05.10.2015 | 14:41
Povrće i voće koje kupuješ zimi nakrcano je umjetnim bojilima, ureom i ostalim kemikalijama kojima se održava "zdrav" i jedar izgled. Osim, naravno, agruma, kojima zima jest sezona. Samo što agrume moraš prati uz puno trljanja, u vrućoj vodi, da ispereš pesticide iz kore ispod opasne razine.
Češnjak, med i rakija su puno bolji i zdraviji izbor. Ako iz društvenih razloga to ne dolazi u obzir, onda su ti šumeće tablete C vitamina iz apoteke puno manje otrovne od tzv. "zdrave" hrane.
Prirodni aktivator imuniteta je med. Odnosno propolis, kojeg u normalnom domaćem medu ima dovoljno. Ali med treba jesti žicom, na sobnoj temperaturi, ne potapati u vrući čaj i sl. Možeš ga izbalansirati sokom od pola limuna ako ti je presladak.
Osim toga, što se prehrane tiče, ja se uvijek držim toga da je najzdravija prehrana - sezonska prehrana - ljeti jedem svježe voće i povrće, i na jesen voće i tikve. Uvijek ono što je u sezoni. Kad dođe zima - sušene domaće svinjarije, kiseli kupus, kisela repa, kisela paprika, kiseli krastavci, cikla, turšija... Juhe od tikve, ukuhanog paradajza, kokošije ili goveđe, s par glavica luka i par češanja češnjaka. U zimske maneštre (variva, čušpajze, čorbe...) uvijek crvene paprike, ona štiti od crijevnih viroza. Čaša vina (crnog bolje nego bijelog) uz ručak i dobra domaća šljiva (jedna) navečer prije spavanja.