08.08.2013 | 21:26
Okani se D800 jer ti ne treba, pogotovo ne s ovom kombinacijom objektiva. Sorry na nastupu, ali ako si se bavio fotografijom onda znaš da ne radi fotografiju tijelo već objektiv. (no čekam vas koji ćete reći da je fotograf najbitniji
)
Ali ajmo redom. Ovaj objektiv je DX, tijelo je FX. Ilitiga DX ima manju iskoristvu površinu, odnosno napravljen je za crop tijela. FX je nikonov naziv za full frame tijelo.
Razlika je da DX objektivi toleriraju lošije staklo, FX objektivi su u pravilu par puta oštriji od DX i napravljeni su sa svrhom da se iskorištavaju u cijelosti (FullFrame tijelo).
Ako želiš FF odi na D600, ima manju rezoluciju i manje fajlove. D800 ima ogromne fajlove koji će ti za par mjeseci popuniti bilo kakav disk, tako da ćeš imati i trošak arhiviranja.
Moj prijedlog je 24-120 f4. Odličan objektiv, oštar, ima stabilizaciju, F4 je u većini slučajeva dovoljan, pogotovo s današnjim tijelima kojima ISO ide u nebesa.
Ja bih išao na soluciju koju je žabac rekao. Odi na D7200, kupi si neki raspon objektiva pa onda vidi da li ti nešto nedostaje. (u što iskreno sumnjam... jer su današnja tijela brutalna, a optika je isto na razini)
Još jedna stvar s D800 je način fotografiranja. Treba imati tehniku jer je senzor veoma osjetljiv i na granici je s medium format tijelima kod kojjih se većinom sa stativa fotografira. Frend mi je kupio D800 i onda me zvao nakon par dana da su mu sve fotke mutne. Tehnika držanja je veoma važna kod D800 kao i kod ostalih visoko osjetljivih senzora.
I da ponovim, D800 ti ne treba. Imat ćeš više problema nego koristi. Dosta košta, a nećeš iskoristiti 10% tijela. Ako ga upariš s onim objektivima koje si predložio, onda je to blesavo, jer rezolucija senzora je puno veća od rezolucije koju nude ti objektivi. Kupi D7200 ako već hoćeš dobar fotoaparat i ostatak stavi u džep...