03.11.2017 | 10:53
A jesam vas malo zakačio i na ovo, a?
Baš mi je drago...
Ovo su jako teške teme, i svatko ima svoje poglede na njih i to treba poštivati. Osobno sam sličnog uvjerenja kao i Smayoo, u tu nekakvu energiju, u nedostatku boljeg izraza.
I isto tako vjerujem u dobru i lošu energiju i mjesta gdje se iste ispoljavaju, tko zna zbog čega.
Ali lokalne priče, tipa ove o Lokrumu, kao i ove o ženi u crnom oko Učke, uvijek ću prije povjerovati lokalnom čovjeku "pravu" verziju stvari, nego čovjeku koji se tamo kupa cijeli život svako ljeto. Pa makar me ovaj farbao k'o šarena vrata... Čisto zato jer držim da onaj tko je negdje odrastao zna takve priče da došljaku - turistu, kako god - trebaju 20 godina da ih sve polovi - od onih prizemnijih tko tu koga, otkada i zašto - do onih malo dubljih, tipa povijest mjesta i to - do ovakvih, neki će reći - ludih i nepotrebnih.
Ipak, meni su sve one redom JAKO zanimljive.
A za ženu u crnom ne samo da se priča o Učkoj, nego je i prva epizoda sada već
ultrahiper dosadne serije koja ne zna stati "Supernatural" posvećena istoj.
Epizoda je, naravski, osmišljena i snimana u USA, i ni zuc o nekoj Hrvatskoj.
Ono što sa većom sigurnošću mogu reći, jest da se naziv vampir rađa u 17. (mislim) stoljeću na Balkanu, a onda ga kasnije Bram Stoker u 19. stoljeću (živio je do sredine 20., tako nešto) popularizira u romanu "Drakula" u obliku Vlada Tepeša
nabijača koji je živio sredinom 15. stoljeća, i bio to što je bio ne zato jer je vampir, nego bivši janjičar kao i njegov brat Radu - koji je još služio Turskom caru Mehmedu II. Uglavnom, Vlad je htio poraziti Turke i nije više htio plaćati danak Osmanlijama, i onaj kojega je Mehmed II. poslao da u Vlašku da ga ubije je baš Vladov brat, jedan od Mehmedovih boljih boraca. Kada je buraz došao na svoje rodno mjesto, našao je nabijene ljude oko cijelog dvorca, i njima (Janjičarima) se zgadio život, svi su povraćali i vratili se izvjestiti caru da je ovaj lud
'ko puška.
Onda su se vratili veći, brojniji, jači, opet na čelu s bratom koji zna teritorij - ubili ludog i okrutnog Vlada, a buraz je potom oslobođen reda Janjičara i od Mehmeda postavljen za idućeg vladara sada više ne kršćanske, već muslimanske Republike Vlaške.
Što se nabijanja tiše, Ivo Andrić u knjizi Na Drini Ćuprija opisuje sam proces na jedno dvije, tri stranice. Kako su za to još tada postojali stručnjaci koji bi ti pažljivo izbjegavali probiti bilo koji vitalni organ i sam proces probijanja od točke A (znamo koje) do izlazne točke odužili na više sati, ako ne i dana (zaboravih sve "sočne" detalje).
Uglavnom, i Kinezi s njihovih tisuću rezova bi se posramili ovoga...