Stručnjak za ABS na autu?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Stručnjak za ABS na autu?

06.09.2013 | 23:41
Poštovano mnoštvo,

ima li ovdje netko tko se JAKO dobro razumije u ABS i njegov rad. Ne govorim o načelnom principu rada, jer mi je on jako dobro poznat, već govorim o razlikama u senzorima i njihovom signalu koji se šalje središnjoj jedinici na obradu. Dakle, ako imam ABS na kojem su nazubljeni prstenovi i pripadajući senzor koji očito hvata kvadratni naponski signal (recimo da je to digitalni signal) s jedne strane, a na drugoj glavini kotača imam magnetski prsten i senzor koji je očito induktivni (kontinuirani signal), bi li ovaj induktivni senzor radio s onim nazubljenim prstenom?
Ili, kako bi bilo potrebno modulirati signal s induktivnog senzora da ga prihvati jedinica 'navikla' na kvadratni naponski signal?

Fala unaprijed,

PS: pretpostavljam da je dobavljač Bosch, ali ne znam (još)
08.09.2013 | 18:06
Hm, nakon dva dana od sto glasa, glasa čuti nije. Zaključujem da nitko od ove zajednice nije u toj branši. Zahvaljujem još jednom svima koji su pročitali upit.
08.09.2013 | 18:43
zao mi je sto nisi nasao odg, citao sam, ali neznam nista o tome, cekao sam druge da ti priopci tu vijest. hehe
08.09.2013 | 22:35
Nemožeš ih kombinirati. Jedan radi na principu magnetnog senzora blizine, gdje kad dode do proreza izgubi signal, a samim time mu nestane napona ili struje/ zavisi o modelu. Dok drugi radi na različitom omjeru magnetskog polja, tj povećanje ili smanjenje magnetske sile koja kao rezultat ima različit raspon napona ili struje.

Oba rade na sličnom principu, ali vrijednosti koje senzori šalju se ne podudaraju.
Rađe kupi novu glavčinu ili homokinetički kakav ti treba, ili ako možeš preseli prsten.
09.09.2013 | 00:10
Ajde, konačno neki glas. Nije problem u prstenu, već u senzoru. Naime, radi se o konverziji bubjneva otraga u diskove. Iz bubnjeva treba izvaditi postojeće senzore, ali oni su se zapekli (tj. hrđa ih je zavarila) i sad se bojim da ako ih idem izbijati čekićem budem ih potrgal.
IMaš kakvu ideju oko toga? Nasprejal sam s WD40, ali bez uspjeha. Koliko mogu biti brutalan kod vađenja? Pokušavam ih preko drva izbiti s čekićem, ali ne ide i ne ide.
Sigurno se ne da nekak kondicionirati signal da se s jednog senzora prilagodi na drugi CPU?
09.09.2013 | 01:30
Ako ti bubanj više ne treba, možeš fleksom zarezati blizu par puta, pa raširiti samo ležište senzora. Onda uz wd ide van.
09.09.2013 | 03:16
Na kojem autu to radiš upgrade?
09.09.2013 | 09:12
Ja sam na starim Tomosima skidao zapečene karike sa klipa tako da sam nasprejao WD-a pa pustio dan-dva, nakon toga bi ih stavio kuhat u običnu vodu sat-dva i uglavnom bi nakon toga popustile. Da li bi to pomoglo sa hrđom stvarno neznam.

A da li se taj prsten može kupiti kao rezervni dio?
09.09.2013 | 09:19
Đuro, bez uvrede, ali po samom upitu vidi se da se u autodijelove razumiješ možda i više nego neki od nas u Macove (myself included).
A da proroštaš po netu za nekim forumima ili "Autočnjak" stranicama...
09.09.2013 | 13:07
iako neznam tocno o kakvom tipu konverzije se radi vjerujem da bi izrada/nabava nekoga konvertera signala bila prilicno "nemoguca misija" osim ako nisi doticnu elektroniku sam sposoban konstruirati ( napravit ju nakon toga nije problem )
pitao sam par decki koji se izuzetno ozbiljno bave elektronikom na automobilima i iako vrlo dobro razumiju u cemu je rijec, misljenja su da nema (polu)gotovog rijesenja
svi spominju kao puno laksi i jeftiniji put mehanicku konverziju i pripasivanje novih senzora ( kompleta ) na nove kocnice
09.09.2013 | 14:40
dpasaric kaže:
Na kojem autu to radiš upgrade?

Na svojem

Kupil sam si pumu 1.7 za hobi i gušt. Naprijed je već odrađen upgrade, diskovi i čeljusti su od fieste ST150 (280 x 25 mm diskovi), sad otraga mijenjam bubnjeve za diskove. Koristim glavine od focusa (253 mm diskovi) s kojima su mi došli i ABS senzori. Zato i pitam; ovi su senzori gumeni/plastični i nije ih nikakav problem izvaditi. Na pumi su senzori od čelika (inox, čini mi se) i zapekli su se u bubnjeve da te mjere da ih je gotovo nemoguće izvaditi. Mogu ih pribati izbijati, ali se bojim da ih ne uništim. Za pumu se senzori prodaju samo u paru, jer imaju zajedničku žicu koja se spaja na konektor i ide dalje prema naprijed. Novi senzori koštaji cca 90 GBP plus shipping iz Engleske (to je najjeftinije) pa ih baš ne bi iznova kupoval, ako nije potrebno:silly:

PS. Nakon kaj ovo riješim, ide ugradnja turba; ne za trke, nego za lijepu i ugodnu vožnju. Koji to auto danas nema minimalno 150-160 KS?
IMG_0892.JPG
09.09.2013 | 14:43
Kloba kaže:
Đuro, bez uvrede, ali po samom upitu vidi se da se u autodijelove razumiješ možda i više nego neki od nas u Macove (myself included).
A da proroštaš po netu za nekim forumima ili "Autočnjak" stranicama...

Sve to činim, ali tamo su ugalvnom mehaničari. Ovo je elektronika.....
09.09.2013 | 15:29
Djuro:

Nije podcjenjivanje nikakvo, ali ovoj Pumi ne bi puno pomoglo ni da ima 250KS

Jednostavno, ovo mi nije auto za uloziti vrijeme/ljubav/novac u tuniranje istog. :/
09.09.2013 | 15:31
Samo jedno pitanje: jesi ju probal voziti?

Nemoj kuditi konja kojeg nisi jahal....
09.09.2013 | 16:40
Jesam, podavno. Doduse kratko nesto po gradu, kolega nije mogao izaci s posla pa sam mu je pokupio sa servisa.

Njegova je slabija 1.4, ako se ne varam. Ne sjecam se da sam ostao bilo cim odusevljen na tom autu

Ali zadrzavam pravo da grijesim

U svakom slucaju drzim fige da napravis kako si zamislio.
09.09.2013 | 17:07
1.4 nije ni sjena 1.7

Ali, imaju zajedničkih detalja: volan, mjenjač, ovjes... Nije ti to Toyota za taljiganje po Afganistanu, ovo je pravi sportski auto koji je samo male veličine.....
09.09.2013 | 17:30
Svaki bedak ima svoje veselje! LOL
09.09.2013 | 18:08
Djuro, provjeri dal focus s kojega uzimaš dijelove ima isti abs komp. Ako da samo spoji senzore jer su informacije iste koje šalju obe verzije senzora.

Također pogledaj kolko ulaza ti ima konektor na pumi. Ako je 4 onda si ok, ako ima samo 2 onda koristi jedan ulaz 2 izlaza, tj masu najvjerojatnije uzima sa glavčine, dok na focusu ima sve posebno na senzor
09.09.2013 | 18:20
Bez uvrede ali ova Puma je pravi sportski automobil plus jako malo kila. Nevjerojatno komunikativan volan i ovjes koji lijepo nagovijesti kada je dosta i kada ce krenuti klizanje.
Izgled je vec subjektivna stvar, ja se nikada nisam naso sa njom. Vjerojatno me podsjeca na Tigru.
Osobno mislim da ugradnja turba nebi pridinijela nekom gustu, dobiti ces jako puno momenta koji ce se jako tesko moci kontrolirati. Mislim da se u zavoju prednji kotaci nece moci sastati sa cestom, nesto slicno kao stara Astra OPC. Ja bih probao napraviti konverziju ( ako je moguca ) sa nekim jacim motorom, 2.0 iz focusa recimo ako taj motor nije bitno tezi od ovoga da se ne poremeti raspored masa koji je prilicno dobar
09.09.2013 | 19:59
svenjtd kaže:
Djuro, provjeri dal focus s kojega uzimaš dijelove ima isti abs komp. Ako da samo spoji senzore jer su informacije iste koje šalju obe verzije senzora.

Također pogledaj kolko ulaza ti ima konektor na pumi. Ako je 4 onda si ok, ako ima samo 2 onda koristi jedan ulaz 2 izlaza, tj masu najvjerojatnije uzima sa glavčine, dok na focusu ima sve posebno na senzor

Focusov senzor ima dvije žice, dakle definitivno šalje i plus i minus. Ali, auto nemam pri ruci da usporedim! Senzori i glavčine su stigli iz Engleske....
Za pumu nisam siguran, ali budem pogledal; koliko mi se čini onaj konektor na osovini na koji se spajaju senzori ima 4 pola, dakle isto bi senzori trebali slati plus i minus
09.09.2013 | 20:03
ZAAK kaže:
Bez uvrede ali ova Puma je pravi sportski automobil plus jako malo kila. Nevjerojatno komunikativan volan i ovjes koji lijepo nagovijesti kada je dosta i kada ce krenuti klizanje.
Izgled je vec subjektivna stvar, ja se nikada nisam naso sa njom. Vjerojatno me podsjeca na Tigru.
Osobno mislim da ugradnja turba nebi pridinijela nekom gustu, dobiti ces jako puno momenta koji ce se jako tesko moci kontrolirati. Mislim da se u zavoju prednji kotaci nece moci sastati sa cestom, nesto slicno kao stara Astra OPC. Ja bih probao napraviti konverziju ( ako je moguca ) sa nekim jacim motorom, 2.0 iz focusa recimo ako taj motor nije bitno tezi od ovoga da se ne poremeti raspored masa koji je prilicno dobar

Veći motor bi moral biti od mondea, ne iz focusa. Focusov 2.0 ima blok od sivog lijeva i težak je ko svinja. Mondeov je aluminijski. Pumin motor ima manje od 100 kila pa bi svaki veći narušil balans auta.
Za prijenos snage ne brini; ionako ova konverzija ide sa zamjenom diferencijala. Umjesto otvorenog ide Quaifeov s pužnicima (recimo obratna verzija torsena) koji ima samoblokiranje. A sa snagom ne mislim divljati. 150-160 KS (toliko je imala ford racing puma, samo usisno), ne više od 230-240 Nm. Auto mora ostati vozan i vozljiv kao i dosad, ovo bude kao neke vrste grand turismo, daš gas pri kojim god okretajima, a on vuče i vuče i vuče...
Bude to ko grom, bez brige;)
09.09.2013 | 20:14
Induktivni senzori (općenito, u industriji) imaju najmanje 3 žice (+ napajanja, zajednički -, signal), a češće 4 (+ i - napajanja, dva pola beznaponskog kontakta). Ako ovaj tvoj ima dvije, znači da masu koristi preko kućišta na šasiju.
09.09.2013 | 20:56
Jao, drugi diff nisam niti htio spominjati kada ti drito u u Quaife. Biti ce to vrlo interesantan auto, i vise od toga.

PS - lajkam sliku sa Grobnika!
10.09.2013 | 00:25
smayoo kaže:
Induktivni senzori (općenito, u industriji) imaju najmanje 3 žice (+ napajanja, zajednički -, signal), a češće 4 (+ i - napajanja, dva pola beznaponskog kontakta). Ako ovaj tvoj ima dvije, znači da masu koristi preko kućišta na šasiju.

Hm, kak je to moguće ako je sam senzor plastičan/gumen? Nema nigdje dodira sa šasijom, osim eventualno metalnog prstena na koji nasjeda vijak koji ga drži na mjestu? Ali, to mi se ne čini siguran kontakt. Ili griješim?

Budem slikal senzor da vidite sve pa onda možda možemo zaključiti nekaj iz toga....
10.09.2013 | 00:28
ZAAK kaže:
Jao, drugi diff nisam niti htio spominjati kada ti drito u u Quaife. Biti ce to vrlo interesantan auto, i vise od toga.

PS - lajkam sliku sa Grobnika!

Quaife radi zamjenski diff za Fordov mjenjač IB5 koji ide u manje aute (fieste, focus Mk1 do 1.8 motora, puma, ka itd..).
Quaifeov sam diff isprobal na focusu RS i to je FAMOZNA stvar; kak postoji zamjenski za moj mjenjač nema puno razmišljanja.

PS: Slika je s trajektnog pristaništa u Prizni dok čekam trajekt za Pag....
10.09.2013 | 01:58
Ja sam isto mislio da je slika s Grobnika. )
Uglavnom nemam što pametno dodati osim da se svaki put ugodno iznenadim širokim rasponom znanja koje ljudi ovdje dijele.
10.09.2013 | 10:44
Djuro genijalac kaže:
smayoo kaže:

Hm, kak je to moguće ako je sam senzor plastičan/gumen? Nema nigdje dodira sa šasijom, osim eventualno metalnog prstena na koji nasjeda vijak koji ga drži na mjestu? Ali, to mi se ne čini siguran kontakt. Ili griješim?

Budem slikal senzor da vidite sve pa onda možda možemo zaključiti nekaj iz toga....

Slikaj, da vidimo. Metalni prsten + vijak je dovoljno dobar kontakt, ako je vijak osiguran od otpuštanja.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 28 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, Anonimci (1273)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.19 Seconds

Provided by iJoomla SEO