03.04.2014 | 21:40
Ajde da probam redom...
Predavač sam na veleučilištu, među ostalim držim i kolegij Mobilne komunikacije. Imam kontakte kod mobilnih operatera, a i kod proizvođača mobilne opreme, a također i kod ljudi koji su radili istraživanja štetnosti. Smatram da je moje mišljenje o ovom kompetentno i relevantno.
Mikrovalno zračenje JEST štetno za čovjeka, bez sumnje, jer zagrijava tkivo. Međutim, jedine posljedice koje jesu dokazane jest utjecaj tog zagrijavanja na hipofizu, dakle na lučenje hormona rasta kod djece.
Nema nikakvih dokaza! da je mikrovalno zračenje kancerogeno!
Intenzitet primljenog zračenja ovisi o efektivno izračenoj snazi (effective radiated power, ERP) antenskog sustava u određenom smjeru te o udaljenosti od antene. Jedini koji su uistinu ozbiljno izloženi mikrovalnom zračenju su serviseri te opreme. Za ostale ljude problematična je jedino osnovna os svake postavljene antene, i udaljenosti manje od 15-20 m.
Svatko može za svoj mobitel instalirati softver ili pokrenuti (na iPhoneu) onaj servisni mod gdje se vidi tehničke podatke o prijemu mreže. Bitan podatak je RXLEV (reception level) koji se izražava u dBm (decibelima u odnosu na milivat snage). Može ga se očitati na svakom mobitelu pomoću takvog softvera, posebno za 3G, posebno za 2G frekvenciju, a predstavlja upravo intenzitet mikrovalnog zračenja upravo u točno toj točki prostora gdje se mobitel u tom času nalazi. One "daske" koje prikazuje mobitel kao indikaciju prijema mreže je izravno preslikana ova vrijednost, samo u linearnoj skali RSSI (Received Signal Strength Indicator).
Najveća predviđena vrijednost, 63, odgovara RXLEV od -48 dBm, a to opet odgovara snazi od cca 4 µW (mikrovata). To je zato što je teško zamisliv scenarij da normalan korisnik stoji igdje gdje bi primljeni intenzitet signala bio jači od toga. Najslabije što se još uvijek da registrirati je RSSI 0, koji odgovara -110 dBm (3 nW - nanovata).
Jakost zračenja koja bi mogla biti škodljiva kod DULJE ili TRAJNE izloženosti je svaka veća od oko -20 dBm, dakle 100 µW i više.