14.11.2013 | 13:09
Ne slažem se. Prednosti su ogromne. To što Žabac piše da se investicija vraća tek za 10 godina - to vrijedi za one koji imaju 100% fluo (T5) rasvjetu. To su uredski prostori. Po doma - ne znam tko bi normalan živio pod fluo rasvjetom. To je bolesno skroz. Pa još ono treperenje...
Ali u pravu je Žabac u vezi životnog vijeka. Nije problem stabilizacija napajanja. To su obični tjemeni ispravljači. Ako ti je na ulazu efektivni napon 4,3% veći (240 umjesto 230), to znači da je tjemeni napon isto toliko veći. Ako je isto toliko veći na ulazu, isto toliko je veći i na izlazu. Dakle umjesto 12V imaš 12,5V. To LEDici sigurno ne smeta.
Ono što joj smeta je loše hlađenje, i to sigurno skraćuje životni vijek. Nemaju LED lampe uzalud onolika hladila sa stražnje strane. LED je silicijski element i pati od problema pozitivne termičke povratne veze. Što se više grije, više struje vuče, što više struje, više se grije, i tako dok ne rikne. Isto kao i tranzistorska pojačala, isto kao kompjuteri...
Dakle, svatko (e, da mi je kuna za svakog bisera koji je to napravio na svoju ruku, potrošio tisuće kuna pa tek onda došao mene pitati "da mu preporučim neke kvalitetne LED lampe" jer ove "nekvalitetne crkavaju ko muhe"
) tko LED lampu ugradi u knauf "jer mu je tako ljepše" - sam je kriv ako mu LED lampa crkava. Piše to sve na onoj cedulji koju je skupa s kutijom uredno bacio.
LED lampa nije halogena. Halogena 90% topline zrači prema naprijed, kamo i svjetlost. LED lampa 99% topline zrači natrag, na kontra stranu od one na koju svijetli. LED lampa se ne može ugrađivati u gipsani zid ako iza nema dovoljno zraka (pa i prisilne ventilacije!) za hlađenje.