Macintosh HD format, a na TM nema backupa!!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macintosh HD format, a na TM nema backupa!!

24.08.2014 | 23:34
Pozdrav svima.

Mislim da mi se dogodila najgora situacija kao korisniku računala, spletom okolnosti a i mojim nemarom.

Koristim se Imacom 27, mid 2010, koji je spojen na synology NAS, a on je ujedino i Time machine za backup.

Nakon prelaska na Maverick osx počinju mi se javljati problemi s bootanjem mavericka(recovery mod,veryfaing i

repair disc koji na kraju završavaju s erase i format hdd te recoverya s TM beckupa)i sve je to lijepo

funkcioniralo do danas... Vratim se GO, upalim mac, boota...i recovery ekran. OK, znam proceduru, sve napravim

formatiram hdd idem na recovery, izaberem TM beckup na serveru kad javlja da ga nema!!? U dijeliču sekunde mi kroz

glavu prođu zadnje četri godine korištenja imaca, dokumenti, slike, šifre i ostali podatci koje nisam s vremena na

vrijeme duplo beckupiro (razmazio me način na koji je sve bezbolno riješavano pa se čovjek opusti...)

Ljudi pomažite.

1. Razlog zašto maverick kod bootanja zezne hdd ili je hardverski problem?

2. Kako je moguče da TM pobriše sigurnosnu kopiju prije nego napravi novu?

3. Šta dalje.. kojim putem krenuti, neki recovery software pa spašavat šta se spasiti da.

Puno hvala na sugestijama i odgovorima, te se ispričavam na podužem postu.
25.08.2014 | 00:43
1. Mislim da imaš problem krepavajućeg HDD-a, ali nemoguće je sa sigurnošću reći na ovaj način

2. Mislim (prilično sam čvrsto uvjeren) da nije moguće

3:

a) Da li ti javlja da ne može naći TM backup volume, ili nađe TM backup volume, ali na njemu nema backupa? U prvom slučaju, to je onaj uobičajen problem. TM je izvorno zamišljen za backup na disk koji je spojen lokalno, putem FireWire ili USB. Kad se TM backup volume mounta kao sparsebundle preko TCP/IP, ima neki čudan postupak da se OS "na guranje" uvjeri da na tom mrežnom mjestu potraži TM backup. Pisao sam svojedobno post na tu temu:

www.jabucnjak.hr/forum/mac-os-x/88314-ma...m-tm-backup-nas.html

b) Ne shvaćam uopće odakle ti ideja da problem toga što se OS ne želi bootati, iz bilo kojeg razloga, zahtijeva potpuni erase diska i clean install OS-a? Tko ti je dao takav windowsaški savjet?

c) Da li su podaci na TM backupu prisutni možeš uvijek ručno provjeriti. Spoji se na NAS bilo kojim protokolom (FTP, AFP, SMB...) i potraži sparsebundle (file koji se zove kao tvoj Mac pa točka pa sparsebundle). Otvori ga normalno, dvoklikom (s nekog Maca, naravno) i u njemu je cijela podatkovna struktura tvog backupa.
25.08.2014 | 05:48
Ne jedanputa sam seljački uzimao posatke iz TM bacup-a. To nije nešto zakukuljeno, već na OSX-u čitljivi dokumenti koji bez obzira da li u proceduri reinstalacije OSX "vidi ili ne vidi" TM backup. Instaliraj bez toga i pogledaj arhivu koju možeš najnormalnije otvoriti. Ako arhivu ne možeš otvoriti, onda je/su disk(ovi) na NAS-u ostećeno. Ni meni nije jasno zašto reinstalacija?
25.08.2014 | 08:54
Ako ti ništa drugo ne pomogne, napravi clean install OSa a onda sa TMa povuci backup svega što ti treba. Kao što je Smayoo rekao uvjeri se da ti sparsebundle stvarno postoji/ne postoji na synoNAS.

Telnetiraj po portu 22 i pogledaj na NASu da li u folderu koji ti je dediciran za TM postoji sparsebundle pa ćemo dalje.
25.08.2014 | 13:46
Ovo je drugi post nalik ovom u svega par dana i sad ste me uplašili.

Neki dan sam vidio Silicon Power Stream S03 2TB Portable External Hard Drive USB 3.0 u nekom dućanu za 800 kuna i bome ću ga uzet. (Na Amazonu ne mogu nać link na 2TB model, ali izgledaju isto). Meni na 2TB stanu svi home folderi svih mogućih Macova koje imam i još će mi ostat bar trećina a možda i skoro pola.

Imam i TimeCapsule i dvostruki WD Live u raidu kao NAS doma, ali ovi mali 2.5" diskovi stanu bilo gdje. Ko mobitel je velik, a mogu sve svoje fajlove nosit sa sobom i ako se ikad nađem u situaciji da trebam formatirat ili mijenjat disk u kompu, ovaj mali disk može biti još jedna kopija uz TimeMachine, zlu ne trebalo. Na firmu je to zapravo 650 kuna i ne da se isplati nego mi se čini da je to najpametnija stvar koju bih mogao danas napraviti.
25.08.2014 | 15:38
Hvala dečki na brzim odgovorima.

U međuvremenu sam napravio recovery ali ženinog aira koji isto ima TM backup samo na ex discu koji je na NASu,

zašto? u cijelom košmaru ponadao sam se da je to moj backup ali nije, imam clon ženinog mavericka SHOW!

Probao sam s migrant asistentom povuči moj back up, vidi TM particiju kad uđe u nju, nevidi sparsebundle file.

Prije samog odlaska na go i gašenja Maca, pojavio mi se notification s porukom od TM da izradim novu sigurnosnu

kopiju, koju tada nisam napravio jer mu treba 7-8 sati a žena i mali u autu...(napravit ću kad se vratim i ugasim ga).

Smayoo 3.
a)Nađe TM bck volume, a kad kliknem na njega kaže da nema sig. kopije.

b)Nitko mi nije dao taj savijet, jednostavno kroz googlanje i traženja riješenja to mi se nametnulo kao jedino moguće, jer svi problemi su mi počeli nakon prelaska na Maverick osx i gašenja maca samog od sebe. Napravio clean install i backup s TM i sve super par mjeseci a onda počinju problemi kod restarta i jedno dva ili tri puta nemože podići osx nego recovery mode-disc utility, moram radit verifikaciju hdd -moram napraviti repair koji ne uspijeva i jedina mogučnost koju mi nudi je erase disc i backup sa TM.

c) Preko findera sam otišao u TM particiju na NASu i tamo postoji Imac sparebundle file, koji se sastoji od Bands foldera koji je pun 8,4 MB filova 1A0a,1A0b....ukupno 499GB.
Vide se još i neki info i id filovi od 510 bajtova.

Žabac NAS discovi rade ok,na koji način pregledavaš te filove (1A02...)i vidiš što je unutra?

rusty- prije clean installa razmišljam kupiti i zamjeniti hdd, jer kao što je rekao smayoo možda je počeo rikavat hdd.
Hvala Vam još jednom na vremenu koje ste odvojili u riješavanju mog problema.
25.08.2014 | 16:24
ad c)
Dakle, imaš .sparsebundle file, ali u njemu nemaš folder po imenu backups.backupdb?
Unutar tog foldera bi trebao imati jedan ili više foldera koji se svaki zovu kao Mac kojeg se u taj folder backupira.
A onda unutar svakog takvog foldera bi trebao imati niz foldera koji imaju ime oblika
yyyy-mm-dd-hhmmss
i na kraju jedan alias po imenu Latest koji uvijek pokazuje na najzadnji pohranjeni backup.
I kad otvoriš bilo koji od tih foldera, unutra vidiš cijelu strukturu svog backupiranog diska.

Znači, ako nemaš taj backups.backupdb folder i sve ono ispod njega, unutar svog .sparsebundlea, onda ti se rasuo file catalog u sparsebundleu, što ti je vjerojatno bio signalizirao onda kad si ga izignorirao, prije polaska na godišnji.

Svi podaci su ti još uvijek tamo (to su ti Bands fileovi koje vidiš), ali bez file cataloga, to ti je nemoguća misija rekonstruirati.

Mislim da imaš beskrajno male šanse da se iz toga dokopaš svojih podataka. Eventualno možeš probati s nekakvim Disk Warriorom ili nekakvim alatom za sparsebundle repair (ako takav postoji). Pomoću njih možda dobiješ konkretnije datoteke, ali i dalje bez originalnog imena, a vjerojatno i bez strukture direktorija. Možda i bez ekstenzije. Ali uz dosta utrošenih sati možda uspiješ spasiti najvažnije dokumente koje si imao.

Uglavnom, sustav te upozorio da ti je backup neupotrebljiv i da moraš napraviti kompletno novi, ti si to odgodio za kasnije, a kasnije si isformatirao disk i onda se začudio kad nisi uspio povući TM backup... Neću ti na to ništa više reći. Stani lijepo pred ogledalo pa si reci sve sam...
25.08.2014 | 18:36
Evo mogućnosti koju ti je smayoo ponudio:

macmanus.nl/2014/01/31/fixed-use-termina...t-sparsebundle-file/

Probaj, ništa te ne košta.
Puno sreće!
25.08.2014 | 18:45
Ovako, na TM drzim ono sto mi nije jako vazno a ipak bi htio sacuvati. Na NAS-u drzim seljacki kopirane datoteke, kao i na jos jednom disku.
TM drzim na trecem disku i nema veze sa slikama ili onim halo vaznim dokumentima.
Shvato sam da je TM drek, ali je joko kul stvar. Za backup bi ja predlozio ipak neko komercijalno rjesenje za komercijalne potrebe.
26.08.2014 | 09:51
Iskoristiti ću koleginu temu da postavim pitanje pošto vidim da je često morao raditi Disk repair i Disk verify.

Zadnjih par mjeseci napravim Repair i Verify kroz Disk Utility par puta mjesečno i bome pronađe dosta grešaka i ispravi. Nakon toga mi se boot drastično skrati.
Vrijeme je da nabavim drugi HDD ili da prije pokušam nešto drugo?
26.08.2014 | 10:10
Kakve greške nalazi? Permissions? Ili nešto drugo?
26.08.2014 | 10:52
Da, Permissions.
26.08.2014 | 11:45
Nema veze s hardverom. Vjerojatno imaš neku aplikaciju koja se ne drži pravila pa radi rusvaj po dokumentima. Pogledaj na kojim se to datotekama događa pa vidi da li sve ili velika većina imaju veze s nekom aplikacijom.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 27 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.18 Seconds

Provided by iJoomla SEO