online kupnja u USA BEZ retail tax
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

online kupnja u USA BEZ retail tax

25.03.2014 | 12:55
Kolega ide u USA pa ga žicam da mi online naruči iPad na adresu hotela. Molim preporuku online USA trgovine koja:

a) posluje iz savezne države BEZ poreza na promet (retail tax), a da ne naplaćuje poštarinu, tj da je ukupna cijena (iPad + slanje + ev. porez) najpovoljnija

b) prima kreditnu karticu (Master ili Amex) bez provjere da li je "američka"

c) dostavlja na adresu u hotelu

Hvala!
25.03.2014 | 13:14
Amazon radi takve stvari. Jel najpovoljniji, to bi se dalo provjeriti. Moj drugar se upravo vratio iz USA i imao je problem sa hotelom oko primanja paketa. Amazon je ponudio rjesenje za takve stvari u vidu BOXOVA(nesto kao bankomat). Platis sto zelis kupiti i stavis adresu tog boxa, kolegi posaljes kod za pokupiti paket. Ako kojim slucajem kolega ne stigne pokupiti paket, dobijas 100% povrat novca. Sretno
25.03.2014 | 13:30
Trebas naci sellera na Amazonu (ne Amazon inc direktno) i s tom osobom dogovoriti detalje. Ne vidim razlog zasto ne bi poslali na hotel, ako se radi o malom obrtu ili privatnom licu.

Osim toga vecina malih radnji koje prodaju na Amazon imaju i fizicke prodavnice, ti platis karticom iz HR a lik pokupi u ducanu (kao Adorama, Beach Camera, BH PhotoVideo i sl.).

Ako plati u ducanu ide recimo 250$ + 7% tax, ako platis preko Amazona a pokupis u ducanu ne bi trebao da imas porez.

Gdje odsjeda kolega u kojem gradu?
25.03.2014 | 14:11
Nisam rekao da nece Amazon poslati na hotelsku adresu, no da je imao problem sa hotelom.
25.03.2014 | 17:18
Ako kolega ne ide u New York ili New Jersey, Adorama ili J&R. Ako ide u New York, neka se odveze u Delaware i tamo kupi u bilo kojoj trgovini, jer Delaware nema sales tax.

BTW, sto se tice ostalih odgovora: Amazon naplacuje sales tax u vecinu drzava, jer nazalost GST se mora naplatiti ako se radi shipping online narudzbi u drzavu u kojoj retailer ima fizicko prisustvo - a Amazon ima fizicko prisustvo u vecini. Takodjer, od prosle godine, amazon selleri se racunaju pod "fizicko prisustvo", i amazon sellerima se amazon racuna pod fizicko prisustvo. Dakle, shipping amazon selleru = sales tax se naplacuje.
25.03.2014 | 17:25
hdogan kaže:
Ako kolega ne ide u New York ili New Jersey, Adorama ili J&R. Ako ide u New York, neka se odveze u Delaware i tamo kupi u bilo kojoj trgovini, jer Delaware nema sales tax.

BTW, sto se tice ostalih odgovora: Amazon naplacuje sales tax u vecinu drzava, jer nazalost GST se mora naplatiti ako se radi shipping online narudzbi u drzavu u kojoj retailer ima fizicko prisustvo - a Amazon ima fizicko prisustvo u vecini. Takodjer, od prosle godine, amazon selleri se racunaju pod "fizicko prisustvo", i amazon sellerima se amazon racuna pod fizicko prisustvo. Dakle, shipping amazon selleru = sales tax se naplacuje.

Imam osječaj da je to kao iz ZG-a skočiti do Dubrovnika.
25.03.2014 | 17:33
zabac kaže:
Imam osječaj da je to kao iz ZG-a skočiti do Dubrovnika.

U Americi, to i je "skociti"

Medjutim, nije tako strasno, nekih sat i pol, dva voznje je od New York Cityja do Wilmingtona, glavnog grada Delawarea. A ima i vlak
25.03.2014 | 19:45
Gdje odsjeda kolega u kojem gradu?

Neka selendra u Ohiu. Nema šanse da stigne okolo se navažati ni za sebe, a kamoli za druge. Dostava u hotel i točka. Jedina opcija.
26.03.2014 | 03:11
Pa na kraju dana Smayoo kupujes iPad od par stotina, a ne lokomotivu, nije zar da tih 5-6-7% tax tako boli

Kao sto rekoh 90% privatnih sellera ce poslati na hotel, boli njih briga dok Amazon Inc (direktna prodaja) provjereno nece uvijek.

Porez ces eto platiti i opet debelo ustediti u odnosu na brutalne hrvatske cijene.
26.03.2014 | 04:14
smayoo kaže:
Neka selendra u Ohiu.

Onda rijeseno www.adorama.com ili www.jr.com
26.03.2014 | 08:58
pa i online apple store šalje u hotele i prima naše kreditne kartice. Ja sam tako kupio sve svoje ipade i prvi iphone. Jedino treba kod upisa podataka o vlasniku kartice upisati neku USA adresu, a adresu dostave adresu hotela i ime primatelja. Čak je jednom pošiljka stigla prije mene i tamo me čekala.
26.03.2014 | 09:48
Ne sviđaju mi se varijante muljanja i davanja neke lažne adrese. Ako je ikako moguće, to bi rado izbjegao.
Hrvoje, hvala na linkovima, pogledat ću!
Drlovric, slažem se, nije taj porez tako strašan. Nisam ni napisao da ga bezuvjetno želim izbjeći, ali ako postoji mogućnost koja se svodi samo na malo pažljiviji izbor trgovine u kojoj ću kupiti proizvod - zašto ne uštedjeti tih $20-$30 pa povesti društvo na ćevape za te pare?
26.03.2014 | 11:49
slazem se, ja bi rado pojeo te cevape
26.03.2014 | 13:24
galla kaže:
pa i online apple store šalje u hotele i prima naše kreditne kartice. Ja sam tako kupio sve svoje ipade i prvi iphone. Jedino treba kod upisa podataka o vlasniku kartice upisati neku USA adresu, a adresu dostave adresu hotela i ime primatelja. Čak je jednom pošiljka stigla prije mene i tamo me čekala.

Da mi je znati kako, s obzirom da je billing adresa (koja je MORA biti americka) dio procesa verifikacije transakcije kreditnom karticom, i da transakcija NE MOZE proci ako adresa koju uneses tamo nije billing adresa registrirana sa issuerom kreditne kartice.

I, BTW, s obzirom da Apple ima fizicku prisutnost u vise-manje svim drzavama SAD-a, zaracunat ce sales tax.
26.03.2014 | 15:24
Nemam iskustva, ali sam u razgovori s jednim poznanikom (putuje dosta po Americi jer radi za Johnson & Johnson) i ima našu kreditnu karticu i uredno iz RH kupuje po Americi, a dostavu radi na neki od hotela u kojem odsjeda.
Do sad je kupovao svašta i nikad problema.
Doduše. nije spominjao Apple, ali u B&H je mislim objektive kupovao.
Očito je bitna adresa dostave, a ne kartice.
26.03.2014 | 15:57
zabac kaže:
Nemam iskustva, ali sam u razgovori s jednim poznanikom (putuje dosta po Americi jer radi za Johnson & Johnson) i ima našu kreditnu karticu i uredno iz RH kupuje po Americi, a dostavu radi na neki od hotela u kojem odsjeda.
Do sad je kupovao svašta i nikad problema.
Doduše. nije spominjao Apple, ali u B&H je mislim objektive kupovao.
Očito je bitna adresa dostave, a ne kartice.

Kako koji merchant, Apple eksplicitno ne dopusta ne-americke kartice na americkom store-u. B&H (recimo) ne salje na hotelske adrese, tako da ti je poznanik imao srecu da je mogao slati na firmu... I tako dalje, vise-manje svaki trgovac ima svoje specificnosti.
26.03.2014 | 18:00
Znam da je na hotele dobivao. Doduše nisam 100% siguran da je to bilo baš iz B&H. Treba provijeriti.
Doduše, ja bi otišao u dučan i kupio bez obzira na porez jer je maleni.
Ja sam svoj kupio u Italiji i dao 579€ (iPad 3). To je u životu tako, koji puta prođeš skuplje, koji puta jeftinije i na kraju si na nuli.
Kad godsam izbirao, obično sam popušio.
27.03.2014 | 10:00

Kako koji merchant, Apple eksplicitno ne dopusta ne-americke kartice na americkom store-u. B&H (recimo) ne salje na hotelske adrese, tako da ti je poznanik imao srecu da je mogao slati na firmu... I tako dalje, vise-manje svaki trgovac ima svoje specificnosti.

a ja ti kažem da sam tako kupovao x puta, a evo zadnji put u prosincu kada sam kupio ipad air samo ovog puta nisam slao u hotel već ga je frend samo pokupio u dućanu u Miamiu uz predočenje putovnice. I još sam prije pitao preko online chat supporta na njihovom webu hoće li biti problem ako ja kupim preko weba a frend ne-amerikanac dođe po to i rekli su da nema nikakvog problema i tako je i bilo. Znači da uopće ne provjeravaju državu izdavatelja kreditne kartice niti provjeravaju billing address. A tako sam kupio prvog iphone-a 2008 kada ga nije više ni bilo u dućanima... Znači priča traje već godinama bez promjena. A i ne vidim razloga da blokiraju ne-USA kartice sve dok je isporuka u USA (što je jedino bitno u ovoj priči).
27.03.2014 | 10:05
Tocno, adresa mora biti u Americi.
27.03.2014 | 11:40
A kad frend dođe iz USA onda mu odma raspakiraju cili kofer i gledaju jel ima tablet, jer se sada štiti EU tržište. Prije nije bilo problema jer nismo bili u EU a sad zbog tržišta odma pregledavaju ima li tko neki iPad ili Macbook.. Sretno
27.03.2014 | 12:45
a otkad nesmiješ nosit jedan tablet, jedan laptop....

mislim nije navedeno da on nosi i svoje stvari....
27.03.2014 | 12:54
vlastelica kaže:
A kad frend dođe iz USA onda mu odma raspakiraju cili kofer i gledaju jel ima tablet, jer se sada štiti EU tržište. Prije nije bilo problema jer nismo bili u EU a sad zbog tržišta odma pregledavaju ima li tko neki iPad ili Macbook.. Sretno

Nema to veze sa EU, vec je hrvatska carina usla u 21. stoljece. Meni se to pocelo dogadjati prije nekih dvije godine, i sad sam osobito oprezan i ne nosim vise Apple proizvode sakom i kapom.

Robert_84 kaže:
a otkad nesmiješ nosit jedan tablet, jedan laptop....

mislim nije navedeno da on nosi i svoje stvari....

Mozes. Ako mozes dokazati da si platio porez i carinu na njih. Ako ne mozes, maksimalna vrijednost robe koju mozes unijeti bez placanja poreza i carine je (ako se dobro sjecam) 150-160 Eura.

Nemojte se zajebavati, carinici su *zaista* pametniji. Znaju otici na eBay pogledati aukciju s koje je kupljen predmet, znaju otici na website prodavaca (i imaju pristup Internetu iz carinarnice), a ne bih se cudio da znaju otici i na apple.com i pogledati datum kupovine uredjaj prema serijskom broju...

Zadnjih 2-3 puta kada sam isao su gledali da li mi je laptop nov ili rabljen (srecom pa je moj sav izubijan ), ako kazes da je sluzbeni traze inventarski broj od firme... I to je bilo tako i prije naseg pristupanja EU, nije EU kriva sto ljudi znaju kako trebaju raditi svoj posao.
27.03.2014 | 13:50
koliko vidjeh, ništa se na ZG aerodromu nije promijenilo ulaskom u EU. I dalje od cijelog aviona izdvoje osobu/dvije i kontroliraju, a ostali "nemaju ništa za prijaviti". Mene u 15 godina letenja samo jednom izdvojili i kontrolirali i to vjerojatno jer sam imao vrećicu duty free dubai. Možda odijelo i kravata pomažu...
27.03.2014 | 14:19
heheh

potvrđujem

kad sam se zadnji put vraćao iz AFG, pitali su me odakle letim, rekao sam iz Beča..... nisam lagao.... al sam prije toga u Beč sletio iz Dubaia.... čak je vjesila i naljepnica od dubaia duga oko pola metra..... no nitko me ništa nije pitao...
27.03.2014 | 23:55
Pozdrav

Ako nekom treba americka adresa, moze koristit moju. Ja zivim u americi (Virginia). Ja sam koristio hr amex, ali sam stavio svoju americku adresu i proslo je bez problema.
28.03.2014 | 03:00
Pa platite posteno poreze i carine, pa nemate straha ni problema

Ja da imam bilo sta prijaviti ja bi isto tako platio, ali nikad nemam jer sam vjecito u tranzitu
28.03.2014 | 11:21
Pa ja nemam problem s tim da pošteno platim porez (carine nema). Da mi kolega donese bilo što od Applea iz USA, kupljen po nekoj povoljnoj cijeni, i da uredno za njega plati(m) PDV na ulazu u EU, i dalje je to neusporedivo povoljnije nego ikakva legalna varijanta u HR.
28.03.2014 | 15:52
Pozdrav svima.
Je li zna netko gdje se moze u USA kupiti (novi ili refurbished) iPhone 4s ili 5 po povoljnijoj cijeni? Npr. da se iPhone 4s moze kupiti za cca 300-350$.

Također me zanima zna li netko je li "billing address" povezana s karticom ili je to jednostavno adresa na koju ce poslati racun?
Hvala!
29.03.2014 | 05:38
svemoćni Amazone, ako misliš na net...

samo izaberi used ili refurbished ako se nudi i to je to
no pogle i ovo
prices.appleinsider.com/
ja nemogu sve otvorit radi kompanijinog interneta.....

no cijene su malo prenapuhane il apple stvarno tako dobro drži cijenu.... ludi su kao i naš Tmobile, za 500$ se uzme 5c, što je svakako bolje nego 4 ili 4s. a dat 350 ili 400 za 4ku je previše.
02.05.2014 | 16:34
Evo, ja letim u utorak za NY...

Dal itko zna dal MacMall prihvaća HR kartice preko neta?

Također, ako je netko letio preko Beča u zadnjih godinu dana, dal da računam da ću obavezno platiti porez ili skeniraju svakog x-tog putnika?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 40 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.16 Seconds

Provided by iJoomla SEO