Savjeti za kupnju rabljene opreme
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Savjeti za kupnju rabljene opreme

• iMo
  • Korisnik
  • 19
03.04.2016 | 18:56
Bio bih zahvalan nekome ako ima koji dobar i praktičan savjet kako kod kupnje polovne tehničke opreme (informatičke, foto i video-opreme) izbjeći kupnju ukradenih stvari te kako se osigurati da imaš potvrdu da si opremu pošteno platio traženim iznosom prethodnom vlasniku?...

Je li rješenje kupoprodajni ugovor ovjeren kod javnog bilježnika ili ima (još) neki drugi način?...
03.04.2016 | 19:26
Ako si kupio ukradenu stvar, neće ti ni najmanje pomoći što imaš ugovor o kupoprodaji. Ako policija dođe do tebe, nećeš biti kazneno odgovoran, ali oduzet će ti ukradenu stvar, a za svoj novac ćeš morati podnijeti privatnu tužbu protiv prodavatelja.
03.04.2016 | 19:40
Ako kupuješ apple računalnu opremu, nju provjeriš na webu. Ima stranica gdje se upiše serijski broj od proizvoda i vidi se jel ukraden ili nije. Za neku drugu tehničku robu dovoljno je napraviti kupo-prodajni ugovor, koji je podpisan od obje stvari. S druge strane ta oprema može biti vrijedna i nekoliko k eura, pa s te strane nije loše da se ovjeri kod javnog bilježnika, pogotovo za onu skupu robu koja je nesrazmjerno male cijene, sama ta činjenica ti daje naslutiti nelegalnost tog proizvoda.
Primjera radi, išao sam po zvučnike u Delnice. Radilo se o sonus faber zvučnicima. Prodavac ih je dobio kao nekakvu kompezaciju, s tim da je vlasnik rekao da će ih odkupiti...prošlo je više od godinu dana i tom se čovjeku nije dalo više čekati i stavio ih je u prodaju. Nije imao račun, niti kutije od zvučnika ( zvučnici su bili polovni u mint stanju ) a cijena nije bila drastično manja, možda 10-15 % manja, mada je teško utvrditi stvarnu cijenu takve robe.
Napravili smo kupo-prodajni ugovor, gdje smo naveli prodavatelja s njegovim podacima i potpisom i moje generalije, te je zapisan ser. broj zvučnika. Cijena je bila 8 k kn. Da je bio znatno veći iznos transakcije, obavezno bi odnio ugovor kod javnog bilježnika.
03.04.2016 | 20:15
cariblanco kaže:
Ako kupuješ apple računalnu opremu, nju provjeriš na webu. Ima stranica gdje se upiše serijski broj od proizvoda i vidi se jel ukraden ili nije.

Kako se po tome vidi je li ukraden ili nije? Vidi se kad je kupljen i da li je isteklo jamstvo. Po tome ne možeš znati da li je prodavatelj taj koji ga je kupio, ili ga je kupio od prvog vlasnika, ili drugog, ili trećeg, ili ga je od nekog od njih ukrao.

Za neku drugu tehničku robu dovoljno je napraviti kupo-prodajni ugovor, koji je podpisan od obje strane.

U kom smislu je dovoljno? Da se uvjeriš da nije ukradeno? Kako?
04.04.2016 | 06:55
Pročitao sam na forumu da postoji mjesto na webu ( nemam link ) gdje kad upišeš ser. broj apple računala ili iPhona, pa se vidi jel taj uređaj na crnoj listi ili nije, ako je onda je ukraden.

Za ovo drugo, pa bolje je imati bilo kakav papir nego nikakav. Dosta ljudi ne čuva račune za robu do cca 500 $. Ukradena roba najčešće ide po cijeni upola ili nižoj od realne cijene, to je valjda svima jasno.

Kako se uvjeriti da roba koja nema papire nije ukradena ? Nikako, ali bar imaš papir za policiju da tebe ne sumnjiče ako dođe do toga. Što se tiče onih zvučnika koje sam kupio, 99,9 % sam uvjeren da je priča onog lika iz Delnica istinita. Imam dosta godina u guzici, da bi znao prepoznati ljude i njihovu priču.
04.04.2016 | 07:06
Da i ja koju pametnu napišem.
1. Opći dojam prodavatelja je važan.
2. Uređaj treba imati svu opremu s kojom je došlo. Ako fali napajanje, kablovi i tako to, ja to ne bi kupio. S druge strane, ako je uređaj jako star i jeftin, tada se ide po osjećaju.
3. Fizičko stanje uređaja. Ako nije jako uništen jer to mi govori o samom vlasniku koliko pazi elektroniku.
4. Radni sati su važni ako se mogu provjeriti (kod fotoaparata je broj okidanja). Ako uređaj služi "u studiju" tada je sigurno dosta eksploatira što u biti ne mora ništa značiti, ali ja sam oprezan.
5. Kod njuškala gledam koliko predmeta ima dotični prodavatelj. Koliko ima sličnih predmeta. Recimo, ako prodavatelj prodaje nekoliko prijenosnika, to vjerojatno nije sve koristio, već preprodaje (tipa servisa koji otkupljuje jeftino i onda dila).

Imao sam slučaj kad sam preko njuškala htio kupiti NAS DS215+ i prodavatelj se nikako nije mogao naći osim kasnije navečer. Kao radi ali ne može izlaziti iz firme, a ne mogu niti doći u firmu platiti i uzeti NAS. Kad sam ga pitao zašto prodaje nešto što je novo, kaže da je to kompenzacija za posao koji je odradio. Nešto mi je bilo sumnjivo i odustao sam. Kupio u firmi koja zastupa Synology, koštalo me nešto više, ali mirno spavam.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
04.04.2016 | 20:42
Svima zahvaljujem na odgovorima.

Odustao sam od kupovine rabljene tehničke opreme - zauvijek!

Što je sigurno - sigurno je! Novo je novo, makar bilo i slabije kvalitete.

Rabljeno je dobro samo ako je darovano : )

P R I J E D L O G

Bilo bi lijepo i korisno - u cilju male pravne pomoći - "izvjesiti" na Jabučnjaku u nekom kutku šprancu-dvije kuporodajnog ugovora za one koji se odluče na kupnju rabljene tehničke opreme unatoč rizika od (bez)brojnih (mogućih) popratnih problema.
04.04.2016 | 20:54
Dapače! Pozivamo nekog odvjetnika ili barem općenito pravnika, ako ga ima među našim članovima, da nam napiše ovakvu šprancu, a mi ćemo je objaviti.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
04.04.2016 | 21:36
... Evo mojeg pokušaja skiciranja jednog takvog ugovora prema uzorku preuzetom s interneta. Sigurno među 'jabučarima' ima javnih bilježnika i javnih bilježnica (?!) koji bi ovo mogli malo iskorigirati i učiniti upotrebljivim.

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: 160404ugovorKupoprodajniObr1.doc
Veličina datoteke: 15 KB

160404ugovorKupoprodajniObr1_Page_1.jpg

160404ugovorKupoprodajniObr1_Page_2.jpg
04.04.2016 | 23:37
iMo kaže:
Svima zahvaljujem na odgovorima.

Odustao sam od kupovine rabljene tehničke opreme - zauvijek!

Što je sigurno - sigurno je! Novo je novo, makar bilo i slabije kvalitete.

Neznam zašto si odustao zauvjek, što ako ja imam račun i sve papire s amabalažom od nekog proizvoda ? Nečeš valjda reći da ni polovni auto nebi kupio.
04.04.2016 | 23:57
Novo je novo. Rabljenu robu i pokretnine bi valjda kupio samo od rođenog brata.
No, nemaju svi novaca za ove nove recimo drangulije relativno niže cijene, tako da podržavam bilo kakvu vrstu ugovora, ovjerenog ili neovjerenog od strane javnog bilježnika. Također sa veseljem iščekujem jedan kvalitetan špranca ugovor od iskusnijeg pravnika.
Imat će posebno mjesto na mom sticku, obzirom da često volim kupit neke nove stvari iz oglasa.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
05.04.2016 | 00:19
... Stvari koje su tehnički jednostavnije, vjerojatno bih ipak kupio - ali ako je baš "sila". Sve što je složenije tehničke strukture možda bih se usudio kupiti samo uz preporuku vrsnog majstora - automehaničara, informatičara, električara... ovisno o vrsti uređaja. No, dobar ugovor u startu bi uklonio mnoge nedoumice i "rastjerao" sve prodavače nečasnih namjera ; )
05.04.2016 | 12:41
Iz perspektive nekoga ko je igrom slucaja prodao i kupio jako puno polovnih stvari, ja mislim da strahujete bez veze.

Rizik kod polovne kupovine je porijeklo robe (tj. da nije ukradeno) i mogucnost kvara ili neki fizicki nedostatak.

U vecini slucajeva dovoljno je koristiti zdravu logiku (originalni racun, profil prodavca, osobni dojam, preporuka, dojmovi prethodnih kupaca i sl), a kvare se i nove stvari, tako da se tu covjek treba kockati malo jer kod rabljenog nemas jamstvo

Ako znas sto kupujes, detaljno to testiras prilikom kupovine i to je to.

Ja recimo ciljano ne zelim kupiti nov auto, nego uvijek kupim 2 godine star, vozim ga jos 2 max 3 god, i on ode dalje. Radio sam razne kalkulacije i za moj nacin razmisljanja, to je najekonomicniji nacin. A jos uvijek ne vozis neku staru kantu. Dragi bravo, jesam li ja nenormalan?

Radije bi kupio Retinu staru godinu dana sa integriranom grafickom i 16GB rama, nego nov iz ducana a da je hardverski osakaceno nedonosce. Miris novog izblijedi za 2 tjedna, i sta onda?

Prije bi kupio i rabljen auto sa jacim motorm i boljim paketom opreme, od istog takvog novog ulaznog modela koji nema nista.

Vec smo ustanovili da ljudi svrsavaju i na sealed package, originalnu ambalazu, stickers i sl, ja bas i ne

Cekam da predstave novi MBP, pa cu odluciti kupujem li ili ne. Moja Retina je stara 3 i pol godine i radi savrseno. Nemam doduse kutiju, ali svejedno prodao bi je za 3-4 dana po objavi

I ne bi mi 100% ljudi trazili da potpisujem neke tamo ugovore
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BigMac, Ender, Maxxy, Riba, robee, rusty, smayoo, Tito, VanjusOS, Anonimci (584)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO