Pozdrav iz...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz...

24.08.2013 | 15:25
...mog dvorišta!
image-10b8d48a7d5ff0cbf2c8f449762848b8.jpg
24.08.2013 | 16:15
Šta to kuhaš?
25.08.2013 | 06:45
Čobanac je bio. I sad me je*e žgaravica pa sam u 5 ujutro budan, natačem se vodom, umjesto da spavam...
25.08.2013 | 07:07
Smayoo probaj Omeprazole za zgaravicu.

Dva tjedna traje tretman (prva stvar ujutro prije bilo kakve hrane) i onda si neko vrijeme miran
25.08.2013 | 07:32
Ima puno efikasnije sredstvo.
Ne prežderat se mesine.
25.08.2013 | 08:12
Meni lakse popiti tabletu ujutro nego po cijele dane odupirati se iskusenjima
25.08.2013 | 09:16
Smayo, kak si pravio čobanac?
Inaće, treba oprezno sa slatkom paprikom, i pronaći pravi balans boje i okusa

Naravno, sve treba biti domaće
25.08.2013 | 13:40
Kotlić 18l
1 kg divljači (jelenov but)
1,5 kg junećeg vrata
1,5 kg svinjske plećke
0,75 kg janjećeg buta
1 kg svinjske masti (domaće)
1 kg luka (domaćeg)
1 glavica češnjaka (domaćeg)
1 kg mrkve
1/2 kg peršunovog korjena
1/2 kg celerovog korjena
cca 70g crvene paprike (slatke)
7 kom malih suhih ljutih papričica (domaćih)
1 l graševine (đakovačke)
cca 3 l vode
sol, cca 20 g

Češnjak očisti i ostavi cijele češnjeve
Luk očisti i naribaj (multipraktik) ili sitno nasjeckaj.
Mrkvu, peršun i celer oprati, ostrugati i naribati (multpraktik)
Svo meso nareži na kocke cca 1-1,5 cm, ali ne miješaj, nego imaj u posebnim posudama. Neki ubace i kosti da se kuhaju pa ih poslije izvade. Može i to, ali onda ne daj mesaru da ih siječe satarom, jer se onda napravi sitno iverje koje poslije pucketa pod zubima. Neka ih ispili tračnom pilom. Ako je nema, neka samo skine meso s kostiju, a kost baci psu.

Mast u kotlić, pustiti da se otopi i zagrije (da cvrlji)
Ubaci luk i sol kad vatra malo oslabi (ili dići kotlić malo od vatre), miješaj, miješaj, miješaj cca 3-4 min
Ubaci korjenasto povrće, promiješaj dobro, podlij trećinom vina, dodaj crvenu papriku, promiješaj, spusti kotlić niže, dodaj drva, čekaj da prokrčka i onda još 5 min, odnosno dok se u pari više ne osjeti miris alkohola.
Ubaci češnjak u češnjevima (cijelim) i ljute papričice (zdrobi u avanu ili razmrvi prstima).
Dodaj još drva, da jako ključa
Dodaj 1/5l kipuće vode (ja je zagrijavam sa strane u električnom vrču).
Ubaci divljač, ako je svo meso palo na jedno mjesto, malo promiješaj.
Pusti pola sata da krčka, dodaj drva po potrebi, zaokreni kotlić tu i tamo, da se malo promiješa, ali ne čačkaj više kuhačom.
Dodaj opet dosta drva da proključa jako, dolij opet litru kipuće vode.
Ubaci junetinu, ali malo po malo i svuda naokolo.
Pusti 1 sat da krčka, dodaj drva po potrebi, zaokreni kotlić tu i tamo, da se malo promiješa, ali ne čačkaj više kuhačom.
Dodaj opet dosta drva da proključa jako, dolij opet litru kipuće vode i trećinu vina.
Ubaci svinjetinu, ali malo po malo i svuda naokolo.
Pusti pola sata da krčka, dodaj drva po potrebi, zaokreni kotlić tu i tamo, da se malo promiješa, ali ne čačkaj više kuhačom.
Probaj okus, ali ne sa vrha gdje je vodenasto, nego od dna!. Dodaj čega fali, ako fali.
Dodaj opet dosta drva da proključa jako, dolij zadnju politru kipuće vode i trećinu vina.
Ubaci janjetinu, ali malo po malo i svuda naokolo.
Pusti pola sata da krčka, dodaj drva po potrebi, zaokreni kotlić tu i tamo, da se malo promiješa.
Više ne dodaj drva na vatru, pusti da se dovršava na žaru. Može se već jesti, a može i ostati još pola sata-sat.

Jesti s domaćim rebrastim rezancima. Za rezance rastopiti u loncu masti i na njoj popržiti slanine i svježeg kravljeg sira. Rezance skuhane u slanoj vodi ocijediti i preko njih preliti masni umak, promiješati.

Jesti uz dobru slavonsku graševinu. Moja najdraža je kutjevačka.

Na kraju zasladiti domaćom makovnjačom ili orehnjačom.
25.08.2013 | 14:07
Hehe, iako sam se upravo ustao od stola, dođe mi da odem u dvorište složiti jedan.
Inaće lijepo mi je čuti kako ostali prave. Drago mi je da ni ti ne stavljaš vegetu niti fant. Meni se kosa na glavi diže kada u receptu za čobanac stoji da se stavi fant. To vrijedi i za gulaš. Hijoooj :////

Inaće, ja stavljam znatno manje masti (tek toliko da se luk može lijepo popržiti). I ja ga ne sjeckam, nego pasiram u multipraktiku (kao i ti) (čobanac bude kompaktniji). Uglavnom dodam 2 svinjske raspolovljene nogice. A vino crvenu frankovku (2 dcl) 15 min prije kraja kuhanja.
Meso u intervalima od po pola sata, a kad stavim zadnje meso, onda dolijem vode kolko hoću čobanca (+ pola litre koja ispari). I nikada ne dozvoljavam da vrije, nego samo da polagano krčka.
Od začina, stavim papriku slatka + ljuta domaća tucana, zatim biber u zrnu (ne daje ljutinu nego okus), malo lovorovog lista i jednu grančicu ružmarina) i 2 cijela češnja češnjaka. Mrkvu i peršin ne pasiram, nego nasjeckam na kolutiće. I ponekad još dodam krumpira isjeckanog na kockice (ukoliko neće biti širokih rezanaca)

Od graševina, meni je dobra erdutska jer je malo slatkasta. (Inaće obožavam muškat žuti).
S obzirom da kuhanje traje i preko 3 sata, ujutro priredimo kiflice s margarinom (ja ih zamjesim) + nešto suhomesnato (domaće)...
Naravno, i poveće količine graševine...
25.08.2013 | 16:31
To je blizu 5 kg mesa. Koliko ljudi je to jelo?
25.08.2013 | 18:24
12 odraslih, 8 djece. I još je ostalo za danas.

Zdravac, ne stavljaš toliko masti, ali stavljaš svinjske nogice umjesto toga. Treba ti jedno ili drugo, radi konzistencije umaka. Ni ja ne puštam da ključa, osim na vrlo kratko prije nego se dodaje neko meso jer kad staviš veliku količinu sirovog mesa, ono dosta spusti temperaturu, pa je bitno prije toga podići za latentnu toplinu ključanja da brzo nakon što se doda novo meso opet prokrčka. A ovo za vegetu i fant neću ni komentirati. Argh.

Inače, za čekanje dok se ne zgotovi, draga je pripremila pitu zeljanicu. Jaoooooo.... Pa ti smršavi...
25.08.2013 | 23:51
Zaljevanje ti radi problem . Probaj nakon takvog jela popiti samo 1dl vode i ništa više. Nećeš se buditi po noći gasiti požare
26.08.2013 | 00:09
Nije mi logično. Može objašnjenje?
Standardno tumačenje je da probava u želucu funkcionira pomoću solne kiseline. Želudac može proizvesti koncentriranu kiselost, ali ne može proizvesti dovoljno tekućine da ukupna količina kiseline bude dovoljna da savlada ukupnu količinu hrane (osobito ako se radi o dinstanom mesu, i to tolike količine). I onda želudac pumpa kiselinu koja ima ogromnu koncentraciju, ali nema je dovoljno i onda dobiješ žgaravicu. Svaki put kad osjetiš da peče, popiješ čašu vode i dobiješ malo više kiseline koja je manje koncentrirana. I tako s vremenom kiselina savlada meso.

E, sad, koje je tvoje tumačenje?
26.08.2013 | 00:35
Nema znanstvenog tumačenja... iskustvo života u slavoniji i puuuno puno kulena i šunke
26.08.2013 | 01:10
Ne znam... Ne zamjeri mi skeptičnost, to mi zvuči negdje u grupi s narodnom "mudrošću" kako po vrućini treba piti rakiju, a ne vodu jer alkohol bolje "hladi" pa se ne znojiš.
26.08.2013 | 01:12

Ne zamjeram... sve je moguće. Znam da kod mene pali i to je to. Dok radi ne diram
26.08.2013 | 05:20
Moje iskustvo sa vodom je drugacije. Nas doslovce tjeraju da pijemo vodu. Puno vode

Emanuel, kakav crni 1dl? Vodu trebas piti u litrima Pogotovo nakon takve obilne hrane...

Uce me ovdje da sve dok mokraca ima bilo kakvu boju, tijelo nije dovoljno hidratizirano. Mora biti bistra, prozirna. Pa ti naredni put vidi kakva ce biti tvoja nakon sto popijes cijeli 1dcl vode

Ja imam problema sa kiselinom i ovo sto Smayoo prica ima smisla, casa vode obicno pomogne u takvim situacijama, ali nije pravilo...

I da, i ja bi ovog kotlica, o kiselinama bi mislsili kasnije
26.08.2013 | 11:12
Kakva voda!?! Mljeko treba piti jer je lužnato. Treba neutralizirati, a ne razblažiti. Može i sapun, ali ne preporučam.
I mislim kako nije solna kiselina.
26.08.2013 | 11:20
Moj dida je uvijek imao doma malu plavu kutijicu s bijelim poklopcem i bijelim prahom (nije droga)(sjećam se ko da je danas bilo)

U njoj je bila "soda-bikarbona" (tak je on to zvao)
26.08.2013 | 12:29
Moze i soda-bikarbona, ali je treba imati doma. Mozda dodati na popis namirnica za cobanac. Peptorani isto pomazu.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
26.08.2013 | 12:41
Ja u takvim situacijama obično pocuclam Rupurut, a nakon ovakve klope i par komada Dok nije bilo tih tableta u čašu malo vode, kap octa i žličica sode-bikarbone.
26.08.2013 | 15:43
zabac kaže:
Kakva voda!?! Mljeko treba piti jer je lužnato. Treba neutralizirati, a ne razblažiti. Može i sapun, ali ne preporučam.
I mislim kako nije solna kiselina.

Svrha vode je da sapere kiselinu koja je dospijela do jednjaka (kada i nastaje zarenje i taj neugodni osjecaj), a ne da je razblazi
27.08.2013 | 00:43
Svrha je vode najviše da poveća količinu kiseline jer za probavu previše teške hrane u želucu nije toliko bitna koncentracija, koliko količina kiseline. A fore sa sodom bikarbonom, mlijekom i ne znam čime još nisu baš dobre jer neutralizacijom kiseline blokiraš probavu. I onda ti ostane "kamen" u želucu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 24 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, Anonimci (1119)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.16 Seconds

Provided by iJoomla SEO