupac to ne vraća, nego istu koristi, ali zahtijeva odštetu. I sada ako kupac više ništa neće uzeti od nas, pa da mu damo po povoljnijoj cijeni, onda mu izdamo financijsko odobrenje, u smislu da mu vraćamo dogovoreni iznos ( u pravilu nekoliko postotaka od investicije ). To odobrenje ima formu kao i svaki račun, ali u opisu stavke ( gdje inače stoji opis izdane robe ) stoji: Financijsko odobrenje na temelju oštećenja, ili kašnjenja, i sl. On to mora potpisati i vratiti jednu kopiju nama, i tek tada mu vraćamo odobreni iznos kuna.
Bitno za napomenuti: Financijsko odobrenje je isključivo ( kao što samo ime govori ) financijska kategorija, i ne utječe na materijalno knjigovodstvo ( isporučen je taj i taj komad šanka, i sl. )
17.04.2013 | 23:25
Knjizna obavijest_odobrenje ili credit nota (Eng. credit note) zapravo je racunovodstveno gledano potpuno isto sto i storno racuna.
Dakle posebnu seriju storno racuna ne trebas raditi. Mozes koristiti knjzne obavijesti (odobrenja) sa stavkama koje storniravas u minusu.
Pazi! Kako je netko ranije naveo, ako si u sustavu PDV-a duzan si ispostaviti obaviesti o ispravci pretporeza kupcu koji on mora potvrditi.
Original tih obavijesti prikacis uz racun te PDV storniravas u onom poreznom razdoblju u kojem je kupac ovjerio te obavijesti.

Ukoliko je rijec o stornu racuna za robu takodjer je potreban dokaz da ti je roba vracena jer je neispravna odnosno nekakav dokaz koji
potkrepljuje to naknadno odobrenje (storniravanje narudzbe). Ukoliko je rijec o naknadnom rabatu (npr. greskom vise obracunata cijena) takodjer treba postojati nekakav dokaz (barem dopis) ili ugovor u kojem stoji kaluzula o rabatu stalnom kupcu. Ovo ti treba za slucaj mozebitnog osporavanja od strane poreznog nadzora.
18.04.2013 | 12:42
Pošto to radim za svoju firmu, nisam stigao završiti sve jučer a i tek sam se sada uhvatio kompa. (Hebiga, bilo je drugih prioriteta. Tko radi kod privatnika, razumije. ) Tako da su mi sva objašnjenja pomogla što i kako pa se zahvaljujem svima na pomoći.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 14 sati, 7 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Gjuroo, Riba, Anonimci (833)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.08 Seconds

Provided by iJoomla SEO