24.02.2014 | 08:15
Ja sam bio u situaciji da trazim posao (bilo kakav), i da zaposljavam, i da radim u velikim korporacijama, pa mogu reci da sam bio u svacijoj kozi.
Jedino u zivotu nikada nisam radio na drzavnim jaslama, ali mislim da svi znamo kako je njima
Kategorija za sebe.
Osim izobrazbe, prakticno znanje je must have. I to je ono sto vecina (iako ne uvijek svi) poslodavci cijene.
Certifikati su uvijek dobri, pogotovo ako apliciras u velikim medjunarodnim tvrtkama (gdje nije neko vec zvao za nekoga), pa da to bude odredjena prevaga na tvoju stranu u odnosu na druge kandidate koji su usli u uzi izbor. Nekada su i preduvjet za odredjene pozicije da bi uopce usao u razmatranje.
Za ECDL smatram da je bez veze i potpuno nepotreban. U praksi, na Balkanu, najvise sluzi za vec ugovorene poslove po drzavnim institucijama, kao dokaz da ta rodica zna sve na racunalima
Treba imati Cisco, Microsoft, Adobe, OSHA, Six Sigma, ovisno o zanimanju, podrucju rada i geografskoj lokaciji.
Mada pravila nema, nekad puno vise vrijedi Letter od Appreciation od US Army, nego ne znam kakav certifikat, zato sto postoji jako puno US kompanija koje su emotivno/poslovno/financijski vezane za vojsku, i to je najjaca moguca preporuka u njihovom slucaju.
Sto se tice jezika, da se mora znati najmanje dva, i tu se ne slazem.
Naravno da je bolje znati vise, ali trebas
vrhunski poznavati jezik trzista na koje ciljas. Ako je to njemacki, nauci perfektno njemacki jezik. Bolje nego povrsno znati italijanski, francuski i grcki, a ne pricas niti jedan dovoljno dobro na profesionalnom nivou. Osim ako ne rentas apartmane, onda ti nije ni bitno
Puno nasih ljudi uzima zdravo za gotovo da zna engleski jezik kao nesto podrazumijevano, zato sto eto zna procitati online tutoriale na engleskom jeziku (ko zna kakvim izgovorom i akcentom).
Onog momenta kada svakodnevno sjedis u uredu sa 10-15 native speakera i nemas problema nikoga razumjeti, i da oni savrseno dobro razumiju tebe (bez mahanja rukama i nogama), onda mozes reci da si polozio prakticni test engleskog jezika
I da, treba ih razumjeti i kada pricaju telefonom
Jako mi je tesko to objasniti, ali je puno teze razumjeti sugovornika kada te nazove, nego kada pricate uzivo.
Znam ljude koji su dosli u moju tvrtku uvjereni da odlicno znaju engleski jezik, pa nakon godinu i po jos uvijek aktivno uce. Ili otvore sada svoje emailove sa pocetka, pa se sami sebi smiju na sta je to slicilo.
Ne omalovazavam ja nikoga, samo kazem da ne mozes reci da znas dovoljno dobro engleski (ili bilo koji drugi) jezik dokle god to ne testiras u stvarnom poslovnom okruzenju (tu ne brojim small talks sa turistima).
Sto bi rekao jedan moj prijatelj, kad god uhvatis sebe da trazis titlove po netu za filmove/serije ili ne mozes razumjeti tekst pjesme na radiju, ne znas ti dobro engleski kako mislis da znas. Istina ziva