08.11.2015 | 16:11
smayoo kaže:
JOHN kaže:
Evo, pred nekih mjesec dana sam odlučio ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja poslati primjedbe na neke relativno friško donešene zakone, zakon o gradnji i zakon o prostornom uređenju, te nedostatku eventualnog pravilnika koji bi trebao biti sastavljen za tematiku klizišta. Odgovora do sada nije bilo, ako ga neće skoro biti, pokucat ću na vrata i tražiti objašnjenje.
Pa će ti odgovoriti da je zakon bio na javnoj raspravi prije izglasavanja i da si primjedbe trebao dati tada. Jest da bi ih svejedno ignorirali, ali eto... mogao si.
Kako god bilo, one zakone s kojima sam ja bio u bližem dodiru, s iznimkom Zo zaštiti od požara, NE pišu kompetentni stručnjaci, nego uredske tuke. Točnije, uzmu pa prepišu njemački zakon. Na primjer.
Ajmo biti malo određeniji i ne argumentirat pukim nagađanjem, da ne kažem površnim.
Moji argumenti apsolutno nisu ni površni, ni nagađanje. Odgledao sam određen broj sjednica Sabora jer me zaista zanimalo kako se izglasava neki zakon. Nikad tu nije bilo ni "k" od konsenzusa. Čisto golo preglasavanje.
Poprilično sam uvjeren da prijedloge zakona, izmjena i dopuna ne piše neka tuka iz fotelje, bar se nadam
Dok su tvoji argumenti, zapravo - nagađanje. Odnosno - puke želje. Pozitivne, ali ipak samo želje.
Mogu oni odgovorit da je bio na javnoj raspravi i da se nisam tada javio, no zakon je došao prije nego sam se ja suočio s predmetima koji ukazuju na nedostatke. No uvijek postoji opcija dopune i izmjene, tako da nikada nije kasno i dobro da ne postoji opcija da je sada kasno.
Stručni sam polagao prije koju godinu prema relativno novim zakonima, te me iskreno iznenadilo kako neki pravilnici vise još od 1999, konkretno za ugostiteljstvo, dojavu i mislim da još koji. Nisam u toj tematici, ali ako se nisu mijenjali to je vjerojatno znak da je bila dobra oluja mozgova kod pisanja.
Što se tiće konsenzusa, ciljao sam na trenutak kada se piše prijedlog ili kada prijedlog ide na doradu. Znam da dobar dio na klupama ostavlja opciju da imamo eventualnu tuku koja će podići ruku a da blage dume nema za što ju je digao.
Nisam u sobi osobe/a koje kroje prijedloge tako da ti, kao niti ja, nemožeš sto posto tvrditi pravi razvoj, no možemo nekom uobičajenom logikom nešto predvidjeti ili ispasti naivni kako se može utvrditi između tvojih redaka.