Polovni iMac - slanje u HR
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Polovni iMac - slanje u HR

10.08.2013 | 04:49
Pozz svima,
zanima me procedura ako je netko upoznat, vezano za polovni iMac iz Austrije. Konfiguracija...pa takvih kod nas nema u ponudi, zanima me procedura carinjenja i oporezivanja na to čudo. cijena mu je oko 7500kn a u MINT stanju i dolazi sa AppleCare garancijom jos barem 2 godine Dali ce netko to čačkat prije nego to DHL-om dođe k meni u krasnu Istru? Hvala svima na odgovorima
10.08.2013 | 08:55
Mene ovakve stvari isto zanimaju iz prve ruke. Ovdje se postavi pitanje i dobju se svakakvi odgovori. Onda se ti okurazis i ipak narucis posiljku i kad stigne ni bu ni ba. Ne napises sto i kako. Ako realiziras, napisi koju o iskustvima.
10.08.2013 | 09:22
Unutar EU nema carina. Nema ni PDV-a ( za privatne osobe do određenog iznosa a za firme je PDV kao u njihovoj matičnoj zemlji). Kad se radi o rabljenoj robi onda se pdv neplaća jer je već plaćen kod kupovine novog.
10.08.2013 | 09:54
LukaSnow kaže:
Unutar EU nema carina. Nema ni PDV-a ( za privatne osobe do određenog iznosa a za firme je PDV kao u njihovoj matičnoj zemlji). Kad se radi o rabljenoj robi onda se pdv neplaća jer je već plaćen kod kupovine novog.

Koji je to "određeni iznos"? Imaš iskustva iz prve ruke? Sve ne to rekla-kazala, zamotano u neke pravilnike, a praksa je čisto nešto drugo.
Čekamo nekoga tko je naručio to-i-to za X.XXX,XX€ i došlo je bez plačanja bilo kakvih dadžbina državi. To je onda informacija.
10.08.2013 | 13:05
Pošiljka koju poštom, DHLom ili bilo kako drugačije šalje fizička osoba (čovjek, imenom i prezimenom, a ne firma) iz jedne zemlje EU u drugu zemlju EU ne podliježe nikakvoj kontroli na granici, niti carini, niti PDV-u. On pošalje, ti primiš, to je to.

Kad kao fizička osoba kupuješ nešto novo od neke firme iz druge EU zemlje i oni ti to šalju poštom, DHLom ili kako već, plaćaš PDV prema zemlji sjedištu firme koja ti prodaje, osim ako je to neki ogromni trgovac kao Amazon pa radi više od 100.000 EUR godišnje prema nekoj zemlji, onda je dužan naplaćivati PDV prema zemlji u kojoj je prebivalište kupca. Ni u jednom od ta dva slučaja nitko više na granici ne otvara niti kontrolira pošiljke, niti se obračunava ikakva carina (za proizvode čije je porijeklo EU, nije niti prije ulaska u EU).

Prije 2 tjedna mi je stigao LEGO set za sina, veći, skup, naručen iz online shopa iz Austrije, plaćeno 20'% austrijskog MwSt. Paket donio dostavljač na vrata, direktno.
10.08.2013 | 19:23
dakle cijena iMaca je oko 7500 kn sa dostavom DHL kurirskom sluzbom iz Austrije . trenutno sam highest bidder ali evo da vam dam detalje : Apple iMac 27",3,4 Ghz · IntelCore i7, 8 GB 1333MHZ DDR3 1 TB HDD i ATI RADEON 6970M 1GB. Sudeci po dodatnim slikama koje mi je prodavac poslao ovaj je aspolutno nov novcat. nije ni one folije skinuo sa njega...hmmm

zanimalo me da li ce me nasa bajna carinska sluzba maltretirati sa nekom dodatnom papirologijom i davanjima. posto sam procio masu informacija vezanih za to vise ni sam nisam siguran sta mogu ocekivati pa rekoh da pitam jabučnu ekipu ovdje ugl za dan-dva cu se javiti i napisati sta se desilo u mom slucaju , wish me luck
10.08.2013 | 19:49
Odi u Austriju i preuzmi komp.
10.08.2013 | 20:08
Nema potrebe. Carina se više ne bavi pošiljkama iz EU, bez obzira na vrijednost.
10.08.2013 | 20:09
Po jednoj informaciji taj iznos za privatne osobe je 270 000 kn godišnje, madami nije jasno gdje se to bilježi da bi se znalo. A za carinu, valjda si shvatio da nema carinskih davanja pri kupovini unutar EU. Znači carine nema. Ili ako hoćeš ne ma. Jednako je i prilikom dostave kurirskom službom, zakon je isti.
10.08.2013 | 20:19
smayoo kaže:
Nema potrebe. Carina se više ne bavi pošiljkama iz EU, bez obzira na vrijednost.

Ne znam koliko kosta DHL. Mozda se i isplati.
10.08.2013 | 20:34
Ako se stvarno radi o DHL-u, pošiljka te veličine od Beča do Pazina košta oko 150 EUR. Ali, po mom iskustvu, E-bay prodavači iz DE i AT kad kažu DHL, zapravo misle na Deutsche Post DHL, što nije DHL, nego to kod nas dostavlja Hrvatska pošta i bitno je jefinije (te dan-dva sporije).
10.08.2013 | 21:58
@LukaSnow: ok dio za carinu sam shvatio , hvala
pa cijena shipping na ebayu je 25.- € tako da moze biti i DE post i DHL imaju neke cudne cijene kad ides racunati tako da viditi cemo sta ce i kako prodavac poslati, a i uvijek sam "zasticen" ebay buyer protection-om.
@zabac: jednostavno ne
10.08.2013 | 22:16
iMac za 25 EUR DHL-om, no way. To ti je DE post. Ali nije to ništa loše. To super funkcionira, a doći će ti u roku od max. tjedan dana.
11.08.2013 | 03:12
hmm da i cinilo mi se da je malo prejeftino ali sta se mene tice nema veze ko ce mi to dofurat u RH, bitno da dobijem plaćeno i da nema "izvanrednih" situacija
11.08.2013 | 04:30
Tako velika kutija da ti dodje DHL, UPS ili Fedex bi kostala bar pet puta skuplje.

Smayoo ti je sve objasnio, doci ce to redovnom postom. U normalnom vremenskom roku. Svabo je to (sto bi rekli stari)
11.08.2013 | 10:12
To je vrlo niska cijena za taj stroj, da li prodavatelj ima barem 95% uredan account? Da ne bi bilo da ti pošalje cigle...
11.08.2013 | 11:01
Ne bi mu prošlo, PayPal reklamacija. Prodavatelj ne može do svog novca odmah, baš zato da kupac stigne prijaviti takav problem. Prije će biti da je Mac ukraden.
11.08.2013 | 12:03
A sto ti ne izbjegnes zavrzlame, pokupis neke prijatelje i provozas se do Austrije?

Uvjeris se na licu mjesta da je sve OK, pokupis racunalo i vozi ga doma. Brze nego slanje postom.

Ja bi tako uradio...
11.08.2013 | 12:45
Ja ne bi. Ako ispadne da je s računalom nešto loše, a da nije vidljivo te iste sekunde, zajebo se. A ako ga kupi paypalom preko E-baya dobit će natrag svoj novac.
11.08.2013 | 13:00
Ja imam puno transakcija preko PayPal/Ebay i znam da nece dobiti novac natrag u slucaju kvara.

Nego ima Apple care i morat ce ga nositi na servis. I onda nastaju problemi u slucaju da je stroj ukraden.

PayPal ne garantira za ispravnost polovne robe, taman da ti sutradan odmah crkne. Znam za takve slucajeve.

Ja bi to otisao probao, pregledao i izvrtio par testova, ako radi kupujem, ako nesto zeza preskocim.
11.08.2013 | 16:33
Trgovac na E-bayu prodaje komp kao nekorišten, mint condition, n godina star i ispravan. Ti ga dobiješ, pokreneš i nešto ne radi te digneš reklamaciju da je došao neispravan (dakle, ne onakav kakvim je oglašen). U čemu je problem?
11.08.2013 | 17:10
Smayoo ili je novo ili nije novo. Ne postoji "skoro novo", "gotovo nekoristeno" i sl.

U USA cak i otvorena kutija (samo uklonjena folija ili zastitna traka, a proizvod nikada upaljen) se prodaje kao "Open Box" i vrijede malo drugacija pravila vezana za jamstvo.

Ti se mozes natezati sa sellerom, pa ce on mozda i vratiti posiljku da ne izgubi rating i dobije lose komentare, ali PayPal tu ne bi uradio nista.

Dobio si sto si platio, oni kupovinu polovne robe tretiraju kao "SOLD AS IS" i ne sikiraju se bas puno za "Skoro nov status"

Ali opet kazem, ako to racunalo ima jamstvo (a tvrdi da ima i dodatni Apple Care), ne bi ja uopce molio sellera da to vrati i primi natrag.

Samo bi prije kupovine trazio porijeklo racunala (racun) i nosio racunalo u ovlasteni servis.

Opcenito, ako se radi o false advertising PayPal moze reagirati, ali cesto to ne rade. Recimo kupis USB stick od 16GB, a dodje 8. To je vec prijevara...

A da kupis polovno racunalo koje se nakon X dana pokvari, ma ne bi prstom mrdnuli 100%.
11.08.2013 | 17:12
Mislim da nisi shvatio, ali nema veze. U svakom slučaju, ako stvarno još ima Apple Care, onda si u pravu. Nema druge brige osim da li je ukradeno.
11.08.2013 | 20:47
vezano za prijasnje komentare, brat je preko mog ebay accounta prije 3mjeseca kupio iphone od nekog klipana iz SAD-a i platio ga dosta, nakon toga ispostavilo se da je mobitel zakljucan na at&t a u oglasu je jasno stajalo da je "unlocked" , prodavac koji ga je prodao imao je 100 % positivan rejting, na kraju sam se ja upleo i rijesio pa sam dobio oko 60 % novaca natrag uz obrazlozenje da se prodavac "zeznuo" (mos mislit) tako da imam povjerenje u Ebay buyer protection.

sto se tice moguceg ukradenog iMaca , od prodavaca cu prije placanja zatraziti racun i sve potrebne stvari da mi prije placanja dokaze da je to njegovo i posteno kupljeno. ukoliko mi nesto mrvicu zasmrdi obavjestavam ebay.de pa neka to austrijanci rijesavaju , moje novce nece ni vidjeti pa makar i ban na ebayu dobio. a sto se tice stanja, naravno da znam da ne postoji "skoro novo" ili "otpakirano ali novo", nisam od jucer na ebayu, ja sam samo prenio sto je prodavac napisao u oglasu and FYI cijena se tokom noci popela na oko 8500 kn

zna netko proceduru kako ide sa izmjenom informacija za apple care itd. nesto sam citao da se mora to prenesti na mene kako bi jamstvo bilo valjano?... help plz
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 50 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Gjuroo, Riba, Anonimci (1016)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO