13.06.2013 | 11:17
Nemam običaj zalaziti po dućanima (ikakvim) kad putujem. Više me zanimaju krajolici, ljudi, arhitektura.
Dobar restoran u Parizu? Ima ih dosta, naravno, a uglavnom su dosta skupi. Generalno, najbolje sam bio prošao u jednom kvartu koji je nekako malo manje zapažen među turistima (i inače, kad uđeš u neki lokal i skužiš da tamo gosti pretežno pričaju drugim jezicima, sva je prilika da će te odrati tamo - traži mjesta gdje su gosti pretežno Francuzi - naravno, ako govoriš francuski, jer na takvim mjestima obično nije lako sporazumjeti se na engleskom). Ne znam ti kako se zove taj kvart, ni da li ima neko posebno ime, ali otprilike ovako (ideš metroom i pješke, naravno - nitko normalan ne zalazi autom u Pariz, a dnevna karta za SVE vidove javnog prijevoza košta 9 EUR po osobi, za djecu besplatno):
odvezeš se metroom do Place de Trocadero (pogled na Eiffelov toranj)
po velikim stubama se spustiš pokraj one velike fontante prema parku
produžiš dalje prema Eiffelovom tornju
pređeš Seine
S druge strane Seine, kreni na lijevo i prati rijeku.
Kad malo odmakneš od Eiffelovog tornja (5-10 min hoda), na desno ima mreža manjih ulica i tu ima raznih lokala gdje se može nešto fino pojesti i popiti dobrog vina, a za ne preveliku cijenu. Lokal koji se zove "bistrot" nudi hladnu hranu (salate i baguettes), a "brasserie" nudi nešto termički obrađeno. Sve je to uvijek dosta tijesno, stolovi su mali i uglavnom prilagođeni za po dvoje ljudi, ali atmosfera je vrlo ugodna i hrana dobra (naravno, ako voliš francusku cuisine nouvelle - meni je jako draga!).
Ne znam kako putuješ u Pariz? Sam, u društvu, poslovno, obiteljski...? Imaš djece? Ideš li sa svojom dragom osobom? O tome ovisi što bi ti točno preporučio još. Ali evo nekih generalnih smjernica:
- NE preporučjem gubljenje vremena na čekanje reda kod Eiffelovog tornja. Toranj ko toranj. Popenješ se gore i vidiš ogroman grad kako se gubi u smogu, na sve strane
- NE preporučujem obilazak Notre Dame de Paris. Da nije V. Hugo pisao o njoj, a Verdi to uglazbio u operu, to bi bila samo jedna obična, velika, ali prilično ružnjikava i nedovršena crkvetina. Ako voliš sakralnu arhitekturu, onda posjeti baziliku Sacre Coeur na Montmartreu
- NE preporučujem posjet Versaillesu. Ogroman dvorac, s hrpom kiča (kič bio, kič ostao - to što je skup, ne čini ga manje kičem), stotine praznih sobetina s komercijalnim slikarijama svog vremena (sve neki slikarski T. Huljići 18. stoljeća), Dvorana ogledala i nijedan WC. Čekaš 45 minuta da parkiraš, pa 45 minuta da kupiš kartu, pa 45 minuta da dođeš na red za pišat (cijena pišanja nije uključena u cijenu karte
). I ogroman park sa stablima koje imaju krošnje izrezuckane u kocke. Fuj. Ako te već zanimaju dvorci i imaš auto, odvezi se radije pa pogledaj Fontainebleau
- svakako odi na Montmartre (možeš stubama, ali imaju i uspinjaču - korištenje ti je uključeno u onu spomenutu dnevnu kartu) i prošeći se do trga gdje slikari prodaju svoja djela - ima mnoštvo različitih stilova i vrlo malo kiča. To je apsolutno najljepši i najbolji suvenir koji si možeš ponijeti iz Pariza
- iza Le Louvrea (ako je "ispred" ono što gleda prema Seine), na manje od 5 minuta hoda ima jedan zatvoreni park koji se zove "Palais du Jardin". Oaza mira u srcu metropolisa. S ulice se ulazi kroz jedan prolaz u zgradi, dosta je teško skužiti. Pitaj po putu.
- večernja šetnja uz Seine. Možeš i gore, ulicom, ali možeš se i spustiti dolje, do rijeke, ima nešto kao riva, i tu se znaju skupljati ljudi iz svih ćoškova svijeta. Svašta se događa, sviraju, lupaju po bubnjevima, plešu...