02.04.2016 | 22:25
smayoo kaže:
dpasaric kaže:
Ne znam, meni to izgleda kao vrlo retro ideja sve skupa... danas gledati non-HD sadržaj mi se čini mučenje.
Zašto bi bilo mučenje?
Imam svoje DVDove s filmskim klasicima (Kubrick, Tarkowski, ...) i TV legendama (Monty Python npr.) koje sam nakupovao kroz 20 godina. I stare VHSove odavno digitalizirane ili u VCD, ili u DVD format. I što bi ja sad trebao? ...
IMHO zato jer ima gomila novog i kvalitetnog sadržaja koji je šteta ne gledati u modernom formatu u kojem je nastao. Naravno da će se npr. Monty Python DVD kolekciju gledati takva kakva jest, ali mnogo toga novoga je zaista grijeh gledati u nekakvoj PAL rezoluciji - npr. BBC dokumentarci, poput serije "Planet Earth" ili novog izdanja serije "Cosmos", itd.
Također, niz filmskih klasika je sada remasterizirano za Blu-ray i mogu se gledati ponovo, ali sada zaista u vrhunskoj kvaliteti, baš kao da si u kinu - npr. tako sam odgledao cijeli Sergio Leone opus, a da ne pričam što full-HD format znači filmovima poput Blade Runnera, Alien serijala i slično... nadalje nije samo to, u paketu uvijek dolazi 5+1 zvuk, a to mnogim filmovima pruži novu dimenziju.
I za kraj Netflix i slično - sav sadržaj (a nije sve novo smeće) je u full-HD formatu, a većina ima i 5+1 zvuk. Zato mi se čini danas gledati video u PAL rezoluciji kao namjerno slušati mono glazbu.