Stručna praksa
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Stručna praksa

05.03.2014 | 11:11
Pozdrav,

molio bi sve koje znaju koje su neke firme na području Rijeke u koje se mogu prijaviti za odrađivanje stručne prakse. Studiram strojarstvo na tehničkom fakultetu pa ako ima tko neke preporuke da im pošaljem mail ili odem do njih.

Hvala ljudi!
05.03.2014 | 12:27
Energetika ili konstrukcije?
Za konstrukcije znam za jednu firmu koja je, nažalost, na koljenima i vjerojatno ne prima praktikante.
Za energetiku preporučam TEH projekt energetiku, Toplane d.o.o, Energo.
05.03.2014 | 12:29
Načelno mogu preporučiti i moju nekadašnju firmu, Termoelektranu Rijeka (na Urinju, pokraj Rafinerije), kao i samu Rafineriju. Problem je taj što je Termoelektrana gotovo stalno u stajanju jer radi na naftu pa je preskupa, pa onda tamo vlada poprilična apatija. U Rafineriji je dosta živo, ali to je velik sustav gdje nije nikom baš jako bitno čime se bave praktikanti.
05.03.2014 | 12:38
Niti jedno niti drugo, zasada jos nemamo smjerove. Tek iduci semestar.
05.03.2014 | 13:19
Ne pitam te to, nego što tebe zanima?
05.03.2014 | 14:57
Saipem i tocka, ovo ostalo sve drz nedaj. Kasnije ces se lakse zaposliti tamo, ukoliko odradis praksu kod njih.
Ljudi s riteha masovno ganjaju Oil i offshore, jer je Rijeka mrtva po pitanju strojarstva.
05.03.2014 | 15:45
Zar ne seli Saipem u Bukurešt?
05.03.2014 | 15:51
Zasad ne, ugovor je produzen koliko znam..operativu su selili u emirate, ali inzenjerski dio je jos uvijek u Rijeci.
Po meni gledano unaprijed po pitanju zaposlenja jedina moguca opcija za razvoj karijere. Iz Saipema se kasnije veoma lako predje u nesto kvalitetnije. Vazno je vidjeti kakvi su afiniteti i dal je covjek spreman otici van granica, ukoliko nije pitanje sto bi zelio raditi pada u neki deveti plan.
05.03.2014 | 15:59
Ajde de. U kontekstu aktualnog trenutka, to ispada dobra vijest...
Tada se svakako slažem da je Saipem zanimljiv za praksu studentu strojarstva.
05.03.2014 | 16:42
Saipem je vec pun. Na 20 kompjutora ih je 23. Sada, ja cu poslat mail ali...
05.03.2014 | 17:28
Pa to me zapravo ne cudi, a mozes se javiti u Navis, Aitac i Mardesign ako te zanima brodogradnja..
05.03.2014 | 18:07
moja cura je svojevremeno bila u saipemu na praksi, ako mozes tamo upasti super, jer jasno je da su u rijeci vrh. ali ima i nekih manjih projektantskih firmi, do 10 zaposlenika. dobar frend radi u jednoj takvoj, prije dvije godine ih je bilo 3, sad ih je 10, cisto dajem primjer da se i u rijeci moze biti strojar.
naravno nisu to place koje bi imali da se vrte po nigeriji, ali pristojno je!

spojim te sa ovim frendom ako si za, tu i tamo uzmu nekog studenta, pa mozda se nesto moze iskombinirati.
05.03.2014 | 18:31
Ako u Saipemu nema mjesta, mislim da su one tri firme koje sam nabrojao na početku bolji izbor od bilo koje čisto projektantske firme.
05.03.2014 | 19:01
Sve ovisi o covjekovim ambicijama. Ako covjek zeli nesto vise od place od 5000-6000kuna i repetitivnog posla pred AutoCadom, mora ici vani.
Sam sam po struci strojar i znam dobro o cemu pricam. Ne mora to nuzno biti Nigerija da bi se zaradio novac, ne pricam uopce o tome. Ali perspektiva nekog tko se zakopa kao mlad u jedan Lenac ili slicne firme je nikakva.
05.03.2014 | 19:11
A kinsif, naravno da ima u Rijeci malih firmi, ali u tom slucaju bolje su opcije od smaye. To su sve male firme, koje posluju od projekta do projekta s malim budjetom, gdje vecinom ljudi koji rade u njima nisu kreditno sposobni. Svi moji generacijski kolege vec godinama rade vani. Neki su se zakopali u Ri i stalno kukaju...
05.03.2014 | 19:27
Poslat cu mail i Saipemu, dat ce mi prijatelj email od te neke sefice.

@Serafin, strucnu praksu mislim da cu morati odraditi tu u blizini : PP

@kinsif moze, posaljem ti PP pa da vidim o cemu se radi
05.03.2014 | 19:30
Ma apsolutno strucna praksa je tek korak ka necemu, obzirom da ti je izbor suzen radi sto moras, ali vazno da imas u glavi kojim putem ces dalje.
05.03.2014 | 19:50
Ne moraš stručnu praksu raditi u Rijeci. Možeš preko ISIC-a i drugih studentskih organizacija potražiti praksu bilo gdje. Pa i preko Erasmusa postoje slični programi.
06.03.2014 | 00:08
serafin kaže:
A kinsif, naravno da ima u Rijeci malih firmi, ali u tom slucaju bolje su opcije od smaye. To su sve male firme, koje posluju od projekta do projekta s malim budjetom, gdje vecinom ljudi koji rade u njima nisu kreditno sposobni. Svi moji generacijski kolege vec godinama rade vani. Neki su se zakopali u Ri i stalno kukaju...

ma jasno, ne mislim vam ulaziti u struku. i ti i smayoo ste u tome, bolje znate koja ce mu radna iskustva biti od vece koristi, nego cisto sam imao potrebu spomenuti ovu pricu (obzirom da mi je bliska) pa da ne ispadne kako je rijeka onako skroz mrtva ipak u ovim vremenima podignuti firmu koja zaposlajva i uredno isplacuje 10 ljudi od koji je 8 visoko obrazovano, nije lose.

a to da je vani bolje, na zalost nije samo stvar ove struke. usudio bi se reci da je u hrvatskoj bolje samo biti politicar. svi ostali bi trebali emigrirati kad bi gledali striktno samo posao.
06.03.2014 | 11:03
@smayoo da, ali sam vec prijavio, i rokovi su mi do kolovoza da predam sve papire i dokaz da sam radio. :/

no dobio sam jedan razgovor za posao, sutra ujutro idem. vijdet cemo kako bude. pa javim ali i dalje trazim
06.03.2014 | 13:24
kinsif kaže:
serafin kaže:

ma jasno, ne mislim vam ulaziti u struku. i ti i smayoo ste u tome, bolje znate koja ce mu radna iskustva biti od vece koristi, nego cisto sam imao potrebu spomenuti ovu pricu (obzirom da mi je bliska) pa da ne ispadne kako je rijeka onako skroz mrtva ipak u ovim vremenima podignuti firmu koja zaposlajva i uredno isplacuje 10 ljudi od koji je 8 visoko obrazovano, nije lose.

a to da je vani bolje, na zalost nije samo stvar ove struke. usudio bi se reci da je u hrvatskoj bolje samo biti politicar. svi ostali bi trebali emigrirati kad bi gledali striktno samo posao.

Ma apsolutno podrzavam ljude koji otvore malu firmu i ustraju u tome da uspiju kod nas. Dajem cisto neke savjete iz prve ruke, svatko ce na kraju napraviti kako mu pase. Htio sam ukazati da je tehnicka struka cijenjena i da se moze puno bolje i kvalitetnije iskoristiti. Ali necemo vise o tome kako je lose u HR, to je precest topic.
31.03.2014 | 11:07
pozdrav

da ne ne otvaram novu temu, a imam isto pitanje vezano za praksu, i vezano je za isti grad, za Rijeku

Zanima me pošto sam student informatike, (smatram da dovoljno znam o informatici jer od srednje škole (grafičar) sam u tome), da li ima neka firma koja prima studente na praksu, (ne bih htio raditi gdje su većina počeli u call centrima, kao i u trgovinama, nego nešto ozbiljnije), kakva su iskustva sa (osobna ili preko prijatelja/ica) sa praksom u kbc-u (odjel za it), hepu, t-com, i drugim firmama,

da li da navedem na mi je praksa potrebna za završni rad (premda već imam temu),

koliko obično traje praksa, te kakve su mogućnosti zaposlenja nakon prakse,

hvala
31.03.2014 | 12:36
Kod nas su praktikantima mogućnosti zaposlenja nakon prakse jako velike ako pokažu motivaciju i sposobnost učenja, ali mi u pravilu ne uzimamo informatičare. Kad kažeš da si student informatike - to je neki studij na sveučilištu ili studij poslovne informatike na veleučilištu?
Alarm automatika uvijek prima na praksu u tehnički odjel. Imaju i IT odjel, ali ne znam kako tamo stoji s praksom. Javi im se pa vidi.
Poznajem ti ljude u HEP informatici u Rijeci, u KBC-u i u T-comu pa ti se mogu raspitati ako imaš konkretna pitanja.
31.03.2014 | 14:13
@smayoo hvala, može pitanja su dolje, možeš mi poslati njihove email adrese da ih pitam (za kbc imam email),

točni opis bi bio ovakav "prvostupnik informatike" (i naziv drugog kolegija koji nije važan za informatiku (povijesti) )",
kasnije tj. pošto imam u planu nastaviti dobio bih titulu magistar informatike, (nisam se još odlučio za smjer jer imam 2 ispita i završni, a imam 3 smjera, nadam se poslovnoj ili informacijski i komunikacijski sustavi, ako uspijem, ovisi o pravilniku)

studij je na filozofskom fakultetu, ali kao i većina fakulteta nema praksu nego samo teoriju,

pitanja bi bila koliko bi trajala praksa, da li se može izraditi rad, (rad bi bio na temu radnog naziva "Primjena IT-a u ---"),
možda je dobro napomenuti da mi ne ide programiranje (c++, php i drugi jezici), kao i matematika, ali mi ide rad u drugim programima,
31.03.2014 | 14:18
?!?
31.03.2014 | 14:24
Ne mogu ti poslati njihove E-mail adrese bez njihove privole. Ako mi kažu da im se javiš, poslat ću ti adrese.

Imam osjećaj da si iz nekog razloga izgubio završetak posta (ne znam koliko dug?). Neću im se javljati još dok ne javiš da li je to sve ili imaš još pitanja.

U informatici možeš, ugrubo, raditi nešto u jednom od ova tri područja:

1. programiranje (razvoj aplikacija)
1.1. sistem analiza
1.2. dizajn grafičkog sučelja
1.3. dizajn baza podataka
1.4. kodiranje
1.5. testiranje i pisanje dokumentacije

2. mrežistika
2.1. administriranje i management aktivne mrežne opreme
2.2. sigurnost

3. sistem-inženjerstvo (baktanje s windowsima, uglavnom)

Shvatio sam da te programiranje ne zanima. A što te zanima?
31.03.2014 | 18:11
@smayoo, hvala razumijem
da nedostaje opis poslova, ali kad si stavio svoj popis evo ovaj je preuređeni,

1.2. dizajn grafičkog sučelja
1.3. dizajn baza podataka + općenito baze, unos, sređivanje,...
2. mrežistika ???? to bi trebalo biti računalne mreže
2.1. administriranje i management aktivne mrežne opreme
2.2. sigurnost
nadam se da je to "poslovi administriranja računalnih sustava"
4. informacijski sustavi (dizajn (na papiru i u programu)te izrada dokumentaciju)

pitanja bi bila, kao što sam rekao, koliko bi trajala praksa, da li se može izraditi rad, kolika je šansa da se iza prakse zaposlim, te kolika je očekivana plaća (čisto da znam jer sam čuo da neki pitaju "koliku plaću očekuješ"),
31.03.2014 | 20:46
robertino1985 kaže:
@smayoo, hvala razumijem
da nedostaje opis poslova, ali kad si stavio svoj popis evo ovaj je preuređeni,

Što, dakle - to *sve* te zanima? Imaš li neku listu prioriteta? Kad meni neki praktikant tako nabroji sve (ili skoro sve), onda to obično znači da ga ništa ne zanima baš jako.

2. mrežistika ???? to bi trebalo biti računalne mreže

Da, naravno. To se tako kaže "od milja"

nadam se da je to "poslovi administriranja računalnih sustava"

Ne. "Računalni sustavi" su ozbiljni informatički sustavi koji služe korisnim stvarima i imaju važnu ulogu u poslovanju firme. Windows kante su hrpe lima i plastike koje služe trošenju struje i vremena te prodaji antivirusnog softvera i zapošljavanju onih koji ih administriraju.

Da, to je to.

4. informacijski sustavi (dizajn (na papiru i u programu)te izrada dokumentaciju)

Ako te ovo ozbiljno zanima, onda praksu nemoj tražiti među firmama koje su korisnici (KBC, HEP, T-com...), nego među firmama koje su stručnjaci za to područje - Ventex, Mack IT... well, bojim se da je u Rijeci to - otprilike to.

pitanja bi bila, kao što sam rekao, koliko bi trajala praksa,

To ti znam i ja odgovoriti - onoliko koliko ti je faks odredio (vjerojatno 120h, tj. 3 tjedna). To ti je pitanje za voditelja prakse na tvom studiju.

da li se može izraditi rad,

To ću pitati.

kolika je šansa da se iza prakse zaposlim,

u firmama koje si nabrojao kao interesantne - nema je. Ali to ćeš, ako dođeš na praksu, kad vidiš da su zadovoljni tvojim angažmanom, pitati sam.

te kolika je očekivana plaća (čisto da znam jer sam čuo da neki pitaju "koliku plaću očekuješ"),

Misliš - kad se zaposliš? U tim firmama koje si nabrojao te nitko neće pitati koliku plaću očekuješ jer su plaće definirane pravilnicima i o njima nema pregovora. Takvo će ti pitanje postaviti u nekoj manjoj privatnoj firmi.

U vezi toga savjet - ako razgovaraš o potencijalnom zapošljavanju, o plaći se priča na kraju i kad te poslodavac upita, ili kad vidiš da je očito zaboravio to pitati. Kandidati koji ulete na razgovor i u drugoj rečenici pitaju za plaću (a iza njih ne stoji *JEBENI* CV, iskustvo, reference i preporuke) su NEIZOSTAVNO prekriženi iz daljnjeg razmatranja.
31.03.2014 | 21:57
onda idem na jedan izbor: koji me zanima
3. sistem-inženjerstvo (baktanje s windowsima, uglavnom) ili ti po drugom nazivu "poslovi administriranja računalnih sustava" odnosno sistem administrator,

To se tako kaže "od milja"
prvi put čujem, mi na faksu zovemo mreža ili net, network,

problem je u nazivima, a sve je isto

onoliko koliko ti je faks odredio
a u slučaju da faks nije odredio ??
i da, nije mi problem tražiti profesora potvrdu za praksu

...Kandidati koji ulete na razgovor i u drugoj rečenici pitaju za plaću...
ja nikad ne bih pitao kolika je plaća i da li sam primljen i šta još sve pitaju,... to se podrazumijeva da će mi reći.

i još jedno pitanje je : da li firma omogućava školovanje, odnosno certificiranje (mcsa i sličnih) u slučaju zaposlenja, te da li priznanje certifikat (ima dosta firmi koje ne traže i ne priznaju (isto je imao ga ili ne imao ga))

p.s. za info sustave još je dobra firma ris i amdosoft (znam jer su držali predavanja njihovi direktori kod nas:) )
31.03.2014 | 22:21
Odmah da ti kažem (kao što ti je i Smayoo odgovorio) za ovaj dio oko $$ i certifikata. Jedna od navedenih firmi u ovom postu ti upravo radi na taj način. Spadaš u određeni 'platni razred' i onda ideš koliko izdržiš. Dakle ako ti stave na leđa još posla pa još malo itd, te naravno ti to trpiš onda je sve ok. Ako u neko dogledno vrijeme očekuješ napredovanje/povećanje $$ ili pak što si ti naveo, edukaciju (i shodno time možda onda u dogledno vrijeme neki napredak po pitanju prije navedenog) koja bi ti se mogla uvažiti, onda ću ti odmah reći da to baš i nije tako. Dosta tih firmi ti uzima SSS kadar i kao takav ti VSS ili VŠS ne znače apsolutno ništa, a naravno na intervju ti to zvuči ovako '...naravno očekujemo od Vas da će te 'dio svog slobodnog vremena posvetit i edukaciji za potrebne tehnologije koje se očekuju ili za koje se pokaže potreba'.

enjoy
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 8 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

pontmax1, Riba, robee, Anonimci (739)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO