27.11.2014 | 13:11
Naime došlo je vrijeme da umirovim svoju Toshiba Tecra A-7. Jednostavno podizanje je drastično palo, usporava u radu, hardversko čišćenje i reinstalacija nije pomoglo, ide zbogom.
E sad, nakon dugo razmišljanja, odlučio sam se okušat sa MacBook Pro varijantom, 13" verzija. Ono što mi je bilo odbojno kod njega je cijena. No sada u jednom dućanu u Zg-u se nudi po 10400kn, što je ušteda od nekih 2000kn. Ako ga mislim uzet, onda je to sada, za vrijeme te akcije.
Mislim ga povremeno koristit, odnosno kad nisam doma. Pogonio bi dual boot ( povremeno windows 7 64bit i naravno OSX) ili ti ga boot camp ako se dobro izražavam, surfanje tu i tamo ako me pukne želja za nekom strategijom novije generacije (one bolesne hardverski zahtjevne pucačine odavno ne igram).
Ovo s Win7 mi je neophodno zbog određenih radnji u excell-u i nekih programa za proračune koji rade po metodi konačnih elemenata( zahtjevni su što se tiće procesora i memorije za normalan rad, 4-8Gb RAM im je sasvim dovoljno). Ono što mi je nepoznanica je ta dali ustvari mogu očekivat da će windowsi radit stabilno.
Bilo bi super ako je netko to već radio na tom novom macbook pro, da mi prenese svoja iskustva. Također me zanima dali se ti windowsi mogu instalirat sa originalnog cd-a uz pomoć nekog eksternog cd-drive(pošto vidim da po novom ovi prijenosnici nemaju cd/dvd drive), te dali je moguće izradit od tog originalnog win7 cd-a image pa ga koristit za instalaciju. Malo sam gledao po netu da koriste image, samo neznam jel su ga sami izradili ili su ga negdje ilegalnog skinuli.
Drugo, dali ima neke bitne razlike po performansama u odnosu na onaj od 15" sa 2.5 GHz procesorom i Intel Iris Pro Graphics i NVIDIA GeForce GT 750M s 2 GB GDDR5, ovisno o mojim gore navedenim zahtjevima.
Treće, mogu li očekivat da će se MacBook Pro uljenit kao i ova moja Toshiba nakon 5-6 godina korištenja pod gore navedenim načinom korištenja.