Put u Ameriku i par pitanjca
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Put u Ameriku i par pitanjca

21.07.2013 | 19:40
Pozdrav svima.

Putujem uskoro u Ameriku i zanima me par stvari pa molim da odgovaraju samo oni koji su zaista išli u Ameriku i imaju iskustva odgovoriti na moja pitanja.

Pa krenimo, zanima me oko punjena mojih Apple gadgeta.

Dakle imam iPad 2 koji je majka dobila od brata iz Amerike tako da je došao sa adapterom sa američkim nastavkom. Ja sam tada imao iPhone 3G koji je imao isti adapter samo manjaom voltažom sa hrvatskim nastavkom. Koristio sam hr nastavak za punjenje iPada.

Da li mogu puniti svoj iPhone u USA sa tim američkim nastavkom i mogu li isti taj nastavak koristiti da punim svoj rMBP?

Drugo pitanje, naravno dosta rođaka bi da im donesem iPad mini. Mogu li doći sa više iPada a da ne plaćam na to neku carinu i slično? Koliko bi bio minimum ako postoji da ne plaćam...
I je li moguće tamo kupit iMac pa si ga nekako poslat a da ne plaćam tu dodatno poreze?
Tipa da ga pošaljem sa nekom robom koja je nova ali bi je malo zgužvana pa je kao neko osobno vlasništvo koje si šaljem u hr kontenerom?

Zahvaljujem na odgovorima.
21.07.2013 | 20:07
U Americi sam bio davno, ali mogu odgovoriti na ono što zapravo nema konkretne veze s Amerikom.

Svi su Apple punjači univerzalni, tj. rade na svim naponima, pa ih možeš, ako imaš odgovarajući nastavak za njihove utičnice, sve koristiti i u USA. Osim tog originalnog američkog Apple nastavka možeš kupiti i neki adapter, koji ima USA utikač i EU utičnicu. Takvi obično koštaju dolar-dva na E-bayu i nekih 10x više po aerodromima i sličnim mjestima.

Nedavno su, mislim, na dnevniku spominjali dva iPada koja možeš prenijeti kao osobnu prtljagu. Meni bi osobno bilo logično da se radi o jednom.

Da bi imao pravo sam sebi nešto poslati i na to ne plaćati porez i ostalo, moraš neko vrijeme živjeti u toj zemlji. Koliko dugo - ne znam točno. Ali i onda su te stvari podložne provjeri starosti. O tome ne znam detalje.

Ima tu na forumu ljudi koji redovito putuju pa će imati preciznije informacije za ovo posljednje.
21.07.2013 | 22:07
Ipad mozes normalno puniti. Ja sam sebi s ebaya za dollar narucio adapter i sve je normalno radilo.

Ne znam koliko se smije prenijeti komada, al znam da ti svi moraju biti koristeni (citaj upaljeni). Preporucam ti da ih nosih bez kutije. iMac ne mozes prijaviti kao osobnu prtljagu. Mora ti proci 2-5 godina da bi ga mogao bez problema prenijeti.

Sve stvari koje sam prenio su bile bas za mene i sve koristene. Bio sam u Americi godinu dana i vratio sam se s brdo kofera pa me na carini nisu uopce gnjavili tako da ti ne mogu vise od ovoga pomoci sta se smije, a sta ne.
21.07.2013 | 22:56
Josipe,

Sam sebi iz USA ne možeš poslati, a da te naša carina ne globi. Globi u otprilike 70% slučajeva, pogotovo ako je veći iznos.

Rješenje je daleko jednostavnije - kupi iMac u UK i pošalji ga sam sebi - nema carine.

Postoji i jedno zakonsko rješenje koje se slijedom događaja zakonski ne može otkriti, tj ne protivi zakonu, a to je da iz USA ti ili tvoj rođak koji tamo živi ili sasvim neki drugi prijatelj pošaljete iMAC nekome poznatome u "Bondsteel" na Kosovo - nekome od US vojnika u kampu. Oni to uredno i legalno iznesu iz kampa (US vojnici) i predaju ti pošiljku. Tj, prodaju ti kompjuter kao "used" sa potpisom. Vrijednost, : koja je "dogovorena"

Pa preko Bosne do Hrvatske - uglavnom te nitko ništa ne pita i nitko te ne dira. Ako i platiš carinu, to je na iznos prodaje, a s tim se nitko ne želi zamarati...

Ako želiš 100% - sigurniji put, ukrcaš se u Prištini u Avion, odletiš do Rima, a od Rima do Zagreba.

Nitko te ništa ne pita, nema carine, uvoziš što hoćeš.
21.07.2013 | 23:00
I da, sve što si pošalješ (sam sebi) iz EU, ne podliježe carini - nema je.
22.07.2013 | 18:09
Nisam gledao u UK kakve su cijene ali znam da su u USA sa porezom u odnosu na nas vrlo prihvatljive. Ali na žalost ne idem u UK.
22.07.2013 | 20:53
Gledaj u Švicarskoj. Tamoje porez mislim 8% i kao takav je vrlo mali.
Recimo u USA u NY je rMBP 3047,41$ (s porezom od 8,875% kako sam uspio shvatiti i mora se platiti), dok je u CH 3099€. Ako se prevede na kune tada prvi košta 17.338,85kn naprema 18.857,15kn. Razlika je 1.518,30kn. Da li je to puno ili malo, ne znam. Ako se još uspije vratiti 235€ poreza (navodno za povrat švicarskog PDV-a treba neku papirologiju ispuniti i preporuka je da se ne isplati)!?!
S druge strane, kakvi jesmo, kod nas je taj isti rMBP 23.089,00kn i ako se za daljnju prodaju dobije (navodno 5% popusta) i ako se kupi "bez PDV-a", dobije se 17.547,64kn!!!
24.07.2013 | 06:48
Prilicno cesto putujem i jos cesce nosim punu torbu raznih stvari. Nabrojat cu sta je bilo u rucnoj prtljazi (ranac) prije dva tjedna i nisam imao problema sa carinicima.

Sletio sam na aerodrom u Beogradu i pogledali u mi u ranac, ali ne i u check-in torbu (jako zanimljivo)

U rancu je bilo:

1. rMBP 15" (moj polovan)
2. rMBP 13" (nov neupaljen, bez kutije)
3. iPad 4 (nov neupaljen, bez kutije)
4. iPad Mini (polovan)
5. Apple TV (dva komada, nov i polovan)
6. Apple Extreme
7. Wacom Intuos 5 (nov u kutiji)
8. Apple sitnice (DVI adapteri, TB to LAN, punjaci i sl)
9. Jos je bilo stvari iz Duty Free Dubai

Rekao sam da je sve to moje i da to koristim na putovanjima. Jedan laptop je bio poslovni (Property of USG), drugi je privatni.

Wacom sam dobio od firme za nagradu, a polovne stvari su moje iz sobe jer se vracam doma.

Nisu oni na carini ludi, znao je on da nije to to, ali me nisu zezali niti bilo sta naplatili.

Stao sam mahinalno u pogresan red i kada su vidjeli u ruci Hrvatsku putovnicu, rekli su mi da predjem u red za EU gradjane. Cak se i salio samnom govoreci "Europejac dobro dosao u Srbiju"

Moje iskustvo je da smijes ponijeti sta god hoces i nece te niko zezati. Samo se rijesi kutija, mada je to nekim ljudima tesko jer imaju fetish na ambalazu
24.07.2013 | 09:31
Ja bi prije rekao da se srbijanskog carinika nije ticalo što švercaš toliku količinu hardvera jer je shvatio da si ionako u tranzitu pa je odlučio prepustiti to hrvatskim carinicima, ako ih bude briga.
24.07.2013 | 15:52
U tranzitu jesam bio, ali zelim reci da ga se nije ticalo niti me je pilao oko toga, iako je dobar dio ostao u Srbiji, zato sam i sletio tu

Mogu oni napraviti propratne papire pa rjesavas na svojoj granici ako bas hoce, ali ovog lika uopce nije bilo briga.

Za iMac bi vjerojatno reagirao drugacije, ovo su ipak sve bili portable uredjaji.

Moja iskustva na granicama su super, ali ne kazem da je to pravilo niti redovita procedura. Mozda jednostavno imam srece
24.07.2013 | 17:07
iako je dobar dio ostao u Srbiji, zato sam i sletio tu

To mu vjerojatno nije palo na pamet.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 36 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, Anonimci (1540)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.11 Seconds

Provided by iJoomla SEO