26.07.2022 | 16:43
Evo, gledam što ima po internetu...
hct-world.com/products/chemical-agents/f...-encapsulator-agent/
To što čitam spada u klasu "obećanja marketing meneđera". Ne vidim nijedan konkretan case study, niti popis referenci, niti "success story" zadovoljnog korisnika. Pitaj ti svog frenda jesu li oni to ugradili i je li već bilo kojeg uspješno ugašenog požara litijskih baterija? Jer, ako nije... onda je kod njega, isto kao i kod mene, to sve samo pusta želja da se nađe sigurno rješenje.
Ovakvih pamfletića i prospektića sam se načitao, da me mozak boli. A zaštitom od požara se bavim praktično otkad radim, iako mi to nije jedina specijalnost. Da ti znaš kakvih suludih obećanja sam se naslušao, eeee... Što se kaže, da mi je bila kuna za svako...
Suština stvari je - trokut požara je gorivo+temperatura+kisik. Gašenje požara se postiže na način da požaru oduzmeš barem jednu od te tri stvari. Najčešće se oduzima kisik, onda se odvodi toplina, a odvođenje (tj. redukcija) goriva je preventivna. Kod litija je problem što kisik ne možeš oduzeti jer si ga litijska baterija proizvodi sama, a toplinu jako teško oduzimaš dovoljnim intenzitetom jer je proizvodnja topline u gorućoj litijskoj bateriji ogromna.
Sukladno tome, ova kemikalija
teoretski gasi požar litijskih baterija na način da
First, F-500 EA has a remarkable ability to cool a fire and surrounding structures, with the ability to absorb 6-10 times more heat energy than plain water without the creation of super-heated steam.
Znači, njihova je ideja da se koristi tzv. "deluge" sustav gašenja (tzv. "vodena magla") kakva se koristi npr. u trafostanicama pri čemu dodaju 3% te svoje mućkalice u vodu pa, kobajagi (pomoću neke Dumbledore čarolije
), voda najedamput dobije 6x veću latentnu toplinu isparavanja, tako da za kilogram litijskih baterija bude dosta samo 100 m3 vode umjesto 600 (karikiram, ne znam točnu količinu, ali je za red veličine veća nego za tonu trafo ulja).
I onda marketing meneđer (s mekim đ) u suradnji s visokostručnim specijalistima iz odjela prodaje i, naravno, pi ar meneđerom (aka komunikacijskim stručnjakom) smisli teoretski scenario gdje je moguće ugasiti litijsku bateriju veličine riblje konzerve u prostoriji veličine 10 m3 iz delugge spremnika od 30 m3 u kojem je 3% njihove čudotvorne mućkalice pa pošalju papire uredu za certificiranje (u kojem rade, kako je to svojedobno rekao jedan moj kolega, ljudi koji su jako žalosni što jaja nisu kockasta pa da ih se da fino izmjeriti ravnalom
), naprave prototipni setup i uvjere se da fkt to u tim uvjetima radi, te izdaju certifikat, veselo, svi plješću rukicama, odu na finu skupu večeru, a odjel prodaje se baca na posao...
To što bi u realnim uvjetima, za npr. tu njihovu halu gdje se pune električni samohodni strojevi i vozila trebalo sagraditi spremnik deluge vode od 1357 m2, jbg nije to njihov problem. Oni imaju certifikat.