09.10.2017 | 10:24
Ma nije Žabac ništa loše mislio, čovjek je domoljub i to se treba poštovati, naglašavam to jer sada ispada da sam istrolao temu.
Mene su oduvijek bunila ta tri dana, samo da svoje ponovim i drugi put.
EDIT:
Ali, stvarno me uvijek rastuži kada vidim branitelje koji su zaista bili na frontama na šta su spali.
Eto, jedan dečko iz Zagreba, da mu ime ne govorim, uvijek je ljeti (i da je 40 stupnjeva vani) nosio duge hlače. Onda sam od svojih frendova koji znaju tu priču čuo u čemu je stvar. Znači, bio je u nekom selu (oko Plitvica, Korenice, uglavnom tada zauzetom) i pobili mu skoro cijeli vod, pa se on brže bolje sakrije pred tadašnjim neprijateljem (ne želim ovdje imenovati nikoga, i dalje stvarati tenzije) u neko napušteno dvorište, pravac obližnji svinjac. Ljudi su prolazili, nitko te svinje nije htio jest, niti od "naših niti od njihovih" - jer su one jele leševe. Ovaj je to kao već iskusni pješadijac znao, ali je zaboravio jednu stvar...
Svinje jedu i živo, ako se ne mrda ih ne mlatne ih - a on je morao biti tih kao miš dok ovi ne prođu, jer da ih je počeo šutati one bi zaskvičale, a on bi imao rafal metaka u torzu.
Izjele su mu noge, grickale i čupale meso svaka s po jedne - on krvavi, vrišti u sebi, ali strah za život odradio je svoje i nije zvuka ispuštao. Odšutio je i trpio bol dok ovi nisu prošli.
Znate li kako je završio?
Dobio je braniteljsku mirovinu, ne znam koliku - ali postao je i psihički bolesnik ovisan o metadonu i alkoholu (sve od PTSP-a), a umro je u tramvajskom sjedalu svršetkom 2016. godine.
Na kraju mu je otkazalo srce.
"Klonula mu samo glava, 'ko da drema, 'ko da spava"...
Najmerno sam sa Đoletom ovo opisao.
Jer, on i njemu slični nekadašnji vojnici iz svih zaraćenih država bivše SFRJ su "ljudi sa mesecom u očima", kako ih je Balašević opjevao u onoj jezovitoj, no izvrsnoj baladi posvećenoj Vukovaru.
E sada, lako je reć - ma, prokleti narkoman ili prokleti alkoholičar, i bolje mu je tamo gdje je.
Treba si zamisliti što je dečka koji je sa 18 godina otišao u rat; kakve strahote je i vidio i počinio - natjeralo da to sve uzima kako bi mogao biti u stanju zaborava ostatak života. Doživio je nekih 46/7 tako nešto.
Vjerujte mi - takvi su ljudi, invalidi psihički i fizički (nije sposoban za rad bio - imao je potvrdu) - prava slika kako se država pobrinula za branitelje koji su se vratili doma nakon rata, a nisu imali nikakvu "vezu".
Dali bi im tvornički heroin, a oni bi to još zaljevali i pivom i travaricom samo da zaborave.
A na ratištu su im davane tablete koje su ih držale budnima danima i noćima, opet nekakvu drogu, samo - "dizalicu".
On je jedan od onih što na engleskom zovu cannon fodder, a mi topovsko meso.
I onda - kada se tako pogledaju stvari - koliko ih je pomrlo od polakog ubijanja sebe, koliko ih je doslovno stavilo cijev u usta, a koliko je dobilo fleševe pa pobilo i susjede, pa kada su se osvjestili i vidjeli šta su napravili, raznjeli sebe bombom - ne znam zaista čemu tri proslave.
Postavimo si svi zajedno pitanje: o čemu ti ljudi (ovoga više nema), kojima smo ove dane zapravo i dužni najviše jer je u Saboru mogao sjediti bilo tko podoban, ali za odlazak u rat su trebala čelična muda - razmišljaju na ove dane? Jesu li sretni i ponosni? Ili si jebu sve po spisku što su bili glupi i naivni? Ili niti jedno niti drugo, već u kafić ili dućan, ili kod lokalnog dilera - i daj da razmišljam o nečemu pedesetom...
Zapravo, DAJ da NE RAZMIŠLJAM.
Lova koja se utuče za sve "velikodostojnike" na te dane (benzin, vozače za dolazak na mjesto pijeteta, obavezna klopa od makar dva predjela i dva glavna jela, te bezbroj pića, od kisele, preko gaziranih i gustih sokova, do gajbi piva i vina) - bila bi bolje utrošena na njihovo liječenje.
Pravo liječenje, ne ovo trovanje koje im se danas nudi samo da pomru što prije, kako bi ih bilo što manje i ne bi više bili na državnom proračunu.