13.05.2014 | 18:09
Vanjuška kaže:
smayoo kaže:
Samsung ih nije "bezočno pokrao", nego je odradio odličan posao market followera - kopirao je proizvod koji slijedi najbolje što je mogao. To je njihova strategija.
Očito baš nisi pročitao onaj članak koji sam ostavio iznad. Šteta.
Iskreno - ne samo da nemam vremena čitati te sapunice, nego mi i volje ozbiljno manjka.
Letimično sam pregledao tekst. Ključni elementi se podudaraju s onim što sam odavno napisao - Samsung je ogromna firmetina s praktično beskonačnim resursima iza sebe. Takve firme *NIKAD* nisu inovativne. Na njihovoj razini to se jednostavno - ne isplati. Isto tako, nekoj neusporedivo manjoj firmi kao što je Apple, koja svoj uspjeh gradi na inovativnosti se isto tako ne isplati - ulagati u advokate umjesto u kreativne pojedince. Da čak i potpuno stavim na stranu što ja osobno mislim o tome - jednostavno - to je glup potez u managerskom smislu. I naravno da će na kraju, kad podvučeš crtu - popušiti. Kad su budale i dozvolili su da ih netko uvuče u borbu svojim oružjem.
Sve to natezanje tko je kome koji patent ukrao - meni je smiješno. Već sam to objasnio, i složio si se sa mnom. Ne želim opet.
No to košta, vremena i novaca, a kad zaštitiš nešto što si mukotrpno osmislio, nemre ti (kao u slučaju 2048), neki buzdovan uletiti i s naizgled istom stvari pobrati vrhnje.
Naravno da ne može. Ali ne zato što će mu neki odvjetnik to zabraniti. Nego zato što kopirač nikad ne postiže (ne zna postići, ne može postići) potpunu reprodukciju originala. Jer nije to sam savladao pa ne razumije sve mehanizme iza toga. To je prednost inovatora. Jedina. I jedina koja je bitna.
Zato služe zaštite, i ma koliko i ja smatram da u ovim tužbama jedino odvjetnici pobjeđuju, smatram isto tako da lopove treba kazniti, pravično, makar zato da ne bi i drugi i treći lopov zaključio da se kriminal isplati.
Zabrijao si. Nema tu nikakve poetičke pravde. To su parnice koje se vrte oko para. Sve na kraju završava dogovaranjem oko iznosa odštete, odnosno nagodbe. Baš si, bez uvrede, al' ono jako, jako, jako, ultra brutalno djetinjast.
Dečki koji su napravili "Threes" nisu *NITI* zaštitili svoju ideju kao autorsko djelo. (...) A sad im je žao što nisu naplatili više... Eeee...
Nastranu ono što su mogli, a nisu. Nastarnu jel cendraju s pravom ili ne. Nastranu loš marketing, ovo ono.
Kako sad - na stranu sve to? Pa upravo si ti zapilio oko toga!
Vidi se da si inžinjer, jer jednostavno ne vidiš razliku između te dvije igre.
Jesam inženjer, i time se ponosim.
Puno sam ljudi u životu sreo koji se sprdaju od inženjera, ali ne zaboravi da ni tvoj voljeni Mac, ni iPhone ne bi postojao da nije inženjera. Ne bi postojala ni utičnica za struju na tvom zidu. Ni internet ne bi postojao da se preko njega družimo. Ne bi postojao ni jeb... vodokotlić da ispereš zahod nakon što se, jel...
Sve fantastične kreativne zamisli i iskričave ideje dizajnera i raznih managera ostale bi bez inženjera samo slajdovi u PowerPointu/Impressu/Keynoteu (kojih također ne bi bilo da nema inženjera).
Tako da, kad kreneš tipkati odgovor na ovo, zahvali inženjerima što to uopće možeš.
Da ne zaboravim - naravno da vidim razliku. Ali - kakve to veze ima s tvojim inicijalnim ispadom punim gnušanja - kako se ljudi oduševljavaju kopijom (2048) umjesto originalom (Threes)?
Kakve veze ima ta razlika s tim što oni nisu bili sposobni godinu i više svog uloženog vremena niti zaštititi, niti kapitalizirati? Pa ih sad ti ovdje braniš, kao neustrašivi El Cid...
Moguće i da nisi ni probao Threes pa laprdaš u prazno, neću sad ulaziti u to.
A moguće je i da ti nisi ni probao 2048 pa laprdaš u prazno. Zar ne? Jer da jesi, vidio bi da onaj tzv. "cornering" kojeg ti tvoji slinavci navode kao argument kako je 2048 "broken" - jednostavno nije istina.
Evo još jedan članak, znam da voliš čitati, pa pogledaj, makar ti taj tekst ne ide u prilog.
Design is Why 2048 Sucks
Čak ga i jesam pročitao. I nisam u njemu pročitao ništa novo u odnosu na onaj link kojeg si postao puno ranije, samo što ovdje papci ne cendraju sami, nego su našli nekog drugog da cendra za njih. 15 minuta života izgubljenih uzalud.
2048 je spram Threesa kao DOS spram Mac OS Xa... Zato i reagiram ovako, da baš ovdje na Jabučnjaku ekipa puši tu plitku filozofiju kopiranta. fuj, opet.
Pi*diš bez veze, kao i oni. Ne da to što kažeš nije istina. Jest. Ali je irelevantno. Štoviše - tim veći papci i budale ispadaju. Što su uložili toliko truda, a nisu se potrudili ni zaštititi, a kamoli pravilno promovirati taj svoj trud, da im se na kraju dogodilo da kopija postane toliko popularnija od originala. Mogu sad cendrati koliko hoće, i vući druge za rukav da cendraju za njih. Prošla baka s kolačima.