08.11.2015 | 11:46
JOHN kaže:
Ja sam za pisano pravo. Uprotivnom ako si svatko uzima za pravo da funkcionira u društvu, ma kakvo god ono bilo, na način kako njemu odgovara, izazvat će kaos.
To čak nema ni veze s onim što sam ja napisao. Ja sam govorio o načelu međusobne tolerancije na individualnoj razini. Govorio sam o tome da zalupani primitivac smatra da ima određena prava, a istodobno smatra da netko tko nije s njim u istoj društvenoj skupini - nema ta prava (jer je "bolestan", "manje vrijedan", jer "ovo nije njegova zemlja, neka ide on odakle je došao" makar u ovoj istoj zemlji živi već generacijama, jer "ta pravila vrijede za normalne ljude" i tako dalje) i, štoviše, da on sam uživa pravo onima koji su od njega drugačiji - odreći ili zabraniti ista prava koja sam uživa.
Pravo se temelji na zakonima koji se donose konsenzusom, a konsenzus je temelj zdravog društva.
hr.wikipedia.org/wiki/Konsenzus
Konsenzus ili sporazumna jednoglasna odluka je postupak donošenja odluka koji se ne zasniva na "vladavini većine" već na najvećoj mogućoj suglasnosti unutar skupine.
Ajde sad malo promisli pa prokomentiraj gdje je zapelo - da li si ti krivo shvaćao značenje riječi "konsenzus", ili zaista vjeruješ da se zakoni donose konsenzusom, ili pak (kao neki) zapravo smatraš da se zaista radi o konsenzusu jer oni koji su protiv ionako nemaju pravo izjašnjavanja?
Pristupio sam jabučnjaku prije koju godinu. Prihvatio sam pravila koju određuju nekolicina ljudi uključujući tebe, mada, s vrlo malo stvari se ne slažem ali sam prihvatio pravila i ako smijem primjetiti vrlo dobro funkcioniramo zato jer se držimo tih pravila. Kome nisu odgovarala i na tome je ustrajao, morao je napustiti ovu zajednicu, zar ne?
Nije morao. Sam je tako odlučio. Jedan jedini član je s Jabučnjaka zaradio ban, a to je bio Tony Soprano koji je članove muljao i varao u raznim transakcijama preko oglasnika.
Bitna razlika između Jabučnjaka i zemlje koju svi dijelimo je u tome što je Jabučnjak privatno društvo, a ova zemlja i njeni stanovnici - nisu. Drugim riječima - ova zemlja pripada svakom tko se u njoj rodio-la ili na drugi način stekao državljanstvo (iako ja osobno mislim da bi to trebao biti svatko tko ovdje živi i radi i pridonosi društvu kako i koliko može, ali to je druga priča) i nitko nema pravo nekom drugom oduzimati pravo koje sebi pridržava, samo zato što je ovaj u manjini.
Demokracija je vladavina većine u kojoj se poštuju prava manjine.
democracyweb.org/node/36
Ako to nije tako, onda to nije demokracija, nego Divlji zapad. Zakon jačega.