17.04.2013 | 23:06
ping kaže:
Radi se o nefiskaliziranim računima pa me i muči ova opcija "knjižnih odobrenja". Što se tiče storna to je i do sada radilo bespijekorno sa negativnim vrijednostima. Za sada sam pripremio izradu tri tipa računa, "Račun R-1", "Storno R-1" i " Odobrenje R-1". Račun i Storno su mi jasni, ali za odobrenje nisam siguran kako to treba izgledati.
Ja sam imao neke slucajeve kada je trebalo izdati odobrenje, a to je npr. situacija: kupac uplati 100 % avansa po ponudi, i tek onda se ide u izradu specificnog i unikatnog sanka. Sank se isporuči nakon cca 30 dana, ali prilikom transporta ili ugradnje dođe do manjih oštećenja. Pošto je to unikatna roba, kupac to ne vraća, nego istu koristi, ali zahtijeva odštetu. I sada ako kupac više ništa neće uzeti od nas, pa da mu damo po povoljnijoj cijeni, onda mu izdamo financijsko odobrenje, u smislu da mu vraćamo dogovoreni iznos ( u pravilu nekoliko postotaka od investicije ). To odobrenje ima formu kao i svaki račun, ali u opisu stavke ( gdje inače stoji opis izdane robe ) stoji: Financijsko odobrenje na temelju oštećenja, ili kašnjenja, i sl. On to mora potpisati i vratiti jednu kopiju nama, i tek tada mu vraćamo odobreni iznos kuna.
Bitno za napomenuti: Financijsko odobrenje je isključivo ( kao što samo ime govori ) financijska kategorija, i ne utječe na materijalno knjigovodstvo ( isporučen je taj i taj komad šanka, i sl. )