28.11.2015 | 20:07
Moje Plex iskustvo na Synology NAS 213j je jako tanko. CPU je nedonosce i nema snage za nista. Puno filmova mi uopce nije htio reproducirati, zbog video transcoding za koji nije imao snage u real time.
Onda sam sve datoteke ostavio na NAS, a Plex server prebacio na rMBP (koji ga niti ne osjeti u pozadini). Spojeno je sa WiFi i radi to normalno. Nekada malo zatrza (pojavi se onaj buffer plavi bar na Roku), ali nastavi. Sve to pripisujem bezicnoj mrezi na Plexu.
Jako dobra vijest za sve Plex korisnike je da su prije par dana uveli (prvi dan sam se cudio da toga nema, jer mi je tako normalno i logicno da to tako radi), je da Plex server enkodira unaprijed. Znaci, analizira sadrzaj na HDD i klijente koji su spojeni na server, i onda kada NAS ne radi nista (preko noci recimo) ili kada je CPU rasterecen, enkodira i priprema te video sadrzaje "in advance".
U momentu kada klijent (iPhone, PS4, Roku, itd) zatrazi video na pregled, server mu isporuci ranije obradjenu i prilagodjenu verziju. Znaci nema potrebu za real time obradom. To ce bitno popraviti korisnicko iskustvo, uvjeren sam u to.
Za sada sam za Premium korisnike, ali doci ce ti svima za par mjeseci