Wikipedia
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Wikipedia

17.07.2013 | 21:25
Koliko koristite Wikipediu?

A koliko ste joj pomogli?

donate.wikimedia.org

Prenosim odande:

Google ima približno milijun poslužitelja. Yahoo ima oko 13 000 zaposlenika. Mi imamo 679 poslužitelja i 95 zaposlenika.

Wikipedija je peta mrežna stranica i poslužuje 470 milijuna različitih ljudi svaki mjesec - s milijardama pregleda stranica.

Poslovanje usmjereno na dobit dobra je ideja, oglašavanje nije zlo - ali ovdje na Wikipediji, toga se želimo odreći.

Wikipedija je nešto posebno. Ona je poput knjižnice ili javnog parka. Ona je poput hrama za ljudski um. To je mjesto gdje svi mogu otići razmišljati, učiti ili međusobno dijeliti naša znanja.

Kada sam osnovao Wikipediju, mogao sam ju pretvoriti u profitnu tvrtku s reklamama za oglašavanje, ali sam odlučio učiniti nešto drugo. Godinama smo teško radili da bismo ostali vitki i čvrsti. Mi ispunjavamo našu misiju, a drugima prepuštamo reklamne bannere.

Ako svatko tko ovo čita daruje 35 kuna, trebat ćemo prikupljati novac jedan dan u godini. Ali ne mogu svi ili ne žele donirati. I to je u redu. Svake se godine dovoljan broj ljudi odluči pomoći.

Ove godine, molimo Vas razmislite o donaciji od 35 kuna, 50 kuna, 100 kuna ili koliko god možete, kako bi zaštitili i podržali Wikipediju.

Hvala,

Jimmy Wales
Osnivač Wikipedije

Ja sam zadao u PayPalu $5 mjesečno, zadnjih godinu dana.
17.07.2013 | 21:50
Ja koristim vrlo rijetko i do sada nisam ništa donirao. Englesko izdanje je puno opširnije i ima podataka koji se nalaze i inaće na WEB-u, a nešto što se teško nađe a vezano je za nas, toga nema ili je šturo.
I zašto bi financirao nešto što generira sadržaj koji je na stranom jeziku (na stranu to što bi svaki pošteni Hrvat trebao znati barem engleski/njemački). Pogledaj što sve Njemci prevod i stavljaju u svopj jezik (die jeans), molim vas!!!!
17.07.2013 | 22:14
Dosta koristim wikipediu i zadnje 4 godine uplaćujem 20-30 $ godišnje. Obično to činim kada je pojačana kampanja za donaciju tj. krajem godine. Smatram da je korektno svojom donacijom pripomoći održavanju nečeg tako velikog i vrijednog.

BTW da mi je netko prije samo 20 godina rekao da će postojati takav izvor informacija i znanja (pa i po cijenu nekih još uvijek nedovoljno argumentiranih tema) i to bez naknade za korištenje rekao bih mu da je to nemoguće.
17.07.2013 | 22:25
Znanje dostupno svima i pod ničijom kontrolom. To je razlog zašto je (uz sve negativne strane) Internet važniji izum od vatre, kotača i parnog stroja zajedno. To što je sadržaja na hrvatskom nema koliko bismo htjeli - naša je krivnja. Svatko može napisati članak za Wikipediju. Koliko nas ima koji smo to učinili?
18.07.2013 | 00:38
Koristim je solidno. Dam 5-10$ godišnje.
Naviknuo se na nju, teško bih negdje drugdje sada išao tražiti neke informacije.
18.07.2013 | 02:56
koristim ju cesto, skoro pa svakodnevno. moguce da mi je to stranica na kojoj generiram najvise klikova, i to po principu cmd klik na svaki drugi plavi tekst, i tako kroz 20 minuta stvorim cijelo more tabova u pozadini

u osnovnoj skoli smo patili za encartom. pamtim da ju je frend bio dobio na poklon od staraca, pa bi onda kod njega visili slusajci redom himne svih drzava svijeta valjda, i gledali slicne nepotrebne ali zabavne nam informacije! a eto danas je sve to, pa i vise, dostupno svakome sa pristupom netu! veliki napredak definitivno.

naravno postoje i manje pozitivne stvari a ticu se uglavnom objektivnosti informacija.
ako procitate isti clanak u 4 razlicita jezika, u nekim slucajevima citate 4 razlicite price.
obizrom na koncept wikipedije, to je sasvim logicno i meni prihvatljivo, ali onaj tko prica samo materinji jezik (izuzev engleskog), u tom slucaju je u mnogim temama hendikepiran (ajde tu se uglavnom radi o povijesnim temama).

sreca u svemu tome je ta da se engleski nametnuo kao jedan globalni jezik pa njime barata svaka ozbiljnija interesna skupina, i doprinosi stvaranju i razvijanju clanaka. to je najveca prednost engleske verzije wikipedije... to je verzija kojoj svi pridonose, jer ako te nema na engleskoj wikipediji, onda te nema uopce!

u svakom slucaju, bolje da se slobodno suprotstavljaju razlicita misljenja dok kroje jedan clanak, nego da informacije prolaze kroz filtar nekog urednika kao sto je slucaj kod klasicnih enciklopedija. ako je neko te srece da barata sa vise jezika, bas kroz te razlike u verzijama moze iscitati bitne stvari.

slobodna i dostupna informacija je preduvjet za jedan visi stupanj drustva, u kojem informacijama ne barataju samo privilegirani. a sad dali ce ljudi osjetiti potrebu da se informiraju oko necega, to je vec individualna stvar. u ovom pogledu je wikipedija na globalnoj razini napravila najvise.

* evo jos jedna mala negativna glupost. nekada, kada nije bilo interneta u dzepu i wikipedije, u drustvu bi mogli raspravljati o glupostima satima. od banalnosti tipa "koliko je albuma prodao miso kovac" pa da nekih kvazi znanstvenih rasprava uz gemiste. danas se to pretvorilo u ukucavanje pitanja u google! cijelo to veselje rasprave, uvjeravanja i oklada je nestalo!
18.07.2013 | 11:11
Slažem se sa svime što si napisao.

A pomogneš li kadgod Wikipediji nekom donacijom? Jesi li možda napisao koji članak, ili dio njega?
18.07.2013 | 11:31
LOL za mene,ja sam mislio da ljudi tamo zarađuju neku lovu,a ispada da trebamo njih financirati. Mislio sam da su poput google i da zarađuju hrpu miliona
18.07.2013 | 11:49
Otkud bi zarađivali? Zar si ikad vidio neku plaćenu reklamu na Wikipediji? Naravno da ih trebamo financirati. Jedini način da zaista ostanu slobodan repozitorij znanja jest taj da ih ne financira nitko tko bi poželio ili mogao utjecati na to što tamo piše. Dakle - korisnici.
18.07.2013 | 13:28
doprinosim jako malo. sve je pocelo sa eksperimentom upisivanja pogresnih informacija da vidim koliko je taj sustav otporan na ocigledne krive informacije! i doznao sam da je otporan!

kasnije smo uglavnom kolektivno preko nekih tematskih foruma vezanih za industriju satova, povijest razvoj mehanizma itd, radili na clancima te tematike, sto je bilo odlicno jer mislim da smo po tom pitanju dali dosta, a i kao neka skupina profesionalaca, zaljubljenika, hobista, kolekcionara, koja je donekle informaticki pismena, logicki se nametnulo (i namece se) da poradimo na tome.

u ostalim temama nisam potreban, jer vecina mojih drugih interesa je bogato popracena, i neke stvari se updateaju u live vremenu valjda uvijek sam se pitao tko su ti ljudim koji updateaju datume smrti poznatih osoba. znate kako to vec ide, procitate da nas je napustio nekim poznati frajer, hop brzo ukucaj ime, wikipedija i eto... tip je jos vruc a datum smrti je uredno unesen!

donirao sam sve skupa cijelih 10$ ulovio bi se paypala za vrijeme kamapanje prikupljanja donacija jer me krupni plan face Walesa rasirenih ociju svakim novim klikom terorizirao.
ko da govori "a ti djubre... jesi nam ti pomogao?"
18.09.2013 | 14:59
onda hoće ugasiti hr.wikipedia ili ne? što mislite?
18.09.2013 | 15:07
Otkud ti to?
18.09.2013 | 15:23
za aktivnog člana očekivao sm da si upoznat sa situacijom

hr Kafić je krcat toga, a Jimbo je rekao da eskakira situaciju dalje: en.wikipedia.org/wiki/User_talk:Jimbo_Wa...ikipedia_controversy
18.09.2013 | 17:16
Nisam toliko aktivan da mi se da visiti u Kafiću. I ta prepucavanja mi idu na živce. Ne slažem se s povijesnim tumačenjem nekih tema obrađenih na hr wikipediji, ali računam da se nemam što buniti ako nisam ni pokušao reagirati formalnim kanalima. S druge strane, po svemu što sam imao prilike vidjeti, Jutarnji list zaista nije oličenje dobronamjernog i konstruktivnog novinarstva. Sve je to, po mom sudu, više-manje politikantstvo.
Ako netko želi učiniti nešto, neka se aktivira na hr wikipediji. Ako takvih nema, onda niti ne zaslužujemo da imamo hr wikipediju.
18.09.2013 | 18:43
smayoo kaže:
Ako netko želi učiniti nešto, neka se aktivira na hr wikipediji. Ako takvih nema, onda niti ne zaslužujemo da imamo hr wikipediju.

Sve sažeto u jednoj rečenici.
20.09.2013 | 00:24
Iskoristio sam svoj položaj redovitog donatora i pisao Sue Gardner. Nisam zauzimao nikakve kategoričke stavove (nisam dovoljno upoznat sa situacijom), samo sam zamolio da obrate pažnju na to što se događa i provjere da li administratori na hrWP zloupotrebljavaju svoj položaj. Žena je odgovorila u roku od 10 minuta. Da sad ne prenosim cijeli mail, ovo je suštinski bitan dio:

(...) we're concerned about the situation on hrWP, and we're considering whether there is something we can (or must) do to help solve the problems we think we're seeing there.

Thank you for this e-mail. It helps me to hear from people like you about what you're observing and experiencing, and what you think about it.

Eto.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 30 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BoroZvijer, Riba, Anonimci (847)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.17 Seconds

Provided by iJoomla SEO