04.03.2015 | 02:04
ja brijem da ovi uopce ne pucaju na svoj auto, nego su se jednostavno odlucili izaci na kraj sa baterijama, pa uzimaju najbolje sto u ovom trenu postoji. tu je tehnologija jednostavno dosla do zida. uza sve pare svijeta, ako nam pametni telefon izgura dva dana bez nadopunjavanja, smatramo to uspjehom. prije 10 godina smo imali telefone koje bi punili jednom tjedno...
ekrane su povecali, nema dijagonale koja nije vise pokrivena od raznih proizvodjaca, brzine procesora su fakat vec nebitne. u mom iskustvu, ne vidim drasticne razlike izmedju brzine na iphoneu 5 i iphoneu 6. mozda nekome znace te 3 stotinke koje ustedi prilikom paljenja kamere, ali ja ovako u hodu ne primijetim.
gustoca piksela, masa, slika zaslona, kamera (koja u ovom formatu tesko da moze puno dalje od ove kvalitete)... sve su te stavke isfurale svoju evoluciju. sve osim baterije!
kako je ta problematika pohranjivanja energije i glavni problem kod elektro automobila, ekipa iz applea je tu ubacila nos da pronjuska malo sta se zbiva. i sada su mediji zagrizli tu bombu da apple radi auto.
kao sto je apple radio televiziju koju je trebala izaci jos 2010.
nista nije nemoguce, ocito imaju toliku gomilu novaca da se mogu posvetiti samostalno i nekakvom svemirskom programu, ali autoindustrija je
pain in the ass posao. fiat je recimo tamo negdje 2005. ako dobro pamtim, imao profit manji od 100tinjak € po proizvedenom autu... (prosjek). apple digne vise na jednom iphoneu valjda!
ajde sada ti prodaj 40 milijuna autiju 2015, 50 milijuna 2016, 60 milijuna 2017 itd.
to je vec teska industrija, proizvodnje sa velikim prometom ali puno manjim profitom.
evo podatci koje sam na brzinu iscupao.
samsung heavy industries (jedni od najjacih u brodogradnji), profit u 2012. = 0,7 milijardi $
samsung electronics (djide midje), profit u 2012. = 22,25 milijardi $
ko sam ja da to kazem, ali bas sam siguran da nemaju ni 1% zelje uci u taj biznis kao proizvodjac. ali sigurno zele uci kao ovaj "pametni" dio u auto industriju (jer ovo sto sad imamo je katastrofa), i mozda je ovo samo dobar spin da sto vise proizvodjaca, u bojazni da ne postanu nova nokia, implementira carplay.