Dozvola za drzanje i nosenje oruzja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Dozvola za drzanje i nosenje oruzja

28.06.2014 | 15:38
Zanima me da li Dozvola za drzanje i nosenje oruzja izdata u HR vrijedi na teritoriju EU. Tj. ako imas legalan pistolj u Hrvatskoj, smijes li ga nositi van granica svoje zemlje?

Drugo pitanje bi bilo o proceduri za osobu (Hrvatski drzavljanin) koja je dozvolu stekla i oruzje kupila u drugoj drzavi, pa bi to sada htio donijeti u Hrvatsku i legalno prijaviti.

Hvala svima upucenim u ovu materiju
28.06.2014 | 15:53
Pa tko ti se zamjerio drlovricu? Nemoj tako, nije vrijedno toga...
28.06.2014 | 16:00
Kad ti se neko zamjeri ne ide se legalnim pistoljem, vec sa onim na crno
28.06.2014 | 16:12
Per primo, pretpostavljam da si upoznat s razlikom između držanja i nošenja oružja. Dozvola za držanje oružja nije i dozvola za nošenje oružja. Obratno, ako imaš dozvolu za nošenje, ona podrazumijeva i držanje oružja. Primjer - ako imaš dozvolu za držanje oružja, to znači da smiješ imati to oružje negdje u svom privatnom prostoru (doma u ladici ili ormaru, u autu u pretincu za rukavice, i sl.) pod uvjetom da si osigurao uvjete da djeca ne mogu do njega, ali ne smiješ ga imati na sebi (u futroli za pojasom, pod pazuhom, na nozi, itd).

www.mup.hr/main.aspx?id=41#unosenje

Hrvatski državljani mogu preko državne granice prenositi samo one vrste oružja i streljiva koje se prema Zakonu o oružju mogu nabavljati, držati i nositi, a u svrhu lova i održavanja športskih natjecanja. (...)
Hrvatski državljanin i pravna osoba sa sjedištem u Republici Hrvatskoj mogu u zemlju unijeti oružje i streljivo na temelju odobrenja policijske uprave/policijske postaje.
Hrvatski državljanin s prebivalištem u inozemstvu koji nema odobrenje nadležnog tijela za nabavu oružja, može radi lova unijeti lovačko oružje i pripadajuće streljivo ako su mu to oružje i streljivo upisani u putnu ispravu.

Ovo gore se odnosi na unošenje iz non-EU zemlje. Ovo ispod je općenito.

www.mup.hr/main.aspx?id=41#Uno%C5%A1enje%20i%20izno%C5%A1enje

Stranac koji je u tranzitu ili koji dolazi u Republiku Hrvatsku radi lova može preko državne granice prenositi oružje i pripadajuće streljivo ako mu je upisano u putnu ispravu.

Upis oružja i streljiva u putnu ispravu obavlja diplomatska misija, odnosno konzularni ured Republike Hrvatske, ukoliko stranac po propisima države u kojoj prebiva posjeduje odobrenje za nošenje tog oružja.

Ukoliko oružje i streljivo nisu upisani u putnu ispravu, granična policija izdat će odobrenje za unos oružja ako stranac posjeduje odobrenje za nošenje tog oružja prema propisima države u kojoj ima prebivalište te će u putnu ispravu unijeti podatke o unosu oružja i streljiva. Na izlasku iz zemlje granična policija oduzet će odobrenje za unos.

Dakle, to ti vrijedi za puške i pištolje namijenjene sportskim natjecanjima ili lovu. Za Glock za pojasom da upucaš nekog tko te ružno pogleda - ne. To pravilo u načelu vrijedi kad netko iz EU dolazi u HR i nosi oružje. S obzirom da smo u EU, načelno pretpostavljam da vrijedi 100% reciprocitet. Ali tamo imaš kontakt pa se javi njima i pitaj direktno.
29.06.2014 | 02:57
Hvala Smayoo.

Mislim da je ranije u Jugoslaviji (i na pocetku kod neovisnih novonastalih drzava, jer su koristili YU zakon) bila uglavnom dozvola za posjedovanje. To je ovo sto ti kazes, imas oruzje ali ne smijes ga nositi. I po meni je to retardirano i neprakticno.

Znaci vozis auto, stanes na semaforu, pridje ti covjek i istjera te iz tvog auta i otme ga. ALI, ti imas pistolj, doduse kod kuce u sefu na regalu. Zamolis covjeka da lijepo saceka dok ti uhvatis prvi taxi, pa odes kuci i uzmes pistolj koji ne smijes iznijeti iz kuce doduse. ALI, slikas se sa pistoljem i objavis na Facebook da on vidi, pa odustane od namjere

Dozvola za nosenje omogucava zdravim, mentalno sposobnim, krivicno nekaznjavanim osobama da legalno nose svoje oruzje po potrebi i da ga imaju pri ruci ili u autu ako se u nekim situacijama ne osjecaju sigurni. Pa zato se oruzje i kupuje.

I ja nisam lovac. Meni je glupo ubijati zivotinje iz zabave, zato i pitam bas za pistolj. I da pogodio si, radi se o Glock 19
29.06.2014 | 08:14
Dozvola za nošenje oružja služi za potrebe nošenja oružja od mjesta prebivališta do lovišta (lovci) i strelišta (sportski natjecatelji), a ne kako bi nesigurni šupci pucali ako ih netko grdo pogleda ili zato kaj su se sa nekim sukobili u prometu jer misle da su u pravu (u prometu su najčešće obojica u pravu ).

Osim toga i kad posjeduješ dozvolu za nošenje oružja, oružje prilikom nošenja mora biti odvojeno od streljiva ili prevedeno, pištolj je u pretincu ispred suvozača, a streljivo u prtljažniku ili obrnuto ako oružje prevoziš u prtljažniku. Imanje punog spremnika u pištolju (ili pušci) bez obzira što metak nije u cijevi je prekršaj i ako te uhvate ide optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja i najčešće ostaješ bez oružja i dozvole, a pod određenim okolnostima može ići i kaznena prijava.

I da dopunim odgovor na prethodno pitanje. Možeš iznijeti oružje iz RH (i unijeti ga kao Hr državljanin), ali to svaki put moraš prijaviti na službenom graničnom prijelazu (ako putuješ avionom, predaješ ga policiji na aerodromu koji ga potom predaju pilotu kod kojeg je isto pohranjeno tijekom leta u sefu i po dolasku ga opet preuzimaš od policije). Kako radiš, gdje radiš, ti bi bio i dužan nositi oružje sa sobom svaki put kad napuštaš RH iz razloga što ukoliko bi bio van RH duže od godinu dana, oružje bi prije odlaska morao dati na čuvanje osobi koja ima odobrenje za držanje istog oružja, pa je sigurnije i jednostavnije da ga imaš uza se, a ne da ti ostaje doma u sefu/posebnom ormaru za držanje oružja.

PS. HR građani koji legalno posjeduju oružje, smiju ga uporabiti samo u slučaju krajnje nužde kad je neposredno ugrožen njihov život i život bližnje (druge) osobe, a krajnja nužda je vrlo uzak pojam zbog kojeg su mnogi završili tamo gdje nisu trebali i gdje ne bi završili da nisu imali oružje.

Krajnja nužda
Članak 22. (KZ RH iz 2013. god)
(1) Isključena je protupravnost djela počinjenog radi toga da se od sebe ili drugoga otkloni istodobna opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti ako je učinjeno zlo manje od onoga koje je prijetilo.
(2) Nije kriv tko počini protupravnu radnju da bi od sebe ili drugoga otklonio istodobnu neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti ako zlo koje je počinjeno nije bilo nerazmjerno teže od zla koje je prijetilo i ako nije bio dužan izložiti se opasnosti. Ako je takva osoba bila dužna izložiti se opasnosti, može se blaže kazniti.
(3) Ako je počinitelj bio u otklonjivoj zabludi o okolnostima iz stavka 2. ovoga članka koje isključuju krivnju, kaznit će se prema pravilima o nehaju kad zakon za počinjeno djelo propisuje kažnjavanje za nehaj.
29.06.2014 | 09:08
Drugim riječima, ako netko krene na tebe šakama, a ti ga upucaš, to nije krajnja nužda i bit ćeš optužen za ubojstvo. Ako netko krene na tebe lažnim ili praznim pištoljem, a ti misliš da je pravi, pun i spreman pa ga upucaš, bit ćeš optužen za ubojstvo iz nehaja.

Dozvola za nosenje omogucava zdravim, mentalno sposobnim, krivicno nekaznjavanim osobama da legalno nose svoje oruzje po potrebi i da ga imaju pri ruci ili u autu ako se u nekim situacijama ne osjecaju sigurni. Pa zato se oruzje i kupuje.

Ja, ako se ne osjećam siguran, gledat ću da se ne nađem u takvoj situaciji. Ne idem na mjesta gdje bi se mogao ne osjećati siguran. Ne družim se s osobama koje bi me mogle dovesti u takvu situaciju. Itd.

Slažem se s Bertoneom. Tko nosi oružje s takvom svrhom - traži nevolju i samo je pitanje vremena kad će je dobiti.

I ja nisam lovac. Meni je glupo ubijati zivotinje iz zabave

Slažem se, i meni je. Iako, ja znam neke lovce koji nisu u životu ispalili metak. Vole ljudi šetati po šumi, brati gljive i brinuti za divlje životinje. Što misliš, tko održava zimska hranilišta u šumi?

, zato i pitam bas za pistolj. I da pogodio si, radi se o Glock 19

Naravno da se radi o Glocku. To je taj profil ljudi (koji traži nevolju). Prije 20 godina su nosili dugu devetku, a danas su na Glocku.
29.06.2014 | 09:28
smayoo kaže:

Naravno da se radi o Glocku. To je taj profil ljudi (koji traži nevolju). Prije 20 godina su nosili dugu devetku, a danas su na Glocku.

No sad ozbiljno, ako je kvaka u sigurnosti i uspješnom preživljavanju (ako ne daj bože dođe do toga da se pištolj mora koristiti), a ako se preferira Glock, onda se uzima Glock 22 ili 23 (call 40SW) i koristi se po mogućnosti s "hollow point" streljivom.. istina da nije dozvoljeno, ali koga briga, glavno da je ostala glava na ramenima, a poslije je sve ionako stvar odvjetnika
29.06.2014 | 10:09
Ako ces u BiH nabavljati,prvo ljekarski pregled,pa moras proci obuku koja kosta .... , i onda ako ti odobre koliko se sjecam svake godine se mora obnavljati dozvola.Drugarski savjet,kloni se corava posla.Zivim u BiH bronxu i vjeruj da imam utoku kod sebe morao bih nekoga ubiti.Prvo moras u glavi skontati hoces li pucati ili ne.Vjeruj kada pistolj izvadis onda i pucas od zastrasivanja nema nista.Radije kupi kakav plinski koji izgleda za...no i to je to.
29.06.2014 | 10:16
Ako nosiš pištolj, i izvadiš ga, a bez namjere da nekog zaista upucaš - mrtav si.
29.06.2014 | 10:59
Eto ja sam misljenja da bi svaka kuca trebala imati oruzje. Puno bismo sigurnije svi zivjeli, jer vjerojatno niko nikoga ne bi dirao

Ne bi se dva-tri klosara usudila da udju u kucu i napadnu neku staru osobu, ili opljackaju prodavnicu za 50 eura, jer bi uvijek imali u glavi "a sta ako me upuca" jer znaju da ta potencijalna zrtva ima oruzje.

Ne bi na ulici napali nekoga da mu otmu mobitel ili zensku torbicu. Ne bi pljackali mjenjacnice, benzinske, trafike i sl. Ne bi ljudi gledali preko ramena kada koriste bankomat...

Ja nisam konfliktna osoba, niti oruzje smatram produzetkom k...., vec ucinkovito sredstvo da mozes zastiti sebe i svoje najmilije u slucaju potrebe.

To je nesto kao zivotno osiguranje, placas a molis Boga da ti nikad ne zatreba

Odrastao sam u kuci punoj oruzja, otac je bio policajac i starstveni lovac i nikada nismo imali problema sto je to u stanu/kuci. A niti je bilo zakljucano, niti smo sef imali...

I nije Glock neki trendovski pistolj, vec je sav od kompozitnih materijala, pa samim tim i lagan, sto mu je velika prednost.
29.06.2014 | 11:24
Ja sam mišljenja da je upravo takav zakon, odnosno 1. amandman - rezultat toga što više Amera gine na ulicama vlastitih gradova, nego u ratovima koje konstantno vode od Eisenhowera nadalje...
Idiotizam zvan "right to bear arms" - pomiješan za zakonom velikih brojeva - daje ti rezultat Occamove oštrice - jednostavno će se kad tad sranja počet eksponencijalno gomilati...
I onda ćete ti i tvoj otac, i ljudi slični vama koji imaju doma oružje, biti u velikoj manjini. Pretečeni od klinaca koji nikada nisu umočili, pogledali "Američki psiho", objavili trinaest videa na YouTubeu, Vimeu i ostalim besplatnim oglasnim prostorima da će napraviti pokolj - pa zabrijali da su Christian Bale te počeli klat sve pred sobom u kampusu. Meta - ženski dom jer mu, ponavljam - nisu dale...?!?
I da, mali je odrastao u takvom izobilju, stari mu je neki hollywoodski redatelj, ali eto - trebe ga nisu šmekale. I on ode u dućan, ubode Sig Sauer dva komada, 400 metaka i “AJMOOO” reko bi Mamić...
E pa druže, ne ljuti se, ali previše si se amerikanizirao...
29.06.2014 | 11:27
drlovric kaže:
Eto ja sam misljenja da bi svaka kuca trebala imati oruzje. Puno bismo sigurnije svi zivjeli, jer vjerojatno niko nikoga ne bi dirao

Ne bi se dva-tri klosara usudila da udju u kucu i napadnu neku staru osobu, ili opljackaju prodavnicu za 50 eura, jer bi uvijek imali u glavi "a sta ako me upuca" jer znaju da ta potencijalna zrtva ima oruzje.

Ne bi na ulici napali nekoga da mu otmu mobitel ili zensku torbicu. Ne bi pljackali mjenjacnice, benzinske, trafike i sl. Ne bi ljudi gledali preko ramena kada koriste bankomat...

Istina, Amerika je dokaz toga. Puno oružja i zato nema kriminala.

I nikom ne pada na pamet ni da pokuša jer zna da svi imaju oružje.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
29.06.2014 | 11:35
drlovric kaže:

Ja nisam konfliktna osoba, niti oruzje smatram produzetkom k...., vec ucinkovito sredstvo da mozes zastiti sebe i svoje najmilije u slucaju potrebe.

To je nesto kao zivotno osiguranje, placas a molis Boga da ti nikad ne zatreba

Odrastao sam u kuci punoj oruzja, otac je bio policajac i starstveni lovac i nikada nismo imali problema sto je to u stanu/kuci. A niti je bilo zakljucano, niti smo sef imali...

I nije Glock neki trendovski pistolj, vec je sav od kompozitnih materijala, pa samim tim i lagan, sto mu je velika prednost.

Da baš, ne znam od kud prosiplješ ovu mudrost, ali više oružja nije zalog ničije sigurnosti, dapače, bilo bi samo više žrtava. Amerika ti je pravi primjer za to. To je zapravo začarani krug, što više oružja veća sigurnost, a zapravo je potpuno suprotno. Po meni to je logika nerazumnih i u mozak pojebanih ljudi sa potpuno iskrivljenim vrijednostima.

Uostalom, kako da netko zna da si naoružan do zuba i da odluči da te ne dira? Oćeš na vrata svog dvorišta objesiti upozorenje "ovu kuću štite pištolji" kao što ljudi vješaju "Pazi oštar pas" ili ćeš se po baščaršiji šetati vitlajući svojim oružjem?
29.06.2014 | 12:10
Ludi za oružjem
Ako niste pogledali, preporučam.
29.06.2014 | 12:21
Me kakvo oružje, bacače plamena. Ništa ne stvara toliku paniku u zatvorrenom od bacača plamena.
E da i shotgun s kratkom cijevi da se sačma rasprši pod što večim kutem. I to stvara paniku.
29.06.2014 | 12:22
Auff reakcija. Osjetljiva tema

Legalni vlasnici oruzja registriranog u vladi, sa otiskom zrna, bi izazvali opcu nesigurnost u zemlji? Ljudi koji svojim imenom i prezimenom jamce za svoje postupke pocinjene legalnim oruzjem. I to pricaju ljudi koji zive na Balkanu

Pa u Bosni ima oruzja koliko hoces. O Srbiji da i ne pricamo. Ima i u Hrvatskoj...

Opce je poznato da je gotovo svo ilegalno oruzje u Zapadnoj Europi doslo sa prostora ex.YU i SSSR.

Policija periodicno organizira neke "zetva" akcije, i svaki put silne kolicine oruzja gradjani predaju. A sta sa onima koji nisu i ne zele predati?

I dan danas za 200E mozes da kupis Kalasnjikov. Rucne bombe su poslije rata kostale 5KM (2.5 eura), sada su nesto malo skuplje ali ih se i dalje jako lako nabavi.

Jeste vi bili nekada u BiH za Novu Godinu, Srpske slave, svadbe po selima? (mitraljezi, bombe, trombloni, zolje). Ja ne kazem da je to dobro ili pozitivno, ali to je nasa realnost. Srecom toga je sve manje i manje, ali to ne znaci da ljudi nemaju ilegalno oruzje.

Nedavno za vrijeme poplava u Bosni, rucne bombe plivaju po dvoristima. Nisu iz Njemacke doplivale :/
29.06.2014 | 12:29
Kako je vec spomenuto, ako ga ne mislis koristiti onda ga nemoj ni imati. Koliko je nas sposobno opaliti metak u zivo bice? Evo ja prvi nisam.

Naravno da bi nesto tako mogao napraviti ako spasavam zivu glavu, ali to nisu prometne situacije I gledanje preko ledja u banci ili provale u stan. Provali brate I nosi. Da me netko napadne da bi me ubio, sanse su jako male.

Inace I ja sam odrastao u kuci punog oruzja jer se otac bavio sportskim streljastvom, ali je to sve bilo propisno zakljucano i nikome dostupno.
29.06.2014 | 12:36
Ja sam samo htio reci da osoba koja zeli da pocini kazneno djelo vatrenim oruzjem ce naci nacin da dodje do istog.

I ako neko vec zeli imati oruzje (iz bilo kakvih razloga/pobuda/potreba) onda to oruzje treba da bude legalno. I ako je Drzava to pravno regulirala kao LEGALNO, zasto bi to drugim ljudim predstavljalo problem?

Ne moze niko nikome uskratiti legalno/zakonsko pravo na posjedovanje necega.

Toliko od mene na ovu temu...
29.06.2014 | 12:36
Zanimljivo je pogledati podatke o broju oružja po glavi stanovnika Number of guns per capita by country
Za neke države ne bi se očekivalo da su tako visoko (bar ja ne bih očekivao). Trebalo bi vidjeti i statistiku broja ubojstava te utvrditi postoji li veza između broja komada oružja po glavi stanovnika i broja ubojstava.

BTW slažem se da je dobro izbjegavati potencijalno opasna mjesta i ljude, ali što ako se dogodi napad na nekom mjestu koje nije takvo? Npr. kolegica je šetala psa na uzici kada je doletio slobodni stafford koji je zagrizao njenog psa i nije puštao.

Postoji i još jedna stvar: tko će nositi oružje ako se zabrani nošenje oružja? Vjerojatno oni koje ta zabrana ne pogađa (npr. to mogu biti kriminalci). Kako se obraniti od njih u slučaju potrebe?

Inače, kako i ja imam psa i često šećem prirodom sa sobom imam obrambeni sprej.
29.06.2014 | 12:52
DrAle kaže:
BTW slažem se da je dobro izbjegavati potencijalno opasna mjesta i ljude, ali što ako se dogodi napad na nekom mjestu koje nije takvo? Npr. kolegica je šetala psa na uzici kada je doletio slobodni stafford koji je zagrizao njenog psa i nije puštao.

Postoji i još jedna stvar: tko će nositi oružje ako se zabrani nošenje oružja? Vjerojatno oni koje ta zabrana ne pogađa (npr. to mogu biti kriminalci). Kako se obraniti od njih u slučaju potrebe?

Dakle sam si sebi odgovorio na pitanje gore. Pa neces sa sobom nositi vatreno oruzje da bi se obranio od - psa! Dakle sto, da je kolegica imala pistolj, upucala bi psa i problem rijesen?

Ponavljam, kolike su sanse da ce te netko napasti iskljucivo zato da ti oduzme zivot? Mozda se u mojem pitanju krije I odgovor zasto je odredjena skupina ljudi zaineteresirana da uz sebe ima oruzje, a ja nisam medju njima.
29.06.2014 | 13:01
DrAle kaže:
Zanimljivo je pogledati podatke o broju oružja po glavi stanovnika Number of guns per capita by country
Za neke države ne bi se očekivalo da su tako visoko (bar ja ne bih očekivao). Trebalo bi vidjeti i statistiku broja ubojstava te utvrditi postoji li veza između broja komada oružja po glavi stanovnika i broja ubojstava.

Evo kako se psa rješavaju u civiliziranoj USA. Pa, tko smo mi da njima prigovaramo, kad smo na brdovitom Balkanu...
E, da je geografija bitna za IQ - najpametniji bi bili na - Sjevernom polu...

rt.com/usa/california-police-kill-dog-557/

www.nydailynews.com/news/national/graphi...og-article-1.1387861
29.06.2014 | 13:30
DrAle kaže:

Pa nece valjda nositi pistolj u sumu i ubiti svakog psa koji joj pride. Ja se kronicno bojim pasa, jer su me vise puta napali, nicim izazvani. Ali nisam se nikada sjetio nositi neko oruzje da se zastitim. Samo bi brze sprintao drugi put.

A sto se tice oruzja u drzavi, cvrsto mislim da bi ih samo policajci trebali imati cisto iz razloga da iskorijene kriminalce koje nose to drugo oruzje....

Oruzje bi nikada nije bilo jasno, ali bas nikad. To je tehnologija koja bi, prvom prilikom se trebala zaboraviti.
29.06.2014 | 13:49
@drlovric
Fakat te ne kontam,radis na mjestu gdje je rat,potices sa mjesta gdje je prije 20 godina bio rat pa jbt ti kao da nisi nista vidio.Jesi li ikada potegao na nekoga pistolj??? Da li je na tebe neko nekada potegao neko oruzje????Kontam da neko ima oruzje u kuci ali da ga nosi,pa on je potencijalna opasnost. Ne zaboravi da je kod nas zakon ako ti lopov udje u kucu a ti imas oruzje i roknes levata ti lezis.S obzirom na tvoj kriminalni dosije(predpostavljam da ga nemas nikako) sigurno ces dobiti 20-25 godina.Da si neki kriminalac 2-3 godine.Na kraju lezanje nije problem vec kako se buditi i lijegati u krevet da si nekoga ubio. E to je zeznuta stvar. U svakom slucaju mislim da nije pametna stvar nositi neko oruzje pa ni noz a kamoli nesto drugo. U SA svaki dan bude neko sranje,ubistvo,otimacina ali ja ga ne nosim bas zbog svoje djece.Ubio bi nekoga zbog auta,televizora,sto mi je opsovao mater ili sta ja znam vec. I sta onda ja na robiju a djeca ostadose sama,pa kada izadjem dodje njegov brat i rokne mene i to je to.Jebes takav zivot.Onaj ko podje da ti nesto otme on nema sta izgubiti a ti imas dosta toga Zajebano ali jbg
29.06.2014 | 14:44
stefanjos kaže:
DrAle kaže:

Pa nece valjda nositi pistolj u sumu i ubiti svakog psa koji joj pride. Ja se kronicno bojim pasa, jer su me vise puta napali, nicim izazvani. Ali nisam se nikada sjetio nositi neko oruzje da se zastitim. Samo bi brze sprintao drugi put.

A sto se tice oruzja u drzavi, cvrsto mislim da bi ih samo policajci trebali imati cisto iz razloga da iskorijene kriminalce koje nose to drugo oruzje....

Oruzje bi nikada nije bilo jasno, ali bas nikad. To je tehnologija koja bi, prvom prilikom se trebala zaboraviti.

A što da je umjesto psa napadnuto dijete? Nemam oružje, ali razumijem one koji se žele zaštititi pa hoće imati oružje. BTW pa ako je i o psu riječ zašto ne bi imao pravo obraniti ga?
29.06.2014 | 14:46
Kloba kaže:
DrAle kaže:

Evo kako se psa rješavaju u civiliziranoj USA. Pa, tko smo mi da njima prigovaramo, kad smo na brdovitom Balkanu...
E, da je geografija bitna za IQ - najpametniji bi bili na - Sjevernom polu...

rt.com/usa/california-police-kill-dog-557/

www.nydailynews.com/news/national/graphi...og-article-1.1387861

Dakle, to je slučaj u kojem su policajci ubili psa. Kakve veze ovo ima sa time treba li dopustiti ljudima da nose oružje?
29.06.2014 | 14:52
Riba kaže:
DrAle kaže:

Dakle sam si sebi odgovorio na pitanje gore. Pa neces sa sobom nositi vatreno oruzje da bi se obranio od - psa! Dakle sto, da je kolegica imala pistolj, upucala bi psa i problem rijesen?

Ponavljam, kolike su sanse da ce te netko napasti iskljucivo zato da ti oduzme zivot? Mozda se u mojem pitanju krije I odgovor zasto je odredjena skupina ljudi zaineteresirana da uz sebe ima oruzje, a ja nisam medju njima.

Srećom da stafford nije do kraja zagrizao tako da je njen pas imao ozbiljne ozljede, ali nije uginuo. Zašto ona ne bi imala pravo obraniti svog psa pa i oružjem ako ga ima. Zašto je to toliko strašno? Što je loše u tome da svatko za sebe odlučuje (ne kršeći prava i slobode drugih) hoće li nositi oružje ili ne. Ono što mene zanima je ima li povezanosti između broja oružja po glavi stanovnika i broja ubojstava. Švicarska je vrlo visoko (mislim da je na četvrtom mjestu) po broju oružja po stanovniku (i Švedska i Norveška su vrlo visoko) pa nisam siguran (to bi trebalo provjeriti) da se tamo ljudi ubijaju po ulicama. Mislim da su svi koncentrirani na SAD i daju te primjere.
29.06.2014 | 15:01
BTW meni ni na kraj pameti nije nabavljati oružje, ali, ponavljam, mogu razumjeti one koji ga žele imati. Ja se uzdam u sprej.
29.06.2014 | 16:43
@drlovric (a i za ostale koji bi probleme rješavali ili prevenirali oružjem)

Za samobranu od kretena, razbojnika ili psa je dovoljno učinkovit eletrošoker ili pepper spray, kako za čovjeka tako i za životinju jer vam pruža dovoljno vremena da pobjegnete.
Da, da pobjegnete.
Radijus primjene je od 1,5 do 3 metra i to su upravo situacije o kojima govorite. Korištenje vatrenog oružja u tom radijusu je najčešće pogubno za prolazeće građane (u pozadini) pa i samog vlasnika ukoliko vlasnik oružja nije obučen za rukovanje pod stresom dok meta (kreten) može ostati ne ozljeđen.

Drugo, zabluda je da se "svi smo naoružani" postiže efekt manje je kaznenih djela.. zapravo učinak je suprotan jer počinitelji bivaju u svojim kriminalnim radnjama brutalniji i bezobzirniji svjesni činjenice da bi i oni lako mogli popiti metak. Jednako je i sa visokim zatvorskim kaznama jer što je zaprijećena kazna veća, počinitelj kaznenog djela (svijesan rizika u koji ulazi) prilikom počinjenja biva brutalniji prema žrtvi.

Najbolji primjer je anglosaksonsko pravosuđe (pogotovo Američko) gdje se kriminalci, svjesni da mogu dobiti doživotnu, ne libe uporabiti vatreno oružje i protiv policije kako bi zadržali slobodu.

Kriminal i prevencija kriminaliteta se rješavaju drugačijim metodama, a ne naoružavanjem svake šuše.

EDIT:
Koliko Vas bi se usudilo pucati u psa koji je skočio na dijete (kad ste to već spomenuli)? Ako bi, jeste li svjesni rizika da sami ubijete dijete?

PS. Ako imate problema sa napadom psa i priskaćete nekome u pomoć, onda snažan udarac nogom u rebra psa (s boka, odmah iza prednjih nogu) u 90% slučajeva usmrćuje psa-napadača jer ste mu slomili rebra i zabili mu ih u pluća, a u gotovo 100% slučajeva prekida napad psa.
29.06.2014 | 17:31
DrAle kaže:
Srećom da stafford nije do kraja zagrizao tako da je njen pas imao ozbiljne ozljede, ali nije uginuo. Zašto ona ne bi imala pravo obraniti svog psa pa i oružjem ako ga ima. Zašto je to toliko strašno?

Da odgovorim protupitanjem: kolike su sanse da će uspaničena osoba sa vatrenim oružjem pogoditi to psa, a ne sebe, neu drugu osobu, ili vlastitog psa kojeg zeli zastititi? Pepper sprej ne bi bio dovoljan?

DrAle kaže:
Ono što mene zanima je ima li povezanosti između broja oružja po glavi stanovnika i broja ubojstava. Švicarska je vrlo visoko (mislim da je na četvrtom mjestu) po broju oružja po stanovniku (i Švedska i Norveška su vrlo visoko) pa nisam siguran (to bi trebalo provjeriti) da se tamo ljudi ubijaju po ulicama. Mislim da su svi koncentrirani na SAD i daju te primjere.

Povezanosti moguce da nema, ja želim reći da treba pažljivo napraviti selekciju tko, kada i zasto smije imati pravo imati oruzje, i potruditi se da ta ista osoba ima odgovarajuci trening.
To pravo nikako ne bi smjeli imati svi, jer su 90% ljudi debili.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 9 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO