pozdrav sa silbe
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

pozdrav sa silbe

26.08.2013 | 01:27
jos u osnovnoj skoli bio sam na ovom otoku sa starcima, a onda jedno 20 godina sam zaboravio na njega do prosle godine. toliko me se dojmio sam sam se i ovoga ljeta vratio

nalazi se u zadarskom arhipelagu, juzno od losinja, zapadno od paga... lako ga se izgugla!
naseljen je jos od vremena ilira koji su prepustili otok rimljanima (ocito su ih ovi lijepo zamolili ). rimljani su i "krivci" ime otoka. selve - suma. i danas se radi o jednom od najsumovitijih jadranskih otoka.
otok ima oblik osmice duge 8 km (slucajno valjda ). mjesto Silba nalazi se u sredini, na najuzem dijelu otoka (svega 700 m sa zapadne na istocnu stranu obale). zimi broji 120 stanovnika, ljeti... tesko je reci jer sam cuo svakakve brojeve. ono sto se podudaralo u svim pricama je okviran broj kuca, njih ima citavih 1200. u svakom slucaju, nakon tjedan prepoznajete jako puno lica.

povijest se lako izgugla, ja cu radje svoje iskustvo podijeliti.

prva stvar koju primijetite je ta da nema automobila, motora, a i bicikle su zabranjene (poneka zaluta, ali izbroji ih se na prste jedne ruke). zato silbu zovu i otokom pjesaka. prije i poslije dolaska katamarana ili trajekta, dopusten je promet traktorcicima, ali i njih ima jako malo tako da stvarno vecinu vremena provedete u oazi gdje su vam samo zdrave noge potrebne. ako i niste u nekoj kondiciji, nema straha jer je sve sto vam treba u dometu je 5 minuta laganog hoda. plaza, ducan, nekoliko kafica i jedno 10 restorana.

ono sto je u jednome i hendikep i prednost otoka je to sto nema vodovoda, i tu politiku zitelji i dalje forsiraju koliko god i sami znali imati problema. kisnica i cisterna koja svakih par tjedana vozi vodu su jedini izvor iste. kao gost nisam imao problema sa vodom, cak niti molbe o racionalnoj potrosnji, ali normalan covjek znat ce uvaziti stil zivota u kojemu se ne tusira 10 minuta i sl.

prednost je ta sto ovakva situacija odbija vece investitore koji bi nasli nacina da izbetoniraju pola otoka i pretvore ovaj raj u pakao masovnog turizma. kazu "ako neko dodje sagraditi kucu na silbi unatoc svim nedostatcima, znaci da se iskreno zaljubio u ovaj otok. i takvi su uvijek dobrodosli". i zaista, ima jako malo onih bezlicnih kuca rozih fasada koje se podizu brze bolje kako bi u njih ugurali 4 apartmana i vrtili lovu na "glupim" turistima.

velika vecina kuca na silbi ima neku svoju osobnost, toplinu, sve su posebne kada se u njih zagledate a ni jedna ne strsi iz gomile. taj dio naucite cijeniti svakom setnjom po mjestu sve vise i vise.

plaze su za moj ukus fenomenalne. na istocnoj strani je najpopularija, sotorisce (simpa birc na plazi). predivna uvala sa kristalno cistom vodom i pijeskom od kojeg voda dobiva onu boju koju inace vidite u reklamama! na zapadnoj strani ima vise plaza i uglavnom su tipa sljunak vani i u plicaku, kasnije pijesak. posto su plaze uglavnom situirane u uvalicama, ako se udaljite 300 m pa i vise od obale, dubina mora ne prelazi 5 metara. dobro je to sto relativno brzo nakon ulaska u more dodjete do 2 metra, tako da nema onih presetavanja po plicaku kao u solinama

na ovoj zapadnoj strani treba spomenuti svakako pocumarak, to je mala plazica u kojoj su nedavno pod morem pronadjena 3 rimska sarkofaga za koje se pretpostavlja da su stara oko 1500 godina. nakon sto su rimljani napustili otok, neko je uzeo prazne sarkofage koje su ovi pripremili zlu ne trebalo i iskoristio ih da napravi mul na toj plazi! uglavnom sada su ti sarkofazi izlozeni pod morem, 100 m od obale na dubini od svega 2,5 do 3 metra, tako da nema opravdanja. maska na oci i u more.

cijene okvirno: zuja tocena 0,5 15 kn, gemist grasevina 2 dl. 12 do 15, ledo kornet na plazi 10 kn, veliki macchiato 7, kolac u slasticarni, 9. hrana u marketu u najgorem slucaju 10% skuplja nego u marketu u rijeci recimo, a vecina toga je iste cijene . nije veliki izbor, ali ima svega. povrce, voce, meso, jogurti, vina, a cijene su stvarno vrhunske! svako jutro na pristanistu mozete se kupiti svjeza riba, ali uz malo raspitivanja moze se doci do domacih ribara.
restorani... pizza jumbo za dvoje 100 kn, odrezak tune 70 do 100, plata ribe za dvoje 300 do 500 kn, prilozi tipa blitva i povrce na zaru 15 do 20, paste, lazanje, rizoti i sl. od 40 do 70 cca. moze se jesti dobra komercijalna hrana za razumne novce, a ima i dva malo jaca riblja restorana za sladokusce. voda 7l 20 kn (plus minus kuna, ovo sam fakat zaboravio).
jako, jako, jako dobre cijene za otok u spici sezone!

kako doci do silbe? iz zadra trajektom (4 sata) i katamaranom (2 sata), ili iz pule trajektom (ne znam koliko mu treba). tokom sezone svaki dan idu i trajekti i katamarani.

za one koji vole hodati ili trcati, predlazem svakako istrazivanja po sumovitim dijelovima otoka. dobre su staze na sjevernom dijelu koje vode do male lucice i nekoliko kuca cca 2,5 km od mjesta (predivna velika plaza samo za vas ), pa sve do uvala i plaza na samom sjeveru otoka. putevi po juznom dijelu su nesto uzi, ali i dalje dobri i prohodni. predlazem setnju do uvale sv. marko i crkvice iz 17. st. lijepa plaza.

otok broj cak 6 crkva i jedan zvonik, a od glavne crkve do groblja uz cestu stoji 7 kapelica. sve se to jako lako obicje, a setnja uskim ulicama daje vrhunski ugodjaj. ponekad vam se ucini da secete nekim srednjovjekovnim gradicem.

sigurno je vrhusnaka zabava proci cijelu obalu otoka kajakom, ali nema ga za rentanje, a ljude koje sam vidjao sa kajakom nisu bili bas za posudjivanje!

free wifi u samom centru (kafic ali lovi ga se po klupicama u parkicu), zadovoljacajuc 3G signal (vip). dosta aparmana ima wifi.

evo i slika.

stari kolektor kisnice

propustio sam napisati tonu toga, ali i ovako sam vec presao granicu dobrog ukusa!
26.08.2013 | 02:35
Zavidim. Silba je cool. Od tih sjevernih otoka zadarskog arhipelaga meni je osobno najljepši Olib, a najkomotniji Ist (kad imaš djecu, prioriteti se mijenjaju... ). Molat je isto zanimljiv, ali je od ta 4 spomenuta logistički najzaostaliji (i kruh je problem kupiti, a kamoli što drugo).

Na Silbi mi se nije dopalo što je zapadna strana jako otvorena na jugo i tramontanu pa more nanese hrpu smeća na obale i plaže. Šteta... Olib je zaštićen od Silbe pa je tu puno bolje prošao, a o Istu i Iloviku da i ne pričam (OK, Ilovik i Unije više ne spadaju u zadarski arhipelag).
26.08.2013 | 09:52
kinsif kaže:

propustio sam napisati tonu toga, ali i ovako sam vec presao granicu dobrog ukusa!

Svaka čast za reportažu!
26.08.2013 | 12:14
Ajme meni krasno, još jedan otok na kojem nisam bio a trebao bi!
  • Sank
  • Moderator
  • 221
26.08.2013 | 12:32
Predivno!!! Hvala !!
26.08.2013 | 14:11
thx momci!

@smayoo, stoji ovo sa strujenjima i smecem, ali uglavnom na ovim udaljenim plazama na zapadnoj strani kako kazes. ove u sredini ciste valjda sa vremena na vrijeme, pa cak nema puno ni nanesene morkse trave koja je uobicajna na udaljenim plazama.

olib mi se cini zanimljiv, pogotovo jer jos uvijek nije previse otvoren turizmu. kazu da je jako puno olibljana iselilo u SAD i financijski su pomagali ono malo rodbine koja je ostala na otoku, tako da nisu imali potrebe za ganjanjem turista. kada sam sa mora vidio gradinu, jasno mi je bilo da ga moram obici! nekom drugom prilikom.

previse otoka je na jadranu koje vrijedi posjetiti a premalo je godisnjeg. zelja mi je napraviti neki djir brodicem po sjevernom jadranu za pocetak, ali kako nemam bas neka iskustva u plovidbi, nikako da se odlucim na proucavanje takvog putovanja.
jel se moze iznajmiti nesto tipa primorka? ima neko iskustva sa time?
26.08.2013 | 14:32
Prekrasna reportaža i prekrasni otok. To si dobro rekao - Previše toga treba vidjeti na jadranu, a premalo je godišnjeg
26.08.2013 | 22:23
Silba i Ist su mi medju najljepsim otocima na Jadranu od svih koje sam vidjela (a mislim da sam vidjela vecinu). Molat je isto lijep ali, sto kaze Smayoo, problem je i do kruha doci a i cijene su im adekvatne.
Manjih motornjaka imas u Puntu i oko Pule ali jako malo tipa Primorka. Zadar i okolica imaju veci izbor u konkurentnije cijene. Treba ti minimalno voditelj brodice kategorijeB da bi iznajmio brod. Ako te taki nesto zanima, ID Riva i Katarina line imaju krstarenja s polaskom iz Opatije. Cijena je do 1000 Eur po osobi ovisno o terminu i kategoriji broda ali ti je ukljucen polupansion. Ako vas se skupi 4 ili vise, od nekih 500 Eur po osobi mozete iznajmiti motornjak
27.08.2013 | 00:18
Od 1.7. više ne trebaju nikakvi papiri za plovilo do 10 m dužine. Tako mi rekoše ovih dana u ACIju (radim nešto za njih), valjda znaju o čemu pričaju. Navodno, radi se o usklađivanju s EU regulativom.
Sad, drugi je padež to što je Primorka (duga 9m) ili takvo što, s diesel motorom od 20-30 KS, zapravo orahova ljuska u bilo kojim vremenskim uvjetima osim čiste bonace ili eventualno laganog maestrala. Čak i jutarnji levant u Velebitskom kanalu te izvalja ko budalu...
27.08.2013 | 00:30
Kad se već piše o otocima, evo moje osobne top-liste svih koje sam ja vidio. I to baš po mom guštu, a ne kriterijima što je za djecu bolje:

1. Kalamota (Koločep)
2. Lastovo
3. Šipan
4. Olib
5. Zlarin (volim roniti)
6. Murter
7. Hvar (s izuzetkom grada Hvara, odnosno onog preseravanja po rivi)
8. Cres
9. Ilovik
10. Mljet / Dugi otok
11. Vis
12. Brač
13. Krk (izuzev Njivica, Malinske i Baške)
14. Rab
15. Lošinj

Kornate ostavljam van konkurencije. Previše su neusporedivi s ičim. Dosta su bezveze gore, ali pod morem su čudesni.
27.08.2013 | 10:21
Ja sam na Silbi provel djetinjstvo, mogu reći. Sa školom smo ljetovali u Mirti, to je ona zgrada iznad Šotorišća. U šumi je bil kamp u koji su jednom dovukli 20a-k kamp prikolica Tpecka (Treska) i tom ih prilikom polomili: nikad se nisu pomakle. U svakoj su bila 6 kreveta (3 na kat), mjesta nije bilo ni zašto, ali bili smo klinici (osnovna škola) i danas se sa sjetom sjetim tih trenutaka i zaključim da mi nikad nigdje nije bilo tako lijepo kao na Silbi.
Zapadna plaža se zove Žalić i za čistog vremena se s nje može (ili smo umišljali?) vidjeti Italija.
Bio sam na Silbi prije nekoliko godina na jednodnevnom izletu i vidio da je dosta izgrađeno, ali s mjerom i ukusom. Onaj potez od luke Silba do negdašnje Mirte, tj. uvale Šotorišće je nekad bio prazan, sad su tam izgrađene kuće i taj se niz protegao i na drugu stranu uvale gdje također nije bilo ničeg.
Da imam mogućnosti i ja bi napravil neki kućerak na Silbi; mir i tišina koji te okružuju jednostavno nemaju cijene. Predivno mjesto i vrijedno posjete, svakako!

PS. Uz onaj toranj u mjestu ide ova priča. Neki je momak zaljubio u nečiju ženu koja nije smjela izlaziti iz dvorišta ograđenog zidovima. I onda je on izgradio toranj da bi ju mogao tu i tamo pogledati.....
27.08.2013 | 11:08
Smayoo - u potpunosti se slazem za grad Hvar (preseravanje, jahte, prenapuhane cijene, previse ljudi - za moj gust)
Ali zato na otoku Hvaru - po tvojoj preporuci uvale Rapak, Smokvina... RAJ
Ima voznje do njih po "zanimljivim" cestama, ali isplati se.
rapak.jpg
27.08.2013 | 11:55
Da, ceste su često "zanimljive" . A do onih zaista najljepših uvala niti nema nikakve ceste. Najljepše je zapravo obilaziti jadranske otoke brodom. Samo i u nautici je ljeti postala takva gužva da je to već smiješno. Dođeš u neku uvalu, a tamo jedno 5-6 brodova i svatko sidri kako kome padne na pamet. Isprekrižali sidrene konope, kolariću-paniću... Moj kolega to zove "borba za parking".
I onda ti još naleti neki tip poput Horvatinčića, s brodinom od 25 m na autopilotu...
27.08.2013 | 12:49
Smayoo sidrili bi se oni bolje da znaju Oni plutaju uglavnom onako napamet. Skupi se 6-10 osoba, rentaju brod, jedan ima vozacku i pice ljudi jeftinije ih izadje nego apartmane da uzmu...

Radio sam jedno ljeto u Charter kompaniji, i sada kako su inace brodovi u ACI Marinama poredani kao sardine, neki turisti (koji su vozacku za brodice B kategorije dobili ili kupili tko zna kako) se uplase na sam pogled na tu guzvu.

Ne znam ni sam koliko sam puta otisao sa gumenjakom ili jet ski do jedrilice koji me u povratku ceka blizu marine, samo da bi ju parkirao na propisano mjestu na gatu

Iznenadio bi se koliki broj gostiju za 7 dana niti jednom ne razvije jedra. Cijelo vrijeme voze na onom dizelskom motoru, 5-6 cvorova

I da, slazem se, da je obilazak Jadrana brodom (dvije manje obitelji na brodu velicine 40+) zasebna dimenzija uzitka
27.08.2013 | 12:54
Mene zanima sa kojim kucistem si otisao na 2.5m dubine (ako je iPhone u igri)?
27.08.2013 | 13:55
Defou kaže:
Mene zanima sa kojim kucistem si otisao na 2.5m dubine (ako je iPhone u igri)?

malo ce glupo zvucati, ali snimano i slikano je sa ipad minijem!
trazio sam neki cover za ipad mini kako bi ga mogao koristiti na plazi, i trazeci tako naletio sam na puro WR case. garantiraju vodonepropusnost do 20m dubine. prvo sam ubacio unutra salvetu pa sam nekoliko puta zaronio na 9m, pa ga drzao u dubini od nekih metar i pol 20 min. kako je salveta bila suha, probao sa ipadom, i eto, ziv je!

postoji ipak nekoliko problema. kako touch ispod vode ne radi, ne moze se dobro fokusirati sa straznjom kamerom, tako da sam uglavnom sve slikao sa prednjom (valjda ona ima neki automatski fokus).
necu ni pricati o tome kako sam glupo izgledao u moru sa ipadom, ali zabavio sam se, to je bitno!
ovakav case postoji i za iphone. sve u svemu super je za plazu ili bilo kakvu situaciju gdje ce biti prljavstine i prskanja. ako zelite nesto vise od slikanje pod vodom definitivno nije pravi izbor, ali obzirom na cijenu za nas amatere je i vise nego dobar!

vidim da ima ko se kuzi u plovidbu jadranom. kakv bi brodic bio prihvatljiv za ture po sjevetnom jadradnu za 2 osobe do tjedan dana. lezaj i neka elementarna kuhinja, a da ne bude sada to nesto extra skupo?
27.08.2013 | 14:10
Kinsif:

Imas li polozeno za upravljanje brodicom?
27.08.2013 | 14:34
drlovric kaže:
Kinsif:

Imas li polozeno za upravljanje brodicom?

ne! nema 2 mjeseca da sam o ovome poceo uopce razmisljati pa samo skupljam informacije dali ima smisla uopce upustat se u to.
27.08.2013 | 15:49
Ja sam prije 5-6 godina polagao u ST u Luckoj Kapetaniji. To nije problem nikakav.

Odes na nastavu (pravila prometa na moru, radio stanica, vjetrovi i sl) i dobijes neku skriptu.

Nakon par dana dodjes na ispit gdje imas teoretski dio (usmeno i pismeno mislim), i "prakticno" sa figuricama brodova gdje odredjujes prvenstvo prolaza u odredjenim situacijama (ovisno o polozaju, tipu i velicini plovila).

Kostalo je nekih 700-800kn, koliko se sjecam:)

Preporucam ti da to rijesis, jer nece ti niko ni rentati brod ako nemas dozvolu. Osim toga, po zakonu ju moras imati.

Mene su par puta zaustavili na moru, ali svaki put sa Jet Ski (Yamaha Waverunner 1300GP) jer je bucno i upadljivo plovilo valjda, a vecina ljudi ih vozi bez dozvole.

Naravno, trebas biti svjestan da tu NISTA neces nauciti o plovidbi (osim par cvorova i ruze vjetrova), vec ces imati zakonsko pravo da plovis.

Tako da moras naci nekog iskusnijeg skippera da te malo uputi u taj svijet, prije nego se otisnes od obale.

Nije tako bezazleno kako se cini Ako imas nekih pitanja, tu sam...
27.08.2013 | 17:52
Rekoh, od 1.7. po zakonu ne treba imati nikakvu dozvolu za deplasmansko plovilo (čitaj: ono koje ne glisira) do 10 m duljine. Za dulje od toga - treba. Za rentati takvu malu brodicu ionako nema nitko službeno, nego se to eventualno može dogovoriti s nekim na crno (tko takvu barku ima za sebe).
Za veće od toga, naravno, treba dozvola, kao što kažeš. I, da, za položiti taj ispiti i dobiti tu dozvolu fakat jedva da išta treba znati. Za neku ozbiljniju plovidbu (dakle, išta dalje nego što bi bilo od Rijeke do Porozine ili Voza) treba znati puno više.
27.08.2013 | 19:39
Smayo, da li još vrijedi da takva plovila mogu dobiti registraciju za najviše milje od obale? E, sad je pitanje do kojih se sve otoka može doći (i koliko je to sigurno, ako te uhvati nevrijeme na moru)!
27.08.2013 | 20:03
Prvi put čujem za takvu odredbu. Plovilo od 10 m sigurno može ploviti dalje od milje od obale. Naplovio sam se kao mladić, i kapetanija, i policija su nas znali kontrolirati, nikad, ali nikad nitko nije spomenuo da brodicom od 9 m ne smiješ dalje od milje. Nikad.

Ali ne kažem da možda stvarno takva odredba ne postoji. Otkud tebi ta informacija?
27.08.2013 | 20:24
Nisam konkretno mislio na brodice određene duljine (u ovome slučaju 9 m). Znam da postoje određene kategorije plovila i područja plovidbe, te odgovarajuće dozvole upravljanja po tim kategorijama.
Neznam kak to ide. Ali pretpostavljam da je opasno naći se na otvorenom moru sa malom barkom i motorom od 5 KS. A takvo plovilo zasigurno nemože izglisirati...
Nisam mislio na ovu barku, nego je moje pitanje više išlo ka tome za šta treba dozvola, a za šta ne.
27.08.2013 | 20:33
Ja sam položio još 72' i nije bilo nikakve uredbe o daljini plovidbe. Mislim da te netko zeznuo. Postoji teritorijalno more i njegove granice, a sa svakim malo većim čamcem možeš za lijepog vremena otići do Italije, samo trebaš imati osobnu, i ostale dokumente te dokumente od broda.
Ovo što smayoo kaže još nisam čuo, ali obzirom da je bio i kod mene kad je posjetio marinu, vjerujem mu na riječ.
27.08.2013 | 20:40
Da budem iskrena, prvi put cujem za ovo s dozvolom iako radim u charteru ali lako provjerim u ministarstvu... Moze se iznajmiti relativno puno brodica do 10 metara (jedrilica i motornjaka) na sasvim legalan nacin. Dobiti dozvolu na kapetaniji je u najmanju ruku smijesno, pogotovo kad se uzme u obzir da stranci ne mogu upravljati brodicom s bilo kojom inozemnom dozvolom vec samo onom koja je odobrena od naseg ministarstva (npr. nase ministarstvo ne priznaje NITI JEDNU australsku licencu ?!). A to da ti samo posjedovanje dozvole nije dovoljno za "ozbiljnu plovidbu"... i plovidba od Rijeke do Pecina moze biti kobno za neiskusne, kamo tek do Voza ili jos gore Porozine. Inace, prosle godine je B kategorija kostala oko 450 kuna za Hrvate a oko 850 za strance, ove godine nisam provjeravala.
Postoje razlicite kategorije plovidbe, mislim da ih odredjuje registar brodova na temelju namjene, karakteristika i opremljenosti plovila, ali ne znam tocno kako se odredjuju jer me nije zanimalo da proucavam. Na stranicama MPPI-a pod nautikom ima pravilnik ako nekoga bas zanima. Ako je vasa barka bila registrirana za podrucje plovidbe "dalje" od 1 Nm, to je pisalo u plovidbenoj dozvoli i vjerojatno zato policija nije reagirala. U svakom slucaju, mislim da nije strogo vezano za duljinu plovila jer bi se po toj logici jedrilica ili motornjak s 1-2 kabine, kuhinjom i WC-om trebala drzati strogo obale ako ima manje od 9 metara. 1 milja je skoro 2 kilometra, sto znaci da mozes ploviti bilo kuda gdje je udaljenost izmedju kopna i otoka ili otoka i otoka manja od nekih 3.5 km, a nasa je obala srecom razvedena
27.08.2013 | 22:20
Ja imam lifeproof za iPhone 5. Super kuciste, ali jebiga na metar i pol lagano procuri. Nista sto bi nastetilo ajfonu, ali jebiga
27.08.2013 | 22:28
smayoo kaže:
Rekoh, od 1.7. po zakonu ne treba imati nikakvu dozvolu za deplasmansko plovilo (čitaj: ono koje ne glisira) do 10 m duljine. Za dulje od toga - treba.

Cek, cek, cek....ako ja ovo dobro citam meni za lijecenje duse u pasari od 4.5 metara do Kostrene i natrag ne treba nikakva dozvola od 1.7.? Ima to negdje napismeno? Jer citavu godinu razmisljam kako bi to trebao rijesiti a nisam stigao zbog raznoraznih razloga, a kako ne planiram upravcljati nicim vecim, to su odlicne vijesti.
A ovo za ograniceno udaljavanje od obale sam i ja cuo samo ne znam detalje.
27.08.2013 | 23:44
Ja prvi put cujem za to ali poslala sam danas mail u ministarstvo pa javim sta su odgovorili ako odgovore. Ne znam kojim pravilnikom / zakonom je to regulirano da potrazim sama a prelijena sam da googlam
28.08.2013 | 00:05
Tako su mi rekli ljudi iz ACI-ja. Time se bave cijeli život pa valjda znaju. Provjeravao nisam, ali evo, ako Karen ima volje provjeriti u resorsnom ministarstvu - super!
Navodno se radi o usklađivanju s regulativom EU, jer se za plovila te veličine ne traži ništa ni u drugim zemljama EU (gdje je more kudikamo opasnije nego ovo naše).
28.08.2013 | 04:49
Evo sta pise na mojoj dozvoli. Spominju samo 3nm i 30BT, ali kazem, to je iz 2009.
Skipper_Licence_002.jpg
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 21 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (1013)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO