23.07.2022 | 18:46
JOHN kaže:
Sličnu situaciju sam ja imao kada sam ugradio plin u Avensisa pred skoro 10 godina. Prva pljuska je bila CityCentarOne West. Zabranjen ulaz u garažu plinašima.
Naravno. Formalno zabrane ulaz plinašima u garažu i onda mogu prikazati nižu razinu rizika od eksplozije. I tako je u svakoj garaži koja nema uvjete za prirodnu ventilaciju.
A sada recimo imaju punjače, čak se jedan strujić zapalio pred koji mjesec. Sve u svemu CCOne drži do toga da je veća šansa da se zapali plinaš nego strujić, bez obzira što se jedan strujuć zapalio.
Ne, nego je to tvoja pogrešna interpretacija. Kod plinaša nitko ne promatra rizik ("šansu", kako ti kažeš) da se zapali, nego (vrlo velik) rizik da plinska instalacija na autu nekontrolirano propušta plin. LPG (UNP, po hrvatski, tj. "ukapljeni naftni plin"), kad iscuri iz spremnika, više nije ukapljen, nego postaje plinovit, a teži od zraka pa ima tendenciju sakupljanja u "oblaku" i vrlo lakog postizanja eksplozivne smjese sa zrakom (mješavine plina i zraka u određenim granicama volumne koncentracije). Kad se postigne takva smjesa, dovoljno je da nekom ispadnu ključevi na betonski pod garaže pa da nastane iskra koja izazove eksploziju. A u eksploziji se gine puno lakše, nego kad se zapali litijska baterija koju je neispravna elektronika preforsirala.
Trenutno sam u novoj zgradi i suvlasnici su zabrinuti oko električnih vozila u garaži zgrade. Imamo par Tesli i Mercedesa. Mene više brinu instalacije struje, da se ne preopterete i dođe do požara na instalacijama.
Ako su instalacije izvedene ispravno i prema projektu, to se sigurno ne može dogoditi. Ako sumnjaš da nisu, angažirajte ispitivača da provjeri sve zaštite pa ćete znati. To je trošak od cca 1000-2000 kn. Nije nešto što si zgrada u kojoj suvlasnici voze Tesle i Mercedese ne bi mogli priuštiti.
Ne čudi me da se neuki primitivci povode za bilo kakvim senzacionalističkim sranjem koje im netko servira. Svjedok sam toga svaki dan. No ti si inženjer pa im pomozi da umjesto petparačkih gluposti poslušaju glas razuma.