07.08.2017 | 11:45
Ja buljim u ekran i zbog posla, i zbog hobija, i zbog informiranja. Cijeli život, od 13. godine. Možda moje mišljenje o tome nije mjerodavno, ali vjerujem da bi se mnogi, uključivo i moja supruga i troje djece, i prijatelji, složili da nisam zbog toga ispao sociopat niti psihopat.
Mišljenja sam da su i smartphonei, i društvene mreže, internet, youtube, reddit, itd. samo kanali komunikacije i izvori informacija. Možeš ih iskoristiti za super stvari, ili za najgluplje i najzloćudnije na svijetu. To je stvar prije svega nekih karakternih osobina s kojima smo se rodili, a onda sustava vrijednosti kojeg smo preuzeli od svojih roditelja, učitelja, okoline...
Imamo sina od 16 i kćeri od 13 i 7 godina. Nisam se nikad trudio ne buljiti u ekran pred njima. I oni bulje u ekrane. Ne isključivo, isto kao ni ja, ni supruga. Također i čitaju, i bave se sportom, i pomažu oko kuće (kose travu, bojaju drvenariju, odnesu smeće, kuhaju, peku kolače...), putuju s nama, druže se s drugim ljudima uživo, idu u kino s nama ili s prijateljima... Meni je jedino važno pratiti
na koji se način služe svojim "sokoćalima", tj. koje sadržaje konzumiraju i na kojoj razini komuniciraju. I zadovoljan sam, jer vidim da istražuju, razmjenjuju iskustva i mišljenja i kritički se odnose prema tome što nađu.
Mi smo kao klinci čitali stripove, a naši starci su čupali kosu i tvrdili da nas to vodi u propast i da bi trebali čitati knjige. Knjige su, odgovorno tvrdim, i šund-literatura najniže razine (da sad ne imenujem autore i naslove, kako se nitko ne bi našao uvrijeđen), i inspirativna beletristika za razne uzraste (od Zagorke, Šenoe, Vernea i Sienkiewicza, do, ne znam, Hemingwaya, Dostojevskog i Prousta), i filozofsko-metafizička djela za koja se (kako reče jednom Jacques Prevert) deset puta više ljudi hvalilo da su ih pročitali, nego su ih zaista pročitali.
Isto tako, stripovi su i Marvelov glamour-šund, i fabularno plitke strip-sapunice za djecu, kao što su bili Zagor-te-nej ili Blek Stena
, ali i jedan Corto Maltese, ili pak takvo epohalno djelo kao što je Alan Ford.
Hoću reći - nije
MEDIJ taj koji utječe na mentalno zdravlje, nego
SADRŽAJ. Tko će raspoložive medije koristiti za kakav sadržaj - stvar je isključivo, u konačnici, vlastitog odabira. Djecu treba naviknuti (vlastitim primjerom) da se prema dostupnom sadržaju odnose prije svega kritički. Da traže u njemu određenu vrijednost i da se kroz to razvijaju.
Mom sinu su, kad je imao 7-8 godina, proricali "crnu" budućnost jer "stalno bulji u taj youtube". Isto kao što su i mnogi njegovi vršnjaci buljili. Ipak - on je iz tog youtube-a u najmanju ruku naučio tečno govoriti engleski (a i puno više, tvrdim odgovorno), a većina njegovih prijatelja iz osnovnoškolskog razreda - nisu ništa, pa čak ni taj "nesretni" engleski.