06.05.2015 | 16:34
Ja sam i u Zadru, i u Šibeniku bio trilijun puta.
Jako mi je teško izabrati koji bi mi bio ljepši i zanimljiviji za preporučiti. Zadar je sigurno atraktivniji zbog morskih orgulja i pozdrava suncu, ali izraz "definitivno" sigurno ne bi upotrijebio. Šibenik meni ima ljepši ugođaj i duh Dalmacije u onom samom centru.
Za Šibenik preporučam parkirati na rivi (iz centra se spustiš na more pa onda parkiraš negdje na desno). Šetaš dalje u tom smjeru dok ne dođeš do katedrale Sv. Jakova. Ja nisam vjernik u rimokatoličkom smislu te riječi i ne doživljavam crkve na takav način, ali Sv. Jakov je spektakularno zdanje koje svakako vrijedi vidjeti.
Onda od katedrale nastaviš preko trga na kojem se održavaju predstave tokom dječjeg festivala i dalje uzbrdo tom ulicom, do kazališta i knjižnice na vrhu. Blizu kazališta je s lijeve strane slastičarnica u kojoj je također jako fini sladoled. Iza knjižnice na desno nizbrdo prema moru kroz park i natrag do auta.
Ovisno o tome koliko bude sati i ovisno o tome koliko tome naginjete, posjetite šibensku tržnicu i ribarnicu. S tog centralnog trga gdje je knjižnica umjesto desno prema moru produžiš cca ravno preko raskrižja. Meni se osobno jako sviđaju, ribarnica još više nego tržnica jer ima onaj duh nekadašnjeg vremena. Ljudi iz okolice grada donesu svašta nešto iz svog vrta, po par kila ovog, par kila onog. Na lijevoj strani ima onih sveprisutnih preprodavača plastičnog voća i povrća s veletržnice, ali, za razliku od riječke tržnice, oni ne prevladavaju. U ribarnici isto tako. Za razliku od riječke, koja je 4x veća, a na svim bancima uvijek svi isto prodaju, na šibenskoj ribarnici isto tako dođu lokalni mali ribari, svaki s nečim drugim. Imaš na bancima par kila muzgavaca, dva lubena izvađena na panulu, u jednoj kašeti dva kanja, par piraka, par lenica, sve "in boto", za brodet, i tako...
O Zadru se sve više-manje zna, odnosno ja ne znam ništa više nego je opće poznato. Šetnja rivom na poluotoku, od filozofskog fakulteta do Orgulja i Pozdrava suncu pa onda na Forum, pokraj Donata i Stošije na Kale largu, na desno pa od Narodnog trga opet desno i malo onuda cik-cak.
Što se tiče preporuke za marendu, ja nemam ni najmanje dvojbe. Kad ideš autocestom A1 prema Šibeniku/Zadru, uhvatiš jedan izlaz prije Šibenika, Vrpolje. Imaš 2-3 km spojne ceste koja te od izlaza autoceste dovede do stare državne ceste. Kad dođeš do nje, skreneš LIJEVO (dakle kao da se vraćaš prema Prgometu, odnosno Splitu i Trogiru) i voziš 5km cca do sela Boraja. U tom selu ima gostiona Boraja. Samo jedno jelo imaju na meniju u ovo doba godine. Janjetinu.
Najbolju na svijetu. Neupitno najbolju na svijetu.
022 566 522. Pametno ti je nazvati ranije pa pitati kad je gotovo iduće janje i eventualno rezervirati količinu.
Inače, taj se cijeli kraj zove Boraja i ima više tih gostiona gdje se jede janjetina. Najpoznatija je Torcida u Vrpolju (bliže Šibeniku). Nije ni tamo loše, naprotiv, ali to je ipak više konfekcija, nalik npr. restoranu "NK Trnje" u Zagrebu.
Ako janjetina nije vaš "cup of tea", nažalost ja ti ne mogu mirne savjesti preporučiti ništa ni u Šibeniku, ni u Zadru. Ima mjesta gdje se nekad nešto dobro može pojesti, ali isto tako na svima njima možeš i naletjeti na minu. Jednostavno - svi su ugostitelji tamo previše sezonski orijentirani i nije im baš fokus održati dugoročnu reputaciju. Od svega toga ti je onda najbolje stati na autocesti na odmorištu "Gospe od puta" (službeno se zove odmorište Krka, odmah poslije izlaza Šibenik kad se voziš u smjeru Zadra) i pojesti tamo u njihovom self-service restoranu. Jeftino nije, ali nije ni skuplje nego igdje u Šibeniku ili Zadru, jeo sam tamo desetak puta i nikad nije bilo loše. Nije bilo ni išta spektakularno dobro, ali barem vidiš hranu prije nego je naručiš pa odabereš ono što ti izgleda ili miriše OK. Pašticada im je na mjestu (ocjena -4, recimo) i često je poslužuju, a i ugođaj je OK. Pogled na Krku je sjajan, a objekt nije tik kraj autoceste pa nije ni buka.
Evo, nadam se da sam bio od pomoći.