04.11.2013 | 00:23
smayoo kaže:
Ja sam pak siguran da to većini potencijalnih korisnika uopće nije bitan razlog. Većina korisnika ne koristi Mac OS pa da znaju kako izgleda UI koji je zaista tečan i intuitivan, nego Windowse. Tako da je njima i Unity super. Glavni razlog zašto još nije uzeo maha je taj što je to krivulja koja se sporo zaleće. Većina korisnika odlučuje na temelju toga što svi drugi oko njih odlučuju. Masa pokreće masu. Ubuntu je sada u fazi stvaranja kritične mase.
Meni npr. Win 8.1 imaju daleko bolji UI od Ubuntua. Minimalističkiji su, fluidniji i prilagodljiviji. Ljepši i logičniji isto, iako još ima stvari koje bi se dale popravit (npr. zatvaranje "Metro" tj. Modern aplikacija). Da se razumijemo, situacija "ispod haube" je kod Ubuntua daleko bolja nego kod Windowsa, ali sad pričamo isključivo o sučelju.
smayoo kaže:
Ne poznajem Linux niti priče oko svega toga dovoljno da bi uopće shvatio o čemu ovdje pričaš.
Ali zanima me nešto naučiti ako imaš volje to prevesti na hrvatski.
Što je DE? Kako je Unity zatvoren? Što je Miro? Ili tko je Miro? Što je pak wayland?
Izvini, često pričam s nekolicinom prijatelja o ovoj temi pa već uzimam te izraze zdravo za gotovo
DE - Desktop Environment. Pojam je jasan sam po sebi.
Mir - Canonicalova zamjena za X11/Xorg. Nije fork nego iznova napisan display server koji je optimiziran za desktop i smartphone primjene. Moje znanje o ovome je isto dosta opskurno, ali poanta priče je da su se uklonile mnoge prepreke za razvijatelje koje je X11 imao zbog svoje arhitekture. Još uvijek se ne koristi po defaultu, ali u skorijoj budućnosti vjerojatno hoće.
Wayland - Display protocol i također zamjena za X11/Xorg, razvijen sa istim ciljem kao i Mir. Njegov razvoj je počeo nešto ranije, a Canonical je (mislim) još 2010. ili 2011. najavljivao prijelaz sa Xorg-a na njega jednom kad dosegne zrelost. Kasnije su odustali i krenuli sa Mirom. Mislim da Wayland vodi jedna osoba, ali trenutno uživa veću podršku open-source zajednice. Intel je čak nedavno objavio da neće podržavat Mir i postoje neke indikacije da su se okrenuli Waylandu.
Što se otvorenosti Unityja tiče - evo sad sam malo proguglao i izgleda da je ipak pod LGPL-om. Međutim, ipak postoji "caka" pod imenom Canonical Contributor Agreement. Da ne prepisujem, imaš ovdje raspravu o tome i link na ugovor:
askubuntu.com/questions/9976/under-which...pyright-or-pate/9979
Mir je vjerojatno popraćen istim problemom.
smayoo kaže:
Što se tiče drugih distribucija i fragmentacije koju spominješ, ako mene pitaš, to je ionako šum anarholiberalnog koncepta slobodnog softvera. Taj cijeli razvojni proces ionako vodi tome da se stvore max 2-3 snažne grane Linuxa. Pri tom ne govorim o specifičnim distribucijama namijenjenim serverima, koje administriraju i dižu profesionalci (iako, siguran sam, i ovdje to načelo vrijedi).
Da, ali ako samo Ubuntu bude koristio Mir, onda će se praktički svaki GUI toolkit morat odvojeno razvijat za njega i ostale distribucije Linuxa koje će u nekoj budućnosti koristit Wayland. Da ne kažem da Xorg isto tako neće brzo izać iz upotrebe te će se i on dalje razvijat.
S obzirom da GUI toolkiti na Linuxu već danas kaskaju za glavnima na OS X-u ili Windowsima, ovo nikako ne može bit dobro. Također sumnjam da će i Wayland i Mir zajedno opstat. Ili će se zajednica i firme okrenut Waylandu i Ubuntu će ostat sam s Mirom, ili će se svi okrenut Miru i Wayland će se nastavit razvijat sporo ili nikako. Pod "zajednica" mislim ujedno i na druge velike igrače na Linux području, pa i one kritične poput Intela, NVIDIA-e i ATI-ja. Valve je sa SteamOS-om nedavno isto ušao među kritične.
smayoo kaže:
Načelo evolucije. Ne opstaju ni najbolji, ni najjači, pa čak ni najpametniji. Opstaju i razvijaju se najprilagodljiviji.
Samo ta prilagodljivost u ovom slučaju mora ić u dva smjera, a to su i korisnici i razvijateljska zajednica