Sve "naj" od APPLE-a....
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Sve "naj" od APPLE-a....

30.08.2013 | 06:04
Eto, došao sam (možda ne i prvi), "ratujući" na kojekakvim portalima, sa kojekakvim spodobama oko sitnica i APPLE-a do zaključka da bi bilo i zgodno i poučno, svima na Jabučnjaku, a i šire napraviti popis svih "prvih" stvari koje je APPLE ikad napravio - prje drugih.

Kako nisam ni previše stručan, niti korisnik APPLE-ovih proizvoda od prvoga dana, ovime bih zamolio znalce da pokušaju to sastaviti, naravno, hijerarhiskim redom.
Svrha popisa datuma događaja i proizvoda koji je prvi puta izašao i pomeo PC, bio bi više negoli dobrodošao!

Eto ideja je tu, nadam se da će je netko )neki) i realizirati.

Lijepi pozdrav!
30.08.2013 | 07:08
Bila je prezentacija na www.macworld.com/. Potrazi naci ces 100%.

Imaju prve stvari, neuspjesne stvari, zaboravljene stvari i sl...

Kronoloski u vidu neke prezentacije sa kratkim opisom...
30.08.2013 | 09:37
Zapravo, ruku na srce, sumnjam da je Apple išta (ili barem - išta u zadnjih 30 godina) napravio PRVI.
Apple je samo bio dobar u tome da prepozna nešto što je napravio netko drugi, ali nije imao snage da to dobro izmarketira (npr. grafički baziran operacijski sustav) ili osjećaja da "ispegla" do kraja (npr. touch-only telefon).
I općenito, mislim da je ono što Apple čini različitim od prosječne IT proizvodne kompanije - to što Apple povlači rizične poteze. Ne igra ziheraški (kao IBM, na primjer). Posljedica toga je da isto tako ima u puno fuša, pa i totalnih promašaja, ali imaju definitivno najjači marketing u branši, tako jak da je stvorio vjersku sljedbu oko Applea tako da mu se čak i ti fuševi - opraštaju.
30.08.2013 | 09:57
Mactracker ima odličan Timeline svih Apple proizvoda od 1984 do danas.
30.08.2013 | 11:33
smayoo kaže:
Zapravo, ruku na srce, sumnjam da je Apple išta (ili barem - išta u zadnjih 30 godina) napravio PRVI.

Baš sam isto ovo htio napisati.
30.08.2013 | 11:45
[img=http://www.maniacworld.com/steve-jobs-vs-dennis-ritchie.jpg]
  • Mobius1
  • Posjetitelj
30.08.2013 | 11:49
Smayoo je dovoljno napisao...tema se može zatvoriti
30.08.2013 | 13:31
Mislim da pitanje "Šta je Apple napravio prvi?" i nije toliko bitno... Možemo eventualno razgovarati o tome "Šta je Apple napravio bolje?".
Ali isto tako treba priznati da bi bez ljudi kao što su Jobs, pa i Gates, koji je shvatio što uopće znači software i prodaja i licenciranje istog prije, ne samo "običnog" čovjeka nego i ljudi koji su se u to doba bavili kompjuterima, razvoj informatike išao nekim drugim putem. Nije da ga ne bi bilo... Možda bi bio sporiji, drugačiji...
Prvi grafički sistem - Xerox... Prvi miš - Xerox... I šta rade s njima? Ništa. Ljudi koji su to napravili u Xerox-u znaju koliko to vrijedi, ali šta to vrijedi kad oni iznad njih nemaju pojma šta bi s tim...
Pa i sam Apple, Woz napravi prvi Apple I... I koja mu je prva ideja šta da s njim napravi? Napravit će par komada i podijeliti prijateljima... Ideja mi se sviđa, i ja bi vjerojatno napravio isto... Zato će svi ti tihi, samozatajni genijalci uvijek trebati nekog tko će prepoznati da je to što su napravili genijalno, i isto tako znati sa kojeg će krova i koliko glasno o tome vikati...
Šta je Apple napravio prvi? Not much... Šta je napravio bolje? Dosta toga...
30.08.2013 | 14:00
@smayoo je napisao: "Apple je samo bio dobar u tome da prepozna nešto što je napravio netko drugi, ali nije imao snage da to dobro izmarketira (npr. grafički baziran operacijski sustav) ili osjećaja da "ispegla" do kraja (npr. touch-only telefon)…"
"...ali imaju definitivno najjači marketing u branši, tako jak da je stvorio vjersku sljedbu oko Applea tako da mu se čak i ti fuševi - opraštaju"

Potpuno točno i ujedno totalno krivo

Sam S.Jobs je rekao da je Xerox mogao biti na mjestu Applea da su tamo znali što napraviti sa svojim izumima i kako ih iskoristiti na tržištu, ali izum je samo jedan dio rješenja, a inovacija je drugi.
To što je netko izumio kotač, a netko drugi motor s unutarnjim izgaranjem ne isključuje da je neka kompanija tehnološki vrlo inovativna i napravi izvrstan automobil i za to je angažirala tisuće inženjera i stručnjaka, jer marketinški ne možeš uspjeti s lošim proizvodim, možeš stvoriti samo kratkoročni hype.

E sad problem broj jedan je što je Apple kompanija koja je svojim prisustvom na tržištu, svojim načinom komunikacije i sa svojim proizvodima došla (zadnjih 30 godina) u rang firme koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ili ih mrziš ili voliš nema sredine, iako i to se mijenja pogotovo od kad nema Jobsa i te jedne doze bahatosti.
Najbolji primjer je @smayoin komentar s ovom slikom koja nema veze s upitom u temi, jer eto svijet slavi jednog lika koji je "prljavi hipster", a s druge strane isti taj svijet prešućuje jednog dokazanog računalnog genija i automatski se stvara u ovom slučaju osjećaj nepravednosti i taj jedan odnos prema Appleu koji je toplo-hladan nikako ne i neutralan.
E sad taj računalni genij nije ponudio konačni proizvod već "alate", izume s kojima te proizvode možeš napraviti (ranija priča o kotaču, motoru i automobilu), a ljudi vole ono što mogu dotaknuti ili osjetiti, a ne nešto što je za njih totalna "apstrakcija", iako ta "apstrakcija" pokretala sve to što oni sami obožavaju.

Znači bit je u tome da je Apple ponudio prvo komercijalno kućno računalo s grafičkim korisničkim sučeljem koje koristi miša. To što je netko drugi izmislio miša kao i GKS i to što je taj miš čamio desetljeće čekajući svoju komercijalnu primjenu je opet priča o kotaču i automobilu. Iako stotine programera su u Appleu ispeglali to GKS i napravili ga funkcionalnim, a ne samo izložbenim primjerkom, a takve ljude nazvati marketinškim stručnjacima je promašeno.

Zatim možemo o "manje bitnim" stvarima koje je Apple ili prvi uveo u komercijalnu upotrebu ili ih totalno redefinirao i tako ih popularizirao, ali za sada neću o tome, jer je potrebno vremena kojeg trenutno nemam.
  • User
  • Posjetitelj
30.08.2013 | 18:54
Ova usporedba Jobsa i Ritchieja je promašena u startu jer njih dvojica uopće nemaju iste uloge u razvoju računarstva.

Jobs je imao vrlo dobru crtu za procijenit kakve uređaje ljudi žele koristit i koji su problemi sa trenutnim rješenjima. Mislim da je u cijeloj priči bitno i to što je gurao razvoj uređaja/softvera koje bi i sam koristio, a ne onoga što je tek dovoljno da bi se prodavalo. Zato je bio uspješan CEO, a takva funkcija je ujedno i na udaru medija i javnosti pa nije ni čudo što je izloženiji fanaticima i fanatičnim protivnicima.

Ritchie je radio alate, kao što je Soffoklo već spomenuo. Sumnjam i da je čovjek sam po sebi težio nekakvoj fami, a sve ono za što je zaslužan je nepojmljivo jednom krajnjem korisniku i zato se za njega nikad ni neće čut izvan krugova računalstva. Na kraju krajeva, u svim granama znanosti ima gomilu ljudi koji su u drugim područjima napravili doprinos u rangu Ritchiejevog, ali ni mi ovdje nemamo dovoljno stručnosti da bi uopće naletjeli na ta imena. Je li moguće bit svjestan doprinosa svake takve osobe? Nije. Je li to pošteno? Nije.

No kad se osobu poput Jobsa i osobu poput Ritchieja stavi u istu sobu može doć do ludih rezultata

Što se forumskih prepucavanja tiče, ona su po meni kao i stranačka. Svatko se uvali u svoju frakciju i druga se automatski pljuje bez obzira na objektivne činjenice. Forumi bi trebali postojat u svrhu pomaganja i podjele iskustava, a ne za pražnjenje hormona.
30.08.2013 | 19:34
Soffoklo kaže:
Znači bit je u tome da je Apple ponudio prvo komercijalno kućno računalo s grafičkim korisničkim sučeljem koje koristi miša.

Zato sam i napisao "Išta u zadnjih 30 godina". Naime, ja sam nekako zapamtio da je prvi Mac izašao na tržište 1983. Sad sam pogledao da je to ipak bilo u siječnju 1984. Pa evo, da se ispravim - išta u zadnjih 29,5 godina.

Iako stotine programera su u Appleu ispeglali to GKS i napravili ga funkcionalnim, a ne samo izložbenim primjerkom, a takve ljude nazvati marketinškim stručnjacima je promašeno.

A tko je takve ljude nazvao marketinškim stručnjacima? Nisi baš čitao pažljivo. Upravo sam o peglanju i pisao - to definitivno jest jaka strana Applea. Napisao sam:

"nešto što je napravio netko drugi, ali nije imao (...) ili osjećaja da "ispegla" do kraja (...)"

I još sam napisao da je bitna osobina koji Apple čini drugačijim - ta da ne igra ziheraški. Od mene - to je velika pohvala. Naravno da to ima svoje probleme, ali Apple je našao načina boriti se s njima.
31.08.2013 | 01:08
@samyoo želio sam samo maknuti premisu da je uspjeh Applea temeljen isključivo na marketingu, jer sam dobio takav dojam kad si napisao "...ali nije imao snage da to dobro izmarketira..." i "...ali imaju definitivno najjači marketing u branši, tako jak da je stvorio vjersku sljedbu oko Applea...", što bi značilo da je recimo Microsoft zbog nedostatka snage dobrog marketinga prije 10ak godina propustio priliku sa svojim tabletima, a ne zbog toga što sami njihovi tableti kako softwareski, a tako i hardwareski nisu uopće bili prilagođeni za takav tip interakcije s korisnikom.

Ali u biti se slažem što si napisao, pa sam zato i napisao "Potpuno točno i ujedno totalno krivo" , jer taj "marketing + vjerska sljedba + usporedba Jobsa i Ritchieja" mi je dala povoda za drugi dio rečenice

@User slažem se oko tvog mišljenja za prepucavanja na forumima, makar "prepucavanja" imaju smisla dok obje strane žele iz njih nešto naučiti. Nažalost rijetko vidljiva osobina zbog predugačkog lanca s kojeg se pušta ego.

P.S. jučer sam u Italiji prevalio udaljenost od 9 km u 4 sata, doživio sam jednu vrstu katarze u vezi tolerancije, vremena i tko je prvi izmislio autocestu
31.08.2013 | 08:03
Ovih 9km me zanima! Zašto, kako?
31.08.2013 | 11:19
Soffoklo kaže:
@samyoo želio sam samo maknuti premisu da je uspjeh Applea temeljen isključivo na marketingu, jer sam dobio takav dojam kad si napisao (...)

Nisam ja napisao da je temeljen isključivo na marketingu. Ali da je Appleu marketing užasno važna poslovna funkcija, to je nesumnjivo. Mislim da nije najvažnija. Najvažnija im je design. Govorimo o sadašnjem vremenu, naravno. I u tom, sadašnjem vremenu, moj je dojam da im je R&D tek na trećem mjestu. Visokom i važnom trećem mjestu, ali tek na trećem mjestu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 18 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (904)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.16 Seconds

Provided by iJoomla SEO