25.03.2015 | 22:51
Zaključujem da nema više novih učesnika koji bi potencijalno mogli doprinijeti pa da iznesem pozadinu priče.
Moj je sin godinama trenirao plivanje (i dalje redovito ide na treninge u rekreativnoj grup - tzv. "plivačko usavršavanje") i tamo je na natjecanjima bio sistem kao što ga i Žabac opisuje. Otplivao si svoje discipline, rezultati se odmah vide, nisi u vrhu, ako želiš - idi kući. Apsolutno nitko nije pravio pitanje oko toga.
Pa sam ja (budala) pomislio da je to tako i inače. Ove je (spomenute) nedjelje bilo (spomenuto) prvenstvo Hrvatske u streličarstvu za klince. Stjecajem okolnosti, moja je supruga (prosvjetar) cijeli vikend bila na putu, a ja sam brinuo o naših troje djece i još dva sinova prijatelja koji su došli u goste iz Varaždina, odnosno Bjelovara, proslaviti rođendan mog sina. U tu spomenutu nedjelju, trebao sam
1. sina dovesti do 9 ujutro u atletsku dvoranu na zapadnom kraju grada (nitko mi ne zna reći koliko će cijela stvar trajati, kao da se radi o tenisu, a ne o streličarstvu gdje se u ±30 sekundi zna koliko traje jedan krug pa se u, ajde... ±15 minuta može izračunati koliko će trajati cijeli turnir)
2. kćer dovesti u 12 na plesni trening jer se i ona priprema za državno natjecanje, naravno, na ISTOČNOM dijelu grada
3. sina (kojem su u međuvremenu rekli da će "valjda" sve završiti do 1, "a ako ne do 1, onda do 2, ako se nešto ne zakomplicira"
), pokupiti valjda nekako nakon natjecanja na ZAPADNOM dijelu grada, ali tako da stignem po
4. kćer pokupiti poslije treninga u 13:30 na ISTOČNOM dijelu grada, da je ne ostave na pustoj ulici kad zaključaju dvoranu (ima 10 godina)
5. sve zajedno ih odvesti nekamo na nekakav normalan ručak, ali da pri tom ne zakasnimo
6. sinove prijatelje dovesti na autobusni kolodvor u 15h na autobus za Zagreb
7. te uz to sve cijeli dan zabavljati 5-godišnju mlađu kćer kojoj je najveća fora "igrati se skrivača sa mnom" po atletskoj dvorani, svlačionicama i tribinama, što je bolja varijanta nego da histerizira od dosade
(BTW, ako mi netko sugerira da je netko mogao u nekom smjeru koristiti javni gradski prijevoz, tome ću reći isto što i treneru moga sina - prijatelju, ajde ti lijepo ostavi auto doma i napravi jedan krug Autotrolejem po gradu NEDJELJOM, s barem jednim presijedanjem, a pri tom je barem jedna linija prigradska. Pa da te vidim kad ćeš stići npr. s Kantride na Viškovo ako kreneš u nedjelju u 2 popodne.)
I onda ja, naivan, ponukan iskustvom s plivanja, zamolim sina da upita trenera može li otići nakon što ispuca do kraja. Jer, eto, pristojno je pitati, iako na plivanju nismo ni pitali. Znalo se - tko hoće ići - ide. I mali isto tako, ništa ne sluteći, ode i pristojno pita.
I onda se trener dere na njega kao da je ... ma ne znam uopće što bi dijete trebalo napraviti pa da bude opravdano da se trener tako na njega izdire. Kad sam ja bio u njegovim godinama, trenirao sam veslanje. Trener je jednom bio nešto nervozan pa se isto tako počeo izderavati na nas zbog neke trivijalnosti. Ja sam mu odmjerio lakat, poslao ga u vražju mater i rekao mu da se na mene ni moj otac tako ne izdire pa neće ni on, a pogotovo ne bez razloga. Nažalost, moj sin je karakter naslijedio od svoje mame pa je svo to s*anje progutao i poslije "isplakao".
Pa sam onda došao ja upitati što je to tako strašno moj sin tražio i zašto je to tako užasan prijestup. Veći dio tog odgovora je bio bujica djelomično artikuliranih rečeničnih fragmenata. Nije bilo baš suvislo, ali neki fragmenti kojih se sjećam su:
"...mi smo domaćini..."
"...ovo je državno natjecanje..."
"...tko ne ostane na proglašenju, kao da nije bio na natjecanju..."
"...uzalud objašnjavate, meni nećete ništa objasniti..." (čvrsto prekriženih ruku na prsima)
Da ne bude zabune, taj jedan od trenera je pokazao naročitu agresivnost i aroganciju, ali još dvoje drugih su se s njim složili, iako ne tako agresivno. Od njih sam čuo:
"Ako ne želi ostati na proglašenju, neka ni ne dolazi više." (na treninge? na natjecanja? nemam pojma - ako je mislio "neka ne dolazi više na natjecanja", onda ne znam tko je tu lud, jer mali je došao samo zato što mu je trener rekao "svi morate doći" - inače uopće nije natjecateljski tip, sasvim mu je svejedno kakav mu je plasman, njega ne zanimaju drugi natjecatelji, ni natjecanje, nego samo meta, luk i strelice)
Pokušam objasniti koji logistički problem imam i onda dobijem:
"Pa idite vi, tko vam brani. On neka ostane."
"A kako će poslije kući?"
"Pa to je vaša stvar."
a onda, minutu kasnije
"Evo pogledajte natjecatelje iz Zagreba, Varaždina, Čakovca... oni će svi ostati do kraja."
"Pa oni su doputovali organizirano i odlaze isto tako, svi zajedno."
"Da, i?"
"Pa odvezite vi meni dijete kući onda i nema problema."
(tišina)
Super, je l' da?
Dakle ja čak mogu prihvatiti da u streličarstvu očito nije normalno ono što je na plivanju normalno (btw, isto to je normalno i na jedrenju, i na rukometu, provjeravao sam naokolo), ali apsolutno ne mogu prihvatiti takav arogantan i agresivan stav, a pogotovo ne prema djetetu.
Tko je tu lud? Ja? Oni? Svi?
Sad me, više od tog incidenta, brine kakvim ja to ljudima prepuštam svoje dijete dva puta svaki tjedan. Onaj trener s kojim sam do sad kontaktirao bio je ove nedjelje bolestan, a on mi je ostavio dojam jednog normalnog i smirenog čovjeka kojem je rad s djecom poziv, a ne posao. Ali ova druga ekipa...
iskazuju sve simptome frustriranih nastavnika tjelesnog koji mrze sve oko sebe jer je njihov predmet u školskom programu potcijenjen.