30.05.2013 | 12:50
cariblanco kaže:
Možda sam ja malo glup,pa ne razumijem stvar oko autorskih prava na youtube? Jasno mi je da se filmska i glazbena industrija bore protiv piratluka koji se skida na netu,preko torrenta i ostalih servisa,ali kako stoji stvar s youtube?Mislim čemo skidati neku pjesmu i skladištiti je na disku,kad je možemo poslušati na youtube,nema toga što tamo nema.S par klikova miša i brzi net koji sad imamo možemo poslušati šta god želimo a da nas nitko ne gnjavi za autorska prava.Možda jedino pravi audofili koji slušaju mjuzu na svojoj skupoj opremi ne bi bili zadovoljni s tim,dok većini običnih korisnika je to sasvim zadovoljavajuće,s tim da su i danas zvučni sistemi na kompovima,puno bolje kvalitete nego prije.
Znači zanima me kako to ide,netko ima acc na yt i tamo upa neki muzički spot i nitko ga ne davi zbog toga?Ili ima još nešto što neznam!
YouTube ima neki ludi sustav koji analizira audio i vizualni sadržaj i to još tijekom uploada filma na YT. Čim je film uploadan (dakle, još nije čak dostupan za javnost) dobiješ obavijest od YT-a o mogućim kršenjima autorskih prava. U toj obavijesti odmah ti napišu da film možebitno sadržava materijal koji je vlasnitvo npr. Paramounta (za video) i/ili npr. WMA (za audio). Neke sadržaje ti instantno blokiraju, a za neke tek naknadno. Blokada može biti potpuna (worldwide) ili samo za neke regije odnosno zemlje (npr. film će biti dostupan za gledanje po cijelom svijetu osim u Njemačkoj).
Ne znam kako točno cijeli sustav funkcionira, ali činjenica je da se YT itekako brine o autorskim pravima ako zbog ničeg drugog onda da zaštiti svoju guzicu (da prostiš).
Ako te tri puta opomenu zbog kršenja prava, blokiraju ti YT račun. Sve je to još prilično labavo, pa je gomila sadržaja dostupna na zadovoljstvo svih nas korisnika.